Zvýšenie platu počas materskej alebo rodičovskej

carrot_apple
5. jan 2021

Ahojte, chcem sa spýtať, či neviete kde by som sa dočítala o tom, či je možné žiadať zamestnávateľa o zvýšenie platu počas toho ako je žena na materskej alebo rodičovskej. V práci sa bude zvyšovať na základe vylorizácie každému a zaujíma ma, či sa to bude teda dotýkať aj mňa (myslím,že musí) ale aj v prípade, že by som bola na materskej a potom rodičovskej. Ak som zaradená do druhej skupiny náročnosti práce a môj plat by bol nižší ako podľa zákona čo je teraz 739eúr... napríklad..lebo od nového roka je minimálna mzda 623 eúr:
Stupeň náročnosti práce - Koeficient minimálnej mzdy - Minimálna mesačná mzda - Minimálna hodinová mzda 1. - 1,0 - 623 € --3,580 €
2.- 1,2 --739 € --4,247 €
Či to musím povedať keď budem nastupovať do práce po dvoch rokoch? (tak sme sa dohodli už)

liz_lemon
5. jan 2021

to sa robí pri opätovnom nástupe

mogaa
5. jan 2021

Ak máš minimálnu mzdu tak pri nástupe sa ti bude automaticky dávať aktuálna minimálna mzda v tom danom období......každý rok sa zvyšuje minimálna mzda preto je zbytočné ti ju navyšovať nejakým dodatkom, hlavne ak si na MD/RD....

carrot_apple
autor
5. jan 2021

@liz_lemon a čo sa týka valorizácie je povinnosť od zamestnávateľa zvýšiť mzdu?

carrot_apple
autor
5. jan 2021

@mogaa
a čo sa týka napríklad valorizácie je povinnosť od zamestnávateľa zvýšiť mzdu?v prípade, že nieje mzda minimálna.

alenah31
5. jan 2021

@carrot_apple Zákonník práce neustanovuje žiadnu povinnosť zamestnávateľovi zvýšiť mzdu zamestnancom. Uvedené rozhodnutie - valorizácia - je jeho právom nie povinnosťou, no musí pri tom dodržať niektoré povinnosti - napr. dodržať minimálnu mzdu vždy podľa kategórie.

terina25
5. jan 2021

@carrot_apple ked nastupis spat do prace,tak by si mala dostat novy vymer so zvysenym platom. Aspon ja som to tak mala

carrot_apple
autor
5. jan 2021

@terina25 len v prípade, že by moja mzda bola menšia ako minimálna podľa kategórie..ale menšiu mzdu nemôže dať? Aj keby ma preradil na iné pracovné miesto... samozrejme nie degradačné...?

alenah31
5. jan 2021

@carrot_apple nižšiu mzdu ako máš uvedené v zmluve ti nemôže dať ani po preradení na iné miesto...dokonca aj keby bolo "degradačné" a ty s tým miestom súhlasíš. Akúkoľvek inú mzdu než máš uvedenú v zmluve môže meniť LEN s tvojím súhlasom. Zmena prac. pozície, zmena výšky mzdy, zmena časového fondu....toto všetko môže nastať len so súhlasom zamestnanca. Ale čo sa týka valorizácie platu....nemusí mzdu zvýšiť aj 3-4 roky keď nebude chcieť a neporuší zákon o výške min. mzdy. Hlavne ak pracuješ v súkromnom sektore, nemáte KZ, ktorá ti túto valorizáciu zaručuje a riadite sa výlučne ZP.

carrot_apple
autor
5. jan 2021

@alenah31 tak dobre, aspoň tak.dakujem

terina25
5. jan 2021

@carrot_apple ak mas tabulkovy plat,tak dostavas plat podla tabulky. A ano,aj nizsi ako min.mzda. ja tiez tak mam. Aj teraz sa zvysila min.mzda,kdezto tabulky zase neupravili. My zijeme zo vzduchu..

carrot_apple
autor
5. jan 2021

@terina25 pracujem v súkromnom sektore.

luciannka83
2. feb 2021

Ked si na materskwj alebo rodicovskej nemas narok na zvysenie mzdy. Ved nepracujes. A je na zamestnavatelovi, ci ti mzdu zvydi, slebo nie po nastupe. Ak mas teraz minimalnu mzdu, tsk po nadtupe ti musi upravit na aktualnu minumalnu mzdu.

carrot_apple
autor
18. feb 2021

@luciannka83 podľa zákonníka máš nárok na akékoľvek zlepšenie, ktoré vyplýva z tvojej uzavretej zmluvy...paragraf 157...
keď nastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1, a zamestnankyňa a zamestnanec majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mali právo, ak by nenastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku, ...
takže keď zvýšia plat iným musia aj jej.