PCO a životný štýl

zoe2201
1. feb 2011

Ahoj, zakladam tuto temu, pretoze vsade vidim, ze dievcata s PCO su liecene iba hormonalne. Samozrejme, ze je to povacsine nutnostou, ale podla najnovsich americkych studii ma prave zlozenie stravy a pohyb velky vplyv na vznik PCO. Chcem sa opytat, ci mate aj v tejto oblasti skusenosti? Vraj by sa mali jest potraviny s nizkym GI, aby sa znizovala rezistencia na inzulin, pretoze prave zeny s PCO maju vyssiu rezistenciu na inzulin. Samozrejme vdaka primeranemu sportovaniu sa zvysuje dobry cholesterol, znizuje sa zly a znizuje sa reistencia na inzulin. Velmi dolezite je vyhybat sa stresu, naucit sa relaxovat, zapracovat na vlastnom sebahodnoteni atd.
Vacsina zien s PCO ma nadvahu, ja nie som ten pripad (mam 170 cm a 57 kg), ale i tak som zacala zit zdravo, denne sportujem. Uz nepije kavu, nefajcim, nejem sladkosti. Citim sa skvelo. Lekarka mi tieto veci vobec nepovedala, sama som si to nasla na amerckych strankach, kde je to vyskumne potvrdene. Aj ked hormony su niekedy nevyhnutnostou, najma vtedy, ked je chybajuca menstruacia, alebo anovulacne cykly, ale vdaka zmene zivotnemu stylu sa aj toto dava do poriadku. Niekedy staci u silnejsich zien schudnut len 5 percent vahy. Ja som pred tym fajcila, jedlasom uplne bezne jedla, v robote kopa stresu. Keby mi toto lekarka povedala pred rokom, uz som mohla byt mozno davno tehotna. Verim tomu, pretoze od kedy som zmenila svoj zivotny styl, citim sa ovel lepsie. Pijem vela bylinkovych cajov, mam vacsiu chut na sex, zlepsila sa mi plet, nepadaju mi vlasy a spevnila sa mi postava, citim sa krajsia a tym aj sebavedomejsia. Napiste prosim aj vase skusenosti, bud s prirodou liecbou ale najma, ci aj vam pomohla zmena v zivotnom style.

mmmk
1. feb 2011

@zoe2201 Nemyslim, ze by to melo az takovy vliv. Ja mam PCO z duvodu snizene funkce hypofyzy, duvod tohoto problemu je zrejme vrozeny. Cholesterol i veskere cukrovkove testy mi vysly naprosto v poradku, do nadvahy mam daleko (162 cm/48 kg), problemy s pleti jsem nemela ani v puberte. K otehotneni mi nepomohly ani klasicke hormony jako clomifen. Zabral az injekcne podavany puregon a predtim snizeni testosteronu prednisonem. Za ty tri roky jsem zkusila uz opravdu kdeco, rok jsem pila bylinkove caje a takove ty placeba jako femigard, gynex, sarapis atd.

aduskatt
1. feb 2011

nemam nadvahu, testy na cukrovku su ok, nie som plesata, nemam akne, nefajcim, alkohol len veeeeeelmi prilezitostne, cca pohar vina raz za stvrt roka..............PCO jak braaaaaaaaaaaana, otehotniet sa nedari par rokov........

aduskatt
1. feb 2011

@zoe2201 a ako pise mmmk, femigard bol tiez len na ozdobu

zoe2201
autor
2. feb 2011

Asi takto, PCO geneticky podmienene. Vo vacsine pripadov tomu tak je. Moja babka nemohla otehotniet 6 rokov, nakoniec zomrela na rakovinu maternice, krstna to zdedila po nej,nemohla otehotniet 3 roky a tiez zomrela na rakovinu maternice (bez lekarov sa jej nepodarilo otehotniet, celyzivot mavala problemy). Moja mama to nezdedila, ale prenieslo sa to na mna.
Podstata je v probleme hypofyzy, ktora produkuje vacsinu dolezitych hormonov a vsetko to, co mame v hlave je ovplyvnovane sposobom nasho zivota, stresom, to co konzumujeme, aky vedieme zivot. Zeny s PCO nemusia mat vobec problemy spletou, nadvahou, ochlpenim atd., staci, len ked maju napr. anovulacne cykly, alebo zvacsene vajecniky. Cele nase telo je poprepajane, jedno suvisi s druhym. Fajcila som len prilezitostne, nejedla som extremne nezdravo, skor striedmejsie, ale podstata spociva v tom, ze zeny s PCO musia konzumovat urcite druhy potravim vo vacsej miere, a niektore napr. vynechat, vyhybat saim (napr. biele pecivo, zemiaky, ...potraviny s vysokym glykemickym indexom). Tiez som nemala problemy s cukrom ani cholesterolo, no odkedy jem vhodne potraviny, kazdy den si idem zabehat, moja mysel je ovela pokojnejsia, stabilnejsia a citim s super. A ked sa citim super, to je prvy krok k tomu, aby sa zlepsilo aj moje zdravie. Gynex beriem ako doplnok stravy, dufam, ze vdakanemu sa precistim, Necakam zazraky, pretoze toto je boj na cely zivot a ked som s PCO mala problemy uz niekolko rokov, necakam, ze sa to za jeden mesiac zlepsi. No ja sa citim uz za ten mesiac super, tak co bude za rok???? Skuste si pozriet PCOS and lifestyles, su tam aj pribehy zien, ktore sa tiez citia lepsie, vdaka zmene zivotneho stylu. Samozrejme, ze lieky su v mnohych pripadoch dolezite, niekedy nevyhnutne, ale v prvom rade by zena mala zmenit sposob svojho stravovania, pohybu, znizit STRES, potom sa moze nahodit aj hormonalna liecba.

lucka_0906
2. feb 2011

@zoe2201 suhlasim ciastocne.. Niekedy je zial hormonalna liecba nevyhnutna. Moja blizka kamaratka brala rovnako hormon.liecbu, lekar jej nedaval sance (!), zacala cvicit, zdravo sa stravovat a do 3 mesiacov bola tehula! 🙂
Stres - to je podla mna najvacsi problem...

lucka_0906
2. feb 2011

@zoe2201 kolko sa snazite otehotniet? My uz pomaly rok..

zoe2201
autor
2. feb 2011

A ked zena nie je v pohode, nestaci pit len bylinkove caje, mysel je najdolezitejsia. Nase geny mozeme do znacne mieri ovplyvnit sposobom stravy a tym ako zijeme.

zoe2201
autor
2. feb 2011

Samozrejme, ze hormony su nevyhnutne, niekdy sa ale beru zbytocne a preco ich cpat do znecisteneho tela???? Ved uz to, ze sa ocistim, je dobre pre buduci zivot mojho babetka.
Snazime sa o babo asi 3/4 roka. Ale spociatku sme to nechavali na nahodu, ani sme velmi nechceli, asi tak pol roka sa snazime naplno.

kaaaty
2. feb 2011

@mmmk Ahojte aj ja mam PCO pri pri výške 168cm/58kg...bez výrazneho ochlpenia... problemy s ms som mala vzdy a aj mam teraz sa v centre snazim znizit testosteron prednisonom a hak Diane 35...este ma caka vysetrenie IR ale myslim ze s tym problem nebude.... babka mala 9 deti, mama tri... a ja taketo problemy....
Nikdy som nefajčila jem všetko....pijem prilezitostne, veľmi malo....je pravda ze mi chyba pochyb ale stresy nemam...resp. teraz už nemam počas VS určite boli....
Cvicenie je ok ale nemyslim že dokáže odbúrať tieto problem...jasne ze sa clovek citi lepsie ale nemyslim ze životný štýl dokáže ovplyvniť hormony natoľko aby sa dali do normálu....
mmmk kolko si brala prednison a v akých dávkach?

krista5
2. feb 2011

AHojte,

Pridavam sa do vasej temy. Mne tento problem diagnostikovali pred par mesiacmi, po roku neuspesneho snazenia sa o babatko. Zistili to az v CAR, tak som bola z toho velmi prekvapena, pretoze som si myslela ze tam idem zdrava, ze manzel ma problemy. V tejto dobe sa chystame sa svoje prve a dufam ze aj upesne IVF. Ja mam problemy aj s vahou, stale priberam, doktori nemozu zistit z coho to je. Robili mi test OGTT tam mi zistili inzulinovu rezistenciu, ale zvýsený testosteron nemam....Na chidnutie som uz skusala vsetko.Nejest- cvicit, jest-cvicit. atd....a stale vaha nejde dolu.
kaaaty - normalne si ma nalakala s tou rakovinou maternice, ja som to zatial nebrala ako vaznu diagnozu....moze to byt tak zle??

zoe2201
autor
2. feb 2011

Baby, normalna strava ako normalna strava. Moja babka tiez mala 7 deti, a vzdy mavala zenske problemy, moja krstna tiez mala 3 deti a tiez pravdepodobne PCO, lebo len po doktoroch chodila, vynechavala jej menstruacia atd. Moja mama naopak tento problem nema vobec, pochadzam s piatich deti a moje sestry su tiez zdrave a maju deti. Nuz, ale volaco som podedila z maminej strany od babky, aj ked u mami sa to neprejavilo.
Aj ked zena schudne, nie je to riesenie, musi vediet, CO TREBA JEST. Pozrite si http://translate.google.cz/translate?hl=sk&sl=e...
Som chuda, nie nadmerne ochlpena, a mam cierne bodky a nie akne, chcem len tymto dat vediet zenam, ze netreba vzdy do seba ladovat lieky, pretoze PCO nie je vyliecitelne, daju sa liecit len symptomy.
A verte, ci nie, mne novy sposob stravovania, bylinkove doplnky a sport pomahaju. Vsetko je to v nasej hlave. Dokazuju to placebo lieky.

mmmk
2. feb 2011

@zoe2201 U nas v rodine zensky spis resily, jak neotehotnet, protoze plodne byly vsecky. Moje mamka a teta mely udrzovane tehotenstvi, coz si ale nemyslim, ze by souviselo s PCO (predcasne zkracovani cipku). Zadna zena u nas v rodine nezemrela na rakovinu zenskych organu.

@kaaaty To uz si nepamatuju. Brala jsem pul tabletky denne, ale jake je to mnozstvi, to fakt uz nevim. Kazdopadne i to dost pomohlo. Mne HAK nedela dobre, mivam migreny atd.

@krista5 A zkusili ti dat metformin? Ja si vubec nemyslim, ze by pri PCO bylo IVF nutne. Ja jsem dukazem 😉

zoe2201
autor
2. feb 2011

Vsetko je to len o tom, co si kto mysli. Preto verim, ze nejake riesenie existuje. Povacsine su tu negativne ohlasy na moju temu, bez toho ze by to niektora dlhodobejsie skusala. Nechcem vas o nicom presviedcat, kazda si svojmu telu rozumie najlepsie.

dlabinecka
2. feb 2011

Tak já se taky přidám. Jako dítě, někde do 15ti let jsem aktivně sportovala ( aktivně myšleno vrcholově), problémy s MS jsem měla už tehdy. Dneska mám nadváhu, potíže s pletí jsem měla vždycky, vlasy pevné husté, kouřila jsem, celkem i pila. Hormony nezabíraly, pak mě dr. nahnal na drilling vaječníků a těhotná jsem byla hned. ted jsem, 8 měsíců po porodu, zdá se opět těhotná, naprosto neplánovaně a přrozeně....

kaaaty
3. feb 2011

@mmmk Ja beriem tiez pol tabletky denne uz mam za sebeu skoro cele jedno balenie... v pondelok mi mozno da dalsie....

ell
3. feb 2011

@dlabinecka Ahoj, moj pribeh je celkom podobny tomu tvojmu 😉 tiez som robila vrcholovy sport a mala probelmy s ms. otehotnela som po prvom iui a medzi nasimi detmi je tyzden rozdiel ako tak pozeram 😀 chcem sa spytat, nabehla ti ms normalne po porode alebo ako to bolo? ja som teraz prala antikoncepciu ale uz som ju vysadila tak len zistujem , ze co ma moze cakat 😝

dlabinecka
3. feb 2011

@ell Já HA vůbec nebrala. MS jsem měla na den přesně 7měsíců po porodu - další už nedorazila 🙂 Otěhotněla jsem ted neplánovaně. Dr mi radil HA raději nebrat, pokud chceme další mimi. Nijak jsme se nechránili a otěhotněla jsem tedy hned. A Ty by jsi už chtěla další? Ono PCO po prvním otěhotnění často tak nějak zmizí, hormony se změní....

ell
3. feb 2011

@dlabinecka no ak by som mala mat, tak radsej teraz ako neskor ale presvedcena o tom nie som 😀

krista5
3. feb 2011

@mmmk
Hejhej yabudla som napisat ye beriem metformin. U nas ma aj manzel velmi zly spermiogram, cize oni asi preto zvolili IVF. ale dufam ze raz budeme mat aj prirodzene deti🙂🙂🙂
aj ty si brala metformin? nebyvalo ti z neho zle?

dlabinecka
3. feb 2011

@ell No, já o tom taky přesvědčená nebyla, ale ted už je to vcelku jedno 😀 nějak to dopadne....

ell
3. feb 2011

@dlabinecka no jasne nejak bolo nejak bude 😀 drzxim palce a som zvedava ci mi nejaky cyklus nabehne 😝

dlabinecka
3. feb 2011

@ell To težko říct, no. Ale většinou, u koho znám, PCO s porodem zmizelo....

katkaajurko
3. feb 2011

@zoe2201 tie vyskumy sa ale lisia-neda sa upnut na jeden..mozno v amerike-kde je silna obezita je PCO sposobovane (lepsi vyraz by som dala PODPOROVANE zlym zivotnym stylom) ale PCO je vrodeny geneticky problem a je strasne siroke spektrum spustacov...od nadvahy a zleho zivotneho stylu,cez nefungujucu stitnu zlazu, inzulinovu rezistenciu , alebo jednoducho nefunkcnom hypotalamu alebo vajecnikov.

ja som prototyp tvojej "diety" posledne roky- tri krat tyzdenne cvicenie a zdrava strava v style-ranajky ovocie s odtucnenym tvarom a orieskami, lahky obed so zeleninou a minimalna vecera.... ziadne hluposti,nic vyprazane,tucne aani podobne... je pravda-ze napriek tomu pri vyske 157cm som mavala okolo 52 kg -ale to hadam nie je nadvaha.... podla endokrinologa idealna kombinacia na tehotenstvo-ani malo ani vela.... a NEPOMOHLO mi to... asi ti berieme iluzie- ze jednodducho len zivotny styl casto nestaci-ale tak to je.... nam to trvalo skoro dva roky a bez lekarov mi nic nepomahalo..ziadny zdravy zivotny styl.... ziadne prirodne placeba - presla som femi kvapkymi,gynexom a podobne... jedine co som pila a uznavam je alchemilka na sliznicu ale ani to nestaci samo o sebe.... treba sa zverit do ruk lekarov..pokial mas hormony v poriadku-nasilu ta nimi nikto krmit nebude,pokial ich je ale malo-tak ina moznost nie je...ja som podstupila vsetky vysetrenia,cukor mam v norme,laparoskopia naznacila vnutri vsetko ako ma byt,clostyl mi nezabral, testosteron mam v norme a NAPRIEK tomu mi zabral metformin - ktory prave odstranuje inzulinovu rezistenciu...cize asi som ju predsalen mala - aj ked mozno testnne nadprahovu a predsa bola ona tym problemom....

kazdy si musi prejst svojou cestou -ked vyskusas vsetko prirodne a nelekarske-jednoducho ta to aj tak dovedie k lekarovi

povedala by som-ze dodrziavanie zdraveho zivotneho stylu by mala byt automatika u kazdeho a nie ako "liecba" pco.....

katkaajurko
3. feb 2011

@dlabinecka jooooj BODAJ by si mala pravdu...len mam obavu-ze zavisi od coho je PCO spustac.... ak len blbli hormony same o sebe vo vajecnikoch-je to sanca..ale myslim-ze ak je PCO sposobene stitnou zlazou-alebo inzulinovou rezistenciou-tak to asi nezmizne 😔

dlabinecka
3. feb 2011

@katkaajurko Já vím, že to nemusí být stoprocentní, ale znám několik žen s PCO a všem zmizelo po porodu, respektive po těhotenství. Samozřejmě PCO souvisí s mnohými věcmi, ale je to především o hormonech, myslím, že i štítná žláza se může vlivem tehotenských, porodních a poporodních hormonů změnit...

katkaajurko
3. feb 2011

@dlabinecka no ved vravim-bodajj by to tak bolo - ja by som sa moc tesila 😵

dlabinecka
3. feb 2011

@katkaajurko Přeju Ti to!! Moc, ale je pravda, že to přišlo poněkud dřív, než jsem chtěla, jsem z toho ted drobek rozhozená...

mmmk
3. feb 2011

@krista5 Vis, ony to IVF CAR delaji velice rady, protoze z toho maji vic penez nez z IUI nebo stimulace vajecniku. Jenze kolikrat je to uplne zbytecne. Ten metformin bys mela dobrat a pak to jeste par mesicu zkouset. Tu na konikovi je nekolik holek s PCO, co uz mely zacit stimulovat na IVF a cyklus predtim otehotnely, i kdyz jim rikali, ze spermio ma manzel hooodne spatny.
Ja metformin nebrala, protoze jsem ten kompletni inzulinovy test mela k te spodni hranici nez k te horni, tudiz by mi to mohlo napachat vic skody nez uzitku.

@dlabinecka prvne jsem zapomnela reagovat na tvuj prispevek. Ja mela v polovine prosince normalne ovulaci. Snad prvni v zivote 😅 Normalne plodny hlen, pichani v podbrisku. Ale samozrejme jsme to nemohli "vyuzit', protoze jsem po cisari, ale i tak chci deti s odstupem aspon dvou let 😉 MS prisla presne za 14 dni. Ovsem dalsi cyklus uz takova idealka neni.

@katkaajurko Moc hezky napsane. Naprosto souhlasim. Ale Zoe stale ceka, ze ji nekdo bude v tom jejim 'zjisteni' podporovat 🙂

mmmk
3. feb 2011

@dlabinecka Mam kamosku se stejne silenym PCO jako mam ja, ma dve deti po injekcni stimulaci, nezmizelo ji to po prvnim porodu, dokonce vubec nedostala MS. Ovsem jak odkojila druhe dite, par mesicu na to je v tom potreti - zcela prirozene a hlavne necekane 🙂