• Prihlás sa
  • Registrácia nového člena
  • Získaj PLUSPRO
  • Odporúčame: Mojasvadba.skModrastrecha.sk
  • Prihlás sa
  • Registrácia nového člena
  • Získaj PLUSPRO

Štítna žľaza a otehotnenie. Viete niečo bližšie?

8. septembra 2016 
Ahoj Rita,
mne vyoperovali SZ 6.5.2005. Asi pol roka trvalo, kym sa mi hladina hormonov upravila a citila som sa opat stopercentne. Neviem celkom posudit, ako dlho potom trva othehotnenie, pretoze my sme sa o mimi zacali snazit az pred koncom 2006, to som otehotnela do 4 mesiacov. Urcite je dolezite dat si najprv telo a hormony dohromady, inac to moze byt zbytocne riskantne. ak su vysledky tvojich krvnych testov ok, tak by nemal byt problem v tom.
9. jún 2007 o 10:38  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Babenky neviem, o com ste sa doteraz bavili, ja len tak na povzbudenie..sestra mala zvysenu cinnost stitnej zlazy, od malicka na liekoch, cca pred 5 rokmi bola na operacii a podarilo sa jej otehotniet doslova na prvy sup! :slight_smile: Aj s prvym, aj s druhym dietatkom :slight_smile:
9. jún 2007 o 10:42  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Holky prosím o rady. Sneska sem byla na sonu, tam se zdá být štítka v pořádku. Podle krve mám zvýšenou funkci štítné žlázy, ale asi ne nějak radikálně. Doktorka mi řekla, že doporučuje pár měsíců počkat (třeba půl roku) co to udělá, jestli se to samo srovná a nebo se to zhorší a pak by se to začalo léčit. Na můj dotaz zda s tím něco můždu dělat, nejak to podpořit, něco jíst a nebo naopak nejíst mi sdělila, že nic. Prostě počkáme. Takže jako mám půl roku sedět doma, a čekat. Pak tam pudu, a řekne mi, že se mi to zhoršilo a já zase budu čekat než mi to vyléčí abych mohla otěhotnět. Já na to kašlu a budu se sbnažit o mimčo. Kdyby to bylo nějaký špatný, tak mi dá přece léky. Já se ptala co se stane když otěhotním. Prej je vyšší riziko potratu (ale to se dneska stává i zdravejm holkám, teda ne jako že bych chtěla potratit, to fakt ne)Myslím, že to riziko je minimální. Říékala jen, že kdybych do toho vlítla abych se u ní hnedka stavila. Máte s tím někdo zkušenosti??
11. jún 2007 o 17:16  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
ahojky sheherezado tak to se docela divím, že chtějí čekat, jestli se to spraví samo....myslím, že není na co čekat.
Já měla zvýšenou fci někdy před deseti lety a hned mi nasadili prášky a chodila jsem snad každej týden na krev, než našli optimální množství hormonů, co bych měla jíst.
No a pak se mi to změnilo zase na sníženou funkci a tak už to mám pár let.
11. jún 2007 o 17:22  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
sheherazado: mě byla před 3 měsíci diagnostikována snížená fce, nasadili mi hormony Letrox 50 a teď musím každé 3 měsíce na kontrolu. Taky jsem se ptala, jestli můžu otěhotnět a doktor mi řekl, že by bylo lepší ještě počkat. Na další kontrolu jdu příští týden, takže uvidím co mi řekne. Jen bych Ti chtěla říct, že já se snažím tento měsíc otěhotnět a v podstatě nerespektuju doporučení lékaře. POkud se mi podaří otěhotnět tak budu pod častým dozorem lékaře a bude mi muset upravit dávku hormonů. Říkám si, že těhulky které nepřemýšlí nad onemocněním ŠŽ do toho vletí a nepřemýšlejí, já jsem si nechala test na ŠŽ otestovat jen tak a vyšel pozitivní. Kdybych nebyla obezřetná už bych možná byla těhu s neléčenou ŠŽ, takže tak to beru já.
Na druhou stranu, pokud otěhotněním se ŠŽ tak budu štastná, říká se, že ta má za následek neotěhotnění.. nevím, možná Len ví víc, ta má vždy moudrou radu v záloze...
11. jún 2007 o 17:45  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
niko, to je celkem dobrý, jak každý dr. říká něco jiného. Mě na špatnou funkci št. žlázy přišli náhodou při vyšetření prsou sonem. Dr. mě poslal na endokr., tak mi potvrdil ze sona, změnu. Podle papírů z gyndy věděl, že plánujeme mimí a nic že nesmíme neříkal. Šla jsem na krev a výsledky byly až v době, kdy už jsem byla gravidní. Nasadili mi Letrox 50 (v letáku uvádějí že se v těhu a při kojení musí užívat) a na kontrolu jdu až v srpnu. Žádné omezení. Normálně se štítná žláza kontroluje ve 12tt těhu při testech z krve, takže si myslím, že není na co čekat. Když ti zjistí špatnou funkci v těhu, tak se léčí stejně jako před tím...
12. jún 2007 o 15:13  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Dík za útěchu, já nechci riskovat, ale čekat na to jk se to vyvrbí, to mi přijde taky risk. Mám výsledky:
Free T4 v normě, Free T3 v normě, Proti Tgl v krvi v normě, Profi mikr. fr.š.žl.v normě, akorát mám hodnotu ssTSH 0,168 a má bejt od 0,270-4,200. Takže tohle mám nižší než má být. Přitom mám prej zvýšenou funkci. Já to nechápu, já sem taky zvědavá comi písne Len. V závěru mám napsáno, že je to Subklinická thyreotoxikosa. Jinak nemám moc žádné příznaky, žláza nezvětšená, nehomogení. Tak já nevím. Manžel do toho jít nechce, prej aby nebyl problém. Jenže pro mě je problém že chci mimčo:slight_smile:
12. jún 2007 o 16:35  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Ahoj holky, prosím vás, jaké máte zkoušenosti s léčbou zvýšení činnosti štítné žlázy? Mám pravou půlku zvětšenou a doktorka na mě zrovna vybalila, že by bylo nejlepší to odstranit a přitom se zrovna snažíme o mimi, to je pech
12. jún 2007 o 17:53  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Ahojky Delfi07, já mám také zvýšenou funkci ŠŽ, beru Carbimazol 1-1-1 a na operaci mě lanaří Dr. už takové dva roky, zatím jsem to rezolutně odmítala protože mám z operace strach, navíc se také snažíme o mimi, takže na tu operaci nepůjdu už jenom protože bych musela odložit miminko minimálně na půl roku. Prý záleží jen na mě a miminko by nemělo být ohroženo, ohrožená bych mohla být jedině já po porodu a to tak, že by se mi ŠŽ mohla zhoupnout.

Na tu operaci bych šla jedině kdyby se mi nedařilo dlouhodobě otěhotnět, ale jsou tu i takové co otěhotněly v pohodě :wink: A možná po prvním mimi na ní půjdu, ale to fakt ještě nevím.

Takže pokud na ní nechceš a nechceš odkládat mimi, tak by neměl být problém :wink: Ale nevím v jaké stavu je tvoje ŠŽ třeba to máš vážnější, fakt těžko říct :wink:
12. jún 2007 o 18:01  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
delfi07,
ja jsem po operaci stitne zlazy. Odstranili mi jí úplně a mám klid :o))) Akorát nekojím.
12. jún 2007 o 18:13  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Mapris ale musela jsi počkat než jste se snažili o mimi ne? :confounded:
12. jún 2007 o 18:15  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Ahoj Kristo a Mapris,
děkuju za vaše odpovědi. Včera jsem nebyla schopná ani se doktorky na neco dalšího vyptat. Autoimunitní onemocnění to prý není a pro jistotu si brala vzorek, jestli tam není jiný problém. Mám tu půlku asi zhruba dvakrát větší než tu normální (je v ní jakýsi uzlík). Opravdu se pak mimi musí odložit o půl roku? Do háje, mě je 32..(v pátek mám narozky). Mapris, prosím tě, a léčila ses předtím nějak jinak? A co všecko si pak musíš hlídat?
13. jún 2007 o 07:39  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
ahoj dievcata.ja som 4roky po operacii stitnej,mala som zvysenu cinnost a terez nemam ziadnu a uzival euthirox ako vsetky :slight_smile: .chcem vas povzbudit,tie ktore idete na operaciu.nie je to take strasne,vazne.operovali ma na kramaroch.teraz niesom dobre nastavena na liecbu a necitim sa dobre.lekarku nemam dobru.neviete opradit?v ba
15. jún 2007 o 18:20  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Ahoj Denisia a Delfi07. Mě taky zjistili zvýšenou funkci ŠŽ právě když jsme se chtěli začít pokoušet.Bylo to v květnu 2006.Snažili se mi to srovnat thyrozolem, ale bylo to pořád špatný.Pak se mi to ze zvýšené sklouzlo do snížené.A protože jsem chtěla mimi tak mě moje doktorka poslala k jiné dok., která se zabývá těhotnými a mají problém se ŠŽ.Ta mi se koukla na výsledky a řekla hned vyoperovat dokud jsem v klidové fázy.Byl to šok, ale šla jsem.Co bych pro mimi neudělala.Odoperovali mě v říjnu 2006.Od ledna mám hormony srovnané, od ledna se snažíme a pořád nic. :frowning2: Tak ať se vám daří lépe :slight_smile:
15. jún 2007 o 19:18  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Ahoj Rito.
moc děkuju za informace.
18. jún 2007 o 13:40  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Delfi07 nemáš vůbec zač.Měj se hezky. :wink:
18. jún 2007 o 19:03  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Prosím o radu. Dnes jsem byla na preventivní kontrole ŠŽ a hormony jsou stabilizované, jen mám zvětšený testosteron.. lékař mi nedokázal odpovědět čím to... prý jestli netrpím ochlupením nebo zvýšeným akné - ani jedno ani druhé. Může mít tento hormon vliv na těhotenství?
21. jún 2007 o 14:06  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Vierus, ak si 4 roky po operacii a nie si "zrovnana", urcite potrebujes ineho lekara. Mna moja doktorka dala dokopy po pol roku ... zial, v ba ziadneho endokrinologa nepoznam.
Delfi, ja som tiez sla na operaciu so zvacsanou SZ, povodne mi mali zobrat len jednu polovicu, ale vraj ked ma otvorili, rozhodli sa vybrat to cele. Otehotniet priskoro po operacii sa neodporuca kvoli potratu, ale do toho roka by si mohla otehotniet ... a 33 nie je az taky vysoky vek :slight_smile:

Mapris, mozem sa opytat, preco nekojis? Je to kvoli liekom?
21. jún 2007 o 22:00  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
vierus, ja chodim k doktorke Kinovej do statnej na mickiewicovu, kamaratka lekarka mi ju odporucila, ja som celkom spokojnaa
22. jún 2007 o 16:52  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Ahoj,
děkuju všem za odpovědi a hlavně přeju, ať vám to s dětmi všem vychází.
Hezký víkend
22. jún 2007 o 17:33  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Ahojte vsetky, ja sa liecim na ŠŽ uz od 14 rokov,mám zniženú fciu,teraz mam 22 a stale beriem euthyrox 75. Tiez sa snazim otehotniet ale nejako sa nam nedari, kedze aj moj menzes nieje pravidelny,no su tam take odchylky len ozaj tych par dni,nic extremne,ale sa obavam,ci sa nam to vôbec niekedy podari. Ako tu citam,tak len tak ticho zavidim Vám vsetkym ktorým sa to podarilo a mate problemy ako aj ja.Gynekológ mi vravi,ze som mlada aby som mala babo,neviem vobec ci ma pravo na to aby sa mi do toho staral.Ale tak radsej teraz ako nikdy,ked sa uz tak dlho liecim,tak mam aj obavy, kedze neskusame 1 mesiac.
25. jún 2007 o 22:02  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Ahojky Sanyya taky mám problémy se SŽ a mrzí mě že vám to nejde :confounded: A jak dlouho se snažíte? A tvůj gynekolog s tím nic nedělá??? Určitě nemá právo ti do toho kecat že jsi mladá ap. Mě je 21 a miminko chci stejně jako ty :wink:
25. jún 2007 o 22:04  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Ahoj Krista snažime sa taky rok. Lekar mi akurat tak predpisal Duphaston ze by sa mi mal upravit cyklus a povedal ze je tu sanca aj otehotniet,no ale akosi nevidim vysledky.
25. jún 2007 o 22:41  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Sannyya já teda nevím jak co na Slovensku, ale v ČR existuje CAR (Centrum asistované reprodukce) a tam se může zajít i bez doporučení Dr., obvykle tuto instituci navštěvují páry tak po roční snaze, když se jim nedaří otěhotnět :wink: Sice na to nechci myslet, ale kdyby se mi nedařilo dlouhodobě otěhotnět jsem připravená tam jít :wink: a nebo pokud ti tvůj Dr. připadá flegmatický co zkusit jiného :wink:
25. jún 2007 o 23:06  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Ahojky holky,

poprvé se mi za celou dobu mého léčení štítné žlázy dostala do ruky zpráva.
Chtěla jsem se zeptat nějaké chytré hlavičky na moje hodnoty jestli jsou tak akutní nebo co si o tom prostě myslíte:

TSH 0,65 uU/ml, fT4 17,9 pmol/l, aTPO přes 1000Uúml aTG negat.

Obj.: štítná žláza hmatné oba laloky, měkké, elastické, ostatní v normě

Zá: Tyreotoxikoza, 1 relaps onemocnění

Takhle přesně mi to napsal, možná tam budou i překlepy, oni se s tím ti doktoři moc nepářou. Díky za váš názor :slight_smile:
26. jún 2007 o 08:21  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Ahoj Kristo,
bohužel se v tom ještě moc nevyznám. Mám tu jenom ofocené svoje výsledky, kde jsou uvedené referenční meze (předpokládám, že normální hladiny hormonů).
Podle toho má S-TSH být v rozmezí 0,35-4,94 mU/l a S-fT4 v rozmezí 9,0-19,1 pmol/l.
26. jún 2007 o 08:48  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Delfi děkuji za odpověď, takhle to vypadá že bych to měla mít OK, tak nechápu proč pořád otravuje s tou pitomou operací :unamused:
26. jún 2007 o 09:45  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
To nevím :pensive: jestli má třeba strach, aby se ti to pak nezhoršilo... ?
Možná bys mohla zkusit zajít ještě za nějakým jiným odborníkem. Někteří jsou ochotní udělat třeba jenom jednu placenou konzultaci, ale aspoň si porovnáš názory.
26. jún 2007 o 10:02  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Díky Delfi. :slight_smile:

Já to zatím nebudu řešit, jestli otěhotním. Pokud by se mi to dlouhodobě nadařilo, tak půjdu na tu operaci hodně holek říká že je to potom lepší a otěhotněly brzo, ale to je individuální, tak uvidíme, snad se obejdu bez ní :cry:

Měj se hezky a brzké těhu přeju :dizzy_face:
26. jún 2007 o 10:07  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
drak6 dakujem za radu ,doktorke kinovej som volala ale pokial nemam znamosti,zial nemohla ma zobrat,vraj maju plno.volala som snad vsetkym endokrin.v blave.momentalne to vyzera,ze v poddunajskych ma vezmu,ale len mozno.ale vdaka
26. jún 2007 o 19:06  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Choď na stranu:   Zruš
Tvoj príspevok