Ahojte,chcem sa opýtať ohľadom mojej pracovnej zmluvy. Mám ju na dobu určitú, na rok. S tým, že sa to predĺžili. (alebo aj nie). Moja prvá otázka sa týka dlzky výpovednej doby. Zo zákona je dĺžka 1 mes., ak pracovný vzťah trvá menej ako rok, nie? (Mne dali hneď výpovednú dobu v zmluve na dobu určitú na dva mesiace)
Ďalšia otázka sa týka toho, že onedlho mi končí táto pracovná zmluva, možno so mnou počítajú, ale ja určite chcem odísť. Ako dlho pred termínom by som mala oznámiť, že už nebudem pokračovať ? Ide o to, že ak by sa mi oni iniciatívne opýtali, že ako to u nich vidím a keby mi dali podpísať dodatok k pôvodnej zmluve, že teda pokračujem v práci... ale to sa v tej firme nedeje... vždy dodatočne čosi doložia.. lenže ja viem, že tam už nebudem a neviem, kedy im to oznámim. A tretia otázka - kedže som dlhodobo bola PN,, tak ten čas, ktorý som bola marót, sa náhodou nepredlžuje do počtu dní trvania tejto ročnej zmluvy?
dakujem🙂)
o PNku a podobne sa predlzuje iba skusobna doba, nic ine.
ta 2 mesacna vypovedna - tomu tiez nerozumiem, lebo ked si na dobu urcitu, tak tam je jasne dany datum dokedy. Tam sa ziadna vypovedna doba neriesi.
Nieje to myslene skor ze 2 mesiace pred uplynutim zmluvy, sa maju oni ci ty vajadrit, ci mate zaujem dalej spolupracovat?
@marysuans pozri ak si na dlhodobej PN tak ti zmluvu nepredlzia (kolko si uz na PN?)
a nie je tam zaidna doba proste skonci sa prac pomer tym dnom
@marysuans nemas ziaden zakonny termin, dokedy im to musis oznamit, kludne aj posledny den v praci. V kazdom pripade tazko povedat ci ti budu chciet predlzit, kedze si tam len rok a aj to si bola dlhodobo pn
@marysuans výpovedná doba je jeden mesiac ale najmenej, ty máš v zmluve dohodnute dva, čo je tiež v poriadku a môže sa to samozrejme riešiť, veď odísť môžeš chcieť i skôr než uplynie doba určitá. Nejaká zákonná povinnosť dopredu oznámiť, že nemáš záujem o predĺženie zmluvy, nie je. Ja by som to však urobila aspoň mesiac dopredu, resp. začiatkom mesiaca, kedy zmluva konci, nech maju čas hľadať nahradu. Trochu ohľaduplnosti na oboch stranách nezaškodí. Veď ani tebe by sa nepáčilo, keby tam chceš ostať a v posledný den skončenia zmluvy ti povedia, že už ju nepredĺžia.
@marysuans V podstate odpovede na tvoje otázky už odzneli. Len to zhrniem:
1. Výpovedná doba je podľa ZP najmenej 1 mesiac, Vy ste sa dohodli na VD 2 mesiace - je to OK a neodporuje to ZP.
2. Nemusíš dopredu oznamovať, ale patrilo by sa, aby si povedala, že nemáš záujem o predĺženie. Pred skončením by s tebou mal mať nadriadený pohovor, kde by ste sa dohodli buď na predĺžení, alebo ukončení PP. Zvyčajne zamestnávateľ ráta s tým, že zamestnanec súhlasí s predĺžením, preto to rieši až tesne pred ukončením doby určitej.
3. PN nepredlžuje dobu určitú a neovplyvňuje ani jej skončenie. Pracovný pomer by sa skončil v posledný deň doby určitej, aj keby si bola práve na PN.
ok, ďakujem všetkým za informácie🙂 pomohlo🙂
Tak som aj mienila, že aspoň mesiac predtým by som im oznamila, že teda nepokračujem v pracovnom pomere.🙂
Mňa zarazilo- ako máš v zmluve na dobu určitú zakomponovanú výpovednú dobu?
Dátum ukončenia pracovného pomeru máte daný v zmluve. Neoznamovala by som iniciatívne, že nemieniš pokračovať. Ak by prišli oni s návrhom na predĺženie, tak by som len povedala, že oň nemám záujem.