Výpoveď zo strany zamestnávateľa, resp. dohoda o ukončení pomeru počas rodičovskej

juliaceresna
26. máj 2020

Ahojte,
Momentalne som na rodicovskej dovolenke s druhym dietatom do 30.10.2022 (plynule som presla z 1.rodicovskej na 2.matersku a teraz som uz na rodicovskej),ale moj zamestnavatel sa zrusuje, takze sa chce dohodnut na ukonceni pracovneho pomeru.Mam ale otazku co sa bude diat, potom. Odovzdam ukoncenie na UPSVaR a mozem ostat doma s dietatom do dovrsenia 3.roka a poberat rodicovsky, len sa to nebude volat rodicovska dovolenka? zdravotne poistenie mi nadalej bude platit stat?Niekto mi totiz vravel, ze rodicovska dovolenka mi po ukonceni pomeru zanikne. A co potom, ked si po dovrseni troch rokov nebudem vediet najst pracu. Budem moct poziadat o davku v nezamestnanosti, narok na nu mi od ukoncenia pomeru po dobu dovrsenia 3. Roka dietata " neprepadne"?pocaspoberania rodicovskej nezanikne?

marhel
26. máj 2020

Na rodičovskej dovolenke budeš automaticky i ďalej do 3 rokov veku dieťaťa, rodičovský príspevok budeš dostávať ďalej a ukončenie pracovného pomeru nemusíš nikde oznamovať, lebo na rodičovskej dovolenke i tak zdravotku platí štát, dokonca ide za teba i dôchodkové do sociálnej poisťovne. Takto môžeš teoreticky zostať doma do 6 rokov dieťaťa, kedy štát za teba platí zdravotku, ale rodičovský príspevok už nebudeš dostávať (ak teda sa ti nepodarí vybaviť príspevok rodičovský kvôli zdravotným problémom dieťaťa, čo sa ťa hádam netýka).
Môžeš niekedy do toho zakomponovať i evidenciu na úrade práce a žiadosť o dávku v nezamestnanosti, ale tak, aby si mala v posledných 4 rokoch 2 roky odrobené, na to si daj pozor, aby si nežiadala neskôr ako 2 roky od skončenia pracovného pomeru.

pandorra
26. máj 2020

@juliaceresna nech ti dá vypoved on, lebo ak skoncis dohodou nemas narok na odstupne.

gabulienka623
26. máj 2020

@pandorra samozrejme že má nárok na odstupné aj pri skončení PP dohodou

daniela1911
26. máj 2020

@juliaceresna môžeš ísť na podporu v nezamestnanosti aj hneď po ukončení PP (ak máš nárok) - rodičovský príspevok prepiš na otca dieťaťa (môže súčasne pracovať, nesmie byt na “materskej” dovolenke) a ty sa zaeviduj na UPSVaR a žiadaj o podporu na sociálnej poistivni. Po vybratí podpory môžeš naspäť požiadať o rodičovský príspevok - zdravotku za teba platí štát aj počas rodičovskej dovolenky (čo je vzťah zamestnanec - zamestnávateľ) a rovnako aj počas evidencie na úrade práce a podpore.

juliaceresna
autor
26. máj 2020

@marhel super, toto som potrebovala vedieť, že od skončenia pomeru nesmie ubehnúť istý čas

juliaceresna
autor
26. máj 2020

@daniela1911 dakujem

juliaceresna
autor
26. máj 2020

Este otazka, neviete, ci je vyhodnejsie pocas rodicovskej ukoncit PP dohodou ( uvedene tam mam odstupne vo vyske 4 nasobku priemernej mzdy, lebo mam odrobenych 10 rokov a ukomcenie k 31.5.2020). Alebo vypovedou zo strany zamestnavatela podla paragrafu 63 odstavec 1a...tam by mi sice plynula 3 mesacna vypovedna, ale odstupne je len 3mesacne. Pocas 3mesacnej vypovednej by som co dostavala? Plat? Alebo nic? Ked nic, tak to by mi asi len pokazilo vysku podpory v nezamestnanosti. To ma len tak napadlo. Lebo sa so zamestnavatelom dotahujem na uvedeni dovodu na Dohode. Najskor mi tam uviedol, ze nepozadujem uvedenie dovodu, teraz mi poslal opravenu s dovodom, ze v dosledku organizacnych zmien som nadbytocna. Na co som im odpisala, ze pocas rodicovskej ma mozu prepustit jedine z dovodu zrusenia firmy alebo jej casti, ze trvam na dovode "zrusenie zamestnavatela" kedze aj predmet emailu od nich znel "ukoncenie cinnosti firmy XY". Nechapem co tym sleduju. Na Dohode je uvedene, ze sa uzatvara na zaklade paragrafu 60. Je to cesky holding a rusi vsetko na Slovensku.A odvolavaju sa na totot vysvetlenie "Ukončení Vašeho pracovního poměru vzhledem k Vaší mateřské dovolené NESMÍ dle zákoníku práce být výpovědí ze strany zaměstnavatele, jak píšete Vy (§ 63). Jedinou možností je tedy ukončení pracovního poměru DOHODOU (§ 60), jak jsem psala i ve svém předcházejícím emailu, kdy svým podpisem stvrzujete, že se obě dvě strany dohodli na ukončení pracovního poměru.
Předmětem emailu je ukončení části činností holdingu na Slovensku, což je právě ona zmíněna organizační změna, která je napsaná ve Vašich ukončovacích dokumentech"

Neviem, ja si myslim, ze by som tam mala mat uvedene napr. DOHODA podla parag 60, ale dovod vypovede je parag.63 ods 1a= zrusenie. Neviem, ak to stale nebudu chciet zmenit takto, tak ci to mam podpisat s dovodom ako tam je uvedeny, alebo im napisat, ze bohuzial, teda dohoda neprichadza do uvahy, nech sa paci, nech mi daju vypoved zo strany zamestnavatela ( v mojom pripade jedine z dovodu zrusenia a s vypovednou dobou a 3 mesacnym odstupnym)

Preto chcem vediet,ak s tym ma niekto skusenost, ci v mojom pripade pri vypovedi zo strany zamestmavatela bez dohody budem len tratit ( mensie odstupne a tri mesiace sice vypovedna...ale co ta vypovedna pre mna na rodicovskej znamena..)

bluka2
26. máj 2020

mozno @evittam by vedela poradit?

juliaceresna
autor
26. máj 2020

a este mam nevycerpanu dovolenku..dotlacit ich k vypovedi, a oznamit im, ze si pocas vypovednej doby vycerpam dovolenku? To by mi ovplyvnilo este vysku podpory? Totiz byvala kolegyna mi povedala, ze pocula, ze niektore mamicky si vybrali jeden den dovolenky a dostali potom max vysku podpory. A pocas vypovednej doby by po mne zamestnavatel mohol chciet, aby som napr. prisla do prace aj ked som na rodicovskej, a zacala balit krabice kvôli vystahovaniu pobocky? Ako mna napada vselico, kvôli comu by mi vedel robit zamestnavatel prieky a dobre mi to "osladit"

pandorra
Autor odpoveď zmazal
Zobraz