redakcia
17. jan 2019
2897 

Eliminujte škodlivú chémiu v domácnosti: Non-toxic životný štýl môže vyriešiť ekzémy aj alergie.

"Málokto si uvedomuje, aké rozsiahle problémy si môžeme spôsobiť tým, že sa v prehnanej miere a bez premýšľania vystavujeme dennodenne chemikáliám," hovorí Pavla Pavlištová, ktorá radí, ako si vytvoriť non-toxic domácnosť.

    V dnešnom článku vám prinášame rozhovor s Pavlou Pavlištovou na tému non-toxic domácnosť. Pavla Pavlištová je už 4 roky jedným zo správcov facebookovej skupiny "Svět non toxic" a predsedníčkou rovnomenného spolku. Činnosť spolku a skupiny je zameraná najmä na elimináciu škodlivej chémie v každodennom živote, v prvom rade v kozmetike, drogérii a domácnosti. Skupina sa primárne venuje prevencii kontaktnej dermatitídy, atopických ekzémov a alergií. Snaží sa šíriť osvetu o rizikách, ktoré predstavujú syntetické zložky kozmetiky a drogérie. Ďalej ponúka praktické návody, ako a čím tieto potenciálne alebo preukázateľne škodlivé látky nahradiť.

Môžete čitateľkám, prosím, opísať, ako vyzerá non-toxic domácnosť?

    "Non-toxic domácnosť vyzerá veľmi skromne. Nenájdete v nej bežný prací prášok zo supermarketu, aviváž, čistič WC a podláh, osviežovač priestoru a ďalšiu konvenčnú drogériu a kozmetiku. Väčšinu starostlivosti o telo nahrádza bezpečná, tzv. "jedlá" kozmetika, založená na prírodných surovinách, najmä olejoch a prírodných maslách, prípadne kozmetika s vhodným zložením od preverených výrobcov. Upratovanie v netoxickej domácnosti nezabezpečuje Mr. Proper, ale pracia sóda, ocot a prírodné mydlo. Netoxická domácnosť ale nie je len upratovanie a pranie, je dôležité venovať pozornosť aj materiálom (nábytok, textil, riady) aké tvoria náš domov. V netoxickej domácnosti sa snažíme eliminovať tie materiály, ktoré preukázateľne vylučujú toxické látky a nahrádzať ich tými bezpečnejšími."

Ako ste sa k tejto problematike dostali? Čo vás prinútilo vydať sa týmto smerom?

    "Na cestu non-toxic ma priviedli moje dlhotrvajúce zdravotné ťažkosti. Vlastne to bol trochu paradox, pretože ako speváčka som bola dlhé roky v neustálom kontakte s konvenčnou kozmetikou. Make-up, dekoratívna kozmetika, farby na vlasy, parfumy... Príliš som nepremýšľala o tom, ako veľmi mi tieto skrášľovacie pomôcky môžu negatívne ovplyvniť zdravie. Avšak zdravá som nebola. V 25 rokoch mi lekári diagnostikovali endometriózu. Liečila som sa najprv pod taktovkou oficiálnej medicíny, nemala som nikdy pred mojím "non-toxic" životným štýlom dôvod hľadať iné cesty, úplne som dôverovala konvenčnej medicíne. Ale problémy s endometriózou neboli jediné, pridali sa hormonálne problémy, dlhodobo ma trápila zlá pleť. V mojich 36 rokoch problémy s pokožkou, zrejme aj vplyvom stresu a vyčerpania, vygradovali a objavil sa mi prvýkrát v živote rozsiahly ekzém na tvári.

Moja pleť bola ako v ohni, nemohla som sa normálne líčiť alebo nakrémovať bez toho, aby moja pleť prudko nereagovala. Pochopiteľne, som to vtedy riešila s dermatológom a podstúpila štandardnú lokálnu liečbu. Tá mi ale stav ešte viac zhoršovala. Kortikoidy, antibiotiká, antimykotiká, iné kortikoidy, rôzne mastičky... Pripadala som si ako pokusný králik.

Nikto neriešil, prečo sa mi to deje, len som dostala ďalšie recepty na maste a odporúčania na veľmi drahú kozmetiku. Moja nedôvera k terapii sa zväčšovala súbežne s tým, ako lekárka stále menila názvy pre moje ekzémy. Raz to bol atopický ekzém, potom sa rozhodla, že ide o seborhoickú dermatitídu, neskôr sme pridali periorálnu dermatitídu. Vnútorne som cítila, že agresívna chemická liečba mi viac ubližuje ako pomáha. Zhruba po roku tejto neúspešnej terapie som urobila rozhodnutie opustiť túto cestu a začala som sama hľadať iné možnosti liečby. A ako to už v živote býva, keď človek prevezme zodpovednosť za svoje problémy do svojich rúk a prestane sa spoliehať na pomoc zvonku, začnú sa diať veci.

Zrazu mi začali do môjho priestoru prichádzať informácie a ľudia, vďaka ktorým som sa dostala až do "sveta non-toxic." Čoskoro som zistila, že moja svrbiaca pokožka hlavy bola dôsledkom neznášanlivosti bežných sulfátov. Keby ma na túto možnosť upozornila lekárka, ušetrila by som si mnoho trápenia a zbytočné kortikoidové liečby. V skupine Svět non-toxic som starostlivo naštudovala všetky informácie a veľmi rýchlo zaviedla non-toxic domácnosť. Musela som prehodnotiť a prebudovať celú svoju starostlivosť, ale vrhla som sa do toho s presvedčením, že to má zmysel. Po nejakej dobe som skutočne zaznamenala aj pozitívne výsledky s pleťou.

Chemický "detox" sa vyplatil, ekzém zmizol a po nejakej dobe sa ustálili aj problémy s mnohoročným akné. Môžem úplne úprimne konštatovať, že až teraz, vo svojich 42 rokoch, sa teším z peknej pleti, ktorú som od puberty nikdy nemala. Za nejaký čas sa non-toxic stalo zároveň mojím koníčkom a veľkou vášňou. Najväčšou odmenou mi bolo uzdravenie z endometriózy, s tým som už ani nepočítala. Je to choroba, s ktorou si oficiálna medicína v podstate nevie poradiť. Málokto si uvedomuje, aké rozsiahle problémy si môžeme spôsobiť tým, že sa v prehnanej miere a bez premýšľania vystavujeme dennodenne chemikáliám. Som presvedčená, že môjmu telu to neprospievalo ani lokálne, ani hormonálne. Problémy sa nemusia prejaviť hneď, ale po mnohých rokoch vystavenia škodlivým chemickým látkam už toho moje telo malo proste dosť a začalo sa brániť. Začiatky neboli ľahké."

Čo by ste poradili mamičkám, ktoré sa rozhodnú, že chcú v tomto smere niečo zmeniť, ale zistia, že vôbec nevedia, ako začať? Predsa len, zmeniť všetko naraz sa nedá. Kde a ako teda začať?

    "Ak im to čas umožňuje, najideálnejšie je asi pridať sa k nám do skupiny, kde si postupne samy všetko naštudujú. V skupine ponúkame kompletné a detailné informácie v ucelených súboroch podľa tém (napr. Pranie, upratovanie, odporúčané non-toxic produkty, starostlivosti o pleť, atď.). Nie každý má ale facebookový účet, v tom prípade sa už čoskoro dočká našich webových stránok, ktoré budú tiež poskytovať súhrnné informácie, ako vlastne zaviesť non-toxic domácnosť a starostlivosť, čomu sa vyhnúť, kde možno zohnať a nakúpiť non-toxic produkty. 

Každý môže začať postupne a v pokoji, krok za krokom. Najjednoduchšie je zmeniť mydlo, to je otázka jedného jediného kroku. Ďalej by som volila zmenu pracieho prášku za non-toxic verziu, to je nesmierne dôležitý krok. A potom už to pôjde skoro samo."

Aké najdôležitejšie zmeny v rámci zníženia toxicity v domácnosti by mal, podľa Vás, urobiť úplne každý? Čo je ten najväčší jed?

    "Už len interiér v domácnosti je rozsiahla téma, napríklad veľa nábytku a podláh vylučuje veľké množstvo toxických látok, čo bolo aj opakovane dokázané. Spomenúť môžeme škodlivý formaldehyd, ten je často súčasťou lepidiel v nábytku. Okrem iného spôsobuje podráždenie slizníc, podieľa sa na vzniku alergií a astmy. Bohužiaľ, toto nie je jediné riziko, máme tu tiež brómované spomaľovače horenia, bežne prítomné v kobercoch, matracoch a plastoch. Začať sa viac zaujímať o problematiku je teda veľmi dôležité. Ako prvá mierna výpomoc môžu slúžiť napríklad niektoré druhy izbových kvetov, ktoré dokážu "vychytávať" mnohé škodlivé látky v obytnom priestore.

Skôr ako si nováčik naštuduje, akým materiálom sa vyhýbať a čomu dávať prednosť, môže ale mnoho zmien urobiť už v rámci kozmetiky, prania a upratovania. Netoxická starostlivosti začína praním, to by mala byť priorita na začiatku non-toxic starostlivosti. V bielizni trávime veľa hodín denne, v noci sme v styku s posteľnou bielizňou, prací prášok je prítomný vo vláknach. Syntetické vône, konzervanty a ďalšie dráždivé zložky z pracieho prášku alebo gélu sú mnoho hodín denne v styku s našou pokožkou. Dýchame ich, prenikajú nám do všetkých systémov v tele, kumulujú sa. Väčšina detí i dospelých s ekzémami reaguje negatívne práve na komerčné pracie prášky, táto skúsenosť sa u nás v skupine stále dokola potvrdzuje.

Škodlivých látok v kozmetike a drogérii je celý rad, mnohé z nich sú preukázané silné alergény, ale keby som mala menovať jednu jedinú, ktorá je nielen v našej komunite, ale aj medzi odborníkmi na toxikológiu, endokrinológiu a environmentálnu oblasť považovaná za silne rizikovú, bola by to syntetická vôňa. V zložení je označovaná ako parfum alebo fragrance. A je prakticky všadeprítomná v bežných produktoch. Nájdete ju dokonca aj v hypoalergénnej kozmetike, v pracích práškoch a géloch pre deti alebo vo vlhčených obrúskoch. Pochopiteľne je to hlavná zložka parfumov, deodorantov, neutralizérov pachu v domácnosti, kozmetiky, bohužiaľ aj tej detskej.

Syntetická vôňa môže obsahovať jednu, dve alebo dokonca stovky chemikálií. Na rozdiel od všetkých ostatných zložiek nemusia byť konkrétne zložky syntetickej vône uvedené v INCI produkte, zložka "parfum" má legislatívnu výnimku. Nie je žiadnym tajomstvom, že syntetické vône a parfumy obsahujú ftaláty. Ftaláty poznáme z PVC, sú to zmäkčovadlá a rozpúšťadlá, ktoré sa často používajú aj v kozmetike, pretože pomáhajú udržať vôňu. Okrem týchto benefitov ale bohužiaľ oplývajú mnohými rizikami. Štúdie uvádzajú napr. vrodené chyby, vplyv na výskyt rakoviny prsníka, neplodnosť, diabetes, obezitu, autoimunitné poruchy a tiež autizmus a ADHD, ak sa ftalátom vystavuje tehotná mamička. Okrem ftalátov môžu byť vo vôni obsiahnuté aj ďalšie škodlivé zložky, vrátane aldehydov, toluén a chemikálií odvodených z ropy."

Mamičky dnes veľmi často riešia u svojich detí rôzne ekzémy a alergické reakcie. Nakupujú rôzne mastičky a nič na to nezaberá. Čo by ste im poradili zo svojho pohľadu Vy?

    "Radila by som nespoliehať sa na to, že problémy s ekzémom zvládne kozmetika alebo lieky od lekára. Nič z toho nerieši príčinu. Lieky sú niekedy nutné, ale musíme si uvedomiť, že kortikoidy a lokálne maste potláčajú symptómy, prejavy zápalu, ale ak je napríklad ekzém odpoveďou na opakované vystavenie dráždivej látke, nepomôže natrvalo skutočne nič iné, ako vyhnúť sa expozícii. Netoxická starostlivosť pomôže vždy, dokonca aj vtedy, keď je ekzém ovplyvnený potravinovou intoleranciou, alebo agresívnou imunitnou reakciou. Chemikálie pôsobia nielen na našu kožu, ale ovplyvňujú aj imunitu a hormonálny systém. Každá osoba s alergiou, astmou, ekzémom alebo onkologickou chorobou by mala netoxickú starostlivosť zaviesť bezodkladne. U pacientov s alergiou a ekzémom radím vždy jednoduché pravidlo: menej je niekedy viac. Prechod na non-toxic domácnosť a starostlivosť môže významne pomôcť, ďalej je dôležité venovať pozornosť zdravému črevu, respektíve starať sa o svoju črevnú mikroflóru, ale aj kožný mikrobiom. Nadužívaniu chémie a liekov oba tieto systémy narušuje."

Látkové plienky používa stále viac mamičiek, pretože sú "zdravšie" ako jednorazové. V čom je u tých jednorazových problém?

    "Klasické komerčné jednorazové plienky sú bielené chlórom, savé jadro obsahuje veľmi škodlivé látky a navyše sa v prírode rozkladajú cca 400 rokov. Takže naozaj nie sú príliš ekologické. Už len samotné bielenie chlórom predstavuje významné riziko. Často sa totiž bielia elementárnym chlórom, kde ako vedľajší produkt pri bielení vzniká rakovinotvorný dioxín. Keď sa podrobnejšie pozrieme na to, z čoho sa bežná jednorazová plienka skladá, nie je to pekné čítanie. Obsahujú pochopiteľne plast (ropa), latex, tributyltín (aj najmenšia koncentrácia tribultyltínu môže poškodiť imunitný systém dieťaťa a ovplyvniť hormonálny systém) a ďalšie chemické látky ako syntetické parfumy, o ktorých som hovorila vyššie, dezodoranty, antioxidanty alebo krémy (môžu prispievať k bolestiam hlavy a tvorbe vyrážok). Plášť (polyetylén) je vlastne materiál mikroténového sáčku, je nebezpečný hlavne pre chlapcov, pretože nie je priedušný a zvýšená teplota v semenníkoch môže viesť k zlému reprodukčnému potenciálu v dospelosti. Savé jadro obsahuje 5-10x viac superabsorpčného polyméru (SAP) ako pri zdravších verziách jednorazových plienok. Jednoznačne najbezpečnejším variantom zostávajú látkové plienky."

Ako vyzerá zdravé, netoxické stravovanie? Musí byť všetko BIO?

    "Ak by označenie BIO bola záruka absolútne neškodlivej potraviny, bolo by to ideálne. Bohužiaľ, ani v prípade BIO certifikácie, sa nedá vyhnúť niektorým negatívnym aspektom, ako sú napríklad ťažké kovy alebo mykotoxíny, to musím v rámci objektivity pripustiť. Avšak stále dávam prednosť ovociu a zelenine z lokálneho zdroja od prevereného ekologicky pestujúceho farmára. Osvedčilo sa mi to. Naučila som sa vďaka tomu variť z lokálnych a sezónnych surovín, čo považujem za zdravší spôsob stravovania, ktorý zároveň rešpektuje naše tradície a to, ako sme prirodzene nastavení.

Nevidím žiadne benefity v tom, keď človek žijúci v našom klimatickom pásme konzumuje počas zimy postrekom ošetrené citrusy alebo jahody z umelého pestovania kdesi v Španielsku. Naši priami predkovia na zimu nakladali kapustu, ovocie sa konzumovalo hlavne v sezóne, zrelé a vtedy, keď prišiel jeho čas. To sa snažím rešpektovať. Netvrdím, že v netoxickom stravovaní musí byť každá potravina BIO, avšak odporúčam uprednostňovať vlastné alebo lokálne preverené zdroje. Kvalitné potraviny sa dajú zohnať aj bez BIO certifikácie, vždy záleží na poctivosti a zmýšľaní daného farmára a pestovateľa. Samozrejmosťou je tzv. real food, teda variť z kvalitných surovín, nepoužívať priemyselne upravená jedlá a škodlivá éčka."

Niekomu stačí k hygiene a starostlivosti o telo iba voda, ale väčšina ľudí používa kozmetické prípravky a nechce sa ich vzdať. Môžete všeobecne načrtnúť, čoho sa vyvarovať, aby bola kozmetika čo najmenej toxická?

    "Predovšetkým by som chcela spomenúť, že netoxická starostlivosť nerovná sa žiadna starostlivosti. Osobne napríklad nepraktizujem umývanie vlasov len vodou, používam šampóny s prijateľným zložením. Uvedomme si, v akom prostredí žijeme. Napríklad vlasy ochotne nachytajú smog alebo cigaretový dym. Počas dňa sa často dotýkame kontaminovaných vecí a tým nemyslím len bacily, ale aj styk s materiálmi obsahujúcimi napríklad ťažké kovy alebo ftaláty. Rozumná očista je na mieste, avšak veľa ľudí si zamieňa umývanie za sterilizáciu a vedú so svojím telom a jeho ekosystémom chemickú vojnu. Netoxická kozmetika by mala čo najviac rešpektovať potreby pokožky a nenarušovať jej funkcie. Nemala by obsahovať syntetické a ropné zložky. V netoxickej kozmetike nemajú čo robiť syntetické vône a farbivá, ani silné a dráždivé konzervanty, pri ktorých je často alergizujúci potenciál banalitou oproti tomu, aké majú ďalšie negatíva.

Ľudia by sa mali vyvarovať zbytočností ako sú tekuté mydlá a sprchové gély, tie je veľmi ľahké vymeniť za úplne prírodné mydlá na báze olejov, je to len otázka zvyku. Niektorí výrobcovia vedia vyrobiť mydlá a gély aj v tekutej podobe bez škodlivých antibakteriálnych prísad (takou je napríklad toxický triclosan) a syntetických konzervantov. K tomu ale musí už človek vedieť čítať zloženie alebo vedieť, kde také šetrnejšie produkty nakúpiť. Rozhodne prehodnotiť umelé vône, to je významne pozitívny krok k lepšiemu zdraviu. Príjemnú a zdravú vôňu možno docieliť správnym použitím kvalitných esenciálnych olejov. Krémy, micelárne vody a produkty s vodnou zložkou musia byť vždy konzervované, väčšinou obsahujú dráždivé a sporné konzervanty, často vyložene toxické. Menej rizikové sú oleje a maslá a ich zmesi. Ak sú tieto bezvodové, nemusia obsahovať konzervant. Ak si spotrebiteľ želá nakúpiť čo najšetrnejšie kozmetiku v bežných reťazcoch, môže sa riadiť niektorými prísnymi certifikátmi pre prírodnú kozmetiku, akými sú napríklad Natrue alebo BDIH. Bežne sú s týmito certifikáciami k dostaniu produkty od firiem Weleda alebo Lavera, dokonca aj niektoré výrobky od bežne dostupnek značky Alverde zodpovedajú non toxic starostlivosti."

Ako by ste doporučili mamičkám, aby sa v rámci hygieny starali o svoje malé deti? Je potrebná nejaká zvláštna starostlivosť? Aké by malo byť zloženie detskej kozmetiky?

    "Bábätká nepotrebujú osobitnú starostlivosť, rozhodne je vhodné voliť čo najmenej syntetiky a chémie. Najlepšie je umývať ich čistou vodou, ak máme príliš chlórovanú, môžete kúpiť sprchový filter. Na znečistený zadoček postačí kvalitné prírodné mydlo bez akejkoľvek parfumácie. K premazaniu po kúpeli môže mamička vyskúšať čistý mandľový, marhuľový alebo jojobový olej, prípadne vhodné zmesi olejov a masiel. Niektorí výrobcovia ponúkajú pekné produkty na tejto báze bez konzervantov a parfumácie, napríklad detské telové maslo od Purity Vision je bežne dostupné v reťazcoch DM. Malým deťom by som sa snažila čo najmenej narušiť prirodzený kožný biom chémiou, to posilní ich obranyschopnosť.

Detská kozmetika by nemala obsahovať žiadne vône a je lepšie sa vyhnúť aj prírodným siliciam, kvôli možnej senzibilizácii a alergiám. Nemala by byť na báze ropy (vazelína, parafín), ale na báze čistých 100% nerafinovaných olejov a masiel. Mamičky by sa mali vyhýbať vlhčeným obrúskom (obsahujú parfum, konzervant, atď.), nemali by používať antibakteriálne a dezinfekčné gély (narušujú, vysušujú pokožku a škodia kožnému biomu), nepoužívať tekuté mydlá, ale tuhé prírodné mydlá na báze olejov. U detí, ktoré ešte nevedia pľuvať zubnú pastu, je vhodné kupovať pastu bez fluoridov (ak je prijímaný orálne, je neurotoxický) a bez syntetických penidiel (SLS, SLES) a konzervantov. Takéto pasty opäť ponúka spomínaná Weleda, alebo dánska značka Urtekram."

Nejakej tej chorobe u detí sa asi nikto nevyhne. Aký máte názor na detské lieky a ich toxicitu? Poradíte mamičkám nejaké iné, alternatívne riešenie?

    "Lieky určené na konkrétne ťažkosti a stav, pochopiteľne, musí indikovať lekár a netrúfla by som si bez znalosti konkrétneho prípadu hodnotiť, nakoľko takéto lieky možno alternovať, mnohokrát sú úplne na mieste. Ak sa však budeme baviť o voľne predajných liekoch a doplnkoch, ktoré sú celkom bezmyšlienkovite deťom podávané, tam si dovolím spomenúť, že väčšinu z nich možno úspešne a netoxicky nahradiť. Napríklad detské koliky mnoho mamičiek rieši Espumisanom, ktorý už obsahuje pomocné látky, napríklad konzervant kyselinu sorbovú (databáza "éčok" Fér potravina ju hodnotia neveľmi dobrým skórem škodlivosti č.3) alebo soli acesulfamu. Koliky často uvoľní správna masáž bruška, úprava stravy, bylinné čaje alebo možno zvoliť šetrnejší variant, napr. Babycal.

V skupine Svet non toxic máme vypracovaný súbor Lekárnička, kde mamičky nájdu tipy na rôzne šetrnejšie alternatívy pre riešenie drobných problémov. Najmä lokálne možno nahradiť prakticky väčšinu bežnej liečebnej kozmetiky s nevhodnými látkami. Napríklad obľúbený Sudocrem, tam si možno aj doma vyrobiť netoxický variant s upokojujúcim oxidom zinku, bez ropy a toxickej syntetickej vône."

Keby vám chcel niekto oponovať, určite by povedal, že sa kvôli chemickým látkam okolo nás robí veľký humbuk, že výrobcovia musia spĺňať dané normy, aby napríklad kozmetika, detské plienky a lieky neublížili, a že keď sa používa všetko s mierou, tak nám to nič neurobí. Prečo sa to dnes teda toľko rieši? V čom je všeobecne problém?

    "Z môjho pohľadu je problém hlavne v tom, že nie je možné spoľahlivo určiť tú "zdravú mieru." V dnešnej dobe, kedy sme zvyknutí nadužívať nielen kozmetiku, ale používať chemikálie prakticky v každodennej živote, bez toho aby sme sa zamýšľali nad zložením a skutočnou nutnosťou ich používať, sa ľahko už počas dňa škodlivé látky nahromadia v organizme nad tú bezpečnú a snáď ešte zdravú mieru. Ďalšie riziká predstavuje okrem tohto kumulatívneho efektu tiež odborníkmi spomínaný kokteilový efekt.

Žiadne laboratórium na svete nie je schopné vyhodnotiť a otestovať vzájomné pôsobenie stoviek a tisícov látok, s akými prichádza náš organizmus do styku prakticky každú minútu. Testy nezohľadňujú rozdielne a premenlivé podmienky. Bezpečná koncentrácia škodlivej látky tak, ako ju stanovuje úrad, nemusí byť bezpečná v okamihu, keď sme jej vystavovaní opakovane, kedy na nás chemické látky pôsobia v rôznych kombináciách, kedy naše hormóny kolíšu v rôznych fázach života alebo keď sme chorí. Alergik bežne reaguje aj na stopové množstvo škodlivej látky, stanovené normy sú v jeho prípade potom úplne irelevantné.

Ďalší problém je druhotná kontaminácia pri výrobe, ktorá sa nemusí vždy odhaliť a škodlivá látka sa vďaka procesu výroby dostane aj tam, kde byť nemá. O tom, že toto nebezpečenstvo hrozí dokonca aj u striktne kontrolovaných položiek, akými sú lieky, svedčí napríklad aféra z júla 2018, kedy sa museli sťahovať z obehu lieky na vysoký tlak a srdcové zlyhanie obsahujúce látku valsartan. Tieto lieky boli v obehu na celom svete, užívali ich tisíce pacientov. Ukázalo sa, že valsartan je kontaminovaný nebezpečným karcinogénom. Lieky znečistila chemikália, ktorá sa používa u raketových palív. Onou "nečistotou" bol nebezpečný a silný karcinogén N-nitrozodimetylamin (NDMA). Zrejme išlo o chybu vo výrobe. N-nitrozodimetylamin môže byť toxický a spôsobuje nádory v pečeni, obličkách a v dýchacom ústrojenstve.

Mnoho produktov bežnej spotreby sa dnes vyrába mimo krajiny EÚ. Nie je v silách úradov striktne kontrolovať všetky tieto výrobky, zodpovednosť nesie výrobca a predajca. Mnohonásobne prekročené limity škodlivých látok boli x-krát odhalené aj vo výrobkoch pre deti (ftaláty v hračkách, formamid v penových puzzle, mnohonásobne prekročené limity toxického kadmia v bižutérii). Takéto zistenia sa väčšinou trestajú pokutou, alebo stiahnutím príslušnej šarže z obehu, ale vždy to je skôr hodinu po dvanástej, než o 5 minút 12. Odporúčania na preskúmanie škodlivých a potenciálne škodlivých látok sú v rámci európskej chemickej politiky REACH stále v procese, zďaleka nie je všetko skontrolované a zavedené do praxe. V bežnej kozmetike sa môžeme stretnúť s ťažkými kovmi alebo genotoxickými látkami, ktoré ešte len štúdie skúmajú, kontrolovať a obmedzovať potenciálne rizikové látky s ohľadom na ich obrovské množstvo je proces zdĺhavý a nie vždy sa stretne u výrobcov a politikov s ústretovosťou. Nezabúdajme, že v hre sú silné ekonomické záujmy."

Je niečo, čo nepadlo v rozhovore a chceli by ste to mamičkám odkázať alebo poradiť?

    "Rada by som mamičkám odkázala, že netoxická domácnosť a starostlivosť je jeden z krokov, ktorým môžu svojmu dieťaťu upevniť zdravie a tiež mu do budúcnosti vďaka správnym návykom pomôcť k lepšiemu fungovaniu hormonálneho a reprodukčného systému a k lepšej obranyschopnosti. Nestojí to veľa peňazí, len je potrebné sa o veci aktívne zaujímať. Žiadna inštitúcia, lekár, ani lekárnik to za vás neurobí. V dnešnej dobe je nevyhnutné, aby spotrebiteľ prebral bremeno informovanosti na seba a sám sa aktívne vzdelával v oblasti prevencie zdravia. Zmena nemusí byť pre mamičku stresujúca, naopak, možno to pojať ako nové poznanie a cestu k väčšej slobode a nezávislosti, ktorú nám konzumná spoločnosť do istej miery negatívne ovplyvňuje."

Ďakujem za rozhovor a prajem, nech sa Vám darí a vaša práca, ktorá je skôr poslaním, vás ďalej napĺňa a pomáha.

Viac o Pavle Pavlištovej:

Pavla v tíme skupiny Svět non toxic pôsobí 4 roky, podieľa sa na tvorbe informatívnych súborov, denne sa venuje pomoci pacientom s kontaktnou dermatitídou a ďalšími ekzémami. Spolu s ostatnými členmi tímu radí najmä mamičkám, ako si zariadiť netoxickú domácnosť a starostlivosť o telo. Venuje tiež veľa času štúdiu terapeutickej stravy a fytoterapie, pôsobí ako prednášajúca na akciách a besedách na tému non toxic starostlivosti. V súkromnom živote a práci sa venuje muzike a kynológii. Jej netoxickú domácnosť s ňou v súčasnosti zdieľajú okrem partnera ešte 3 mačky.

No prečítala som prvé 2 odseky a už sa mi ďalej nechce 🤣 možno inedy docitam

17. jan 2019

To by sa muselo zmeniť asi všetko potom. Dnes je všetko prechemizovane. A čo je bio je o dosť drahšie ako to nebio. Ale občas si taký výrobok bio doprajem ale nie vždy. Dobrý postreh tento článok ináč. Ale ťažké je o tom hovoriť.

17. jan 2019
19. jan 2019

Ja som vymenila jedine chémiu na podlahy, na nábytok, na okná a také tie hovädziny ako cif... Kupujem akurát jar a sa o do záchoda na ostatné mam parný čistič a čistom s nim všetko, skrinky, podlahy, kachličky, sporák kúpeľmi.... Záchod si netrúfam praskla by misa 😁🤣 a upratané rýchlo sterilné a lacno ešte aj šetrné ak si od myslím elektrinu ale na 1l vody umyjem celý byt aj s kuchyňou pecouakachlickami....

19. jan 2019

super vdaka za clanok redakcia 🤗

21. jan 2019

@slunce3 ahoj😊 mozes mi poslat link na ten parny cistic

21. jan 2019

@jezkojanka mall ma Teraz celkom fajn cenu https://www.mall.sk/parne-cistice/karcher-sc-2-...

Ale posmejdi si net možno nájdeš aj lepšiu

21. jan 2019

Začni písať komentár...

Odošli