Živnosť zahraničie - rady

martin_2002
27. máj 2023

Dobrý deň, mám otázku ohľadom živnosti v zahraničí, našiel som inzerát na internete 3800€ na živnosť alebo myslíte, že je lepšie ísť na zmluvu 3100 € v hrubom..? Ak by ste vedeli poradiť potom čo všetko treba vybaviť pred odchodom, prosím iba pomocné rady nie nejaké cynicke poznámky diky

vroni
27. máj 2023

@martin_2002, presne tieto čísla? Zmluva, zmluva, zmluva, ani neuvažuj o živnosti. Výhody zmluvy: si plne poistený, zdravotné i sociálne, odvádzajú sa za dane. Máš nárok na všetky sociálne výhody, vzťahuje sa na teba ochrana zamestnanca (pracovný úraz, PN, výpovedná lehota atď). Nevyhody: dostaneš len fixnu sumu.
Výhody zivnosti: môžeš optimalizovať svoje nemocenské a sociálne poistenie, odpisovať náklady a znižovať daňový základ. Mesačne ti ostane zrejme o pár šupov viac. Nevyhody zivnosti: môžu ta vyraziť zo dňa na deň, ak ochories, nedostaneš nič, ak zostaneš dlhšie, netýka sa ta zvyšovanie miezd, nadčasy robíš zadarmo a keď ti padne na hlavu tehla (stane sa ti pracovný úraz), riskujes ešte aj problémy, lebo práca na slovenskú živnosť v zahraničí je tak trochen mimo zákona.
Jaj. A výhoda zmluvy je tiež, ze pred odchodom nemusíš vybavovať vôbec nič. Až keď ta prihlásia na poistenie, na sk sa odhlasis. Hotovo.