Založenie živnosti počas rodičovskej

vanesa777
14. okt 2016

Maminky prosím poradíte mi čo všetko musím absolvovať pri zakladaní živnosti ? Aké výhody či nevýhody mi zo živnosti vyplývajú ? Na čo si dať pozor ?
O pol roka sa vraciam do práce....chcem však ešte počas RD vyskúšať niečo nové. Vyrábam šperky z minerálov...trochu iné ako sa obyčajne predávajú v obchodoch. Vlastný obchod nechcem, len by som to rada cez nejaké predávala.
Vďaka za rady 🙂

hradnapani
14. okt 2016

@vanesa777 nezvazovala si to vyskusat predavat najprv cez nejaky portal typu sashe? tam zivnost myslim nepotrebujes. ja vidim problem najma v odvodovom zatazeni (hoci prvy rok su ulavy, ak sa nic nezmenilo).

vanesa777
autor
14. okt 2016

@hradnapani Sashe pravdaže poznám. Čo ma tu odrádza je vytváranie dokonalých fotografií. A potom...aj na Sashe ak predávaš s cieľom zarobiť niečo, živnosť je potrebná.

hradnapani
14. okt 2016

@vanesa777 skor som to myslela, ze ci mas takto otestovane, ze bude zaujem o tvoje vyrobky (nemyslim to v zlom). Ja som mala zivnost osem rokov (ale bolo to v inej oblasti) a som stastna, ze ju uz nemusim mat. V tejto krajine za sucasnej "podpory" zhora je to odvazne rozhodnutie. Ale tak pri zakladani zivnosti treba navstivit zivnostensky urad,kde si vybavis zivnostensky list (nic specialne okrem obcianskeho a penazi na poplatok ti netreba) a tam ti uz povedia, kam dalej sa poprihlasovat, ponahlasovat (ak to neurobia oni - myslim, ze oni nahlasuju na danovy a do zdravotky, do socialky musis sama ak sa dobre pamatam).

jakubkoadamko
14. okt 2016

Co sa tyka zivnosti - zober obciansky a peniaze, je to volna zivnost, tety ti povedia nazov. Kazda volna zivnost stoji 5 eur, ak neurobis podanie elektronicky. Vyziadaju tvoj vypis z registra trestov a ak bude ok, vydaju osvedcenie. Prihlasia ta na danovy, zdravotke a socialke oznamia, ze si zacala podnikat. Priprav si odpovede na otazky - ake chces obchodne meno, od kedy chces podnikat, ci budes mat prevadzkaren...podnikat mozes zacat hned v ten den ako tam prides, teda dnom ohlasenia zivnosti

yasnina
15. okt 2016

Tiež som uvažovala nad živnosťou, nakoniec som založila sročku, práve kvôli odvodom atd...

vanesa777
autor
15. okt 2016

@yasnina Ahojky...popíšeš mi prosím bližšie fungovanie sro ? Imanie tuším 5000. Môže sro viesť jednoduché účtovníctvo ? V čom je výhoda/nevýhoda oproti živnosti okrem tých odvodov ?
Moc ďakujem.
Martina

vanesa777
autor
15. okt 2016

@hradnapani Áno záujem je celkom pekný...až sa divím. A som zmierená s tým že ak to nepôjde...tak smola. Nevyskúšaš...nevieš. Na rodičovskej by som mala mať od odvodov pokoj...snáď na tom živnostenskom bude sedieť nejaká ochotná teta 🙂

vanesa777
autor
15. okt 2016

@yasnina Veľká vďaka za toto ☺️