Zánik pracovnej zmluvy počas rodičovskej dovolenky

adka1992
10. dec 2014

Pekný deň prajem mamičky... mám takú dilemu.... Pred pár dňami som sa bola informovať v práci o tom ako skoro musím dať vedieť , že sa chcem vrátiť a dozvedela som sa, že som mnou už nerátajú ale kedže naša vedúca je trošku šiši a nič bližšie mi povedať nevedela neviem ako to teraz je.... Zmluvu som mala na dobu určitú po dobu trvania materskej a rodicovskej dovolenky inej zamestnankyne a tá počas mojej rodičovskej dovolenky dala výpoveď...znamená to, že mi moja zmluva zanikla??? alebo platí, že nesmiem prísť o prácu pocas rodicovskej?...dakujem za všetky odpovede

sense
10. dec 2014

pokial si mala zmluvu na dobu urcitu, tak pracovny pomer zanika dnom kedy ti konci zmluva pokial nieje predlzena....

adka1992
autor
10. dec 2014

ja tam nemam presny datum kedy konci len kedy zacina je tam len ze konci dnom nastupu do prace tej druhej...lneze ona dala vypoved

sense
10. dec 2014

tak to je dost zvlastny pripad zvlast akoje uvedeny koniec prac. zmluvy....viem ze nesmies dostat vypoved pocas materskej ale ako je to s rodicovskou v otmto pripade tak to ti neporadim....v kazdom pripade zmluva este plynie a pokial ti neposlali vypoved si stale v pracovnom pomere...bez ohladu ci rataju alebo nie, zmluva ukoncena nebola...

adka1992
autor
10. dec 2014

takze pokial to nemam na papieri som zamestnana?
ide mi oto pretoze planujeme druhe diete do 3. roka toho prveho teda by slo o retazova porod a ja by som mala ete rad dostat matersku no pokial by mi zmluva zanikla nedostanem ju.

hrjanka
11. dec 2014

toto by som sa skôr spýtala na stránke porada.sk, tam sú odborníci. Osobne si myslím (nie som odborník), že už zamestnancom nie si. Pracovala som pred pár rokmi tiež na dobu určitú - zástup dlhodobej PN, a keď tá pani išla na invalidný, tak mi dali ukončenie zmluvy a keďže sa uvoľnilo vo firme iné miesto, tak mi dali novú zmluvu na to nové miesto. Preto si myslím, že aj tebe doba určitá skončila dňom výpovede tej zamestnankyne, ktorú si zastupovala.

brigelka
11. dec 2014

@adka1992 ahoj, ja som to mala podobne ako ty. Ked je zmluva na dobu urcitu bez uvedenia konca prac. zmluvy, mala by platit len 3 roky, lebo len na tak dlho sa da zmluva na dobu urcitu uzavriet. Ak sa po 3 rokoch od uzavretia zmluvy zamestnavatel nevyjadri, ci ta prepusta, tak sa meni zmluva na dobu neurcitu a potom mas pracu istu.

brigelka
11. dec 2014

@adka1992 a mas v zmluve presne meno tej zamestnankyne, ktoru si mala zastupovat? Lebo ak ano, tak by mal zamestnavatel postupovat tak ako v pripade hrjanka. Ak tam meno nemas, mozes zastupovat ktorukolvek zamestnankynu na materskej.

zltalienka
11. dec 2014

@adka1992 Ahoj, keďže ako si napísala, vedúca nevie nič bližšie, je pravdepodobné, že ešte zamestnanie trvá. Myslím, že sa to dá celkom ľahko skontrolovať aj na sociálnej poisťovni, či Ťa odhlásili ako zamestnanca alebo nie. Ak si stále vedená ako zamestnanec, skús sa s nimi dohodnúť na udržaní zmluvy, aby si mala nárok na ďalšiu materskú. Firmu to prakticky nič nestojí, nemusí za teba pokiaľ si na materskej, či rodičovskej odvádzať štátu ani cent. A Tebe to len pomôže! Treba len ľudský prístup aj z druhej strany - od zamestnávateľa.

adka1992
autor
13. dec 2014

ano mam v zmluve presne meno tej ktoru som zastupovala ...aj ked ked ma prijmali zastupovala som za inu..doplietli to a kedze som tam nebola doplatila som na to ja...teda asi to pojdem zistit na socialku a uvidime co mi povedia no bolo by dobre aby mi ju podrzali ...tak ci tak sa tam nechcem vratit pretoze nechcem robit nocne ked uz mam dietatko ale ak by malo ist o druhe pomohlo by mi to keby ju podrzali...dakujemvelmi ste mi pomohli

danushka23
16. dec 2014

@zltalienka Firmu to prakticky nič nestojí, nemusí za teba pokiaľ si na materskej, či rodičovskej odvádzať štátu ani cent. toto nie je celkom pravda, lebo materská dovolenka sa ráta ako výkon práce a počas tohto obdobia jej vzniká nárok na dovolenku, čiže by jej museli preplatiť dovolenku a to je skoro jedna celá mzda. resp. v prípade maminky, ktorá má viac ako 33 rokov (nárok na 5 týždňov dovolenky) je to jedna celá mzda. samozrejme aj z toho musí odviesť odvody zamestnanec aj zamestnávateľ.

zltalienka
17. dec 2014

@danushka23 áno, toto je pravda ja viem.
Ale zas, dovolenka prislúcha len za obdobie Materskej Dovolenky (34 týždňov), dovolenka sa kráti podľa zákona, takže určite nevyjde ani 20 dní dovolenky za toto obdobie.

danushka23
17. dec 2014

@zltalienka to sa dá ľahko vypočítať. 34 týždňov je cca 8 mesiacov. V prípade nároku na 5 týždňov dovolenky: 25 dní dovolenky / 12 mesiacov x 8 mesiacov = 16,5 dňa dovolenky. V prípade nároku na 4 týždne dovolenky: 20/12x8=13 dní. V obidvoch prípadoch je to viac ako polovica platu. To by musel byť veľmi seriózny zamestnávateľ, aby jej preplatil či už 16,5 dňa alebo 13 dní dovolenky. Nič v zlom, ale na Slovensku je trend zamestnancov zodrať z kože a nie dopriať im nejaké benefity, hovorím z vlastnej skúsenosti.