Môže zvýšený prolaktín ovplyvňovať psychiku?

romana160
5. jún 2018

Chcem sa opýtať tu žien ,či zvýšený prolaktín môže nejak ovplyvňovať psychiku? Vtomto dosť nemám jasno kedže 10 rokov trpím panickými stavmi.

catherinah
5. jún 2018

Naopak - Antidepresiva mozu zvysovat prolaktin.

romana160
autor
5. jún 2018

@catherinah No to viem.Len či to môže pôsobiť aj opačne.Neberiem žiadne adečka teraz a aj tak mávam tie stavy.Tak som rozmýšlala či psychiku neovplyvňuje ten prolaktín.

eliska13
5. jún 2018

@romana160 podľa mňa to je typ povahy, prežívanie...Ešte štítna žľaza môže robiť takéto stavy.Nemas prácu, partnera, ktorý Ťa dostáva do úzkych?

carrot_apple
5. jún 2018

No tak ja mám 8 x vyšší prolaktin ako je norma a je to teda rozdiel,že keď som ho mala v norme!bliakam ako sialena pred menzesom...a jeto stresovy hormón! Takže áno,za tvoje stavy môže prolaktin

romana160
autor
5. jún 2018

@eliska13 Prácu nemám,a partnera tiež.Ja som sa na tie ataky liečila ale nepomohli mi adečka.aj pri adečkách som mala tie ataky.áno mám zníženú činnosť ale teraz štítna bola v pohode.len ten prolaktín nie.

romana160
autor
5. jún 2018

@carrot_apple Ja som pred krámami v pohode i ked sú stavy ako plač,hnev niekedy aj nervozita a prsia ma vedia strašne bolieť,sú akoby vtedy naliate.

carrot_apple
5. jún 2018

@romana160 kúp si vitex jahnaci-tabletky,uvidíš rozdiel

eliska13
5. jún 2018

@romana160 a koľko druhov liekov skúšali?tak nemala si nejakú traumu niečo sa nestalo?väčšinou po takom zážitku sa spustia ataky.Nieco Ti ten stres spúšťa nie si perfekcionistka?panika je vygradovana úzkosť

romana160
autor
5. jún 2018

@eliska13 Tak jedny adečka som brala vyše 12 rokov.po 12 rokoch prestali úplne účinkovať a skúšali dalšie na mne asi cca 4-5 adečiek ale pre šialené stavy ktoré mi vyvolávali som ich prestala brať.Tzv.povedané moje telo odmietalo tie adečka.Takže tam sa to dalo tlmiť len už anxiolytikami a magnéziom.Oni nie sú také časté .bych povedala že tie ataky sú v jednom určitom období a za posledné roky čo sledujem tak to je na jar.kedysi som to mávala aj na jeseň.teraz už je to inak.robili laborat.vyš na minerály a krvný obraz a všetko v pohode.čo sa týka traumy ,no áno prežila som si ttraumy.naposledy pred 11 rokmi v práci.

pasikavamacka
6. jún 2018

co sposobuje u teba zvyseny prolaktin? urcite mozu rozne choroby tela vplyvat aj na psychiku a spustit depresie. ak aj nie konkretne ten prolaktin, ale pricina jeho zvysenia (kedze prolaktin je len priznak, nie spustac)

nelie
12. jún 2018

Ahojte mavate aj ine priznaky? Ja som teraz 5 den pred menzesom - akurat odisla odo mna zachranka 😞 - uz dva dni mam strasne vypatie, cele telo v krci, stupnuta krcna chrbtica, pulzovanie v hlave, trasie ma, nervozna som, dnes sa pridala uz aj migrena so zvracanim, tym padom vysoky tlak - namerali mi 150/115 ( minule az 180/120 to ma brali uz na hospitalizaciu ) a tep 100 - no strasny stav ... pravdaze lekari stale nevedia z coho presne mi takto byva, pretoze migrena sa dostavi niekedy aj mimo cyklu :/ ... teraz som bola na MR mozgu, zajtra neurolog - ake vysledky vyzeraju OK, na migrenu mi predpisali zatial panadol migrena a moj gynekolog mi skurat nasadil hormonalnu liecbu na 3 mesiace ... este vravia, ze to moze byt z krcnej chrbtice :/ alebo stitna zlaza som aj pocula

romana160
autor
12. jún 2018

@nelie Môže to byť aj štítna žlaza.Nebola si na vyšetrení štítnej žlazy?Inak to môže byť aj panický stav.ale aj z krč.chrbtice.

kafulienka
12. nov 2018

mam otazku, kedze mam zvyseny prolaktin a nechcem zatial brat lieky (agnucaston nepocitam za liek) tak som si vygooglila, okrem zinku, vitaminu e a vitaminu b6 aj tento rastlinny prípravok: Mucuna Pruriens
Mate niekto s tym skusenosti?

7doduska7
22. jún 2020

@kafulienka ja som vyskusala pupalkovy olej a mozem len odporucit