Zostatková dovolenka po MD - vyčerpať alebo preplatiť?

graziela
18. apr 2008

Ahojte,
chcem vas poprosit o radu: Od dnesneho dna zacinam cerpat MD, s tym, ze doteraz som poberala nemocenske davky, PN ukoncena k datumu 170408.
Som zamestnanec firmy, prac.zmluvu mam na dobu urcitu.
Na moju otazku, ci mi moze zamestnavatel zostatkovu dovolenku preplatit, som dostala z pers. odd. odpoved, ze na preplatenie dovolenky nemam narok, ale mozem si dovolenku cerpat po vycerpani MD, vycerpat dovolenku a potom poziadat o rodic. prispevok.
Trochu ma to znepokojuje, lebo podla zakona mi zamestnavatel musi drzat miesto len pocas cerpania MD a v pripade, ze po tomto case do prace nenastupim, mi moze event. pocas cerpania dovolenky dat aj vypoved, ked uzna, ze ma uz nepotrebuje.
Mate niektora s tymto skusenost? Co je podla vas lepsie riesenie: nechat dovolenku prepadnut alebo ake prava, prip. ochranu ma vlastne mamina podla zakona?
Nechcela by som prist o pracu, ale taktiez si nemozem dovolit nastupit do prace po 1/2 roku...Ako postupovat?
Dakujem za vase rady, prip. privitam aj nejake www linky, na ktr. najdem odpoved na moju otazku.

cathushka
18. apr 2008

ahoj graziela.
neviem ako je to so zmluvou na dobu urcitu, ale na dobu neurcitu je zamestnavatel povinny ak sa vratis do troch rokov po nastupe na matersku - zabezpecit ti nejake pracovne miesto. Ak sa vratis do pol roka mas pravo vratit sa na tu istu poziciu. toto mi povedal nas uctovnik. mozem sa ho skusit spytat, ako to je so zmluvou na dobu urcitu. S dovolenkou mi poradil, ze si mozem vycerpat teda celu dovolenku, ale aj nemusim. Tak ja si pre istotu par dni necham.
Myslim ze za matersku dovolenku sa povazuje cele trojrocne obdobie, ale nechcem sa hadat.

gapa
18. apr 2008

graziela, teraz neviem či hovoríš o ukončení PP na dobu určitú alebo o skutočnej výpovedi.
Ak myslíš na to, že či ti môže počas MD (počas prvých 28týždnov), resp. RD (obvykle do 3-och rokov dieťaťa) skončiť PP na dobu určitú, tak môže. To záleží na zamestnávatelovi, či ti PP predlži a teda stane sa z neho PP na dobu neurčitú. A vôbec to neovplyvní čerpanie dovolenky. Tú ti ozaj nemohli preplatiť, mohla si si ju dočerpať po tej MD. Dostávala by si súčasne plat-náhradu za dovolenku + rodičovský príspevok (aspon podla teraz platných zákonov). Alebo by ti ju preplatili po skončení PP.

alexandra
18. apr 2008

graziela do kedy mas uzavrety ten prac. pomer?

bepa1
18. apr 2008

ahojte, ja mam tiez otazocku k cerpaniu dovolenku v pripade PP na dobu urcitu
14.1.2008 som ukončila pracovny pomer po 5 rokoch.

15.1.2008 som nastupila do noveho zamestnanania,podpisala som zmluvu na dobu urcitu, na rok, t.j. do 15.1.2009

to som, ale netusila, že už som tehotná, termín porodu je cca 17.9.2008

takže na matersku by som mala ísť 6-8 týždňov pred termínom.

zaujíma ma koľko dní mám nárok čerpať si dovolenku,pred ochodom na materskú dovolenku? kedže materská, ktorá trvá pol roka, t.j. približne vtedy ju budem končiť,keď mi bude končiť aj pracovná zmluva.

kedže som odpracovala cca 15 rokov a mám 36 rokov mám nárok na 25 dni dovolenky, no tym že som nastupila v polovici januára mi vyratali nárok len 23 dni.

graziela
autor
18. apr 2008

Boze, baby, prepacte, az teraz som si vsimla moj preklep 😕 , myslela som dobu NEURCITU, nie urcitu...
Urcite to meni situaciu, este raz sa ospravedlnujem, zybtocne som vas zavadzala... ale zas na 2.strane to pomoze mozno druhym maminam...
Prosim skuste poradit, co teda v tomto mojom pripade, ked je PP na dobu neurcitu.
Dakujem este raz.

alexandra
18. apr 2008

Tesne rped skoncenim MD mozes poziadat zamestnavatela o rod. dovolenku v trvani max do 3 rokov dietata, pricom zamestnavatel je povinny Ti vyhoviet. Pocas tejto doby Ta nemoze prepustit, iba ak skoncit prac. pomer dohodou. (Dohoda=musis s tzm suhlasit!)

Jedina zmena je, ze po skonceni MD Ta zamestnavatel musiprijat na Tvoje povodne miesto s rovnakymi podmienkami, no po skonceni RD Ti moze pridelit ine, avsak kvalifikacii a financne zodpovedajuce miesto (moze z asistentky urobit recepcnu s rovnakym platom, ale nie z financnej riaditelky sekretarku).

Zamestnavatel Ti musi umoznit vycerpat si dovolenku, no nemoze Ta k tomu nutit.

bepa ak tomu spravne rozumela, sama si si odpovedala, ked Ti vyratali narok na 23 dni dovolenky v novej firme, je to 23 dni pred oficilanym nastupom na MD (cize 34tt - 23/5, t.j. cca v 29tt)

graziela
autor
18. apr 2008

Dakujem Alexandra,
este otazocka: tu zostatkovu dovolenku si mozem cerpat pocas cerpania rodicovskej dovolenky, teda paralelne s rodic. prispevkom? Nie je to tak, ze napr. po skonceni MD musim zamestnavatelovi vopred nahlasit, ze si chcem vycerpat zvysnu dovolenku, najskor si ju vycerpam a az potom mozem soc. poziadat o rod. prispevok, tj. rodicovsku dovolenku?

gapa
19. apr 2008

bepa, súhlasím s alexandrou, pri nástupe na MD 6týždnov pred termínom 6.8.08, ti to tuším vychádza okolo 4.7.08 (ak dobre rátam, lebo nemám pracovný kalendár, len normálny). Máš nárok na vyčerpanie celých 23dní. Ak by si si ju nevyčerpala, teda ak by si si ju nechcela vyčerpať a aj zamestnávatel by s tým súhlasil, preplatia ti ju pri ukončení PP v r.2009 (teda ak ti PP v januári 09 skončí a nedohodnete sa inak), v žiadnom prípade o dovolenku neprídeš.

bepa1
19. apr 2008

gapa, alexandra, ďakujem krasne.

gapa
19. apr 2008

graziela, čo sa týka držania pôrodného prac.miesta len počas MD, súhlasím s alexandrou a cathuskou (vid §157 ZP)

Na čerpaní rodič.dovolenky (RD) by sa mala mamička dohodnúť so zamestnávatelom, teda podla Zákonníka práce (§166 ods.2) by mala požiadať o čerpanie rodičovskej dovolenky a zamestnávatel je povinný jej ju poskytnúť. Ak by si teda chcela pred čerpaním RD vyčerpať dovolenku, mala by si požiadať o jej čerpanie a o poskytnutie RD až po vyčerpaní dovolenky (nie je stanovené, že písomne, no ak možno čakať problémy, lepšie písomne).

V tom, že počas čerpania zostatku dovolenky ti môže dať zamestnávatel výpoved, máš, myslím pravdu. Zákaz výpovede je len napr. počas tehotenstva (ak ho oznámiš, v súlade so ZP), počas MD, RD alebo ked sa osamelá zamestnankyna stará o dieťa mladšie ako 3roky (alebo počas PN) = v tomto čase je žena v tzv. ochrannej dobe (§64 ZP ods.1). Takže podla mna by si mohla dostať výpoved s 2-mesačnou alebo 3-mesačnou výpovednou dobou (3-mesačná ak si "odpracovala" aspon 5rokov a VD začína plynúť od prvého dna mesiaca nasledujúceho po mesiaci doručenia výpovede) počas čerpania zostatku dovolenky (nie si v OD). PP by sa však neskončil po tých 2 resp. 3-och mesiacoch, lebo po vyčerpaní dovolenky (ktorá by určite netrvala 2-3mesiace) by si nastúpila na RD (počas RD by si už bola v OD) a tvoj PP by sa v tom prípade skončil nie posleným dnom výpovednej doby, ale "posledným dnom ochrannej doby" (vid § 64 ods.2), teda predpokladám posledným dnom RD. Ak by si ale ešte počas prvej RD znovu otehotnela, v súlade so ZP §40 ods.6 to oznámila zamestnávatelovi (teda písomne a s predložením lek.potvrdenia), tak aj po ukončení RD si "súvisle v ochrannej dobe" počas tohto tehotenstva, potom počas druhej MD a RD. Takže PP by sa v tomto prípade skončil až ukončením druhej RD. (to neplatí pre výpoved, napr. ak sa ruší firma alebo časť firmy) - To len pre zaujímavosť.

Ešte neviem, či je ti jasné, že je rozdiel a aký, medzi čerpaním RD a poberaním rodičovského príspevku. Čerpanie RD upravuje zákonník práce a je dôležitý z hladiska prac.pomeru. Poberanie rodičovského príspevku upravuje iný zákon - myslím zákon o rodič.príspevku (ten stanovuje, za akých podmienok máš nárok na RP, a momentálne to nie je závislé od PP). Ak je mamička nezamestnaná, nie je vlastne na MD a RD ale len poberá materskú alebo rodičovský príspevok (aj ked sa to často používa), tak isto u SZČo sa nehovorí o RD, ale o poberaní rod.príspevku. A ešte pre zaujímavosť, ak napr. dieťa dovrší 3-roky 3.5.08 a týmto dňom mamičke v práci končí RD, tak rod.príspevok poberá za celý mesiac máj, teda do 31.5.08 a neskôr jej príde rozhodnutie, že jej od 1.6.08 odoberajú rod.príspevok.

gapa
20. apr 2008

graziela, ešte mi to nedalo, ti ešte niečo napíšem.
ak by ti chceli dať výpoved z nadbytočnosti (§ 63 ods. 1b ZP), tak to môžu dať len v prípade, že ťa nemajú možnosť dalej zamestnávať, a to ani na kratší prac.čas v mieste, kde bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo že nie si ochotná prejst na inú pre teba vhodnú prácu v mieste výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu(§ 63 ods.2 a +b)

graziela
autor
20. apr 2008

Gapa, dakujem za vycerpavajuce odpovede.
Nie je mi ale celkom jasna jedna vec - ta zostatkova dovolenka sa da cerpat POCAS RD? Myslim, ze to niekto aj tu spominal...To tym padom znamena, ze by som zaroven cerpala RD aj zost. dovolenku a zamestnavatel by mi NEMOHOL dat vypoved, ako si spominala vyssie. Mam alebo nemam pravdu?
Dakujem.

gapa
20. apr 2008

graziela, podla mna, bud si na RD alebo čerpáš zostatok dovolenky. Oboje naraz nejde. Ale čerpať zostatok dovolenky a poberať rod.príspevok je možné.

Tiež k úplnosti, počas čerpania dovolenky po MD by si sa mala odhlásiť zo SP ako osoba, za ktorú štát platí dôchodkové poistenie. Ak teda budeš prihlásená, čo by sa mala každá mamička (aj zamestnaná). Ide o prihlášku, ktorú si treba podať do 15dní od narodenia dieťaťa aby si bola poistená odo dna narodenia dieťaťa. Vo vyhlásení, ktoré sa prípája k prihláške na SP, sa totiž prehlasuje čosi také, že nemáš zamestnávatela, ktorý za teba odvádza dôchodkové poistné. A toto počas čerpania zostatku dovolenky neplatí, lebo za teba poistné odvádza. Takže predpokladám, den pred začiatkom čerpania dovolenky sa treba odhlásiť a den po poslednom dni čerpania dovolenky sa treba nanovo prihlásiť. Na toto sa skúsim spýtať na SP, ked tam budem mať cestu (cca od dva týždne). Snád budú vedieť odpovedať.

alexandra
21. apr 2008

graziela nie, nemozes byt na RD a zaroven si cerpat dovolenku. Bud si na RD, alebo v pracovnom pomere, kde mas pracovne volno z dovodu cerpania dovolenky. Spolu to nejde 🙂

graziela
autor
21. apr 2008

Ahojte, dakujem za odpovede, uz som mudrejsia a rozhodla som sa, dovolenku si vybrat az pred navratom do prace, teda nebudem to riskovat po MD, clovek nikdy nevie 😒

alexandra
22. apr 2008

graziela pred navratom do prace? Snad po nom, nie? 🙂

gapa
22. apr 2008

myslím, že je to rozumné. (videla som na porade, že ti radil Chobot, a ten sa vyzná a vie to aj zrozumitelne vysvetliť) Napr. sa môžeš po roku doma spýtať v zamestnaní, či nemajú pre teba vhodnú prácu, a ak by mali , by si prerušila RD, nastúpila ale ešte pred tým by si si vyčerpala zostatok dovolenky (prípadne jej časť, podla toho kedy by si nastúpila). Ak by pre teba vhodnú prácu nemali, pokračovala by si v RD.
A vlastne, ak by si potrebovala peniaze (spomínala si myslím úvery)a oni by nemali pre teba vhodnú prácu, môžeš sa zamestnať u iného zamestnávatela (bud na dohodu alebo aj PP) počas čerpania RD v pôvodnej práci. To sa tiež dá.

graziela
autor
22. apr 2008

Ahoj Gapa,
ano, chobot mi to velmi zrozumitelne vysvetlil, super stranka tiez 🙂 Este sa ma clovek na koho obratit 🙂
A presne tak som to aj planovala, ze si predtym ako budem chciet opat nastupit do prace, pozistujem ci teda maju pre mna miesto, ak ano, nastupim, vycerpam si najskor du dovcu a ak nie, budem hladat pracu na dohodu v inej firme, hoci tu u nas na Orave to nie je ziadna sranda.
V tejto suvislosti ma este napadla jedna vec: Moze zena pocas RD, prip. pocas poberania RP pracovat na dohodu, nie je vyska odmien (platu) vtedy nejako obmedzena? Viem, ze teraz nejako spekuluju nad tym, ze budu chciet od noveho roka okrem zvys. rodic. prispevku, nejako ho ohranicit tym rodicom, ktr. nastupia do prace.

alexandra
22. apr 2008

graziela mozes, vyska platu nie je obmadzena, obmadzeny je casovy ramec - zakonnikom prace - na 40 hod mesacne ak sa nemylim. Respektive 300 hodin pocas kalendarneho roka pre jedneho zamestnavatela, ak mam byt presna. To sa ale samozrejme vzdy da poriesit, ak by si potrebovala, napis mi do IP 🙂

gapa
22. apr 2008

môžeš pracovať na dohodu (ale aj prac.pomer-samozrejme, ten má vyššie odvody) a výška odmeny nie je limitovaná. Ako píše alexandra, dohody sú obmedzené časovo: t.č. dohoda o vyk.práce (350hodín v kal.roku u jedného zamestnávatela) a dohoda o prac.činnosti (najviac 10hodín týždenne), to však platí všeobecne pre každého.

alexandra
23. apr 2008

gapa nebola dohoda o prac. cinnosti zrusena?

gapa
23. apr 2008

bola 🙂 , ale od 1.9.07 už ju zase obnovili. 😉

gapa
23. apr 2008

teda aby to bolo zrozumitelné " bola zrušená", ale od 1.9.07 ju zase obnovili

alexandra
23. apr 2008

Gapa dakujem za info, to som nevedela... 😅

gapa
23. apr 2008

🙂

mefisto1
24. sep 2008

Ahojte,
potrebovala by som nutne poradiť:

Momentálne som na MD, ukončiť by som ju mala koncom októbra 2008 (po 6 mesiacoch od nástupu). Z minulého roku, čiže z roku 2007 my ostalo 6 dní dovolenky, ktorú som nestihla vyčerpať, nakoľko som v októbri 2007 nastúpila na PN-ku (rizikové tehotenstvo).Po ukončení PN, som nastúpila v máji na MD. Po ukončení MD chcem prejsť na rodičovskú dovolenku. A tak neviem, kedy mám požiadať zamestnávateľa a či vôbec mám nárok na preplatenie zostatkovej dovolenky z roku 2007, nakoľko ju nevyčerpám ani do konca roka 2008, nakoľko nemám v úmysle nastúpiť v tomto roku do zamestnania. Predpokladám, že zamestnávateľ bude skúšať všetko možné, aby mi prešiel cez rozum. A tak vás prosím o pomoc - o rady, ktoré by mi pomohli vyriešiť túto dilemu a problém. Pozn. - Zmluvu mám na dobu neurčitú. Vopred ďakujem za odpoveď.

gapa
24. sep 2008

mefisto,
Z roku 2007 ti ostalo ako píšeš 6dní dovolenky. Za rok 2008 ti vznikne tiež nárok na dovolenku za čas MD, lebo aj tieto dni sa považujú za odpracované.
Túto dovolenku ti však zamestnávatel nemôže len tak preplatiť, zákonník práce to dovoluje len pri ukončení prac.pomeru. Môžeš si ju však vyčerpať.
Ak chceš za tieto dni dovolenky peniaze, tak sa to robí tak, že sa dohodneš so zamestnávatelom, že po ukončení MD nenastúpiš hned na rodičovskú dovolenku, ale si najprv vyčerpeš zostatok riadnej dovolenky. Až po jej vyčerpaní vlastne požiadaš o čerpanie rodič.dovolenky.

Potom ale treba na soc.poist. dať odhlášku za dobu trvania tohto prac.pomeru (lebo v tomto čase budeš riadne dôchodkovo poistená ako zamestnanec a súbežne poistená štátom a ako zamestnanec byť nemôžeš). Po vyčerpaní treba dať nanovo prihlášku, najneskôr v den po ukonč.čerpania riadnej dovolenky.

Na UPSVaR-e si môžeš požiadať hned od ukončenia poberania materského o poberanie rodič.príspevku, ale treba im oznámiť, že si ešte budeš čerpať dovolenku v zamestnaní pred nástupom na RD, ale fakticky budeš doma sa starať o dieťa, takže podmienky na nárok na RP splnaš.

Tiež by si mala vedieť, že počas tejto doby "čerpania riadnej dovolenky" ti môže dať zamestnávatel teoreticky aj výpoved (napr. z organizač.príčin-nadbytočnosti), nakolko nečerpeš MD ani RD a nie si v tzv. ochrannej dobe. Tvoj PP by však neskončil o tie dva-tri mesiace, lebo by si v tom čase už začala čerpať rodič.dovolenku. Takže by sa tvoj prac.pomer skončil posledným dnom rodič.dovolenky.

Ale ak by si si túto dovolenku z r.2007 (a tiež 2008) teraz nevyčerpala, môžeš si ju vyčerpať až po dovršení 3-och rokov dieťaťa, t.j. ukončení rodič.dovolenky. Neprídeš o nu= neprepadne ti. Pozri zákonník práce § 113 ods.2. Mne sa napr. táto dovolenka velmi zišla po ukončení čerpania RD, lebo ako dcera nastúpila do škôlky, hned bola chorá a aj z dôvodu, že som dostala výpoved a som si ju čerpala počas výpovednej doby a chodila aj so sebou po lekároch. A to mi ostalo 32dní! Takže kludne si ju môžeš vyčerpať aj v r.2011!!!

majmunka
24. sep 2008

Potrebujem poradit.
V oktobri 2007 som nastupila na PN-rizikove tehu.Hned po skonceni PN som nastupila na MD.Podala som si ziadost o rodicovsky prispevok do soc.poistovne.Ozval sa mi zamestnavatel,ze mam este zvysnu dovolenku.Musim o jej preplatenie poziadat pisomne?Do prace sa chcem vratit najskor o dva roky.

gapa
24. sep 2008

majmunka,
prečítaj si otázku od mefisto a môj predchádzajúci príspevok. Zmestnávatel sa jej síce neozval, ale ide o to isté.
Ak chceš peniaze za túto dovolenku, tak by ste sa mali dohodnúť na čerpaní (nie preplatení!!!) tejto dovolenky, fakticky by si si mala vypísať dovolenkový lístok a požiadať o čerpanie rodič.dovoleky po ukončení čerpania zostatku dovolenky.

Je teda ešte jedna výnimka okrem ukončenia PP, kedy zamestnávatel prepláca podla zákonníka práce dovolenku. No to platí len pre dovolenku nad základnú výmeru 4týždnov, t.j. napr. ak vám vznikne celoročný nárok na 25dní a zostalo nevyčerpaných max. 5dní dovolenky. Ak si túto dov. zamestnanec nemohol vyčerpať ani do konca roka nasledujúceho po roku, za ktorý mu nárok na dovolenku vznikol, má nárok na jej preplatenie. No neviem, či to platí aj v tomto prípade, pri čerpaní MD a RD. Skôr by som povedala, že nie. Pozrite zákonník práce § 116 ods.2+3 a už spomínaný § 113 ods.2.

Rodič.príspevok môžeš poberať. Ale požiadala si on predpokladám nie na soc.poistovni ale na UPSVaR odbor sociálnych vecí a rodiny.
ostatné info k tomu máš v mojom predchádzajúcom príspevku.

filipa
25. sep 2008

presne ako gapa pise, tiez som mala "medziobdobie", po skonceni 28 tyzdnovej materskej dovolenky a zaciatkom rodicovskej dovolenky, kedy som cerpala riadnu dovolenku za kalendarny rok, na ktoru mi vznikol narok, kedze som k 1.1. daneho roku bola v pracovnom pomere. bolo to take mile obdobie, kedy mi celkom vhod po tych financnych "suchotach", co urcite materske je, zamestnavatel preplatil celu dovolenku, co cinilo takmer 100% mojho platu. a kedze to bolo pred vianocami, uplne vhodne nacasovane, mohla som sa slusne rozsupnut s darcekmi 😉