Zamestnávateľ nevie upraviť náročné pracovné podmienky - výpoveď

vesnavesna
22. jún 2015

Ahoj, ospravedlnujem sa ak už podobná téma existuje, ale potrebujem poradiť v tejto veci: chcem dať výpoveď (dohodou?), zamestnávateľ mi nevie upraviť náročné pracovné podmienky (letná sezóna vo vyťaženom podniku), (inú možnosť nevidím- ak existuje- prosím poraďte)- mám ísť potom na úrad práce? Alebo si zobrať neplatené voľno? Na PN nemám veľmi našťastie dôvod- ostávajú mi tri mesiace do nástupu na materskú (koncom septembra 2015). Čo v takejto situácii je najlepšie robiť? Ďakujem veľmi pekne všetkým za skúsenosti a rady.

sissy27
22. jún 2015

@vesnavesna nemusíš dávať výpoveď... viac nájdeš v tomto článku

http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...

u teba to vidím na bod č. 4 - pracovné voľno s náhradou mzdy...

atrami
22. jún 2015

Ja som to riešila PN-kou.

gabrielaslivkova
22. jún 2015

@vesnavesna neviem, či len tak ti musí zmeniť pracovné podmienky, asi len na základe lekárskej správy. a to si už rovno môžeš vybaviť aj PN.

monika333slov
22. jún 2015

Určite nedávaj výpoveď, bola by si na tom horšie .

vierkac
22. jún 2015

@vesnavesna Nepisala si v akom zmysle mas narocne pracovne podmienky. Ako tehotna nesmies vykonat pracu so škodlivými fyzikálnymi faktormi a vplyvmi (zvyseny tlak, velke zmeny teplot, ziarenie) so škodlivými biologickými faktormi (rozne virusy) a so škodlivými chemickými faktormi. Zial, fyzicka praca ci praca na zmeny nie je povazovana za rizikovu. Ak do tychto kategorii tvoja praca nespada, zamestnavatel nie je povinny ti zmenit pracu. Ak do toho tvoja praca spada, bud ti ju vie upravit alebo je povinny poskytnut volno s nahradou mzdy.
Zostava ti teda len nechat sa vypisat na PN. Vypoved by som nedavala, prides o narok na dovolenku a ine pozitky vyplyvajuce zo statusu zamestnanca.

vesnavesna
autor
22. jún 2015

@vierkac no je to praca neustále v strese, musíš obsluhovať, behať s ťažkými táckami a a rastúcim bruškom si to neviem predstaviť-nehovoriac o tom, že sa často zatvára o 1-2 v noci. Ake su prosím ešte ine pôžitky vyplývajúce zo statusu zamestnanca, okrem dovolenky? a čo to neplatené volno? a to volno s nahradou mzdy sa ako vybavuje- zamestnávateľ mi ho udelí?

a otázka toho úradu práce ostáva, či by som sa musela hlásiť, alebo ako to je?

plus pozerala som to pracovné voľno s náhradou mzdy- a tam je že najviac na 7 dni- plus ine udalosti- nič takéto dlhodobé (3 mesiace) sa tam nespomína.

PN- veľmi nechcem ísť- jednak na to nemám našťastie dôvody (aj keď dr. vravela, že mi dá ak chcem-), ale hlavne nemôžem/nechcem celé leto a 3 mesiace sedieť doma. Čiže hľadám nejakú alternatívu.

Ďakujem všetkým, ktoré ste mi sem napísali- veľmi si to cením!

vierkac
22. jún 2015

@vesnavesna Ako som pisala, tvoja praca pravdepodobne nespada do rizikovej kategorie. Chapem, ze robis vo vyrobnom podniku, tvoj zamestnavatel rizikove kategorie musi mat vyznacene a on by vedel, ze tam spadas... ☹ Tym padom sa teda teba volno s nahradou mzdy netyka 😒
Skusila by som sa so zamestnavatelom porozpavat, ci sa neda najst nejaka rozumna alternativa.
Tak ta dovolenka je najvacsi benefit. Hlavne pocas 6 mesacnej materskej ti nabieha a teda potom ti moze byt poskytnuta a teda zaplatena!!! To je min 10 dni volna a teda slusne peniazky! Dalej nevies ako sa tvoj zivot vyvinie. Mozno si budes po MD hladat inu pracu, ale v kazdom pripade, keby sa nieco zomlelo a nemas sa kam vratit, bud nastupis k sucasnemu zamestnavatelovi alebo ak by pre teba aj nemal miesto, mas narok na odstupne! Nuz a potom neviem v akom podniku robis, ale ak mate napr nejako dohodnute odmeny, mozno sa ta nejaka alikvotna cast bude tykat. Ak das vypoved, toto casto pada. Ale to zase naozaj neviem ako mas postavenu zmluvu, ci mate odbory....