Riziko prenosu HPV po konizácii od partnera

wind123
13. jan 2020

Krasny den dievcata, chcela by som sa spytat, resp. mozno aj dostat odborne posudenie na danu vec, preto budem rada ak sa ozve niekto erudovany, pripadne niektora s touto skisenostou. Mam cytogicky nalez na krcku maternice cin 2/3, lekari odporucaju konizaciu, mam po 35 uz. Mna vsak zaujima buducnost po konizacii. Muz ma Hpv, sme spolu cca 10 rokov, takze vyvin ochorenia a moj vek suhlasia so statistikami, som asi vzorovy pacient😏 mne urobia konizaciu, v najlepsom pripade sa tym odstrani vsetko poskodene tkanivo a mne sa nastartuje aj proces liecby...zbavim sa aj HPV ( som optimistka)..potom po 6 tyzdnoch s muzom zacnem opat sexualne zit... on ma potencionalne opat nakazi hpv ...som uz starsia takze vyvoj prekarcenozy uz moze byt kratsi, takze mozem ocakavat ze do 5,6 rokov budem mat znova zle vysledky? za konizaciu a tak dalej dookola kym neskoncim s uplnou hysterektomiou?

wind123
autor
13. jan 2020

Pytala som sa na to svojho gynekologa, s tym ci je tento scenar realny, ale dostala som len vyhybavu odpoved, v ktorej to nepotvrdil anu nevyvratil...chapem ani lekari nevedia predpovedat buducnost, ale z obornej stranky by mohol povedat ci je tento scenar mozny...a tak sa pytam Vas babenky ktore to takto mate, ste uz dlhodobo ok?... riesilu ste nejako svojich muzov, ktori pre Vas predstavovalu takuto "hrozbu" kedze logika nepusti😏

miriam1983
13. jan 2020

@wind123 znama mala tento problem,zle bunky jej odstranili,zotreli. Kedze to mala ona tak zrejme aj manzel. Tomu nerobili nic,takze ked spolu ooat sexualne ziju,mohol ju znova nakazit. Je yomu tak 5rokov a vysledky mala dobre. Teraz ma k 50ke.

evitka83
13. jan 2020

@wind123 ak Ti navrhli konizaciu, tak mas HPV vo svojom imunitnom systeme. Konizacia nie je liecba HPV. Je to len odstranemie akutne postihnuteho tkaniva. HPV ako takeho sa neda zbavit. Mozes iba podporit svoju imunitu, aby virus zostal neaktivny. Mne robili konizaciu v 20tich rokoch z rovnakeho dovodu. Teraz mam 36. Odvtedy som vaznejsie problemy nemala, ale iba kvoli zmene stravovacieho a zivotneho Ked som mala zhorsene vysledky, gyn to vyriesil inak a ja som si dala dokopy imunitu.

silvia92
13. jan 2020

@wind123
Toto iste som riesilaja. Tiež som bola pred rokom nakonizacii. Výsledky mám dobre. Záleží od vašej imunity hlavne. Ak ju budete mat oslabenú tak sa Vám to môže od partnera vrátiť. Treba viac ovocie zeleninu popr nejaké doplnky výživové.

wind123
autor
13. jan 2020

@evitka83 tym odstranenim som myslela stav, ked Ti po konizacii nedetekuju zo steru na sliznici ziadne genotypy HPV...ale mas pravdu, zle som sa vyjadrila...Ty si po konizacii zmenila partnera, alebo si s nim nadalej sexualne zila?....resp. nedala si sa po konizacii zaockovat?

wind123
autor
13. jan 2020

Prave preto kocky, ze kazda tu spominate imunitu a zvladnutie virusu prave nou, tak zacinam povhybovat o preventivnom prinose konizacii ako takych v stadiach ked su to len zapalove zmeny...hlavne ked viem ako teraz lekari nahanaju jednodnovky a kratkodobe vykony, kedze su najlepsie preplacane poistovnami..tie ktore ste mali uz konizaciu, v ktorom stadiu/ stupni ste do toho sli?

evitka83
13. jan 2020

@wind123 este sme spolu chvilu zili, este vtedy mi lekar hovoril, ze to ma v krvi asi 70% populacie. A konizacia nie je preventivne opatrenie. Je to forma liecby akutneho stavu. Takze ak nechces za nejaky cas riesit hysterektomiu a chemoterapiu, urcite by som nad zazrokom nepochybovala.

wind123
autor
13. jan 2020

@evitka83 ako pises, je to liecba, nie prevencia, tak prave preto je smutne ze maju v giauidelinoch preventivne aj pri cin 2 radsej odrezat ako zabezpecit inu liecbu ...ale to je uz o systeme a ekonomike zdravotnictva...

lucyk111
13. jan 2020

Toto presne aj mňa trápilo,som 2m po konizacia...môj dr mi tiež na to povedal,že partner sa preliečiť nedá a že hpv máme v podstate vsetci🤷

evitka83
13. jan 2020

@wind123 podla tvojich vyjadreni mam skor pocit, ze ti to gynekolog podrobne nevysvetlil, bud z nedbanlivosti, alebo ta nechcel strasit. Ty mas nalez, na ktory ina forma liecby neexistuje. Ziadna imunoterapia ti nepomoze lokalne vyliecit chore tkanivo. Pomaha, aby sa to neprejavilo znovu.To mas ako s niektorymi druhmi rakoviny. Mozes brat chemo, ale ta ta sama o sebe nevylieci, nador treba skratka vybrat operacne. Cin 2/3 je taka hranica, kedy sa robi konizacia, cin 3 je uz pruser a cin 4 megapruser. Neviem ci ti robili aj typologiu virusu, 2 typy su agresivne a kancerozne, vtedy robia konizaciu automaticky aj pri nizskom naleze. Tusim je to 11 a 13. Kedysi boli tie testy na vyziadanie a platili sa. Neviem ako teraz. Konizacia nie je ziadna veda. V 1 den ta prijmu, druhy robia zakrok, 1-2 dni sleduju a po tyzdni ani nevies. Akurat chvilu si bez tutu mutu 😊 mne to robili v 20tke, teraz cakam druhe dieta.

wind123
autor
13. jan 2020

@evitka83 blahozelam, nech je cakanie prijemne a vysledok krasne podareny😉 cakam na vysledok genotypov, stanovenie genotypov HPV som si dala robit len teraz pri poslednej cyto...ja som mala vzdy cyto bez problemov, len zaciatkom minuleho roku zrazu Lsil a cin 1, v auguste po histologii cin2/3... teraz v decembri som si davala opat robit cyto a rovnaky vysledok ako v auguste z histoly...cin2/3...este cakam na vysledok biochemie vratane tych onkotypov Hpv...s velkou pravdepodobnostou ich mam, ale chcem to vidiet na papieri😏...na konizaciu by som isla k svojmu onkogynekologovi na jednodnovku, takze pobyt v nemocnici ma netrapi ani bolest...len proste kazde rezanie je zasah do tela a potrebovala som vediet skusenost inych...hlavne s ohladom kam to rezanie moze az postupne zajst...ale tesim sa ze som nasla aj Teba ako super priklad vyliecenia😉

emimirlen
15. jan 2020

@wind123 prosím vás a ako viete že muž má hpv?
Ja som po konzumácii už vyše roka. Z výsledkov zistili že ťažkú displaziu krčka mi spôsobil nejaký zápal. Kontrolné cyto dopadli už 2x dobre (klopem) a hpv nemám. Moja gynekologicka mi povedala že mužský organizmus ho zabije, že jediné či má muž hpv vie zistiť urológ, ale samozrejme že sa zasmiala že to ziaden muž na takú kontrolu nechodí.

wind123
autor
15. jan 2020

@emimirlen povedal mi to ze ma...viac som nepatrala...z hladiska minulosti to nie je pre neho prijemna tema, tak som dalej neriesila😏...v podstate ak ste nemalu HPV tak by bola minimalna sanca ze by sa z toho vyvinula rakovina...vedeli ste ze nemate virus HPV a aj tak ste isli na konizaciu, resp Vam bola odporucana?...a ked sa mozem spytat s akym vysledkom cyto ste isli na konuzaciu?

emimirlen
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
emimirlen
15. jan 2020

@wind123 Výsledok LBC bol tuším CIN 3. Preto mi lekárka odporučila konizácii, robila mi samozrejme aj kontrolne o nejaký čas. tak preto odporučila konizáciu. Pred ňou som nevedela či mám hpv. Po konizácii bol výsledok stredne ťažkej displázie spôsobenej z infekčného zápalu. Nepamätám si už presne ako to bolo v papieroch napísané. Lekárka mi od vtedy stále kontroluje pri cyto aj Hpv a stále mi povie, že vy ste ani predtým nemala. Tak len preto som napísala že možno hpv byť ani nemusíte, keďže príčin vzniku je viacero. A nejako to riešil keď mal HPV, či nakoniec nie? Lebo tak ako píšete, vás potom manžel môže opakovane nakaziť.

marca12
16. jan 2020

@evitka83 prosim ta,poradis mi ako si zmenila stravovanie a ako si podporovala imunitu?

evitka83
16. jan 2020

@marca12 standardne 😊 udrziavam si zdrave creva, hlavny zdroj imunity. Vylucila som lepok, cukor, laktozu. Nekonzumujem vyprazane veci. Drzim sa byliniek. Uzivam aj huby rheisi a cagu a cbd olej. Mam ine autoimunne ochorenie, takze zdrave travenie je pre mna alfa omega. Zatial to funguje 😊 moja chorobnost klesla tak o 90% percent.

emimirlen
16. jan 2020

@marca12 ak sa môžem zapojiť , tak ja som zaviedla pohár vody s citrónom ráno nalačno, potom ovocné smoothy. Večer po 18hod som už nejedla, tiež žiadne mastné, vyprážané, ťažké. Pečivo som vylúčila, nahradila som sucharmi - jemne rohlicky. Nasadila som si rakytník, Cčko zvýšené dávky, Dčko a Mg. Ja som mala problém aj s trávením tak aj aloe vera som pila. A po konizacii mi baby odporučili acetylcystien. Tak aj to som pila. Ženy po konizaciach mi radili aj vyplachy koloidnym striebrom alebo salviou. Treba asi priamo na seba ušiť, že čo má človek pocit čo mu chýba.

wind123
autor
16. jan 2020

Dievcata som trochu zarazena...dnes mi dosli dodatocne vysledky z LBC cytogie...a vsetko mam negativne...ziadne rizikove HPV ani ziadne mikroorganizmy co sposobuju zapal....tak som teraz v pomykove co robit s tym mojim cin2/cin3...a vcera som sa uz objednala na konizaciu🙁

katka3588
28. jan 2020

dobrý deň tak to ma tiež zaujíma 🤔 ja sa už od novembra 2016 trápim s HPV 16,18.. ten mi bol zistený v 3 mesiaci tehotenstva po porode sa mi zlepšili len cyto vysledky a to z Hsil na Lsil no toto už trvá 2 a pol roka 😏 stále dúfam že to samé zmizne.. teraz čakám na posledné vysledky z LBC odberu a ak to bude pretrvávať tak mi bola navrhnutá konizácia. Partnera mám 11 rokov a tiež sa bojím že ak po konizácii budu vysledky ok tak prvý pohl.styk zasa navráti ten HPV virus. Medzičasom som vymenila gynekologa a momentalne chodím k onkolekarovi a vsetci sa zhodli na jednom ,,IMUNITA,, vraj ak ju posilním tak aj keby ma priatel znova nakazil tak telo si stým poradí už samé veľmi málo % sa stane že sa to opať vráti v nejakom horšom rozsahu. Tak neviem ozaj, čo robiť ako to riešiť 🤷‍♀️

silvia92
28. jan 2020

@katka3588 majú pravdu. Všetko je to iba o imunite. Ja som aj po konizacii mala hpv 16. Ale moja imunita sa ho dokázala sama zbaviť. A ani stály partner má už nenakazil.

katka3588
28. jan 2020

@silvia92 tak to sa teším s tebou, že si v poriadku. A ako dlho si mala po konizacii HPV? A pred konizaciou si mala tiez dlhodobo HPV? No idem sa zamerať na imunitu lebo nieje možne takú dobu mať túto pliagu.. prajem ti vela zdravia 🙏

silvia92
29. jan 2020

@katka3588 ja dom mala hpv od 17 rokov. Teraz mám 33. Po konizacii čo prišli výsledky tak som stále mala hpv. Potom som prešla na vegansku stravu užívala som indonal a wobenzym. A keď som o pól roka prišla na kontrolu mala som všetko úplne zdravé a bez hpv. Teraz som rok od konizacie a výsledky stále výborne 😀 a to som mala už ísť na hysterektomiu!!! Takze nič len imunitu budovať!!! Držím ti palce! Aj všetkým čo sa tým trápia.

katka3588
29. jan 2020

@silvia92 ďakujem za tvoju podporu 🙂 tak snáď tie moje 3 roky s HPV budem vedieť dať do poriadku. Ja užívam tiež indonal a C 700mg denne tak snáď sa to upraví. Najviac ma štve že mi po porode nikto nepovedal že zameraj sa na imunitu vtedajšia lekárka len hovorila že to do 2 rokov vymizne a nič. Tak teraz sa pokúsim dať sa dokopy ale neviem či to stihnem 🤔 lebo moj lekár po tychto vysledkoch ak budu pretrvávať chce urobiť konizáciu tak uvidíme. Podľa mňa sa musí ta imunita nejako spamätať. Tebe prajem nech máš už len dobré výsledky 🙏 a veľa 🍀🍀🍀

silvia92
29. jan 2020

@katka3588 konizacie sa báť nemusíš. To nieje nič hrozné. A môže ti to pomôcť. Ak už máš moc zle výsledky tak tá konizacia pravdepodobne neminie. Ale to je dobre. Nech ti len všetky rakovinové bunky a tkanivo odstránia. Potom už len zlepšiť imunitu a budeš fit. Ale to zle musí ísť preč lebo s tým si už imunita asi neporadí.

katka3588
29. jan 2020

@silvia92 vďaka za podporu 🙂 neviem čo je to zlé výsledky, moje momentálne výsledky sú ( LSil Pap IIIa , HPV 16 pozitivne) . Minuloročná biopsia (vzorka) krčka ktorú poslali na Histologiu mala výsledok nešpecifické zapalové zmeny. Tak neviem uvidíme teraz výsledky aké budú.

silvia92
29. jan 2020

@katka3588 ja som mala cin 2 a hpv 16 a 18. no veď uvidis čo povie dr. Ale ak povie konizaciu tak nerozmýšľaj zbytočne. Chod čo najskôr.

katka3588
29. jan 2020

@silvia92 jasne pojdem určite radšej. A prosím ťa to označenie Cin je čoho označenie, to je to isté čo Pap?

silvia92
30. jan 2020

@katka3588 No to presne neviem. Ale dr ti to určite vysvetli. Opýtaj sa. 🙂