Endometrióza po pôrode

zuzka276
9. dec 2015

Dva roky pred tehu som bola operovaná na endometriózu. O dva roky neskôr pre vracajúcu sa endometriózu sme sa s manželom rozhodli pre bábätko. Mala som cisársky a som 4 mesiace po. Plne kojím a pred mesiacom som dostala prvú menštruáciu no pobolieval ma pred ms vaječník kde bola endo... Vravela som to aj gynek... ale ten mi nespravil ultrazvuk aby pozrel ako sa má vaječník. Teraz možno dostanem menštruáciu, pretože ma znovu pobolieva ten istý vaječník. Je možné, že sa mi vrátila endometrióza? Je to totižto to isté pobolievanie ako keď som ju tam mala. Alebo sa ničí? Doktor mi vravel, že tým že otehotniem a nebudem mať ms a po popôrode ju dostanem, tak ložiská by sa mali zničiť. Máte skúsenosti? Viem, že sa to môže vrátiť, ale snáď nie tak skoro.

shia
9. dec 2015

ahoj, mám osobnú skúsenosť, som po dvoch operáciách na endometriózu a tretí bol cisársky, takže som úspešne na prvýkrát otehotnela aj po prognózach, ako to vraj prirodzene nepôjde a ako ma v 5.tt tehu (a nezistili to!) zapísali na istej známej klinike ne umelé oplodnenie, lebo vraj prirodzene to nepôjde! takže sa neboj ničoho, doktori sa strašne môžu mýliť, ako aj v mojom prípade a to riadne, nestresuj sa, vôbec to nemusí byť endo, mne sa zatiaľ (klop klop) po pôrode nevrátila a to má dcérka už cez 3 rôčky ;) Opatrnosti ale nie je nikdy dosť, chodievaj na pravidelné kontroly, aby si si bola istá. Nemyslím si, že by to bolo ono, m,en sa napr po pôrode upravil aj menzes na pravidelný, čo som dovetdy nikdy! v živote nemala, takže ten pôrod ma naozaj veľmi dobrý vplyv na toto ochorenie 🙂 Musela som mať síce predčasný pôrod v 34tt, kvôli náhlej preeklampsii, ale všetko super dopadlo, dcérka úplne super, takže nemám čo frflať 🙂 Držím palce ;)

katrin21
9. dec 2015

@zuzka276 nezaoberaj sa zbytocne tym, ci ju mas ,alebo nie.. uplne vazne.. aj ja som ju mala a verim, ze uz nemam.. bola som na LSK, lozisky vypalili, cystu vybrali.... ze cistis vajecnik nic neznamena, to citi hocikto..
Ale ber to, ze si vyliecena a nevrati sa, neprivolavaj si ju naspat myslienkami !!! si zdrava, si zdrava , si zdrava a hotovo.
Ja som teraz tiez tehotna, uplne z nicoho nic 🙂 ani sme sa nesnazili 🙂 Endošku a operaciu som mala v roku 2008 .. 🙂
Kopec zien ju ma, ani nevie, kym nenajdu nejaku cystu.. takze sa netrap 🙂 povazuj sa za zdravu a aj tomu ver.

katrin21
9. dec 2015

boze samy preklep tam mam,.. 😀 ale ved chapeme sa hadam...

shia
9. dec 2015

@katrin21 veľmi pekne si to napísala, máš 1000% pravdu, takto to treba brať, aj ja to tak beriem, a tak som brala aj otehotnenie, keď mi povedali nie, ja som si povedala áno a bolo áno, doktori skoro odpadli, a aj moje tehu a pôrod a všetko, povedali, že moja sila vôle a optimistický pohľad že "a všetko dobre dopadne a basta!" to všetko porazili, takže ber to tak aj ty @zuzka276 a bude to tak, ja stále hovorím "stačí si veriť, že to dobre dopadne a ono to naozaj dobre dopadne! ;)

zuzka276
autor
9. dec 2015

@shia mne tiež povedali že prirodzene nebude m mať, ja som si povedala že budem a aj tak bolo 🙂

shia
9. dec 2015

@zuzka276 presne tak, treba si dupnúť a doktori nič nezmôžu proti vyšším silám ;) 🙂 🙂 Ja som tiež zo začiatku po pôrode veľmi citlivo vnímala každý pohyb vaječníka, každé zabolenie, každé všetko, ale potom som si povedala , že skrátka nič sa už nezopakuje a tomu aj verím, užívaj si dieťaťko a ako povedala Katrin . považuj sa za vyliečenú, čo aj si! ;) nech sa darí ;)

bobsent
10. dec 2015

ja som nemohla oteh. skoro 10 rokov. po pôrode som do cca 10mesiaca mala laktáciu, potom nastúpila mrcha(škoda) 😖
endo sa mi vrátila po 2 rokoch od pôrodu, a mám ju stále. neviem ani dobre opísať ako strašne som bola sklamaná a zúfalá keď sa mi to vrátilo. všetci mi hovorili, že po teh. budem mať pokoj.no vidím.odrazu každý doktor že nie, veď to je doživotná choroba(resp. do klimaktéria).
po liečbe klimaktériom (ešte pred otehotnením) sa mi vrátila po 3 mesiacoch! 😠
žiaľ vyliečiť sa to nedá. pokiaľ máš hormóny tak stále rastie. aj keď vyoperujú určitú napadnutú časť, bunky sú difúzne vo vaječníku. ale je určité percento žien,kt. po teh. akoby zaspala a majú roky pokoj.
mne teraz povedali,že ani radikálnou op. sa jej nezbavím,lebo rozsev v tele bude stále rásť 😢
držím ti palce, aby si bola v tej šťastnej skupine 😉

nutrimas
10. dec 2015

@zuzka276 Skuste sa zamerat na harmonizovanie hladiny hormonov. Velmi ucinnym pritom a vlastne pri roznych zenskych problemoch (PMS, bolestiva, nepravidelna menstr, ovulacia, menopauza, cysty) je pupalkovy olej. Odporuca sa uzivat dlhodobo, 1KL rano a vecer:
https://www.modrykonik.sk/market/vyzivove-dopln...
Do pozornost by sme radi tiez dali himalajsku bylinku Shatawari, ktr. je ucinna bud vo forme caju alebo bezkofeinovej kavy: https://www.modrykonik.sk/market/ine/l39p41/aju...