Začínajúca pani učiteľka na 2. stupni
Ahojte, učím nejeden rok v MŠ. Rozšírila som si štúdium na primárnu. Dostala som ponuku ísť učiť na ZŠ, ale... druhý stupeň, samozrejme iba výchovy - informatika a telesná. Bola by som teda ako nekvalifikovaná. Na začiatok, možno sa uvoľní pre mňa miesto na 1-4. Mám rada výzvy, a získala by som aspoň trochu praxe v ZŠ. Viete mi prosím poradiť, ako mám začať s deťmi? Keďže mám adaptačne už roky za sebou z MŠ, uvádzajúcu nedostanem. Som proste hodená do vody. Klasika pozrieť metodiky, plány atď.... ale ja by som sa chcela orientovať na žiaka: predstavím sa, poviem kto som, čo som, predstavia se deti a ideme na učivo? nejaké tipy, triky, neviem. Budem mať siedmakov :D . ja neviem, odhovárajú má, že zlatí špunti v MŠ, že telesnú a infošku nikto učiť nechce...och, ďakujem za povzbudenie a vlastne za prečítanie
Ďakujem dievčatám, ktoré mi napísali, ako skutočne pani UČITEĽKY s cieľom dať mi rady. Ostatným dievčatám želám radosť zo života, z detí a prosím, nebuďte také mrzuté, lebo aj tie deti to vnímajú... a ešte jedna vec, pouvažujte, čo povedal Komenský... a dajte si to ako radu do života....
@viestta prosim Ta, to jej mobil prepisal😝
@afronikaa Informatika patri medzi vychovy?
@maros313 uz sa tesim na to, ked aj matematika bude patrit medzi vychovy a budu ju ucit ucitelky zo skolky😝
@dskjhfdlkdjhl Myslím si, že to je (žiaľ) celkom reálne 🤭🤦🤷 Vzhľadom na to, že matikári sú nedostatkový "tovar". Neustále inzeráty aj o takomto čase, niektoré školy ani nenašli.
ber to, však máš rada výzvy. Pozor, lebo 7 ročník to je už puberta...
rok vydržíš a potom uvidíš... určite nie úrad práce.
inak telesnú nechce nikto učiť, tak u nás máme asi týchto zrovna dostatok...😉
@zuzanockamt ved ja viem a celkom ma to desi.
@dskjhfdlkdjhl Mňa desí celkovo ten stav a to, ako to bude vyzerať o 5 - 10 rokov. Neviem, či chcem byť súčasťou toho cirkusu.
@zuzanockamt som na tom podobne, a myslim, ze je nas takych viac.
@afronikaa napíšem ti za seba ako za rodiča piatich detí, moje deti nemajú radi telesnú výchovu, nie preto že nie sú fyzicky zdatné ale preto že nerobia tam nič iné ako hrajú futbal alebo vybijanú. Po tyči som ich učila šplhať ja, plávať tiež, skákať cez švihadlo tiež ja, točiť s kruhom ja, bedminton ja.... A takto by som mohla pokračovať ešte dlho. Hrať dookola to isté od prvej triedy až po strednú školu nedivím sa že sa im na tú telesnú nechce. Z informatiky majú najradšej keď môžu vytvárať vlastné veci, napríklad minulý rok síce nižší ročník ale dcéra písala vo Worde o oblubenom zvieratku, plus fotky tam mali dať, potom písali vlastný príbeh(rozprávku), syn robili tabuľku kde si značili rôzne veci z bežného života (koľko spali, koľko vypili vody za deň...) to ich bavilo. Najlepší učitelia sú prísny a láskavý zároveň. V žiadnom prípade nechci byť kamarátka, siedmaci to zneužijú.
@zuzanockamt
@dskjhfdlkdjhl Dcéra ide do siedmeho ročníka a čaká nás štvrtá učiteľka matematiky. Teda ak sa podarila zohnať.
@abbey1 Neboj, mozno zoberu nejaku zo skolky😝 Je to hrozne. Uz celkom chapem, preco prvaci na VS vedia figu borovu z matematiky a ked vidim, ze informtika je uz vychova, tak ma uz asi nic neprekvapi.
Moja životná skúsenosť. Bol problém s angličtinármi, ja som mala štátnicu, tak ma nahovorila riaditeľka, aby som vzala miesto u nej v škole. Mala som 20 rokov, učila som druhý stupeň. Hodili ma do vody, nikto mi nič nepovedal, neusmernil.. Ja bez pedagogického vzdelania, časom sa to utriaslo, ale teraz o 30 rokov neskôr sa sama sebe diví, kde som vtedy na to vzala odvahu.
Ale aj tu to niekedy vidím, otázku, kde sa baba bez VŠ pýta, že keď si urobí pedagogické minimum, či môže učiť 1 stupeň, však to stačí, nie?
@viestta nerobila by som takú drámu z “pančelka”, učím na gympli a veľkí maturanti ma občas oslovia pančelka, nie je to o tom že sa maznajú, to vôbec - ale ako my povedali je to pocta - lebo vraj nie každá si zaslúži aby ju volali pančelka 🤷🏻♀️, iba tie “dobré” … pančelka vôbec nie je iba ako decká forma, puberťáci to používajú … netvrdím že tento “patvar” je správny / spisovný , ale mladučkú učiteľku by som tu na fóre za to nehatila
Na koňovi je to strašne zaujímavé čo sa týka postoja k učiteľom. Na jednej strane je tu 10 krát do roka otázka typu "čo učiteľom k X sviatku" a potom sa hneď pri prvej príležitosti idú tí istí ľudia navážať do učiteľov, diktovať im ako majú robiť svoju robotu podľa predstáv rodičov, osočujú, priblblo komentujú a vysmievajú sa z očividne inak myslených vecí a robia vedú z ničoho, len preto lebo pri povolaní učiteľ sme ako spoločnosť nastavení tak, že veď každý má nárok "pre dobro dieťaťa" vyjadriť si svoj názor (rozumej sprosté urážky na ničom nepodložené). Na zamyslenie fakt....
@afronikaa toto nie je moc dobre a neviem či by som na toto pristúpila, jedine v najkrajnejšej núdzi … siedmaci sú najkritickejší vek, mladé učiteľky ale majú zväčša radi. Treba si dať ale pozor a jasne si určiť hranice , ak ich prekročia, ma to následok a tu poznámku alebo inú formu postihu daj. Ak budeš chcieť byt za dobrú , začnú si robiť úplne čo chcú, určite ta budú skúšať, že čo si môžu dovoliť. Skús ich namotivovať, ísť na to trošku moderne, inak… aj na informatike vieš použiť moderne formy… preskúšať sa cez kahoot, pripadne skúsiť iné web platformy ako ich zapojiť, zaujať… ak bude nejaký problém, rieš ho so žiakom rozhovorom ale vždy za účasti triednej resp. iného kolegu, aby si mala svedka - nech sa nestane že budeš so žiakom osamote a on potom naklame doma , že si urobila/povedala ine a nebudeš sa vediet obrániť …. Nepreháňam, poznám podobný prípad a ten učiteľ mal potom problémy lebo nevedel dokázať že žiak nehovorí pravdu 🤷🏻♀️ ak je problém
, dobre je komunikovať s triednym a opýtať sa na tých žiakov , predsa len poznajú ich viac ako ty a vedia poradiť ako postupovať… celkovo sa neboj ísť za kolegami a pýtaj si rady …
@maros313 tak tebe je mozno vzdelanie deti lahostajne, mne nie je. Mam skusenost presne s takouto situaciou na ZS. Informatiku ‘ucila’ nekvalifikovana pancelka a deti sa tak akurat hrali hry cely rok.
Tato pancelka z MS na informatike….to bude vyzerat ako ked niekto, kto preplava 5 m jazernych prs, ide ucit deti plavat..
@dskjhfdlkdjhl
@lonely66
Informaticka výchova sa to volá na 1.stupni.

@macekovam Veru nepíše gramaticky správne.