redakcia
16. nov 2016
38139 

Pre dobrých rodičov: 10 princípov výchovy šťastných detí

Každý rodič z času na čas zapochybuje, či je jeho výchova správna. Či nie je zbytočne tvrdý, prehnane úzkostlivý, benevolentný... Základné princípy dobrej výchovy spísal Janusz Korczak a hoci sú z minulého storočia, platia dodnes.

Janusz Korczak, vlastným menom Henryk Goldszmit (1878 – 1942) bol uznávaný detský lekár, psychológ a pedagóg poľsko-židovského pôvodu. Bol autorom mnohých prác o detskej osobnosti, vytvoril systém internátnej výchovy a vo Varšave založil detský domov pre židovské siroty. 

                                                                      Janusz Korczak 
Po príchode nacistov do Poľska boli jeho malí zverenci a aj Korczak v nebezpečenstve. Korczak dostal ponuku odísť do Palestíny. Odmietol ju so slovami: „Ty by si opustil svoje dieťa v nebezpečenstve? Istotne nie. Ako by som ja mohol opustiť mojich dvesto detí?“ Druhýkrát mal možnosť uniknúť z varšavského geta, kam ho presťahovali nacisti, no on nechcel. Do tretice mal príležitosť na záchranu, keď viedol svojich malých zverencov do transportu. Esesák, ktorý dohliadal na celú akciu, v ňom spoznal autora svojej obľúbenej detskej knihy „Bankrot malého Jacka“ a ponúkol mu možnosť odísť. „A čo deti?,“ spýtal sa Korczak. „Deti pôjdu. Ale môžete si nechať auto,“ odpoveda esesák. „Mýliš sa. Nemôžem. Nie všetci muži sú bastardi,“ znelo Korczakovo rozhodnutie. S deťmi dobrovoľne nastúpil do vlaku, ktorý všetkých odviezol do vyhladzovacieho tábora Treblinka. Tu sa jeho zmysluplný život skončil.

Tento obetavý muž, bojovník za detské práva, spísal „rodičovské desatoro“ – zásadné princípy vo výchove detí. Ich aktuálnosť sa nezmenila ani po vyše sedemdesiatich rokoch.

10 PRIKÁZANÍ PRE RODIČOV od Janusza Korczaka
1. Neočakávajte od svojho dieťaťa, že bude napĺňať vaše ambície. Pomôžte mu stať sa tým, kým je ono samé a nie tým, kým ste chceli byť alebo ste vy.

2. Neočakávajte od dieťaťa, že vám vráti, čo ste doň investovali. Dali ste mu jeho vlastný život - ako by vám ho mohlo splatiť? Ono dá život ďalšiemu človeku a to je nevratný čin vďačnosti.

3. Nevylievajte si svoj hnev na dieťati. Len tak sa neskôr vyhnete vzájomným nedorozumeniam. Žať budete len to, čo zasejete.

4. Nepozerajte zvysoka na detské problémy. Všetko v živote nám bolo dané podľa toho, čo dokážeme zvládnuť. Pamätajte, že detský život je rovnako náročný a môže byť dokonca ešte náročnejší, ako ten váš, až pokiaľ dieťa nezíska svoje vlastné skúsenosti.

5. Nezahanbujte deti!

6. Nezabúdajte, že tie najdôležitejšie stretnutia v živote sú stretnutia s deťmi. Venujte im viac pozornosti, pretože nikdy neviete, koho v dieťati skutočne stretávate.

7. Netrápte sa, že pre svoje dieťa niečo nedokážete urobiť alebo robíte málo. Pamätajte, že málo robí iba ten, kto neurobil všetko, čo bolo v jeho silách.

8. Dieťa nie je tyranom, ktorý ovládne celý váš život. Nie je to len vaše mäso a vaša krv. Je to vzácny dar – Pohár Života, ktorý vám bol daný, preto zapáľte jeho tvorivý plameň.

9. Naučte sa milovať aj cudzie deti. Nikdy nerobte cudziemu dieťaťu niečo, čo by ste neurobili vlastnému.

10. Milujte svoje dieťa, nech je akékoľvek. Netalentované, smoliarske, dospelé. Keď sa s dieťaťom zhovárate, radujte sa, pretože dieťa je sviatok, ktorý je zatiaľ s vami.

Prečítajte si aj: 

Výchova a vzdelávanie od A po Z

 foto: pixabay.com, Wikipedia

#magazin
#vychova
#januszkorczak

uzasne

26. nov 2016

Krásne zakoncenie

14. dec 2016
14. dec 2016

Nadherne, pravdive.

14. dec 2016
14. dec 2016
14. dec 2016
15. dec 2016
15. dec 2016

Všetko je to pravda, ale tak si uvedomujem, že v bežnom živote sa toho nie vždy držím...

15. dec 2016

❤ 👏

16. dec 2016

Ten koniec povedal iný autor

16. dec 2016

Tento článok nehovorí o výchove detí. Dokonca s jedným prikázaním by sa dalo polemizovať (č.8 - ak sa stanete otrokom Vašeho dieťaťa, vyhoviete mu vo všetkom, čo dieťa chce, žiaľ, stáva sa tyranom. Nemali by ste to dopustiť) Aj keď sa budete riadiť týmito prikázaniami, čo je v poriadku, veľmi ľahko môžete vychovať rozmaznané dieťa. Autorovi článku by som odporučila, a nielen autorovi článku, knihu Deti ako výzva od Rudolfa Dreikursa a Vicki Soltzovej.

25. dec 2016

Jasné, stručné a zrozumiteľné...

13. jan 2017

Začni písať komentár...

Odošli