Dobry den,
chcel by som sa poradit s niekym skusenym, ako je to so zalozenim zivnosti popri zamestnani na TPP 🙂
Co vsetko to obnasa? Na ake urady sa musim nahlasit atd 🙂
Zivnost by som si chcel zalozit cez Slovensko.sk nakolko mam ele. OP...
Ak by som to riesil cez Slovensko.sk je potrebne este ist niekam fyzicky ohlasit zivnost ?
Zivnost by sa zameriavana na Youtube ako privyrobenie si k TPP....
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ako zamestnanec na TPP a zaroven zivnostník, budem povinný odvadzať zdravotne odvody zo zivnosti?
Ako zamestnanec na TPP a zaroven zivnostník, budem povinný odvadzať socialne odvody zo zivnosti ? (Ak vyska mojich príjmov zo zivnosti nepresiahne sumu stanovenu pre daný rok [za rok 2022 je to tusim 7 931 EUR])
Ak si zalozim zivnost este do konca tohto roku, budem uz povinny si robit sam danove priznanie alebo az nasledujuci rok ?
Viem ze vela z tychto veci si viem najst na internete, avsak viac by ma zaujimal nazor niekoho skuseneho z tejto oblasti, nakolko niektore informacie z internetu mi pridu dost nejasne...
Dakujem za odpovede 🙂
@jano16 ak máš OP vydaný po 8/2021 (je s platnosťou do 8/2031) tak už má novú verziu čipu, tam si môžeš vygenerovať podpisový certifikát.
Tie nové OP od 1.12.2022 majú navyše odtlačky prstov + bezkontakný čip, bude sa dať v budúcnosti používať aj cez mobil s NFC a tieto decembrové sa vydávajú s platnosťou na 10 rokov.
@jano16
- budem povinný odvadzať zdravotne odvody zo zivnosti?
ÁNO, ale dohodni si mesačný preddavok 0€ a zaplatíš len raz ročne pri zúčtovaní a to % so zisku
buď použiješ paušálne náklady 60% ak veľa nebudeš nakupovať, alebo skutočné ak chceš zmodernizovať techniku PC, kameru...
- budem povinný odvadzať socialne odvody zo zivnosti ? (Ak vyska mojich príjmov zo zivnosti nepresiahne sumu stanovenu pre daný rok
NIE
- Co vsetko to obnasa? Na ake urady sa musim nahlasit atd
cez slovensko.sk oni si už dajú vedieť, max zdravotnú dohodni preddavok 0€
- Ak si zalozim zivnost este do konca tohto roku, budem uz povinny si robit sam danove priznanie alebo az nasledujuci rok ?
Ak tento rok založíš, na jar 2023 podáš daňové priznanie
Ešte pri založení je možnosť dať si dátum začiatku živnosti, tak si to môžeš pripraviť v predstihu a dáš začiatok od 1.1.2023.
Dobré je mať samostatný účet v banke na podnikanie, nech sa ti tam nemiešajú osobné výdavky
https://www.fio.sk/bankove-sluzby/bankove-ucty/...