Živnosť verzus spoločnosť s.r.o.

7. sep 2020

Ahojte, obraciam sa s prosbou o pomoc na podnikatelky/uctovnicky.

Som aktualne zamestnana na TPP a naskytla sa mi moznost popri praci zacat skusit podnikat. Momentalne preto riesim, co by bolo pre mna zaujimavejsie. Urcite chcem Mat prve roky istotu stabilneho prijmu, takze riesme situaciu ze 2-3 roky budem zamestnana. Co je podla vasich skusenosti pre zamestnanca vyhodnejsie:

🔍zivnost - ak som to spravne pochopila, po podanie prveho danoveho priznania by som bola oslobodena od platenia soc. Odvodov, platila by som iba preddavky do zdravotnej poistovne.
Pri zivnosti mi lepsie vychadzaju pausalne vydavky, ktore
Mi vedia znizit dan. Danove priznanie by som musela podavat aj s prijmami zo zamestnavatel? Alebo tam by mi spravili rocne zuctovanie a ja by som si samostatne riesila iba prijem zo zivnosti?

Alebo je lepsie ist smerom zalozenia s.r.o., kde by som si ako konatel iba vyplacala podiel na zisku? Tu sa mi zase viac pozdava moznost ze ako konatel rucim do vysky vkladu, nie celym svojim majetkom ako pri zivnosti.

Dakujem za kazdu pozitivnu radu! 🤍

vroni
8. sep 2020

@miskooo1987, ani teraz. Dokonca aj ten deklarovaný vklad je nižší.

salome123
8. sep 2020

jednoznacne zivnost. vybavis to v priebehu dna a kedykolvek zrusis, budes platit menej za uctovnictvo, uplatnis si pausalne vydavky...ak by ti po roku naskocili extremne vysoke odvody tak zivnost jednoducho zrusis a mozes riesit s.r.o. . Ale urcite by som nezacala s s.r.o.... co sa tyka tych 5000eur, tak tie realne nemusis mat pri zalozeni s.r.o. len sa zauctuje, ze si ich akoze dala do pokladne, ale vesat si s.r.o. na krk ked len zacinas je uplne zbytocne a narobi ti to kopec problemov.

majkeel
8. sep 2020

Prvy rok ist asi iba na zivnost, vyuzit oslobodenie od odvodov. Druhy rok sa zamestnat cez zivnost vo vlastnej sro. Na zivnost pouzivat vydavkovy pausal 40%, platit si taku mzdu, aby odvody boli tak akurat.
A v sro ist na konkretne vydavky - vyuctovat nakup materialu, vybavenia, auta, naklady na sluzobne cesty,... A vyplacat si mzdu za pracu na zivnost vo vlastnej sro a zvysok ako zdaneny zisk - dividendu.

lubka73
8. sep 2020

@majkeel pokial mam info pausalne vydavky su 60% nie 40%, a zakladatelke /anonym/ ak mas zivnost popri zamestnani a nepresiahnes obrat cca 6000/ to je tusim teraz/ SP platit nemusis, len preddavky do ZP

autor
8. sep 2020

Dakujem vsetkym za info, zatial zakladam zivnost k 1.10. a ked sa to rozbehne, budem riesit dalsie moznosti.

majkeel
8. sep 2020

@lubka73 Mas pravdu, uz som si nepamatal, kolko to bolo. Danove este len caka, treba ho urobit do 30.10.

madriamon
8. sep 2020

@majkeel uff celé zle

fliacik
8. sep 2020

@majkeel cez živnosť pracovať vo vlastnej s.r.o.? To asi nemyslíš vážne?

majkeel
8. sep 2020

@fliacik Preco by som nemohol na zivnost pracovat vo svojej sro. Zmluva o dielo, poslem fakturu. A ked to naozaj nejde,nemam overene, tak napisat sro na rodicov.
Ved sro moze zamestnavat zivnostnikov na vykon prace. Ci?
Iba nahlas filozofujem. ked odskusam, potom potvrdim.

miskooo1987
8. sep 2020

@majkeel joooj... transferové oceňovanie ani neotvaraj...

madriamon
8. sep 2020

@majkeel sro nemože ZAMESTNAVAT živnostnikov, ked nevieš základne pojmy, nerad radšej..lebo toto su rady typu: Fero v krčme hovoril

majkeel
8. sep 2020

@madriamon Ujo gugel povedal
https://www.trend.sk/financie/ako-moze-eserocka...
https://www.etuls.sk/priklady-z-praxe-ako-kombi...
Paralelné fungovanie živnosti i s.r.o.
Podnikateľ bude v s.r.o. konateľom aj spoločníkom a súčasne ako živnostník môže využiť paušálne výdavky a nezdaniteľné minimum, z ktorého sa daň z príjmu neplatí, a do určitej výšky príjmov sa nestáva platiteľom poistného do Sociálnej poisťovne.

Ostatné príjmy, ktoré by mali za následok platenie vyššej dane vo výške 25% ako aj vysokých sociálnych a zdravotných odvodov vyfakturuje v rámci s.r.o. kde neplatí odvody do Sociálnej ani Zdravotnej poisťovne.

madriamon
8. sep 2020

@majkeel to je síce pravda, ale kde tam píšu, že sa dá v sro ZAMESTNAT ako živnostník?

majkeel
8. sep 2020

@madriamon Budem PRACOVAT ako zivnostnik na objednavku sro a FAKTUROVAT svoju pracu. Je to dost presne napisane? 🙂

miskooo1987
8. sep 2020

@majkeel
Je... ale, ak by si vlastnil sro, alebo niektorý tvoj príbuzný, tak sa to nedá tak ľahko...

madriamon
8. sep 2020

@majkeel to je už lepšie. lebo radiť niekomu, aby sa zamestnal ako živnostník v sro...to su presne rady ako chytro som vyguglil, ale neviem o tom dokopy nič. a ako píše @miskooo1987 - dá sa to, ale treba mať napr. transferovú dokumentáciu k tomu, ceny dobre stanovené atd atd, aby to všetko bolo v súlade so zákonom (predpokladám, že tu nejdeme dávať rady, ako obchádzať zákon a koledovať si o pokuty, pretože to rovno môže robiť bez akejkoľvek formy podnikania).

oli18
8. sep 2020

@madriamon podstata je, že môže. Podmienky sú druhá vec.

oli18
8. sep 2020

@fliacik Živnostník sa môže zamestnať vo vlastnej s.r.o. Prvý článok v Googli. Dúfam, že nie si účtovníčka. 😉

fliacik
8. sep 2020

@oli18 Prepáč, ale napísala som snáď niečo nesprávne? Živnostník sa nemôže zamestnať vo vlastnej s.r.o. Živnosť je živnosť a zamestnanie je zamestnanie, každé má svoje znaky a špecifiká. Takže buď bude vo vlastnej s.r.o. mať zamestnanecký pomer, alebo bude ako SZČO poskytovať isté služby pre s.r.o. V tomto prípade ale treba dať pozor na veľa vecí - cena služieb, transferové oceňovanie, pozor na znaky závislej práce (nelegálna práca) atď. atď.