Vysoká škola a "obyčajná" práca

18. máj 2022

Ahojte, mám VŠ titul, ale chcem začať robiť prácu pre menej kvalifikovaných. Jednoducho takú obyč prácu hoc ako predavačka, upratovačka, chyžná.... Ale z mojich skúseností na takéto pozície celkom neradi príjmajú ľudí s VŠ vzdelaním. Ako na to? Zamlčať titul? (To asi nie, veď by mi v CV zostalo "okno").. Alebo nejaká iná rada? Či je to úplne v pohode? Aké máte s týmto skúsenosti?

deti95060810
18. máj 2022

ja si myslím že s tým nie je problém... stačí sa prihlásiť napr. na benzinku a tam s kľudom ťa vezmú...

lindous
18. máj 2022

Nemám až toľko skúseností, ale čo viem, tak pri niektorých povolaniach napr. v mojom odbore je s tým problém, keď sú tam tabuľkové platy a človeku s titulom by museli zaplatiť viac, pričom náplň práce zvládne človek s odbornou školou ... u napríklad takej predavačky si myslím, že to bude úplne jedno 🙂

didi2102
18. máj 2022

Ja som si hneď po VŠ hľadala prácu,posielala som na kvalifikovanú ale aj nie, na nekvalifikovane sa báli že hneď odídem keď sa niečo vyskytne , ak sa ťa budú pýtať proste niečo povieš,napr lepšia pracovná doba, momentálne o také pozície nemáš záujem atd

simca06022011
18. máj 2022

na tieto pozície nikto nebude tvoje okno v cv riešiť ale titul myslim vypisuje aj mzdarka kade tade. Prihlás sa a uvidis. Absolventov berú podľa mna, poznám xy ludi s titulom v skladoch, v tescu...

autor
18. máj 2022

Len ja už nie som úplne absolventka. Od ukončenia školy ubehli 2 roky. 2 roky som zamestnaná na pozícii prislúchajúcej titulu, ale chcem zmeniť prácu a chcem hľadať v takých bežných pozíciach 🙂 Zatiaľ som skúsila len pár CV rozposlať, ale neozval sa veru nikto a okolie ma presviedča, že ma ani nevezmú lebo určite očakávajú, že sa po krátkej dobe zodvihnem a pôjdem do lepšieho...

limoncino
18. máj 2022

A čo si vyštudovala a čo Tá vedie k tomuto rozhodnutiu?

didi2102
18. máj 2022

Možno napísať pár ,,motivačných viet ,, ... Prečo chces práve takú pracu

autor
18. máj 2022

Je pre mňa veľmi podstatný čas a na pozície týkajúce sa môjho odboru musím dochádzať (aspoň tam kde žijem). Niet nad prácu v blízkosti domova... A aj som už vyčerpaná psychicky. Pracovať hlavou... Ja viem, že ani tie "bežné" pozície nie sú med lízať, o to pokoj.. Brigádnicky popri štúdiu som si čo-to vyskúšala, ale paradoxne mi práve tie pozície takto spätne vyhovovali viac z viacerých dôvodov.

hopsadobrandejsa
18. máj 2022

Podla mna je najlepsia zlata stredna cesta.

Je pravda, ze ta nemusia vziat pretoze budu predpokladat, ze sa casom zdvihnes a najdes si cosi ine.

Ak ta sucasna praca psychicky vycerpava, ja by som si skratil uvazok a nasiel si bokovku v inom sektore. Budes robit na skrateny uvazok 1-2 dni do tyzdna a zamestnavatelovi mozes povedat, ze hladas zmenu resp. spestrenie akejsi zabehnutej routiny.

Kazdy job je do istej miery routina cize ak vysvetlis preco mas o takyto job zaujem, drviva vacsina zamestnavatelov to pochopi.

savanna
18. máj 2022

Neviem, ale mne napr. predavacka nepride ako oddychovka. Predavala som brigadne pocas VS v jednom obchodnom centre a pocula som vseliake pribehy, predavacky musia castokrat 12 hodin denne stat na nohach, nemaju dovolene si sadnut a oddychnut, niekedy pomaly nemozu ani na zachod ci na obed odbehnut. Nehovoriac o obchodoch typu velke potraviny, tam sa podla mna tie zeny idu zodrat. Cize nechcem ta odhovarat, len aby si nesla do niecoho s vidinou "lahkej prace" a realita bude uplne ina.

bennn
18. máj 2022

No neviem či je lepšia práca taká kde nepotrebuješ titul... povedal by som že vôbec nie. No ale tak keď posielaš CV, tak napíš k tomu motivačný list, a vysvetli to v ňom, že prečo máš o to záujem a prečo to je pre teba lepšie atď. to skôr si niekto všimne, zvlášť keď to nevyžadujú.

gertys
19. máj 2022

Ked si psychicky vycerpna 2 roky po skole v podstate si este ani nezacala poriadne pracovat tak chod do toho. Manualna praca bude pre teba lepsia. Bude sspokojnejsia kludnejsia odrobis si svoje a ides domov. Dochadzat sa ti nechce plat ti je asi tiez ukradnuty, takze ak su moznosti v tvojim okoli robit predavacku tak chod. Popripade benzinka alebo nejaky sekac

adrianap83
19. máj 2022

Veď aj vysvetlí potenciálnemu zamestnávateľovi, prečo to chces robiť. Mám známeho , ktorý prijal do penziónu upratovačku - právnička, normalne mu povedala, že je vyhorená, že si potrebuje oddýchnuť a nechce robiť s ľuďmi. Neviem, či tam ešte je, bolo to dávnejšie, no určite ju zobral.

dorottka
19. máj 2022

Vobec to nebude problem, v obchode atd. je im jedno, aky ma kto titul. Najma dnes, ked ma titul defacto uplne kazdy.

miriama1987
20. máj 2022

Nemala by si hľadať nižšie pozície len preto, že sa niečo odohralo v tvojej terajšej práci, niečo čo ťa sklamalo, alebo trápi. Určite je to na základe niečoho. Ak ti nejaký vedúci naznačil, že nie si dobrá v tom čo robíš, alebo si niečo v práci pokazila, vedz, že názor jednotlivca je názor jednotlivca a to čo povie nejaký šéf neznamená, že sa tak ma uberať celý tvoj život. Alebo ak chces jednoduchšiu prácu z dôvodu, že ťa psychicky terajšia vyčerpáva, skús inú strategiu- hľadaj niečo vo svojom obore na Home Office. Ja som si tiež takto našla a bolo po držím šéfovi ;)

mikadooo
20. máj 2022

Áno, môžeš dať okno, a pri pohovore môžeš povedať, že si študovala a nedoštudovala 😉