redakcia
27. nov 2018
1148 

"Lekári brali ako normálne, že bábätko týždeň nekaká," rozpráva mama, ako u svojej dcéry odhalila potravinovú intoleranciu

"Doma stále grckala a pri dojčení sa hrozne krútila a plakala. Nechcela veľmi jesť a bola také uplakané bábätko. Hlavne pri dojčení. Keď som siedmy deň volala detskej lekárke, že stále ešte nekakala, tak mi povedala, že počkáme do druhého dňa a že potom budeme musieť znovu do nemocnice, "rozpráva mamička z Modrého koníka o tom, ako sa žije s potravinovou intoleranciou a ako tento problém odhalila. 

    Máte doma bábätko, ktoré je často nespokojné, krúti sa, nemôže sa vykakať a po každom kŕmení prepuká v neutíšiteľný plač? Zbystrite pozornosť! Môže sa totiž jednať o potravinovú intoleranciu. Je to problém, ktorý sa do povedomia ľudí dostal pomerne nedávno, o to viac ale môže byť zákernejší. Veľmi zle sa rozoznáva u detí a ak ešte nedokážu svoj problém popísať, ide to ešte ťažšie. Preto sme pre vás pripravili rozhovor s mamičkou, ktorá rieši jedlo denno-denne. Jej dcéra, i ona sama, nemôžu väčšinu "normálnych potravín." Ako sa im žije?

Ako sa žije s tak rozsiahlou potravinovou intoleranciou u dieťaťa a vlastne aj u teba?

"Musíte neustále myslieť dopredu. Predtým sme sa zrazu rozhodli, že pôjdeme na výlet a nič sme neriešili. Proste sme sa obliekli a vyrazili. To už teraz neexistuje, musíme všetko starostlivo naplánovať. Pripraviť si jedlo so sebou pre malú a mať ho radšej o niečo viac, keby sme sa niekde zdržali. Tiež riešime, kde jedlo napríklad ohrejeme a pod.

Až s dcérou som zistila, že mám intoleranciu tiež. Samozrejme, už od detstva som mala rôzne ťažkosti a prakticky permanentnú bolesť brucha a ťažkosti s vyprázdňovaním, ale tá spojitosť ma nikdy nenapadla. Našťastie nemám tých alergií toľko ako dcéra, takže to zvládam o niečo lepšie. Dokonca si dám občas aj jedlo v reštaurácii. Mám už nejaké svoje podniky, kam pravidelne chodím. Už som ale párkrát narazila na veľkú neochotu i neznalosť a takmer nulový výber pre alergikov. "

Kedy si si u dcérky prvýkrát všimla, že netrpí asi len obyčajnými bolesťami bruška, ktoré u bábätiek bývajú bežné?

"Ja by som povedala, že naozaj od narodenia. Keď sa narodila, neurobilo sa mi hneď mlieko, ako to bolo u prvého syna, keď zo mňa mlieko tieklo doslova prúdom. Dojčenia som sa veľmi bála a stres asi urobil svoje. Keď si sestry na druhý deň vzali malú k sebe, aby som sa trochu vyspala, tak ju prikŕmili umelým mliekom. To som ale zistila až pri odchode z pôrodnice. Gabika neustále v pôrodnici vrackala, rôzne sa krútila a vyplakala si teplotu cez 38. Narodila sa 22. decembra a okolo Vianoc boli všetci uponáhľaní, otrávení, neochotní. Tiež som hovorila, že malá stále ešte nekakala. Nikto to neriešil. Následne 25.12. nás pustili domov s tým, že keď sa za pár dní nevyprázdni, alebo keď dostane teplotu, nech prídeme.

Doma stále grckala a pri dojčení sa hrozne krútila a plakala. Nechcela veľmi jesť a bola také uplakané bábätko. Hlavne pri dojčení. Keď som na siedmy deň volala detskej lekárke, že stále ešte nekakala, tak mi povedala, že počkáme do druhého dňa a že potom budeme musieť znovu ísť do nemocnice. Našťastie, ešte v ten deň sa to podarilo. V podstate sme sa dostali do takého začarovaného kruhu. Neustály problém s vyprázdňovaním, plač, bolesť bruška, ťažké tlačenie... Bolo vidieť, že jej to nejde a veľmi ju to bruško bolí."

Čo si robila potom? Ako si postupovala?

"Snažila som sa to riešiť s detskou lekárkou, že si myslím, že s malou niečo nie je v poriadku. Hľadala som rôzne informácie na internete, čo by to mohlo byť. Vyskúšala som všetky klasické rady - rôzne masáže bruška, všelijaké mastičky a kvapôčky. Všetko bez úspechu, alebo to pomohlo na chvíľku. "

    Potravinová intolerancia sa neradí medzi akútne ochorenie, ako je napr. chrípka, nádcha či zápal. Je to problém v trávení tela, ktorý sa ale prejavuje úplne inde. Preto si ľudia tieto problémy často nedajú do spojitosti.

Najčastejšími prejavmi sú neurčité bolesti brucha, kĺbov, hlavy, únava, depresia, malátnosť, poruchy spánku, oslabená imunita. Keď s niečím takým prídete k svojmu obvodnému lekárovi, často sa stretnete s nepochopením a radou, nech si vezmete liek na bolesť. 

Intolerancia vs. alergia

    Niekedy dochádza k zámene pojmov intolerancie a alergie. Medzi nimi je ale veľký rozdiel. Alergie a ich mechanizmus je dobre známy, potravinové intolerancie sú v podstate pomerne novou a neprebádanou diagnózou a mnoho ľudí ich podceňuje alebo o nich nemá ani tušenie.

Alergická reakcia býva omnoho lepšie rozpoznateľná a príznaky sa objavia do dvoch hodín (nádcha, opuchy, dýchavičnosť, vyrážky, svrbenie). U intolerancie sa príznaky môžu objaviť po niekoľkých hodinách alebo aj dňoch (bolesti brucha, hlavy, akné, hnačky, nadúvanie a pod.).

Rozdielny je aj mechanizmus vzniku alergií a intolerancií. Pri alergii organizmus produkuje protilátky skupiny IgE - imunoglobíny triedy E, u druhého problému sú to protilátky skupiny IgG - imunoglobíny triedy G.

Potravinová intolerancia je zapríčinená nedostatkom určitého enzýmu, ktorý má na starosti štiepenie niektorých zložiek potraviny vo vašom tráviacom trakte.

S akým si sa stretla prístupom u lekárov a aké vyšetrenia ste museli absolvovať?

    "Keď som sa obracala na lekárov, tak na mňa pozerali ako na hysterickú matku. Malá predsa prospievala, rástla, vyzerala zdravo. V krvných testoch u detskej lekárky jej nič nevyšlo. Keď mala dva mesiace, strávili sme asi tri dni v nemocni na pozorovanie a robili jej rôzne testy a samozrejme nič nevyšlo. Stále si pamätám tie pohľady lekárov, ako na mňa pozerali, že to príliš preháňam.

Dojčenie bolo utrpenie - malá videla prsník a začala hrozne plakať, ako začala jesť, tak sa začala krútiť, prdieť, plakať, bolo vidieť, že má kŕče. Často som plakala s ňou. Už som bola úplne zúfalá. Nakoniec som dojčenia vzdala a začali sme s umelým mliekom, ale žiadne nezniesla. Zvracala ho oblúkom a mala buď hroznú zápchu alebo hnačku. Skúšali sme mlieka aj na predpis, no nakoniec najlepšie znášala klasický Sunar. Lekári brali ako normálne, že bábätko týždeň nekaká, ale nikoho veľmi nezaujímalo, že už nedojčím, a teda to úplne normálne nie je. Rovnako tak považovali za samozrejmé, že plače. Veľa grcká? To bude jasný reflux .

Neustále mi len radili, nech začnem čo najskôr s príkrmami. Výsledok? Malá reagovala zle úplne na všetko. Osypala sa okolo pusinky, potom vyrážka po celom tele, šialené zaparenie okolo zadočku. Keď som ju ošetrovala, úplne sa triasla. Mala šialené hnačky s hlienmi v stolici alebo naopak hroznú zápchu.

Až po necelých piatich mesiacoch tohto večného boja a trápenia sme dostali odporúčanie do gastroenterologickej poradne. Tam som konečne mala pocit, že ma niekto počúva. Výsledky vyšetrení boli také, že dcéra má alergiu na kravské mlieko a zápal hrubého čreva. Nechalo sa to zájsť až takto ďaleko. A to aj napriek tomu, že som niekoľkým lekárom hovorila, že mám podozrenie na ABKM, lenže oni mi to vyvracali s tým, že nemá klasické príznaky.

Po tejto diagnóze sme museli asi do 14 mesiacov úplne zastaviť akékoľvek nasadzovanie nových potravín, dostali sme na predpis dojčenské mlieko, ktoré malo znížiť alergické reakcie a z toho žila. Do troch rokov brala lieky na zápchu, aby mohla normálne ísť na záchod, no aj tak boli naším častým spoločníkom glycerínové čípky, pretože to inak nešlo. Veľmi ma mrzí, že som o potravinových intoleranciách nevedela skôr. Že som sa spoliehala na rady lekárov, pretože oni predsa musia vedieť, čo hovoria.

Dnes už mám oveľa viac informácií, dodržiavam starostlivo všetky postupy a verím, že malej by som vďaka tomu ušetrila veľa trápenia a bolesti. Nemyslím si, že príliš uplakané bábätko je normálne. Má k plaču určite nejaký dôvod, prečo plače. Ale pre lekárov to často nie je dostatočný motív na to, aby začali hľadať riešenie. "

Ak máte podozrenie na intoleranciu na niektoré potraviny, vždy radšej konajte a objednajte sa na testy. Ide predsa o vaše zdravie. 

Môžete navštíviť alergo-imunologickú ambulanciu, kde si necháte urobiť testy. Je možné, že za test si budete musieť aj priplatiť. Zistite si, čo vaša poisťovňa prepláca alebo či vám na test aspoň neprispeje.
Existujú aj domáce testy, ktoré si môžete urobiť sami v pohodlí domova.

Ak dostanete odporúčanie na gastroenterológiu, zrejme vás čaká biopsia tenkého čreva, pri ktorej vám do žalúdka spustia hadičku s kamerou a tzv. klieštikmi odoberú malú vzorku sliznice tenkého čreva. Z toho potom v laboratóriu zistia, čo v čreve chýba alebo čoho je tam nadbytok.

Pre najmenšie deti nie sú alergologické testy vždy vhodné, pretože je nižšia preukázateľnosť aj realizovateľnosť. Pre ne sú najlepšie eliminačné diéty, kedy sa vynechá z jedálnička potravina a sleduje sa, či sa dostaví nejaký výsledok.

Aký problém je to pre vás doma alebo v okolí?

    "Doma to nie je taký problém. Väčšina mamičiek je asi zvyknutá variť doma sebe a svojim deťom. Tak sa len vymenia suroviny. Problém je v okolí. Malá nemôže len tak odísť k babičke. Dlho ani nikam nešla a teraz, keď chce ísť na víkend k babke, musím jej všetko jedlo pripraviť do krabičiek so sebou. Každučký chod. Pretože táto diéta je zložitá a bohužiaľ každá chyba sa trestá. Každá diétna chyba má nejaký následok a ten môže trvať aj týždne (bolenie bruška, zhoršenie ekzému, plač, nespavosť, problémy s kakáním atď.). V škôlke nám vyšli maximálne v ústrety, malá si môže všetko jedlo nosiť z domu. Každý deň jej pripravím desiatu, obed, olovrant, pitie a ide do škôlky. "

Ako toto všetko vníma dcéra?

    "V decembri bude mať štyri roky a myslím, že to berie skvele. V tomto je úžasná. Možno je to aj tým, že nie je práve milovník jedla, skôr jej ho musím nútiť, veľký jedák to teda nie je. V škôlke to berie v pohode a ostatné deti si nevšíma. Občas sa ma spýta, či môže to či ono ochutnať a keď poviem, že nie, tak to nerieši. Poslednú dobu by som  povedala, že jej veľa pomáha, že sme v tom spolu. Mám veľmi podobnú diétu ako malá a väčšinu jedál máme rovnakých. Takže hneď hlási: "My to máme rovnaké a tatko s bračekom majú iné. Ty to tiež nemôžeš?" A keď poviem, že nie, tak vidím tú radosť v jej očiach. Radosť, že sme v tom spolu. Často sa ma pýta, či tiež niečo nemôžem. Sme také parťáčky."

Ako veľmi finančne náročné je stravovanie s intoleranciou?

    "Určite veľmi. Malá je na potraviny veľmi citlivá a vadia jej aj stopové prvky. Jedlá, ktoré kupujeme, sú tak často drahé. Rastlinné mlieko stojí často cez 2 eurá, ako cukríky má sušené nesírené ovocie len v bio kvalite, prakticky najdrahšia šunka, múky, pretože nemôže klasické bezlepkové, ale len jednodruhové. K tomu samozrejme ostatné potraviny. Keď takto nakupujete pravidelne, dosť sa to nasčíta."

Ako dcéra prospieva? Má nejaké problémy oproti zdravým deťom?

    "Neviem, ako je to možné a vďaka Bohu za to, ale prospieva krásne. Aj doktori sa vždy čudujú. Pravidelne sa jej robia krvné testy a má všetkého dostatok. Priberá primerane na váhe a keď sa na ňu pozriete, tak by vám ani nenapadlo, že žije z pár druhov potravín. Len je trochu bledšia, ale to je v génoch a trápi ju ekzém , ktorý je vidieť aj na tváričke. Inak je čulá, živá a niekedy pekne divoká. "

Ako ste na tom dnes? Lepší sa to?

    "Povedala by som, že za posledných pár mesiacov prišiel naozaj veľký pokrok. Pribudlo jej veľa potravín. Už môže skoro všetky druhy mäsa a dokonca aj nejaké ryby, môže o dva druhy zeleniny viac a tiež pomerne veľa ovocia. Takže pre nás naozaj pokrok, keďže predtým nemohla takmer nič. Aj varenie už je jednoduchšie a nápaditejšie.

Naopak, zavádzanie nových potravín je náročnejšie, ako keď bola malinká. Teraz jej musím vysvetľovať, prečo jej dávam túto potravinu, keď ju normálne nemôže, a keď ju  stále neznesie, tak jej potom znova vysvetľujem, prečo už jej danú vec znova nedám. Navyše, nie je príliš ochotná skúšať nové potraviny, má k tomu dokonca odpor a nechce ochutnávať. Trvá to dlho, kým si na ňu zvykne a kým sa s ďalším pokrmom zžije."

Čo by si poradila ostatným maminám?

    "Žiť s potravinovými alergiami je určite náročné a niekedy máte chuť sa na to všetko vykašľať. Zvládnuť sa to ale musí a vždy sa ukľudňujem tým, že sú oveľa horšie problémy a choroby. Keby som mohla niečo zmeniť, bol by to môj celkový prístup. Viac už by som verila sama sebe, svojmu bábätku a materskému inštinktu. Nenechala by som sa už tak odbiť a neponáhľala by som nikam so zavádzaním príkrmov a ukončovaním dojčenia."

Zelam vela sil a trpezlivosti....
Prosim vas, mozte mi povedat ci vasa dcerka je ockovana? Robim si maly vyskum. Dakujem

27. nov 2018

@simonanneva Toto je redakcny clanok.

27. nov 2018

@bergsta co to znamena?

27. nov 2018

@simonanneva Ze autorom je redakcia, ktora popisuje zazitok niekoho ineho. Na Tvoju otazku odpovedat (asi) nevedia.

27. nov 2018

@simonanneva A ak Tvoja statistika suvisi s negativnymi ucinkami ockovania, problemy babatka sa prejavili este pred nim, v podstate este v porodnici. Je to v clanku.

27. nov 2018
27. nov 2018

Aj my sme.si niecom podobnym presli s tym rozdielom ze nas lekarka nikdy neodbila ale hned poposielala po vyseteeniach. A testy na intolerancie su len za cash u lekara nic nevyjde. Ale aspon nemusime skusat na slepo a rozmyslat ci danu potravinu moze alebo nie rovno podla testov ideme. Lebo nemusi sa to prejavit klasickymi bolestami bruska. A akonahle sme nabehli na dietu okamžite sa dcera rozjedla. Vdaka bohu za tie testy aj ked tak suma ze brutal teraz uz aspon par eur poistovna preplati.nechapem preco to nie su lekari schopni testovat sami.

30. nov 2018

Začni písať komentár...

Odošli