redakcia
22. feb 2019
2706 

Chrípkové obdobie, postrach každej domácnosti

Tak nás to znova dobehlo. Môžeme to volať akokoľvek, chrípočka, prechladnutie, viróza, kašlík. Názov pre tieto jesenné a skoré jarné sople vôbec nie je podstatný. Podstatné je totiž to, čo to urobí s vašou rodinou.

Obraz z našej nedávnej domácnosti: dve sopliace deti sa sťažujú na poškriabané hrdielko, muž umiera na gauči a vy ticho trpíte. Lebo mamy neumierajú, mamy predsa vyliečia celú rodinu. Až potom, keď už sú všetci ako-tak naozaj zdraví, až potom odpadávame do postelí a nie sme schopné fungovania. Prípadne sa nadopujeme lieky a choroby „prechodíme“.

No vedeli ste, že prechodiť takú chrípku je veľmi nebezpečné? Prechodená chrípka alebo iná viróza znamená často komplikácie na celý život. Vírusové ochorenia sa nekončia, keď vám odíde teplota. Telo na zotavenie potrebuje ešte niekoľko dní a tento čas voláme rekonvalescencia. Je to čas, keď sa všetky imunitné procesy dostávajú do normálu a telo začína hromadiť energiu na každodenné fungovanie. Časté podcenenie rekonvalescencie po virózach môže mať za následok spustenie autoimunitných ochorení s často doživotnou liečbou a výrazne zníženou kvalitou života. Myslite na to, keď najbližšie budete behať chorá okolo celej rodiny.

My mamy sme totiž také hrdinky. Často nepriznáme, že nám samým je zle, lebo veď, kto sa postará o deti. Mnohé babky stále pracujú a nie sú tak k dispozícii. Choroby sú preto strašiakom pre mnohé rodiny.

A tak sme tam všetci štyria potichu týždeň na gauči trpeli. Striedali sme sa v teplotách a niekedy sme aj losovali, že kto vstane a urobí čaj. Kto podá lieky. Kto dá deťom jesť. Kto zbehne do obchodu, aby sme nezahynuli hladom. Kto do lekárne. Lekáreň tentokrát padla na mňa. Silou vôle som sa teda pozviechala a vybrala sa kúpiť spreje, pastilky, kvapky, tabletky, skrátka všetko, čo by nám mohlo pomôcť prežiť túto malú katastrofu.

„Zasa ste tu?“ pýta sa ma lekárnička. Nevýhodou malého mesta je, že vás všetci poznajú. A vidia, aj keď nevyzeráte práve dobre.

„Áno, nejako sa nás tá choroba drží. A došli lieky.“

„Ale viete, že spreje do nosa nesmiete užívať dlhšie ako týždeň, však?“

„To sa vám povie, ale čo sa máme utopiť v sopľoch?“

„Je mi to ľúto, no klasické spreje do nosa sú návykové a telo si na ne rýchlo zvykne. Nechcete vyskúšať radšej niečo prírodné?“

Ja týmto prírodným veciam akosi nedôverujem, lekárnička to dobre vie, no nechala som sa tentokrát zlomiť. Odporučila mi tri veci, ktoré som vzala domov na testovanie. Pre deti lízanky s rakytníkom a vitamínom C – Larfasol, pre nás na kašeľ Atmosil a sprej do nosa Sinustrong. Povedala som si, že prinajhoršom deti zjedia lízanky a vrátim sa po normálne lieky. Akurát nebolo treba. Nebudem vám tvrdiť, že nás zázračne vyliečila príroda a že by sme bez nich umreli. Ale koncept, vyskúšať najprv prírodné a bylinkové veci a potom prejsť na klasické lieky, by nemusel byť zlý a zvažujem, že ho začnem praktizovať aj v budúcnosti, najmä preventívne, v chrípkovom období. Lízanky deťom chutili, takže som ich nemusela ani veľmi prehovárať. Sprej do nosa milo prekvapil, mám rada eukalyptové veci a tento vonia ako les, navyše sliznicu naozaj zvlhčí a uvoľní.

A ako to dopadlo? Virózu sme samozrejme všetci prežili. Táto bola dlhá a nepríjemná, položila nás na viac ako týždeň. Vďaka nej sme však boli trocha viac spolu, videli sme veľa filmov a veľa rozprávok, vypili litre čaju a zjedli tony cesnaku. Bola to vlastne taká malá dovolenka, len na nej nikomu nebolo dobre.

Ak vás najbližšie položí chrípka, snažte sa ju poctivo vyležať, vezmite si voľno a najmä, prosím vás, nechoďte do práce nakaziť aj ďalších kolegov.

A čo robiť, aby sa u vás virózy dlho nezdržali?

  • Zvlhčujte vzduch. Najmä v panelákových vykúrených bytoch býva vzduch často neprimerane suchý. Či použijete elektrický zvlhčovač alebo starý dobrý hrniec na radiátor, je to len na vás.
  • Vetrajte! Čerstvý vzduch ešte nikomu neuškodil.
  • V chrípkovom období by ste mali častejšie vymieňať aj posteľné prádlo, keďže môže byť zdrojom roztočov, baktérií a vírusov.
  • Dbajte na zvýšenú hygienu. Môže sa to zdať ako banalita, ale zvýšené umývanie rúk, sprcha dvakrát denne a občasná dezinfekcia prostredia, vás môžu udržať zdravými.
  • Dbajte na prísun vitamínov, vhodné sú najmä prípravky s rakytníkom, ako napríklad Larfasol lízanky, ktoré deťom navyše aj chutia. Sinustrong sprej je zasa vhodný pre dospelých (ale aj pre deti!), keďže uvoľňuje nos, prispieva k zvlhčeniu nosnej sliznice a takisto obsahuje rakytníkový olej.

---------

Tento článok vyšiel s podporou Silvanols

  • Larfasol Sprej je zdravotnícka pomôcka
  • Larfasol Lízanky sú výživový doplnok 
  • Sinustrong Sprej je zdravotnícka pomôcka
  • Sinustrong kapsuly sú výživový doplnok 
  • Atmosil kapsuly sú výživový doplnok 

My chripku odstrasujeme esencialnymi olejmi doTerra a uspesne 😀

22. feb 2019

A ja som cakala nejaky zaver,ze sa mozem zapojit do testovania😂

22. feb 2019

My inhalujeme a chodime do solnej bane

24. feb 2019

@nellita koľko krát do týždňa chodíte?pomáha to proti chorobe?

24. feb 2019

@lucopeda ktorymi konkretne?

24. feb 2019

@popoluska35 raz za tyzden v tomto zimnom období,myslím ze ani chorí sme vobec tuto zimu neboli,do marca,aprila to budeme absolvovať

25. feb 2019

@nellita a predtým,keď ste nechodili bolí ste často chorí?naši bývajú chorí január a február.Začali sme tiež chodiť do jaskyne,tak dúfam že budú zdraví.

25. feb 2019

@lucopeda ako to používate

25. feb 2019

@lucky14 onguard, eukalyptus, air difuzujeme alebo potieram malej nozky s onguard, a na mnaked nieco lezie tak si dam kvapku an jazyk (nie je vhodne pre deti do 6 rokov)

25. feb 2019

@popoluska35 difuzujeme, pripadne nanasame na nozky dospely mozu aj vnutorne uzivat, tie ktore su urcene na vnutorne pouzitie.

25. feb 2019
25. feb 2019

@popoluska35 pred tym nie nevedela som o tom ani inhalatoe sme predtym nemali odkedy inhalujeme a navštevujeme jaskynu sme ok,sem tam sopliky ale nič vážnejšie a bez ATB

25. feb 2019

Ja z lekárne nekupujem nič to musí byť len keď má žlté sople tak kvapky ako začne soplit tak do nosa striekam aloe Vera first super vecička a pijeme vincentku a ta je na sople superna vyťahuje sopel až z uší a kúpila som plody rakytnika a ten je dobrý na imunitu

25. feb 2019

A este by som dodala ze treba co najviac casu travit vonku. Dokonca aj so soplikmi

26. feb 2019

Baby v ktorej lekárni kúpim tie lizanky larfasol? Veď ich nikde nemajú..

28. feb 2019

@popoluska35 do akej jaskyne prosim

28. feb 2019

Začni písať komentár...

Odošli