icon

Začínajúca pani učiteľka na 2. stupni

afronikaa
18. aug 2023

Ahojte, učím nejeden rok v MŠ. Rozšírila som si štúdium na primárnu. Dostala som ponuku ísť učiť na ZŠ, ale... druhý stupeň, samozrejme iba výchovy - informatika a telesná. Bola by som teda ako nekvalifikovaná. Na začiatok, možno sa uvoľní pre mňa miesto na 1-4. Mám rada výzvy, a získala by som aspoň trochu praxe v ZŠ. Viete mi prosím poradiť, ako mám začať s deťmi? Keďže mám adaptačne už roky za sebou z MŠ, uvádzajúcu nedostanem. Som proste hodená do vody. Klasika pozrieť metodiky, plány atď.... ale ja by som sa chcela orientovať na žiaka: predstavím sa, poviem kto som, čo som, predstavia se deti a ideme na učivo? nejaké tipy, triky, neviem. Budem mať siedmakov :D . ja neviem, odhovárajú má, že zlatí špunti v MŠ, že telesnú a infošku nikto učiť nechce...och, ďakujem za povzbudenie a vlastne za prečítanie

Strana
z4
zaba21
19. aug 2023

@lonely66
Bože môj, snáď treba čítať s porozumením. Chcela som svojím príspevkom napísať, že autorka má aký taký TEORETICKÝ základ, nakoľko má vysokoškolské pedagogické vzdelanie na rozdiel napríklad od rôznych anglictinarov , ktorí učia na školách na základe rôznych certifikátov a výnimiek. A to že to bude veľmi náročné, hlavne informatika...o tom snáď nikto nepochybuje. V prvom rade si autorka sama musí sebakriticky zhodnotiť , či to je schopná naštudovať a odučiť. Je viac ako jasné, že autorka by radšej učila v rámci svojej kvalifikácie, ale niekedy nie je pracovná príležitosť a žiť treba. Tak človek skúsi aj takúto výzvu.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zaba21
19. aug 2023

@lonely66
A teda nepíšem ako úplný laik, príbuzný bol učiteľom na prvom stupni, trošku do tejto problematiky vidim.Ja sama som nejaký čas učila odborné predmety na strednej odbornej škole ako človek z praxe, priebežne som absolvovala aj DPŠ.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
maros313
Odpoveď bola odstránená
letfenixa
19. aug 2023

@lonely66 Mne také veci vysvetľovať nemusíš.

palicka
19. aug 2023

@afronikaa ja l3n, ako kvalifikovana ucitelka pre 1.stupen ucis vychovy na 2.stupni kvalifikovane

zaba21
19. aug 2023

@palicka
Tak som aj ja vedela, chcela som to napísať, ale už som dlhšie mimo školstva, tak nechcela som písať nepresnosti. Akurát jej možno chcú dať väčšinu úväzku informatiku a na tu nie je kvalifikovaná. Možno niekto ešte upresní.

letfenixa
19. aug 2023

@zaba21 presne tak, informatika na 2.stupni nie je výchova, na ňu je nekvalifikovana.

seahorse27
19. aug 2023

Ja ta chapem, potrebujes sa dostat na ZS, lebo potom bude pre teba lahsie prejst na prvy stupen, ked budes na “mieste cinu”. Nerozumiem velmi tymto komentarom, pretoze ak si dostala ponuku ucit tieto predmety ako nekvalifikovana, zrejme kvalifikovaneho ucitela skola nema. Keby mala, tak ta nebude oslovovat s ponukou 🙈 Ak to nevezmes ty, tak to bude niekt iny nekvalifikovany, ale nebude pisat na kona, tak nedostate hejty…och tato logika tu niekedy…Teraz k tvojej otazke 😊 Ucila som niekolko rokov - ZS 2. stupen a gympel a poviem ti, priprav sa na vsetko 😃 7. rocnik je najhorsi, puberta v plnom prude a vo vsetkych podobach, inetelktovo su tie deti na to velmi rozne, pochadzaju z roznych socialnych pomerov a tomu zodpoveda aj spravanie, slovnik, elementarna slusnost atd. Zaklad je drzat si odstup, samozrejme obcas zazartovat treba, deti miluju vtipnych ucitelov - ale odtial - potial 😃 Vychovy su zradne, deti maju pocit, ze ked sa nemusia na tieto predmety ucit, tak si mozu viac dovolit k ucitelovi, preto davka prirodzenej autority je viac ako ziaduca. Snad sa poznas a vies, ci ju mas alebo nie. Na zaciatku sa samozrejme zoznamite, prejdete si bezpecnost a pravidla. Oboznamis ich s tym, co od nich ty ocakavas - ake vystupy, spravanie atd. Kludne sa ich popytaj, co ocakavaju oni, ake maju predstavy o hodinach s tebou, aky maju vztah k danemu predmetu, ktora oblast (sport) ich najviac bavi atd…prvu hodinu by som viedla asi takto. Potom by som normalne ucila podla planu. Je dobre byt dosledna - ak nieco slubis, dodrz to. Ak sa niecim vyhrazas, tiez to dodrz, lebo si z teba spravia vrtulu. Musis byt stale v strehu 😬 Dala by som si zalezat na pripravach z INF, aby ta niektore decka nestrcili vedomostami do vrecka 😉

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
seahorse27
19. aug 2023

@monsterablue no ale ide medzi deti, s ktorymi nema ziadnu skusenost. Doteraz robila s krpcami, tak je to prirodzene, ze ma obavy a rozne otazky. Tiez som nad takymito vecami rozmyslala, ked som sa mala po skole prvy krat postavit pred ziakov v mojej prvej praci. Ano, mala som nejaku prax pocas skoly, ale s realitou v praxi to malo pramalo splocne. Nikto uceny z neba nespadol…

zaba21
19. aug 2023

@monsterablue
No hejtovali ju aj kvôli nekvalifikovanosti. Ale teda tá otázka bola položená tak všelijako, áno mohli komentáre aj z toho vyplývať.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
sim10
19. aug 2023

@guudy tak to by ste sa čudovali koľko veľa učiteľov učí nekvalifikovane pretože nemá kto učiť. Možno aj vašu dcéru a ani o tom neviete. Či od každého učiteľa ste videli diplom vo vyštudoval? Veľakrát tie učiteľky ani nemôžu odmietnuť učiť niektoré predmety nekvalifikovane pretože im riaditeľ musí doplniť úväzky a učiteľ to nemôže odmietnuť

betulinka1
19. aug 2023

@afronikaa kludne chod. Len aby si potom vobec este chcela ucit 🤣🤣🤣 nie myslim si, ze ked vymyslis zaujimave veci, tak sa deti pridajú. Na telesnej sa podla mna daju deti dobre zabavit. Informatiku na ZS zvladnes uplne v pohode, Ved polovica deti este s počítačom ani nerobila. Cize aj sa da v pohode pripravit podla osnov. To ze deti hraju hry na Pc este neznamena, ze vedia informatiku. Ak tam budes mat talentované deti, co chodia na specialne info kruzky, tak o to lepsie, lebo vies spravit to hodinu s tymi detmi alebo im dat zvlast nejaky dobrovoľný projekt. Akoze urcite lepsie ako ucit matiku, ktoru polovica neznasa 😉. Hundrave deti budes mat vzdy ale s tym sa netrap. Hlavne uč so srdcom, to je alfa a omega.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
adka176
20. aug 2023

Si kvalifikovaná, len budeš učiť neodborne a to je rozdiel...v pohode to zvládneš....treba pozrieť plány, štandardy, čo majú žiaci vedieť, naštudovať si to dopredu až také zložité to nebude.....to, že ťa tu všetci odradili nevedia o čom to je ... hlavne mať rád deti, vedieť ich pochopiť, neučiť direktívne a veď nejdeš učiť chémiu ani fyziku.... dostaneš sa do toho... začiatky si všade ťažké....

libka01
25. apr 2025

Ja napíšem z pozície rodiča, ktorému informatiku a matematiku učí pani učiteľka čo má vyštudované 1-4 a doteraz učila v MŠ. To neprajem ani najväčšiemu nepriateľovi. Neviem ako je to vôbec možné, že môže učiť matematiku, ale v našom školstve je už asi možné všetko.... Tú informatiku by som možno ešte prežila.

Strana
z4