Zákon na preplatenie dovolenky

brady1
11. okt 2016

Chcem sa spytat ci ex istuje nejaky zakon na preplatenie dovolenky, kazdy rok si totiz prenasam dovolenku lebo u nas nie je mozne si ju vycerpat. existuje nejaky zakon podla ktoreho my musia preplatit minulorocnu dovolenku?netyka sa to len mnamam kolegyna ma este 30 dni a stale prenasa, robime v coop jednota.

liz_lemon
11. okt 2016

@brady1 preplatenie dovolenky je možné, len pri skončení pracovného pomeru, upravuje to ZP
nevyčerpaná dovolenka sa dá preniesť do ďalšieho roka
písomne požiadaj zamestnávateľa, aby ti určil čerpanie dovolenky
ZP § 113 odsek 2
Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Ak zamestnávateľ neurčí zamestnancovi čerpanie dovolenky najneskôr do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka tak, aby zamestnanec vyčerpal dovolenku do konca tohto kalendárneho roka, čerpanie dovolenky si môže určiť zamestnanec. Toto čerpanie dovolenky je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi písomne, najmenej 30 dní vopred; uvedená lehota môže byť so súhlasom zamestnávateľa skrátená.

salfusco
11. okt 2016

@liz_lemon ako vysvetlis 116ku,druhy odstavec?

moni244
11. okt 2016

@brady1 ako že si ju nemôžete vyčerpať? mama robí v jednote a čerpá pravidelne

liz_lemon
11. okt 2016

@salfusco ak mas napr. 5 tyzdnov dovolenky, teda 1 tyzden presahuje zakladnu vymeru 4 tyzdnov, tak ten 1 tyzden ti mozu preplatit, ak si si nemohol dovolenku cerpat ani v ten nasledujuci rok
ale plati to len pre to, co je navyse tych 4 tyzdnov

maria.vinea
12. okt 2016

a ako je to ked som zamestnanec, som na materskej 4 rok, a chcem si buduci rok po nastupe do prace najprv cerpat dovolenku kym mi dcera nastupi do skolky, prenasa sa mi z jednej materskej do druhej materskej?

tajomna21
12. okt 2016

@maria.vinea dovolenka "nadobudnuta" pocas materskej si mozes prenasat pokial sa nevratis z RD ... teda ty by si mala pisomne oznamit najneskor 1 mesiac vopred, k akemu dnu ukoncujes RD a kedze hodlas cerpat dalej dovolenku, v tomto oznameni by som to uviedla. Koniec RD k xxx a cerpanie dovolenky v obdobi od-do.

79amadea
5. feb 2017

Ahojte chcem sa opýtat kto my vie poradit RD končím 8.2.2017 potom čerpám zostatkovú dovolenku 20dní do 9.3.2017 kde je i v tento den ukončenie prac.pomeru ,zamestnávatel my povedal že my žiadnu dovolenku nezaplatí mám žiadat nejako písomne o zaplatenia o náhradu mzdy?

liz_lemon
5. feb 2017

@79amadea ak si vycerpas vsetku dovolenku, tak aku ti ma preplatit?
ak tych 20 dni je len cast tvojej dovolenky, tak ti to preplatit musi, ak nie, obrat sa na Inspektorat prace

evittam
5. feb 2017

@79amadea Ak koncis pracovny pomer a chces mat max.podporu tak ukonci PP dohodou k 9.2.-vycerpes dva dni dovolenky a ostatnu ti preplatia.😉

79amadea
5. feb 2017

Zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku za predchádzajúci kvartál.

evittam
5. feb 2017

@79amadea No ved v poriadku. Ale ked ju vycerpes uz ti nema co preplatit. Su to dve rozne moznosti-bud dovolenku vycerpes a potom skoncis PP alebo vycerpes len 1-2 dni dovolenky,skoncis PP a zostatok dovolenky ti preplatia-druha moznost je pre teba kvoli vyske podpory vyhodnejsia -ako som ti uz napisala.

majusqa77
5. feb 2017

@salfusco tyzden ti mozu preplatit a zbytok ti prepadne...

mirka17
5. feb 2017

@evittam ja si myslím že @79amadea sa pýta asi na toto, že napr. Ja ked si zoberiem 5 dní dovolenky počas mesiaca, tak mám mzdu aj za tých 5 dní dovolenky, to znamená že mám síce dovolenku ale zároven mi zaplatia aj za tie dni dovolenky, ja napr. ked som si zobrala dovolenku, tak za den dovolenky som mala viac ako za odrobený den. a teda ak si amadea dna 8.2. 2017 čerpá dovolenku až do marca, tak by teoreticky mala dostať výplatu za február, aj ked čerpala dovolenku.

evittam
5. feb 2017

@mirka17 Ja som to pochopila len ona to nechape😉. Ano ak mas napr.pracovny cas-5dni v tyzdni,mesiac mal 20prac.dni a ty si mala 5dni dovolenky-tak si mala zaplatenych 15dni odpracovanych a 5dni dovolenky-to je normalne. A preto niekedy vychadza dovolenka viac lebo sa pocita kvartalne priemer zo mzdy-cize ak si mala napr.nadcasy al.premie a podobne.
Cize ona ak si tu dovolenku vycerpa tak jej ju zaplatia-20dni, ak vycerpe len dva dni tak jej zaplatia 2dni a preplatia 18...

evittam
5. feb 2017

@mirka17 Cize tebe nezaplatia za 5dni dovolenky aj mzdu aj dovolenku-zaplatia ti len dovolenku.

mirka17
5. feb 2017

@evittam ja sa tomu veľmi nerozumiem, nebudem sa hádať, a je pravda že som sa zle vyjadrila, nemyslela som to tak, že mám doslova mzdu za tú dovolenku, ale dostanem za nu peniaze. u nej som to pochopila tak, že zamestnávateľ ju nechá vyčerpať dovolenku, a to je všetko, bez preplatenia. ale radšej sa nebudem do toho miešať lebo sa už zamotávam.

evittam
5. feb 2017

@mirka17 Tak ona to tak napisala-to mas pravdu. Ale je to tak ako som tu uz napisala😉. Viem o com pisem,keby som nevedela tak neradim.😉

79amadea
5. feb 2017

@mirka17 áno takto nejak my to mzdová učtovnička oznamila mám si vyčerpat 20dni dovolenky ale ze my ju nezaplatia. preto neviem čo mám robit ..

evittam
5. feb 2017

@79amadea Opytaj sa jej na zaklade coho ti tu dovolenku nezaplatia?! Nech ti da cislo paragrafu ZP,podla ktoreho bude takto postupovat. To co je za mzdarku?! A obrat sa na inspektorat prace.
Nedavno tu jedna kočka dala link na inspektorat prace kde sa vyjadruju ohladne dovolenky-len to nemozem nájsť...

mirka17
5. feb 2017

treba jej povedať že aj ked čerpáš dovolenku,pracovný pomer ti stále trvá a za to by si mala dostať náhradu mzdy. Inač by som to riešila tak, že vyčerpám 1-2 dni dovolenky, ukončím pracovný pomer, a zbytok dovolenky si nechám preplatiť.

evittam
5. feb 2017

@mirka17 Lenze takto je to mozne len pri dohode o skonceni pracovneho pomeru. 😉

mirka17
5. feb 2017

@evittam už som ticho 🙂

evittam
5. feb 2017

@mirka17 Lebo ak ty alebo zamestnavatel ukonci prac.pomer je tam vypovedna doba zo zakona.