redakcia
16. mar 2019
2201 

Najviac jódu potrebujú tehotné ženy a malé deti: Prečo je dôležitý a z akých potravín ho získať?

"Každá žena by si pred otehotnením mala nechať otestovať funkciu štítnej žľazy a potom aj počas prvého trimestra. Osobne mi môj doktor povedal, že sa to veľmi zanedbáva. Aj zdravá žena by v tehotenstve mala jesť jedlo s vyšším obsahom jódu, aby mohla štítna žľaza fungovať za dvoch! Ja sa liečim na hypotyreózy 8 rokov. Problém nastal po prvom tehotenstve. Než sme zistili, čo sa v mojom tele deje, štítna žľaza mi dala dosť zabrať. Teraz som pod dohľadom a je to v poriadku," delí sa o svoju skúsenosť jedna z mamičiek na Modrom koníku.

    Jód, latinsky Iodum, chemická značka I, je pre život nevyhnutný prvok patriaci do skupiny halogénov. Jeho prítomnosť je nutná pre správny vývoj a rast organizmu a pre funkčnosť hormónov štítnej žľazy. Odporúčaná denná dávka sa pohybuje medzi 150-200 mikrogramov, záleží hlavne od veku a stavu organizmu. Viac ho potrebujú deti, tehotné a dojčiace ženy. V dnešnej dobe už ale nie je problém získať odporúčanú dennú dávku z bežnej stravy. Nedostatok jódu už sa dnes našťastie vyskytuje skôr vzácne, tzv. endemicky. To znamená, že len v určitých ohraničených častiach sveta a kvôli podvýžive.

Z ktorých potravín jód čerpať?

    Zdrojom jódu je more, hlavne morské plody, ryby, ich produkty, riasy a jodidovaná soľ. To znamená, že sa do soli umelo jód pridáva, aby ho nebol v potrave nedostatok. Tiež ho môžeme získať z mlieka, mliečnych výrobkov a vajec. Pri živočíšnych produktoch záleží obsah jódu na množstve v pôde a na tom, ako veľmi sa jódovaná pôda dostáva k zvieratám.

Musíme si tiež uvedomiť, že ak potraviny prechádza tepelnou úpravou, časť jódu sa z nej stratí. Vždy ešte môžete siahnuť po prípravkoch s jódom z lekárne a prvok tak umelo dostať do vášho tela.

Jód a štítna žľaza

    Jód úzko súvisí so štítnou žľazou. Tá produkuje hormóny trijódtyronín a tetrajódtyronín, ktorý sa tiež nazýva tyroxín. Chemicky sa jedná o aminokyseliny, na ktorých je naviazaný jód. Z toho vyplýva, že hormóny štítnej žľazy sú na jóde závislé a bez jeho prítomnosti môže byť ich funkcia narušená. Celý proces tvorby hormónov je veľmi zložitý a prísne regulovaný hypotalamom a hypofýzou, žľazami v mozgu. Hormóny sa podieľajú na množstve dejov v organizme a udržujú vnútorný stav prostredia v určitej rovnovážnej hladine.

Pri nedostatku jódu môže vznikať stav, ktorý sa nazýva hypotyreóza. Ide o zníženú funkciu štítnej žľazy práve kvôli nedostatku jódu v potrave. Človek je potom unavený, slabý, znižuje a spomaľuje sa mu metabolizmus, môže priberať na váhe či sa mu spomalí srdcový rytmus a môže dochádzať aj k poruchám centrálneho nervového systému. Hormóny štítnej žľazy ovplyvňujú aj plodnosť, pri hypotyreóze sa možnosť počatia výrazne znižuje.

Najviac jódu potrebujú tehotné, dojčiace ženy a malé deti

    Ak je žena tehotná, tiež by nemala jód v potrave zanedbávať, pre správny vývin svojho bábätka. Za najkritickejšiu časť tehotenstva v súvislosti s množstvom jódu sa považuje druhý trimester. U detí sa potom rozvíja vrodený kreténizmus - oneskorený vývin, znížené IQ a mentálna retardácia. Našťastie sa v SR už nevyskytuje. Neznamená to ale, že štítna žľaza sa pri dostatočnom prísune jódu vyvinie stopercentne správne, vrodená hypotyreóza je jedným z najčastejších endokrinných porúch, s prevalenciou 1: 4000.

Deti potrebujú jód nielen pre správny telesný rast, na ktorom sa tiež podieľa, ale aj pre mentálny vývin. Pokiaľ ho majú nedostatok, môžu zaostávať oproti ostatným deťom. Obzvlášť nebezpečná je hypotyreóza u detí okolo tretieho roku života, to už ale nie je kreténizmus, ale struma. Prejaví sa nápadným zväčšením štítnej žľazy, avšak neznamená to vždy, že štítna žľaza musí mať spomalenú funkciu.

Ale prečo sa zväčšuje, keď je jej funkcia znížená? Pretože jej vyššie regulačné mechanizmy od nej stále požadujú, aby produkovala viac a viac hormónov. Ona sa snaží ich požiadavkám vyhovieť a zväčší sa. Niekedy sa však struma objaví a funkčnosť zľazy je normálna alebo dokonca zvýšená.

Čo sú to strumigeny?

    V potrave sa nachádzajú látky, ktoré vstrebávanie jódu môžu narušovať, hovorí sa im strumigeny. Radia sa do niekoľkých skupín podľa toho, ako jód ovplyvňujú, vo výsledku sa ale všetky prejavia ako nedostatočnosť štítnej žľazy. Zaujímavé je, že tieto látky sa hojne vyskytujú napríklad v zelenej zelenine, ale aby naozaj pôsobili negatívne na štítnu žľazu, museli by ste ich denne zjesť obrovské množstvo. Ohrozenejšou skupinou ľudí sú vegetariáni a vegáni, u ktorých je zelenina v jedálničku naozaj hojne zastúpená.

Diagnostika

    Diagnostika množstvo jódu v organizme je z krvi veľmi obtiažna. Je to dané hlavne tým, že jód je v krvi zastúpený vo veľmi nízkej koncentrácii a tá sa často mení, v závislosti na aktuálnej aktivite štítnej žľazy. Jód je dobre rozpustný vo vode, preto sa stanovuje jeho hladina z prvého ranného moču, tzv. jodurie.

Ak ste tehotná alebo dojčiaca žena, dajte si pozor na dostatočný prísun jódu. Nedostatok by nemal nastať, ak jete vyváženú a pestrú stravu. Dnes už je našťastie nedostatok jódu v našej krajine odstránený, kvôli jeho umelému dodávaniu do potravy, napriek tomu je dobré si uvedomiť, že je dôležitou súčasťou pre rast, vývin a činnosť štítnej žľazy.

zdroje

wikiskripta.eu

stefajir.cz

Komentár bol odstránený

Začni písať komentár...

Odošli