redakcia
15. máj 2019
1079 

Pálenie záhy zažije viac ako polovica tehotných žien. Môžu za to hormóny a zväčšujúca sa maternica

"Záha ma začala páliť asi v treťom trimestri. Nikdy som na to netrpela, tak som si myslela, že sa mi to vyhne. Ale niektoré dni mi bolo až na zvracanie a skoro sa to nedalo vydržať. Keď ma to zastihlo prvýkrát, skúšala som sa napiť mlieka. Bohužiaľ mlieko ale zabralo len na 5 minút a potom to bolo rovnaké. V lekárni mi dali antacidové pastilky. Pilulku som ešte nemala ani docucanú a pálenie ustúpilo. S ničím iným skúsenosť nemám, ale vďaka za tieto pastilky, pretože bez nich by som to absolútne nezvládla, budilo ma to totiž aj v noci zo spánku a to bolo ešte len niečo."

Image title

Pálenie záhy, alebo aj pyróza, trápi v tehotenstve 60 - 75% žien. Najčastejšie sa objavuje na začiatku tretieho trimestra a dokáže nastávajúcu mamičku poriadne potrápiť. Mnoho žien sa s týmto problémom stretne prvýkrát práve v období tehotenstva. Kto to niekedy zažil tak vie, že je pálenie záhy veľmi nepríjemné. Počas tehotenstva môže ísť aj o celodenné stavy, tak nie je divu, že nastávajúce mamičky vyskúšajú možné aj nemožné, aby si aspoň trochu uľavili.

Podľa výskumov sa s pálením záhy stretne pätina žien už počas prvého trimestra a 40% zo zvyšných žien počas druhého trimestra. Sedemdesiat percent žien, ktoré mali to šťastie, že sa im pálenie záhy dlho vyhýbalo, sa s týmto nepríjemným problémom stretne počas posledného trimestra. S pôrodom pálenie záhy ustáva.

Zväčšujúca sa maternica a zase tie hormóny

Za pálením záhy v tehotenstve stojí najmä hormón progesterón a zväčšujúca sa maternica. Hormón progesterón je v tehotenstve dôležitý, pretože okrem iného pripravuje telo rodičky k pôrodu. Jeho úlohou je uvoľniť tkanivá a tým pripraviť pôrodné cesty na ľahší pôrod dieťaťa. Bohužiaľ, tento hormón pôsobí na všetky tkanivá v tele.

Uvoľňujú sa teda nielen pôrodné cesty, ale znižuje sa aj funkcia zvierača medzi pažerákom a žalúdkom, ktorý kvôli tomu nedokáže brániť návratu žalúdočných štiav do pažeráka. Kyslé šťavy zo žalúdka tak dráždia a rozožierajú sliznicu pažeráka a spôsobujú zápal, ktorý sa prejaví ako pálenie záhy. Celému tomuto procesu "napomáha" zväčšujúca sa maternica, ktorá tlačí na orgány v tele a posúva tak žalúdok vyššie.

Ako spoznáte, že vás páli záha?

Chvíľu po jedle sa objavuje pocit pálenia za hrudnou kosťou a postupne sa dostáva až do oblasti krku. Tento stav môže byť sprevádzaný škŕkaním v bruchu, bublaním v žalúdku alebo pocitmi plného až preplneného žalúdka. Môžu sa objavovať aj žalúdočné kŕče, plynatosť, grganie a človek môže mať horkosť a pachuť v ústach. Objavuje sa nechuť k jedlu, zhoršené prehĺtanie a kvôli pocitu plného žalúdka sa môžu objavovať pocity na zvracanie alebo návrat jedla zo žalúdka do pažeráka

"Záha ma začala páliť koncom druhého trimestra, posledné 3 mesiace pred pôrodom to bolo neúnosné. V noci som s každým mojím pohybom cítila, ako sa v pažeráku a žalúdku prelievajú tekutiny, bolo to až bolestivé a vyvolávalo to pocit na zvracanie. Nepátrala som po liekoch, ktoré by mi mohli pomôcť, len som pila studené mlieko a to na chvíľu uľavilo. Teraz už ale viem, že možnosti liečby sú aj v tehotenstve veľké a ak ma to v ďalšom tehotenstve bude trápiť, nebudem sa báť niečo skúsiť. Spať v sede totiž už naozaj nechcem."

Ako zmierniť pálenie záhy v tehotenstve

Vyhýbajte sa koreneným a mastným jedlám, čokoláde, citrusovým plodom, sladkým kysnutým jedlám, pretože všetky môžu navodzovať alebo zhoršovať pálenie záhy. Pálenie záhy zhoršuje tiež káva, perlivé nápoje a džúsy. Problémy môže robiť aj cesnak, čerstvé pečivo, strukoviny alebo vajíčka natvrdo. Pálenie záhy je nepríjemné a je nutné zistiť, aké potraviny sú znesiteľné a aké spôsobujú problém. A tým sa následne vyhnúť. 

Image title

Pomôcť naopak môže pitie mlieka (ale aj jogurt alebo kyslá smotana), ktoré by malo neutralizovať žalúdočné šťavy. Veľa mamičiek na pitie mlieka nedá dopustiť, pretože im naozaj uľavilo od ťažkostí. Niektorým však pomohlo iba dočasne. Podľa odborníkov však nie je mlieko tým najlepším riešením, pretože kvôli obsahu vápnika musí žalúdok vyprodukovať viac kyselín. Pomôže dočasne, ale následne dôjde k zhoršeniu ťažkostí.

K úľave môže dôjsť aj po pití vlažnej (odstátej) vody alebo bylinkových čajov (tu opatrne, nutné je zvoliť bylinky vhodné pre tehotné ženy). Niektorým ženám pomohlo aj jablko, zázvor alebo jedlá sóda. Skúsiť môžete banány a melón, pretože sú zásadité, z príloh ryžu. Zmierniť pálenie záhy pomôžu aj ovsené vločky.

Ak stále nič nezaberá, je možné po porade s lekárom alebo lekárnikom zakúpiť v lekárni voľnopredajné antacidové pastilky, ktoré podľa diskusií zaberajú takmer stopercentne.

"V tehotenstve ma začala páliť záha takmer okamžite po zistení dvoch čiarok. Sprvu pomáhalo mlieko alebo jogurt, avšak postupom času už to nebolo dostačujúce. Ani sa mi nepodarilo vysledovať, po čom ma vlastne páli. Jeden deň to bolo takmer po všetkom, po akomkoľvek jedle alebo pití. Keď som nič nejedla, tak tiež. Inokedy sa zase neozvala vôbec. Kamarátka mi odporučila antacidové pastilky, tak som ich skúsila a páliaca záha dala pokoj. Ani som nemusela vycucať celú pastilku, stačilo ju rozlomiť napoly a vziať si len kúsok."

Ako inak si ešte pomôcť

  • Predpokladáme, že tehotné ženy alkohol nepijú, niektoré ženy si však sem tam dajú pohárik vína. Ale pozor, aj to zhoršuje pálenie záhy. Rovnako tak aj fajčenie, ktorému by sa mala tehotná žena tiež vyhýbať.
  • Zmierniť pálenie záhy môže aj konzumácia jedál "tak akurát". Príliš horúce alebo naopak studené jedlá pálenie záhy zhoršujú.
  • Jedzte v pokoji, pomaly a nehltajte.
  • Neprejedajte sa a jedzte pravidelne po menších porciách.
  • Nepredkláňajte sa, ak sa to dá aj bez predklonu, pretože aj ten môže spôsobovať pálenie záhy.
  • Nechoďte spať bezprostredne po jedle (alebo naopak nejedzte pred spánkom alebo počas dňa, keď odpočívate v ľahu).
  • Počas spania si podkladajte hornú polovicu tela vankúšom - znížite tak návrat žalúdočných štiav do pažeráka a tým aj pálenie záhy.
  • Spite na ľavom boku (v tejto polohe máte väčšiu šancu na obmedzenie návratu žalúdočných štiav do pažeráka).

"Som momentálne v 32.tt. Pálenie záhy ma chytá tak 3x-5x do týždňa. Bohužiaľ mlieko nepijem a sóda mi nepomáha. Mamka mi ale raz povedala, že ak ma chytí záha, nech nájdem bod medzi prsiami, tam stlačím a počítam do 10. S údivom mi to pomáha."

Image title

Babské rady na zníženie pálenie záhy

  • Veľa žien si chváli jedlú sódu - stačí rozmiešať jedlú sódu vo vode a nápoj vypiť, niektorým ženám ale chuť a konzistencia tohto nápoja vadí. So sódou opatrne, určite ju nepoužívajte ako jediné riešenie pálenie záhy.
  • Uľaviť môže aj vypitie pohára vlažnej vody.
  • Pomôcť môže tiež zázvorový čaj (niektoré ženy si chvália aj zázvorové lízanky, ktoré okrem iného pomáhajú aj pri tehotenských nevoľnostiach). Zázvor je protizápalový (pálenie záhy je v skutočnosti zápal pažeráka).
  • Pomôcť môže aj zjedenie trošky nastrúhanej mrkvy alebo surového zemiaku.
  • Lepšie je jesť "tekuté" jedlá, ktoré zostávajú kratšiu dobu v žalúdku - polievky, jogurt, koktaily, smoothie ai.

Ak vám stále nič nezaberá a nie ste schopná kvôli páleniu záhy skoro jesť, navštívte svojho lekára, ktorý rozhodne o ďalšom postupe. V najhorších prípadoch je možné užívať lieky na lekársky predpis, ktoré obmedzujú tvorbu žalúdočných štiav.

Povery spojené s pálením záhy

Okolo tehotenstva a tehotenských stavov koluje veľa povier, ktoré ale neboli nikdy vedecky preukázané. Čo to podľa ľudovej múdrosti znamená, keď vás v tehotenstve páli záha? Žena bude údajne mať vlasaté bábätko. Tiež sa hovorí, že "keď bolia v tehotenstve zuby, bude to dievča, keď páli záha, bude to chlapec". Ako to bolo u vás? Platili na vás tieto povery alebo nie?

Zdroj:

https://www.maminka.cz/clanek/paleni-zahy-v-tehotenstvi-zapomente-na-mleko-vime-co-vam-pomuze

https://www.abctehotenstvi.cz/txt/paleni-zahy-proc-vznika-co-pomuze-a-co-naopak-urcite-nezabira

https://www.maminkam.cz/paleni-zahy-v-tehotenstvi

https://www.rehabilitace.info/bolesti-2/paleni-zahy-v-tehotenstvi-jak-na-nej-a-pozna-se-podle-toho-pohlavi-miminka/

http://rennie.cz/cs/paleni-zahy-v-tehotenstvi/

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/myty-o-paleni-zahy.A141219_135955_zdravi_pet

Záha ma pálila od začiatku tretieho trimestra a všetky povery sa splnili, je to chlapec a narodil sa veeeeelmi vlasaty....mne mlieko nerobilo dobre počas tehotenstva, no maličký bol v brušku po ňom nekludny, cez deň mi pomáhal jablkový džús a v noci gaviscon,keď sa to už nedalo vydržať 🤭

15. máj 2019

Je pravda, ze mlieko pomaha, ale len na chvilu. To by som ho musela pit naozaj nonstop. Kedysi mi pomahali nelupane neprazene mandle, pri tomto tehotenstve bohuzial nie. Rovnako Fatra, pomohla mi len na chvilu. Z Maaloxu a Rennies ma napina, su sice ucinne, ale strasne mi vadi ich chut. Nasla som aspon pastilky Gastrofruct, maju fajn ovocnu prichut, tak fungujem na nich.

15. máj 2019

Mňa pálila zaha pri obidvoch tehotenstvach hneď od začiatku.. Zo začiatku som pila sódu bicarbonu s vodou. Neskôr som prešla na Gaviscon. V kazdom prípade den po pôrode to prešlo (sa mi to zdalo neuveriteľne)..

15. máj 2019

Mne vsetko som skúšala ale napomáha je jedna soda bikarbóny od začiatku bolo menej a po druhom a treťom trimester bolo najhoršie som skúšala mlieko rennie a gaviscon nič mi nepomohlo tak soda bikarbóna ale nemôžem viac brat lebo potom skoršie stav mne veľmi silne vlasatý mi robia ach musíme vydržať do pôrodnice hlavne treba pitný režim

26. máj 2019

Začni písať komentár...

Odošli