redakcia
19. nov 2018
5488 

Čo robiť, keď dieťa nechce spať. Univerzálny postup neexistuje, vyskúšaj niekoľko tipov.

"Mám 19-mesačnú dcérku a už začínam byť psychicky na dne z jej uspávania. V prvom rade sa nechá uspať len odo mňa. Je mi jasné, že je to naša chyba, mali sme sa v uspávaní striedať. Najväčších problém však je, že ju uspávam napríklad aj hodinu a pol. Leží v postieľke, robí kraviny a nie a nie zaspať. Keď na pár minút odídem (samozrejme reve) a potom prídem, hneď si ľahne a vyzerá to, že bude spať, lenže zrazu niekde naberie silu a zase blbne. Tú vyrevovaciu metódu asi nedám, vždy som z toho úplne hotová ... "

O uspávaní detí by sa toho dalo napísať mnoho. Názory aj spôsoby sa rôznia a mnoho mamičiek sa nezhodne. Samozrejme je ideálne, ked bábätko uložíte, ono okamžite zaspí a spí celú noc, ale každé dieťa je iné. Veľa mamičiek má problémy s uspávaním svojich detí a skúšajú rôzne spôsoby.

Neexistuje univerzálny postup vhodný pre všetky deti

Jedna z mamičiek do diskusie o uspávaní detí pridáva svoju skúsenosť: "Moja dcérka spala bez problémov v postieľke cca do 5. mesiaca, najhoršia bola prvá noc po návrate z pôrodnice, zrejme jej vadilo to nové prostredie. Ako najprirodzenejšie mi vtedy prišlo položiť si ju na brucho. Takto moja dcérka strávila prvú noc doma. " V prvom rade skúste vypočuť svoj vnútorný hlas, možno vám napovie, čo máte robiť.

Nie je žiadny univerzálny postup, ktorý pomôže každému dieťaťu zaspať. Svoju úlohu hrá vek, zdravotný stav, denný režim aj okolité prostredie. Ak máte problémy so spaním svojho dieťaťa, skúste sa zamyslieť, kde by mohol byť problém a následne zjednajte nápravu.

Teplota v miestnosti, nadmerný hluk, svetlo alebo tma, nevhodné oblečenie i ťažká strava pred spaním. To všetko môže zaspávanie ovplyvniť. Najskôr sa teda zamerajte na tieto zdanlivo nedôležité detaily, ktoré ale svoju úlohu iste hrajú. Pozrite sa na to zo svojho pohľadu. Keď idete spať a je vám zima alebo príliš teplo, tlačí vás žalúdok, ťahá vám na chrbát, ruší vás veľa svetla, môžete zaspať? Pravdepodobne nie. Vaše dieťatko to bude mať podobne a vie vám to oznámiť iba plačom.

Zaveďte rituály. Pravidelnosť deti potrebujú a každá nepravidelnosť vedie k ťažkostiam. Skôr ako o dodržanie presnej hodiny uspávania, sa zamerajte na pravidelnosť činností. Môže to byť napríklad večera - kúpeľ - rozprávka. Záleží len na vás, aké rituály si nastavíte. S veľkou pravdepodobnosťou to ale pri zaspávaní pomôže.

Pozor na zážitky cez deň, ak ich má dieťa viac, než zvládne, pravdepodobne bude mať problém zaspať aj napriek rituálom. Myslite na to včas a skúste svoj deň plánovať tak, aby ste sa nadmiere nových zážitkov a zmenám v režime vyhýbali.

Konkrétne tipy k lepšiemu zaspávaniu

Pred spánkom vyvetrajte, neprekurujte a obliekajte dieťatko do pohodlného oblečenia. Individuálne potom nechajte svietiť malú lampičku alebo naopak vytvorte tmu. Vyskúšať môžete aj mojkáčika uspávačika. Skrátka vytvorte vhodnú atmosféru pre spánok.

Mnohým mamičkám deti zaspávajú na prsiach. Ak dojčíte, môžete to skúsiť. Ak dieťa spí v postieľke, stačí ho potom len opatrne premiestniť do postieľky. U niektorych detí sa osvedčilo aj jemné hladenie po čele, očiach a nose. Alebo skúste sedieť pri postieľke a dieťaťa hladiť po ruke či tvári a spievať mu. 

Ďalšou z možností, ktorá najviac pomohla u nás, je položiť si dieťa na brucho a ľahko pohupovať, dcérka väčšinou zaspala veľmi rýchlo. Teraz, v roku a pol, keď nemôže zaspať, sama mi vylezie na brucho a začne sa pohupovať, čím mi naznačí, ako veľmi intenzívne hojdať potrebuje. Pravidelný pohyb proste upokojuje. Pravidelný pohyb u menších detí môžete vytvoriť aj pohupovaním na lopte, hojdaním v kolíske, či jazdením v košíku na spanie.

Obzvlášť malé deti potrebujú niekedy cítiť blízkosť svojho rodiča, k tomu je potom ideálne využiť na uspávanie šatku alebo nosítko. V nich malé deti veľmi dobre zaspávajú.

Sporná Estevillova metóda

Existuje tiež metóda, pre mnoho mamičiek neprípustná, ktorá pomáha naučiť pravidelnému spánku. Sporná Estevillova metóda.  Zjednodušene ide o to, že dieťa uložíte do postieľky a pokiaľ plače, vy za ním v pravidelných intervaloch chodíte, poviete mu pripravenú vetu, napríklad "Dobrú noc, chrobáčik!" a odídete. Opäť chvíľu čakáte, ak plače, prídete. Toto opakujete, až kým dieťa nezaspí. Takto sa to opakuje každý deň s predlžovaním doby intervalov, v ktorých za plačúcim dieťaťom chodíte. Väčšinou to do týždňa zafunguje.

Súčasťou tohto spôsobu uspávania je však aj pravidelný rituál pred spaním. Ide o to, aby sa dieťa naučilo pravidelnému spánku. Preto je vhodnejšie praktizovať ju u väčších detí, ktoré už chápu, čo sa po nich chce. 

Komunikujte s dieťaťom

Určite vyskúšajte vysvetľovať. Povedzte dieťaťu, čo po ňom chcete, čo si prajete a očakávate. Nutné však je, aby toto vysvetľovanie bolo naozaj pokojným hlasom a v úplnej pohode. "U nás niečo podobne funguje v noci, keď sa dcérka čas od času prebudí a vyžaduje prsník, v izbe jej poviem, že mliečko bude ráno, ona sa otočí a spí ďalej."

"Keďže je matka s dieťaťom akosi prepojená a dieťa všetko vyčíta, je veľmi dôležité, aby uspávanie prebiehalo v psychickej pohode matky. Áno, viem, že je ťažké sa nestresovať, ked bábätko plače a nemôže spať. Verte ale, že ak vy budete v izbe, dieťa to ucíti a bude pokojnejšie i ono a všetko pôjde lepšie, " dodáva jedna z mamičiek.

A ako uspávate vy?

Začni písať komentár...

Odošli