redakcia
26. apr 2019
1889 

Ako dieťaťu dopriať zdravý spánok? Dôležitý je pravidelný rytmus aj hormón spánku - melatonín

"Zaujímalo by ma, kedy vám začalo dojčené bábätko spať celú noc. Mám polročnú dcéru. Budí sa na dojčenie asi 4x za noc. Rada by som si vyšla večer aspoň na chvíľu niekam s kamarátkou, ale kvôli nočnému dojčeniu to nejde. Ako ste to riešili vy?" Koľko hodín denne by malo dieťa spať? Koľko cez noc? Odkedy má spať celú noc? Koľko má spať dieťa v štyroch mesiacoch a ako rok a pol staré dieťa? Od narodenia vášho bábätka riešite v podstate to jediné - spánok - svoj a svojho dieťatka. Ako má vyzerať zdravý detský spánok?

Zdravé, novonarodené bábätko dokáže prespať až 20 hodín denne. Avšak svoj spánok má rozdelený na rôzne cykly a tešiť sa na to, že tento čas využije k pokojnému spánku po celú noc, asi veľmi nemôžeme. Niektoré deti plačú častejšie počas dňa, iné si to vyberajú v noci. Rytmus spánku sa u bábätka vyvíja postupne, preto sa toľko líši od toho nášho. My si vyberieme potrebnú dobu spánku zvyčajne na jeden šup v noci. Novorodenec ho má rozdelený do viacerých etáp a asi 60% tvorí nepokojný spánok, takže sa oveľa častejšie ako dospelí čiastočne alebo úplne prebudí.

Potreba spánku sa mení s vekom bábätka

S narastajúcim vekom sa potreba spánku znižuje. Po druhom mesiaci stačí bábätku asi 16-18 hodín denne. Tiež začína lepšie oddeľovať denný a nočný spánok. Na konci tretieho mesiaca spí dieťa asi 10 hodín v noci a cez deň asi trikrát až štyrikrát v kratších intervaloch. Do šiesteho mesiaca spí približne v rovnakom čase a od pol roka zvyčajne nevyžaduje nočné kŕmenie a niektoré deti už dokážu spať celú noc. Samozrejme nie všetky.

"Podľa môjho názoru je spánok dieťaťa dosť individuálny. Prvý syn nespal prakticky vôbec (od troch mesiacov cez deň nespal), druhý bude mať dva roky a spí popoludní stále. Niekedy dokonca aj dvakrát."

Okolo deviateho a desiateho mesiaca už dieťa toľko nespí dopoludnia, ale len popoludní. V noci stále potrebuje spať okolo 10 hodín. Ale každé dieťa je originál. Niektoré spia počas dopoludnia pokojne až do roka, iné spia popoludní tri hodiny v kuse. Dieťa môže večer zaspávať bez problémov a spať celú noc, alebo tiež večer zaspávať nepokojne a v noci sa často budiť.

Spánok batoliat a predškolských detí

Po prvom roku sa rytmus spánku čím ďalej viac podobá spánku starších detí a dospelých. Deti v predškolskom veku spia zvyčajne okolo desať hodín v noci, niektoré i menej. Až do nástupu školskej dochádzky si deti rady oddýchnu aj popoludní a chvíľku si pospia. Nie je to však pravidlom.

Prečo bábätká tak často plačú?

Je to jednoduché. Malé bábätko nedokáže oznámiť svoje pocity inak, ako krikom. Plače vo chvíľach, keď:

  • má hlad alebo smäd,
  • je v mokrej plienke,
  • niečo ho tlačí,
  • trápi ho boľavé bruško,
  • je mu horúco alebo zima,
  • je choré.

Často plače len z toho dôvodu, že potrebuje pozornosť mamičky a jej objatie. Vždy je, samozrejme, správne hľadať príčinu plaču, ale nie je vždy nutné k dieťaťu hneď bežať. Niekedy je lepšie pár minút vyčkať, hovoriť pokojným hlasom na dieťa, pohladiť ho, podať cumlík a môže zase spať. Niektoré malé bábätká stačí len zabaliť do zavinovačky, potom spia pokojnejšie. Nebojte sa, že mu tým ublížite, skôr naopak, dieťatko sa tým upokojí.

Ak sa táto situácia opakuje počas noci niekoľkokrát, vždy postupujte rovnako, ale vyčkávajte o niečo dlhšie. Dieťa potrebuje čas, aby sa dokázalo dostať späť do fázy spánku a zaspať. Keď k nemu pobežíte zakaždým, keď vylúdi nejaký zvuk, budete zbytočne nervózna, dieťa najskôr úplne zobudíte a narušíte vývin jeho spánkového rytmu.

Ako dieťaťu dopriať zdravý spánok?

  • Dbajte na optimálnu teplotu okolo 18 °C.
  • Obliekajte dieťatko primerane. Pyžamo prispôsobte ročnému obdobiu i veku dieťaťa.
  • Dieťa by malo spať na rovnom matraci. Pod plachtu nedávajte igelit, dieťa by sa mohlo prehriať, pretože igelit bude zadržiavať teplo.
  • Do jedného roka veku by v postieľke nemali byť žiadne vankúšiky.
  • Novorodenca nechávajte spať na chrbte. Je to najbezpečnejšie. Ak ho chcete nechať spať na boku, dbajte na správne zabezpečenie, aby sa bábätko nemohlo prevrátiť na bruško.
  • Aspoň prvých šesť mesiacov nechajte spať bábätko vo vašej spálni. Či bude vo svojej postieľke alebo s vami, necháme na vašom zvážení.
  • Zaistite pri zaspávaní kľud a šero (zatiahnite rolety, žalúzie, závesy atď.).
  • Niektoré deti milujú, keď sú zviazané v zavinovačke, iné zase potrebujú svoj priestor. Vyskúšajte, čo vyhovuje vášmu drobcovi.

Ako navodiť u dieťaťa spánkový rytmus?

"Dcéra má 21 mesiacov, vstávame po pol siedmej (vozíme syna do školy). Dcérka je zvyknutá spať 1 - 1,5 hod. dopoludnia a potom si zdriemne na rovnakú dobu ešte okolo 15-tej hodiny popoludní. V noci sa nám ale stále budí. Každú noc ešte vypije cca 400 ml mlieka na 2x. Moja otázka je, myslíte, že spí príliš veľa cez deň, a preto sa v noci budí? Mám byť tvrdá a udržať ju až do popoludňajšieho spánku, že by išla spať až po obede? Bohužiaľ som to niekoľkokrát skúšala. Dcéra potom spí len hodinu a pol a napríklad od pol 2 je zase hore a potom mám čo robiť, aby som ju udržala do tej 19-20 hodiny, kedy je zvyknutá chodiť spinkať."

Hneď od bábätka sa snažte rozlišovať medzi dňom a nocou. Nech si dieťa zvyká na bežný denný šramot a ruch. Nechoďte okolo neho po špičkách, lebo sa za pár mesiacov nebudete cez deň môcť ani hlasnejšie nadýchnuť. V noci naopak všetko robte v pokoji a tichosti.

Ak sa vám nedarí navodiť spánkový rytmus a dieťa spí viac vo dne ako v noci, snažte sa ho cez deň viac budiť a udržiavať jeho pozornosť. Tým postupne docielite to, že sa spánok presunie na noc a dieťatko pochopí, že keď je tma, tak sa spí a keď je svetlo, môže si hrať a byť s rodičmi. Aj mamička si totiž potrebuje oddýchnuť a nemôže fungovať vo dne aj v noci.

Kŕmenie v noci

Asi od šiestich mesiacov už sú deti schopné spať celú noc, bez toho aby sa budili na jedlo. Je však veľa tých, ktoré sa stále budia niekoľkokrát za noc a dá sa povedať, že je ich väčšina. Ako postupovať, aby ste sa nočného kŕmenia zbavili? Začnite tým, že pomaly a nenásilne znižujte dávky "nočného" mlieka. Hneď po nakŕmení ho odložte do postieľky. Ak dieťa zaspáva už pri kŕmení, využite to, prestaňte s dávaním mlieka či dojčením, pohlaďte ho a uložte. Použiť môžete aj cumlík, ak máte. Bábätko sa tým upokojí a bude v kľude spať.

Poruchy spánku

V každom veku sa môžu objaviť problémy so zaspávaním a spaním, teda aj v tom dojčenskom. Tu obvykle tkvie príčina ťažkostí v nesprávnom postupe rodičov pri vytváraní spánkového rytmu u novorodenca. Dieťa sa v noci úplne prebudí, začne plakať a vynucuje si prítomnosť mamičky. Staršie dieťa sa pokojne začne aj hrať. V tejto situácii sa neponáhľajte, počkajte niekoľko minút, či dieťatko zase nezaspí. Dôležité je vydržať a mať dostatok trpezlivosti.

Čo robiť, keď dieťa zle zaspáva?

"Máte niekto nejakú radu čo robiť, keď 5,5 mesačné dieťa zle zaspáva? Dodržiavam režim, ale je to čím ďalej horšie. Zaspávanie trvá aj 1,5 hodiny, než malý zaspí vyčerpaním. Skúšala som ho uspávať na rukách, vziať si ho k sebe do postele, zvuky ale nič. Pripadá mi taký roztržitý. Akonáhle zistí, že zaspáva, zrazu začne kopať, ťahať hračku. Ani vonku v kočíku nechce zaspať a keď už zaspí, tak spí max. hodinu. Posledný týždeň sa budí aj v noci. Vždy pekne spinkal v noci, nebudil sa ani na kŕmenie, len cca mesiac po pôrode. Nedojčila som, celý čas sme na UM. Zlé zaspávanie trvá cca 2,5 mesiaca. Neviem, kde som urobila chybu."

Najkôr skontrolujte umiestnenie postieľky. Postieľka pre dieťa by mala byť umiestnená tak, aby na ňu priamo nesvietilo slniečko, mesiac alebo lampa z ulice. Tiež dávajte pozor, aby nestála v prievane alebo priamo pri otvorenom okne.

Veľmi dôležité je tiež zachovávanie stále rovnakého rituálu zaspávania, deti ich milujú. Každý deň ukladajte v približne rovnakom čase. Pol hodinky pred spaním už vynechajte všetky divoké aktivity, skôr na dieťa v pokoji hovorte, prečítajte mu rozprávku, pomaznajte sa s ním, zaspievajte uspávanku, do postieľky dajte obľúbenú hračku a nechajte svietiť malú lampičku. Všetko prispôsobujte veku dieťaťa.

Staršie deti už často v postieľkach šantia a často to vyzerá, že vôbec nezaspia. Aj tu je ale potrebné mať trpezlivosť a nepoľaviť a nevyberať z postieľky.

Predškolské deti mávajú so spaním problémy často kvôli strachu z tmy a samoty. Môžu prežívať stavy úzkosti a potrebujú mať vedľa seba jedného z rodičov, kým nezaspia. Pátrajte po príčine tejto úzkosti. Často to býva nejaký silný emočný zážitok počas dňa.

Problémy so zaspávaním môžu súvisieť aj s rastom zubov, rastovým špurtom, separačnou úzkosťou alebo chorobou. Väčšina týchto dôvodov pre zlý spánok našťastie časom pominie sama a dieťa sa vráti k svojmu obvyklému spánkovému rytmu.

Nočné desy a nočné mory

"Chcela by som sa opýtať, či máte niekto skúsenosti s nočnými desmi u sedemročného dieťaťa. Dosť často čítam, že školák už by ich mať nemal. Prvýkrát sa nám to stalo, keď mal syn horúčku, ktorá nešla dlho zraziť. Potom, čo klesla, sa v noci asi dve hodiny po zaspaní, zobudil so šialeným plačom, ktorý som u neho nikdy nepočula. Pozeral skrze mňa, nereagoval na nič. Vtedy som nevedela a snažila som sa ho za každú cenu zobudiť, čo sa mi po dlhej chvíli podarilo. Bol z toho chudák vyplašený. Potom sa mi to stalo na jar, išla som ho v noci, než som išla spať, skontrolovať, bol prepotený, tak sme ho chcela prezliecť.

V tom začal šialene plakať. To už som vedela, že ho budiť nesmiem. Len som na neho pokojne hovorila, aj keď mi vôbec z toho nebolo dobre a on za chvíľku zaspal. Teraz sa nám to stalo počas mesiaca 3 × po sebe. Vždy tomu ale predchádzal stres, alebo nejaká nepohoda. Prvýkrát dedka pohrýzol pes, on pri tom bol, potom večerná návšteva zubnej pohotovosti, naposledy deň plný zážitkov a šiel spať veľmi unavený. Myslíte, že aj v tomto veku to môžu byť nočné mory? Ráno si nič nepamätá."

Detská fantázia je nekonečná a svoje denné zážitky deti oveľa viac a do hĺbky spracovávajú ako dospelí. Tieto stavy zvyčajne postihujú už o niečo staršie deti, v škôlkárskom a školskom veku. Vyznačujú sa zúženým vedomím a úzkosťou. Dieťa sa z ničoho nič v noci prebudí, kričí a plače, vybieha z postele, volá, je bledé, vydesené, oči má široko otvorené a často akoby pozerá skrz rodiča. Ten sa ho snaží upokojiť, ale ono ho nespoznáva. Naopak pri pokusoch o prebudenie sa dieťa stáva agresívnym. Ide o nočný des a tento stav môže trvať niekoľko minút, ale napríklad aj štvrť hodiny. Dieťa si potom ráno vôbec na nič nepamätá.

Príčiny takýchto stavov sú rôzne a zvyčajne súvisia s nejakými silnými zážitkami a emóciami počas dňa. Dôvodom však môže byť aj plný močový mechúr, nevyvetraná miestnosť, citová neistota dieťaťa, problémy v škole, šikanovanie a pod. Po 14. roku veku tieto stavy obvykle úplne vymiznú. Keď nie, je zrejme načase vyhľadať pomoc psychológa.
Nočné desy vyzerajú pre rodiča hrozivo. Ale treba zachovať pokoj a rozvahu. Dieťa nebuďte, najlepšie je, ak des sám odoznie. Odborníci tiež odporúčajú, aby ste nočnú príhodu ráno nerozoberali a nespomínali. Deti si z nej aj tak takmer nič nepamätajú.

Dieťa tiež môže zo spánku precitnúť vydesené z nejakého sna, ktorý sa mu zdal. Rozdiel je v tom, že sa čoskoro správne zorientuje a zase v pokoji zaspí. Pri nočnej more na rozdiel od nočného desu pomôže vaše upokojenie a deti si ich viac pamätajú ako desy.

Potraviny, ktoré nedovolia zaspať

Niekedy môžu mať deti problémy so spánkom z dôvodov, ktoré by nás možno ani nenapadli. Je to jedlo. To, čo konzumujeme, má preukázateľný vplyv na schopnosť koncentrácie, myslenie, náladu, celkovú energiu a biorytmy. Preto je už od malička budovania správnych stravovacích návykov veľmi dôležité.

Rodičia sa často domnievajú, že spánok detí ovplyvňuje len posledné jedlo dňa, ale tak to samozrejme nie je. Bezprostredný vplyv na spanie dieťaťa má veľký príjem sacharidov počas dňa. Ten ovplyvňuje jeho energiu a aktivitu. Deti často dávajú prednosť rýchlym cukrom (cukríky a iné sladkosti) pred pomalými cukrami a potravinami s vlákninou. Veľkým problémom sú samozrejme rôzne konzervanty, dochucovadlá a pod. Tie negatívne ovplyvňujú sústredenie, správanie i spánok.

Pred spaním dajte dieťaťu vyváženú večeru. Na taniere by sa mali objaviť potraviny, ktoré obsahujú tryptofán. Jedná sa o aminokyselinu, medzi ktorej deriváty patrí melatonín s prezývkou hormón spánku.

Ktoré potraviny obsahujú tryptofán:

  • orechy (kešu, lieskové oriešky, mandle),
  • banány,
  • vajíčka,
  • pšenica,
  • tofu a sója,
  • mliečne produkty,
  • hydina,
  • listová zelenina.

Správny spánok dokáže byť tvrdým orieškom. Tak ako u všetkého okolo detí a vlastne aj v živote, dôležitý je pokoj, rozvaha a trpezlivosť. Jedného krásneho dňa sa každé dieťa naučí spať celú noc. Škoda len, že to niektorým trvá dlhšie ako by sme si my rodičia priali a potrebovali.

ahoj, ja mám tri deti (20, 15, 2), z toho druhé dve spia prakticky od narodenia celú noc bez prikrmovania a prebudenia - to som ich kojila do 14 mes. -(výnimka - pár nocí - zuby, teplota a pod.) Podotýkam, že vo vlastnej postieĺke zaspávali aj spali a naučili sme, že úplne samé.. bez uspávania..Najmenšia už skoro trojročná prestala poobede spávať približne 2 mesiace po 2. narod., zaspí iba výnimočne (každé 2 - 3 týždne)..no čo už..v noci prespí 12 hodín bez prerušenia, tak aspoň to..teraz má rituály pred spaním ako kúpeĺ (sprcha), rozprávka a potom zaspí sama.. (ja si to neviem vynachváliť, pretože ten večer potrebujeme ešte buď na staršie deti alebo s mužom pre seba, aby sme sa porozpávali..alebo len kuknúť film pri pohári vínka..😉
syn (15) mal niekedy tieto desy, presne ako popisuješ..držalo ho to až do 12 - 13 rokov, teraz má sem tam tiež také epizódky, že si rozpráva, hodí po izbe..ráno o tom samozrejme nevie..je ľahko námesačný..(dcéry to nemajú)..keď je spln, tak si riadne večer zatiahne žalúzie, lebo sme zistili, že aj to mu ovplyvňuje spánok..on musí mať celkovo riadne zatemnené, aby sa vyspal..
..tie sladkosti, no to ja ani "počúvať" nemôžem..ako celý deň mamičky pchajú do dieťaťa sladkosti, cukrové vody , príp. 2 - 3 párky na večeru alebo slané paštéty (zeleninu - to je prosím čo?? - deti v živote v puse nemali) a potom sa čudujú, že deti nespia, nekakajú (iba po čípku každý 6-7 deň),a sú v kuse choré a pod. No asi sa to nedá zmeniť, ja tie detičky iba ľutujem, keď sú také bezmocné proti tomuto "teroru" zo strany vlastných mám..možno tvrdé slová pre niekoho, ale pravdivé..prajem sladký spánok všetkým!😍

27. apr 2019

siiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

27. apr 2019

df§ôgmzuiopogfdsfpxyxcvbnjmk,ô.§úpéšú

27. apr 2019

,lj ggvgggvbbbgbbhnnnbnthtzzzg

27. apr 2019

Začni písať komentár...

Odošli