• Prihlás sa
  • Registrácia nového člena
  • Získaj PLUSPRO
  • Odporúčame:  Mojasvadba.sk Modrastrecha.sk
  • Prihlás sa
  • Registrácia nového člena
  • Získaj PLUSPRO

Štítna žľaza a otehotnenie. Viete niečo bližšie?

20. júna 2017 
@petula22 co som si tak vystudovala... zvysene TSH a normalne FT4 by mohlo znamenat hypotyreozu... spravne? :sweat_smile:
nejdem hned teraz rpbot zavery, ze sa ma to tyka na 100%, len ked uz mam vysledky v rukach, tak som sipopatrala, nech som na takuto moznost pripravena :slight_smile:
16. feb 2011 o 19:13  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@riana12 Přesně tak česky to je snížená funkce, neboj, není to nic až tak vážného a když bereš léky, tak je vše OK.
16. feb 2011 o 20:01  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
MOzno hlupa otazka, ale opytam sa. Zistili mi znizenu funkciu stitnej zlazy, vysoke protilatky. Este mi endokr. nenasadila liecbu, vraj mi musi urobit testy este o 3 mesiace aby mohla dat liecbu. Povedala, ze kym sa mi neupravia hodnoty, tak sa o babo snazit nemame. Chcela by som teda vediet, ako dlho trva, kym sa vsetko da do poradku?

Dakujem
17. feb 2011 o 16:18  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@katpetdo nechápem prečo ti endokrinologička hneď nedala lieky, ja mám vysoke protilátky - chronický zápal štítnej žľazy, ale keďže sa snažíme, tak dok. mi hneď napísala euthyrox25, načo čakať tri mesaice, a aké si mala hodnoty nevieš ?
17. feb 2011 o 16:49  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@tinara23

Neviem preco takyto postup. Lebo keby som hned nepovedala, ze by sme chceli uz dieta, tak to ani neriesi. Mna sa ja moj gynekolog spytal a to uz chcete dieta...vyzeram velmi mlado na svoj vek (28).

TSH 7,12
FT4 11,9
aTG 1185
aTPO 98.

Aj mne povedala, ze je to chronicky zapal stitnej zlazy, kedze mam vysoke protilatky ale vraj to netreba riesit kym sa to neprejavi na funkcii. a tie hodnoty funkcie stit. zlazy mam take hranicne. Protilatky mi vyskocili vysoko az teraz na ejsen, predtym som ziadny problem nemala. Len potom som zazila velmi strsovy mesiac a bola dost chora ap rejavilo sa to aj na stitnej zlaze.
17. feb 2011 o 16:56  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@katpetdo no tak mne sa to tvoje TSH zdá dosť vysoke, neviem síce aké mate normy v labákoch. Ja mám TSH 3,88 a TPO 81,52. Norma u nás je TSH do 4,00, čiže tiež som bola v norme, na vrchnej hranici, na otehotnenie je ideálne tak okolo TSH2,00, takže preto mi nasadila lieky. Keby som nechcela otehotnieť, tak by nič neriešila, že v tom prípade sa to iba sleduje.
17. feb 2011 o 17:00  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
ahojte. Chcem sa opytat, hormony stitnej zlazy ako TSH a FT4 mam v norme, no vraj mam vysoke protilatky. Mam za sebou niekolko potratov a dnes mi moj endokrinolog povedal, ze protilatky sa neliecia, ze mi lieky neda. Je to bezny postup, alebo mam vymenit lekara? dakujem :wink:
17. feb 2011 o 19:53  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@tinara23 ... neviem asi musim zdoraznit, ze by sme chceli dieta. Labak ma take normy ako uvadzas THS 4,00. Mam ist v marci za nou, tak sa budem viac informovat. Dakujem
17. feb 2011 o 22:42  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@katpetdo Mě endokrinolog řekl, že můžu těhotnět dle libosti. TSH mám ještě horší než ty. Jen nevím, jestli mi to řekl tak
jen proto, že otěhotnění mi teď prakticky nehrozí :unamused:
18. feb 2011 o 08:55  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
No jestli se nepletu, tak při vysokém TSH není problém otěhotnět, ale nepotratit:frowning2:
18. feb 2011 o 09:03  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@janula.k ja som na to tak ako ty, keby som nechcela otehu, tak by mi tiež nedala žiadne lieky, že sa to nelieči, iba sleduje.
18. feb 2011 o 09:04  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@tinara23 a teda ked chces otehotniet, tak ti na to dal predsa lieky? keby som nemala problem donosit dieta, tak na to tiez kaslem, nech si to sleduju, ale stve ma to, ze lieky na to su a on mi ich nepredpisal :angry:
18. feb 2011 o 10:41  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@janula.k ano predpísal mi euthyrox25, TSH som mala 3,88 teda v norme, ale vzhľadom na to, že chcem otehotnieť, tak by sa malo znížiť. Keď som sa jej pýtala, že či si myslím, že to je dôvod prečo sa nedarí, tak mi povedala, že je to veľmi individuálne, ale vraj ideál je hodnota TSH okolo 2 na otehotnenie. Ale ináč by to neriešila, tak ako som písala.
18. feb 2011 o 11:21  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Mno holky, jak tak koukam, kazdemu rikaji neco jineho, ja mela mirne nad 5 THS a bylo mi receno, ze se to musi lecit, dostala sjem pred rokem hned 50tku letrox a ted beru 75...tak nevim, o tehotenstvi jsem se zminila, ze vyhledove, ale v radu roku dvou...jinak normální hodnoty TSH jsou 0,37-5 a u fT4 je norma 9,8 - 23,1.
18. feb 2011 o 13:47  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@katpetdo Ahoj, taky tvého endo nechápu TSH máš vysoké, měl ti nasadit léky a po 3 měsících jít znovu na kontrolu, jak na léčbu reaguješ. Začíná se většinou nízkou dávkou hormonu, aby ses právě naopak nedostala z hypo do hyper.. Nevím na co chce jako 3 měsíce bez léčby čekat... Zkus se poptat po jiném doktorovi, dobrý endo je důležitý.
@verru Při vysokém TSH je i problém otěhotnět, málokdy se zadaří a většinou to nedopadne dobře, ale pokud jsi pod kontrolou lékaře, tak by neměl být problém. Mě doktorka rovnou dopředu napsala dávkování, že kdybych otěhotněla, tak si to hned navýšit.
18. feb 2011 o 15:41  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@janula.k Ahoj, pokud máš TSH v normě, tak ti hormony asi opravdu nedají. Když by ti je nasadili, tak se můžeš dostat do zvýšené nebo snížené funkce.
18. feb 2011 o 15:45  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@kajjinka Ahoj, taky bych řekla, že ti je dávat nemuseli, pokud se zatím nesnažíš o mimčo. Stává se že když začneš brát hormony, tak štítka jakoby zlenivý a začne je mín produkovat a musí se navýšit dávkování a už to jede.
18. feb 2011 o 15:47  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@petula22 ja som praveze po potrate a dalsie dietatko by sme rozhodne este chceli...Ja mam teraz tsh 0,6 a FT4 9,9.
No v tomto poslednom tehotenstve kedy som potratila som mala tsh 1,45 a teraz mi to opat kleslo na 0,6 :unamused:
Ja som nemala nikdy problem otehotniet, ale donosit...
18. feb 2011 o 16:18  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@janula.k také jsem měla jednu dobu velmi vysoké protilátky - ale mně se to tak nějak střídalo, takže léky jsem brala průběžně. Buď jsem měla vysoké protilátky nebo T4 a brala jsem spoustu Propycilu.
18. feb 2011 o 16:20  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Mně říkala jinak dr., že pro prosperující těhotenství je hlavní hlavně ta hladina T4. Já když jsem tam šla těsně po otěhotnění na první kontrolu, tak mi TSH vylétlo hrozně vysoko (číslo nevím, snad 8? Nebo 11?), ale T4 se drželo hezky kolem 13. Já jsem se zděsila, že mám to TSH tak špatné, a ona mě uklidnila, ať nešílím, že zvýšení TSH souvisí i se zvýšením HCG a že pro miminko je podstatná ta hodnota T4. Ta že se musí držet v dané normě, raději hezky níže (ta norma je tuším nějak mezi 10-22).
18. feb 2011 o 16:23  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@sovicka_ vsak to ja neviem, ci moj doktor rozhodol spravne. Iba mi povedal, ze protilatky sa neliecia..Lenze uz dalsi potrat nechcem zazit, preto chcem urobit vsetko preto, aby sa to uz nezopakovalo..
18. feb 2011 o 16:25  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@sovicka_ tak ty si teraz tehulka? :slight_smile:
18. feb 2011 o 16:26  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@janula.k No jo, ale když ty hodnoty jsou dobré... A to ti řekli, že je to kvůli štítce?
18. feb 2011 o 16:30  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@janula.k chápu. Jo jo, já jsem těhotná a čekám dvojčata. Měla jsem se štítnou žlázou velké trápení, rok jsem brala léky kvůli silné hyperfunkci - jak jsem psala, vlastně pořád jsem měla v nepořádku ty protilátky, T4 se podařilo stlačit dolů. protilátky šly pomalu. Dr. mi vysvětlovala, že ty protilátky se tou léčbou také stlačí, ale že to trvá. Tím, jak se dá do normy to ostatní, tak protilátky budou následovat. Jenže problém byl, že mi stejně to T4 občas povyskočilo a TSH jsem měla stále neměřitelné (formálně 0.005 :slight_smile:) Po roce jsem toho měla plné zuby a rozhodla jsem se pro operaci, dr. s tím souhlasila, že vzhledem k tomu, že chci mít děti, je to rozumné. Za další půl rok mi štítnou žlázu vzali a za další půl roku jsem byla těhotná. No a během těhotenství mám hodnoty bez problému, vždycky si zajdu jen na krev (cca jednou do měsíce) a dr. mi jen napíše výsledky mailem. Kromě prvních dvou návštěv to mám pořád v pořádku, po těch prvních návštěvách musela léky navýšit. Původně jsem brala Euthyrox 100, po první kontrole 150 a teď jsem na 200 už asi 4 měsíce. Za týden jdu na sono, nebyla jsem na něm od operace.
18. feb 2011 o 16:31  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@petula22
@janula.k
TSH 0,6 mi přijde málo.
Mně doktorka léčila i v případě, že jsem T4 měla v pořádku - protože tahle hodnota reaguje na léčbu vlastně okamžitě.

Podívám se do zprávy, s jakýma hodnotama jsem začínala léčbu, někde to najdu.
18. feb 2011 o 16:33  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@petula22 ja som mala po porode miernu hyperfunkciu, ale teraz uz takmer rok od porodu sa to ustalilo, no protilatky su stale vysoke. Doktor povedal, ze to mohlo byt kvoli protilatkam, ale aj nemuselo... :unamused: Myslis, ze tie hodnoty su v poriadku? mne sa zdaju hranicne..
@sovicka_ tak to ti velmi gratulujem :dizzy_face: a kedy mas termin?
mne povedal doktor tak, ze pokial mam tsh a ft4 v poriadku, tak netreba riesit protilatky...kto sa v tom ma vyznat :unamused:
18. feb 2011 o 16:37  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@sovicka_ a ako je to vlastne s jodom? beriem teraz femibion a tam je aj jod. Ci si vlastne tym jodom aj neskodim...
18. feb 2011 o 16:42  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
takže to nějak sesumíruju. TSH jsem měla VŽDY pod 0,005. Ten TRAK mi měřili jen někdy - prý nemá smysl měřit to často.

červenec 2008: T4 86.8 (má být 10-22 nebo tak nějak), TRAK 74.8 (má být do 9 :slight_smile:)
červenec 2008 po týdnu: T4 67.8 - zahájena léčba Propycil 8 tablet denně
srpen 2008: T4 32.4 - 6 tablet denně
září 2008: T4 16.4
listopad 2008: T4 11.6 - 5 tablet denně
duben 2009: T4 17.6, TRAK 34
červen 2009: T4 47.5, TRAK 2,5 - tady se to prohodilo - TRAK konečně v normě, ale T4 špatné - 8 tablet denně
červenec 2009 - T4 22.9
srpen 2009 - T4 28.4 - 10 tablet denně
říjen 2009 - T4 28.8 - 3 tablety denně Propycil, 6 tablet denně Thyrozol - odpovídá 15 ti Propycilům :slight_smile: Díky tomu se podařilo zrušit ten akutní zánět, ale štítka se mi strašně zvětšila :slight_smile:

leden 2010 - operace
18. feb 2011 o 16:44  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@janula.k já si myslím, že pokud je TSH a T4 v pořádku, tak opravdu není co léčit, protože ta léčba spočívá v regulaci těchto dvou hodnot....

Termín mám v květnu :slight_smile:
18. feb 2011 o 16:46  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
jo a to Proti TPO mi měřili vlastně jen jednou - to jsem měla negativní. Mně měřili vždy jen ten TRAK, TSH a T4. Ten TRAK jsou protilátky proti TSH, pokud se nepletu...
18. feb 2011 o 16:48  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Choď na stranu:   Zruš
Tvoj príspevok