Zamestnávateľ mení sídlo a ja som na RD

2. aug 2021

Potrebujem poradiť, môj zamestnávateľ mení sídlo a ja som na RD. Do dnešného dňa som nedostala ani oznámenie o zmene ani výpoveď keďže končí, ale prevádzku bude mať v inom meste. V zmluve mám výkon práce presne špecifikovany a zmluvu na dobu neurčitú. Viem, že robí posledný mesiac. Nemal povinnosť mi to oznámiť? Čo mám robiť?

ivkazba
3. aug 2021

Tak končí alebo sa sťahuje? Píšeš jedno aj druhé. Ak firma úplne končí, musí dať výpovede a odstupné. Ak sa sťahuje, výpoveď ti nemusí dať. Dajú ti ju až po skončení RD.

1aduliatko1
3. aug 2021

ja som bola na MD, RD a naša firma sa predala, presťahovala..nikto mi nič neposlal, žiadne info. normálne až keď mi mala končiť RD som poslala asi 2-3 mesiace predtým list, že mi bude končiť RD, že by som mala nastúpiť do práce, kontaktovali ma, stretli sme sa, dostala som výpoveď - normálne s odstupným.

autor
3. aug 2021

On mení sídlo, takže mám čakať až po ukončení RD, že sa mi ozve, lebo ja neviem kam on presne ide a kde ho mám potom kontaktovať.

1aduliatko1
3. aug 2021

no musíš sa ozvať ty, predtým ako ti skončí RD. veď v orsr.sk nájdeš adresu, alebo google

ivkazba
3. aug 2021

Ozveš sa ty mesiac pred skončením RD. Ak sa nesťahuje do inej galaxie, tak snáď kontakt nebude ťažké nájsť.

autor
3. aug 2021

Nájdem ho to je jasné, len neviem načo má drží keď vie, že inde robiť nepôjdem a výpoveď mi musí dať tak či tak on aj odstupné.

c_est_la_vie
3. aug 2021

No možno čaká, že dáš výpoveď ty, nebol by to prvý ani posledný zamestnávateľ čo chce ušetriť na odstupnom.

Na druhej strane, ak sa ty nedáš oklamať, stále ti trvá PP a tým aj posudzovacie obdobie na výšku odstupného.

ivkazba
3. aug 2021

Ako píše @c_est_la_vie čím dlhšie ti bude trvať PP, tým sa môžeš teoreticky dostať k vyššiemu odstupnému, ak si teraz niekde na rozhraní rokov, kde je vyššie odstupné. Plus nemusíš teraz riešiť podporu v nezamestnanosti, ale v kľude si ju vyčerpáš po skončení RD, budeš tak mať pol roka k dobru pre dieťa (ak teda sa hneď nezamestnáš).

1aduliatko1
3. aug 2021

Ja som to mala tak isto...ved si kludne mozes najst aj novu pracu. Ja som pol roka robila pocas RD v inej firme, kym ma vyhodili z povodnej prace ( ja som nechcela dat vypoved skor, aby mi dali odstupne).

accountant25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
3. aug 2021

@accountant25 bolo mi povedané, že mi musí dať on výpoveď keďže ja mám náplň práce iba jedno miesto, ide o odstupné, ktoré určite nechce zaplatiť.

accountant25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lina22
18. aug 2021

@ivkazba vidim ze si asi z fachu. Môžem sa ta spytat na svoj prípad? 🙏

V novembri mi konci rodičovská dovolenka - reťazový pôrod, 4 roky som doma s dvoma deťmi. Počas mojej neprítomnosti v práci pobočka, na ktorej som pôsobila zmenila sídlo do iného mesta a moja pozicia zanikla. Viem túto inforaciu od bývalých kolegov, avšak z práce ma ešte nekontaktovali. Mám v pláne dať vo firme vedieť mesiac pred skončením RD, že si chcem vyčerpať zostatkovú dovolenku a uvidím ako sa k tomu v práci postavia.
Moje otázky sú - Môže zamestanavatel zamietnuť čerpanie dovolenky a trvať na jej preplatení?
Aké nároky na odstupné mi vznikajú pri zrušení pracovného miesta? Sú aj iné varianty ako dohodou? V práci som bola 11 rokoch ( 7 rokov vo. Firme + 4 roky na RD s dvoja deťmi)?
Ďakujem krasne za pomoc🙏🙏

ivkazba
18. aug 2021

@lina22 Či dostaneš výpoveď alebo to skončíte dohodou bude záležať na zamestnávateľovi. Čiže oslov zamestnávateľa (ja by som to urobila poštou aj mailom), môžeš aj skôr ako mesiac vopred, že sa chceš k dátumu XY vrátiť a či bude k dispozícia tvoja pozícia na pôvodnom pracovnom mieste. A podľa toho sa zariaď.

Ak ti ide o maximálnu podporu, musíš ukončiť PP dohodou, nastúpiť na 1 deň a v ten deň čerpať dovolenku a zvyšok si nechať preplatiť. Avšak s týmto by zamestnávateľ musel súhlasiť, čo povinný nie je. Môže ti ponúknuť výpoveď s výpovednou dobou. Ale aj dohodu, ale nie je povinný ti vyhovieť čo sa dovolenky týka. V prípade výpovede aj dohody (ak ide teda výpoveď a dohodu z ich strany) máš nárok na odstupné. Pri výpovedi vo výške 3 násobku mesačnej mzdy, pri dohode 4 násobku. Pri dohode trvaj na tom, aby výška odstupného bola uvedená v dohode.

lina22
19. aug 2021

@ivkazba dakujem velmi pekne za informacie.
Mozem sa este spýtať ako je to s dovolenkou pri 2 Md za sebou? Vznika mi narok na dovolenku za kazdu MD aj ked ide o retazovy pôrod? Viem nejako zistit kolko dni dovolenky mi z toho plynie?
?
Nasa uctovnicka mi tvrdi ze narok na dovolenku mi vznikol len pri prvej Md ze pri druhej nie kedze som otehotnela pocas Rd.
Dakujem za info🙏

lina22
8. okt 2021

@ivkazba chcem sa poradit.
Oznamila som zamestnávateľovi ze mi konci Rd a ze ake su dalsie kroky.
Chce aby som sa vratila aj ked neviem na ake miesto, kedze moje miesto sa pocas mojej Rd zrusilo. Aj miesto vykonu prace.
Môže mi ponuknut akekolvek miesto za rovnakych podmienok s akymi som odchádzala 5 rokov dozadu? Nemam narok na prehodnotenie platu po tolkych rokoch?
Poziadala som pred nastupom o cerpanie vzniknutej dovolenky nakolko dieta este nemam v skolke. Moze mi zamietnut cerpanie dovolenky po skonceni Rd?
Ďakujem za pomoc.
Lina

ivkazba
9. okt 2021

@lina22 ponúknuť ti musí miesto adekvátne tvojej kvalifikácii a za minimálne rovnakú mzdu akú si mala pred RD. Ak sa zamestnávateľ presťahoval do iného mesta, môžeš odmietnuť a v tom prípade ti dá výpoveď z odstupným vo výške podľa dĺžky pracovného pomeru.
Čo sa týka mzdy, zvýšenie mzdy nie je nárokovarelné, pokiaľ v kolektívnej zmluve či inom internom dokumente nemáte stanovené automatickú úpravu času v nejakom čase.

lina22
11. okt 2021

@ivkazba dakujem pekne za odpoveď.
Ako je to prosim s tou dovolenkou? Moze mi zamietnut cerpanie po skonceni Rd? Mam tam dost vysoky vymer dni nakolko som bola na dvoch MD.
Co v pripade ak by mi ponukol pracu z domu? To je uz zmena miesta vykonu prace?
Ak by som takuto pracu neprijala mam narok na odstupné? Dakujem