redakcia
27. nov 2018
2271 

Čas lyžovačky sa blíži, na čo všetko by ste mali myslieť pri malých lyžiaroch?

O tom, kedy postaviť deti na lyže, sa vedú na materských fórach siahodlhé polemiky. Fotky malých lyžiarov nám každý rok zaplavujú facebookové steny a neraz sa nestíhame diviť: "Veď to dieťa pred nedávnom ešte ani nechodilo!".

Tak kedy je najvhodnejší čas s tým začať? A ako je to u vás? Kedy ste deti prvýkrát postavili na lyže?

Odborníci (a ani zdravý rozum) neodporúča postaviť dieťa na lyže skôr ako vo veku 3 roky. Skôr na to deti nie sú vybavené motoricky ani fyzicky. Pri skoršom postavení na lyže trpia detské kĺby, ktoré nie sú dozreté na pohyb na lyžiach. Aj v troch rokoch je to skôr o zoznámení sa s lyžami, výstrojom a snehom.

A ako zistíte, že je vaše dieťa pripravené skúsiť lyže? Malo by zvládať jazdu na kolobežke alebo bicykli, malo by mať rado sneh a zimu, a malo by tiež byť zvyknuté na pobyt v kolektíve. Ak nespĺňa tieto veci, pokojne vytiahnite sánky a ešte rok počkajte. Zbytočne totiž kúpite výstroj a nakoniec budete, sklamaní, ľutovať vyhodené peniaze.

Čo sa výstroja týka, tak počas prvých rokov učenia stačia lyžiarky, lyže, lyžiarske oblečenie a veľmi dôležitá je prilba. Okuliare sú na zváženie len počas zlých podmienok, ale malé deti za zlých podmienok väčšinou nelyžujú. Lyžiarske palice pridávame deťom až keď má zvládnuté základy lyžovania, skôr by im len zavadzali.

Ceny lyžiarského výstroja sa dokážu vyšplhať pekne vysoko. Lyže stoja od 80 eur vyššie, lyžiarky, prilba, oblečenie a razom prekročíte aj sumu 200 eur. Ak chcete ušetriť, veci môžete zakúpiť aj z druhej ruky alebo požičať na sezónu. Ak nemáte radi veci z druhej ruky, u ktorých nemáte žiadne záruky, môžete si zaobstarať rastúce lyže z Intersportu. Pri zakúpení detských lyží TECNOPRO, si môžete za malý príplatok do dvoch rokov prísť pre nové, dlhšie za špeciálnu cenu 25 eur. A prečo je také dôležité mať správne lyže? Dĺžka lyží by nikdy nemala byť u dieťaťa vyššia ako po bradu ani nižšia ako má plecia, obe polohy totiž potom sťažujú lyžovanie technicky a zároveň deťom berú zážitok z lyžovačky. No a uznajte, že deti nám niekedy za rok narastú aj viac, ako je príjemné, čo vidíme najmä na krátkych gatiach a holých pupkoch 🙂

Výučbu lyžovania by ste mali zveriť do rúk odborníkov, teda lyžiarskych škôlok a škôl. Môžete byť aj profesionálny lyžiar, no na lásku k lyžiam a správnu techniku treba v prvom rade dobrých učiteľov. Pri malých detičkách sa odporúča mať aspoň prvé dve hodiny individuálne, aby sa s inštruktorom spoznali, plne sa sústredili a zvládli základy. Takéto prvé hodiny by nemali nikdy trvať dlhšie ako jednu hodinu, pretože malé deti sa aj tak dlhšie nedokážu sústrediť. Dbajte na dobré oblečenie a pre istotu majte po ruke ešte jednu vrsvtu, ktorú dieťaťu môžete pridať. Vždy lepšie vyzliecť ako trpieť zimu. Lyžiarske škôlky majú aj tú výhodu, že si zatiaľ môžete zalyžovať aj vy a nemusíte sa obmedzovať dohliadaním na dieťatko. Ak sa však rozhodnete vziať výučbu do vlastných rúk, obrňte sa trpezlivosťou, deti nenúťte a v prípade, že ich to nebaví, skúste radšej guľovačku alebo sánkovanie. Podstatou toho všetkého je predsa pohyb na čerstvom vzduchu, nie? A ten si určite spolu užijete.

------

Ten článok vyšiel s podporou Intersport

Začni písať komentár...

Odošli