Ahojte, mám pol roka endometrium cystu na vajecniku, 6-8cm(menilo sa to), za 5 dni mám laparoskopicku operaciu. Minuly mesiac ju mali operovať, 2 dni pred terminom na menštruáciu takže som mala Norethisteron na odloženie menštruácie, ale na konci mi operaciu posunuli o mesiac kvôli nádche.
Teraz večer som začala cítiť bolesť tipa deň pred menštruáciou, aj ked podla kalendára ešte mam 13 dni do m. Prosím vás, je možné že mi praskla cysta alebo mi pride ms o 13 dni skôr? Táto bolesť sa mi zda príliš slaba na prasknutie (čítala som na fórach že sprevádza silna a ostrá bolesť). Neviem či začnem brať Norethisteron ako preventivu (aby mi neposunuli znovu operáciu) Na pohotovosť by som veľmi nechcela ist, a doktorovi nemozem keďže je piatok večer. Veľmi vás prosím o hocijakú radu alebo skúsenost... Ďakujem!
mne ked praskla cysta bola to tupa bolest neznesitelneho charakteru, s celkovou slabostou skoro s mdlobou a tvrdnutim brucha. Isla som na pohotovost kde zistili ze som zakrvacala do dutiny brusnej, hospitalizovali ma. Dostala lieky na krvacanie, odbery, od bolesti, a sledovalo sa do rana, cysta sa zacelila a podrastla, ale neoperovali nakolko crp nestupalo, nestracala hemoglobin. Zaver bol ako funkcna cysta ktora po mesiaci zmizla sama. Kedze som sa citila dobre neoperovali a po šdnoch prepustili domov so sledovanim stavu.
@beata_k to musi posudit lekar pola toho kde praskla a aky je v okoli stav. Ja som za svojej praxe zazila aj situaciu ked praskla cysta na strane slepeho creva a to sa casom bud zapalilo a bola nutna operacia aj slepeho creva. Takze je to individualne. Tym ze vas pozru na sono nic nepokazite. Moze byt cysta na roznom mieste aj mimo vajecnika a perforovat vajecnik so silnym krvacanim. Takze netreba to ani zlahcovat ani plasit sa hned. Ked ide vikend adekvatne je kontrola na pohotovosti rano alebo hned na urgente. Ak nie je vikend mozno zvazit vysetrenie u gynekologa na druhy den.
@eliska13 aj ovulacia by mohla byt ale to by musela mat kazdu jednu bolestivu. Pri rupture je naozaj bolest velka, ja som uvazovala ktora strana lebo ci to nemoze byt apendix. No mne rupla na lavo a to bolo asi tak dva roky dozadu. Teraz som 3x tehu. Pobolievala ma akurat prva strana na zaciatku a to som zazila uz dva krat ako oplodnenie a uhniezdenie. A bolest bola vyrazne miernejsia.
@beata_k už som v nemocnici, operácia malá byť dnes ale zatiaľ ju doktor nechce robiť keďže mám zrasty a pravdepodobne by sa nedalo laparoskopicky, a je riziková operácia. Čaká na onkomarkery a budem mat MR, podľa výsledkov uvidia či bude nutná operácia, ale že ináč môžem aj normálne žiť s cystou.
Cysta je stále tu, takže predpokladám že tá bolesť bola močového mechúra, možno zo zimy, alebo mini prechladnutie, ráno ma už veľmi slabo bolelo tak som nešla na pohotovosť. V každom prípade vam veľmi moc ďakujem za rady!
mne ked praskla, tak to bola taka tupa neprerusovana pomerne intenzivna (ale nie neznesitelna) bolest, musela som si lahnut, trvala asi hodinu. neskor sa pridalo aj krvacanie, ale tiez nie silne. Az po par dnoch som isla k lekarovi a ten povedal, ze to bola ta cysta (mala som 4 cm).