redakcia
28. jún 2017
4719 

Stanovačka s deťmi: Na čo nezabudnúť?

Chcete si tohtoročnú dovolenku užiť inak, než na pláži? Máte pekné spomienky z detstva na stanovanie s rodičmi a rozhodli ste sa pripraviť podobný zážitok aj svojim deťom? Alebo to bude vaša stanovacia premiéra? Nech je tak alebo onak, na stanovačku s deťmi sa treba poriadne pripraviť.

Výber lokality a kempu

Asi každý už vie, že stan si nemôžete postaviť, kde sa vám zachce, ale len so súhlasom majiteľa pozemku. Preto je najlepším riešením na stanovačku kemping alebo vyhradené miesto – táborisko. Výber najvhodnejšieho miesta závisí od vášho program. Ak si vyberiete kemp v blízkosti kultúrnych alebo prírodných pamiatok, odkiaľ budete podnikať výlety do okolia, počítajte s vyššou cenou a tiež vysokou obsadenosťou.

V mnohých kempoch sú už detské ihriská, malé bazény, dokonca aj detské kútiky, kde vaše ratolesti zabavia animátori. Spravidla sú tu aj možnosti na kúpanie, cyklistiku a ďalšie turistické atrakcie.
Dôležité je zistiť stav sociálnych zariadení a možnosti stravovania. Počet bufetov v areáli ešte nie je zárukou, že sa najete.

Pokiaľ chcete deckám dopriať pravé zálesácke dobrodružstvo, nájdite si osamelé miesto na stanovanie. Takýto adrenalínový zážitok však odporúčame len zdatnejším trampom.

Naplánovanie trasy

Cestu si naplánujte s viacerými prestávkami. Po príjazde do cieľa budete potrebovať ešte sily na stavbu stanu, vybalenie, nafúknutie nafukovačiek, rozloženie matracov… Častejšie zastavenia prospejú vodičovi aj spolucestujúcim.

Výbava

Stan je samozrejmosťou, spacák povinnosťou a karimatka alebo nafukovací matrac neodmysliteľnou súčasťou vášho výletu. Skontrolujte si včas, či sa vaša trampská výbava časom neprederavila, alebo ju nebodaj nenačali mole, či si z nej nespravili hniezdo myši. Stan aj spacák rozprestrite a nechajte voľne presušiť, vyvetrať, nafukovačky nechajte nafúknuté cez noc, aby ste videli, či náhodou pomaly nefučia.
Dobrý tip: Každý člen výpravy si zaslúži vlastný spacák. 

Oblečenie

Pri pobytoch v prírode platí – radšej viac, ako menej. Tak proviantu, ako aj oblečenia. Pripravte sa na to, že aj pri priaznivej predpovedi počasia vás môže zastihnúť nečakaná búrka a vy  zmoknete do nitky a budete sa musieť prezliecť do suchého. Pri dlhšie trvajúcom daždi sa vám veci zas nebudú mať kde vysušiť, okrem toho v kempe aj tak nie je veľa možností, ako si oblečenie vyprať. Takže si zbaľte dostatok ponožiek, tričiek aj s dlhým rukávom, a myslite na to, že noci bývajú chladnejšie, zvlášť pri zemi, na ktorej spite. K plavkám a šiltovkám pribaľte pršiplášte a aspoň deťom gumáky.   

Jedlo

Ak sa rozhodnete pre kempingovú stravu, nezabúdajte, že zdravá strava sa v tu veľmi nenosí.  Možno niekde dostanete šalát z dvoch – troch zložiek, ale vrcholom zeleninovej ponuky aj tak býva spravidla len varená kukurica.
Variť si môžete aj sami, či už na ohni, alebo vlastnom variči. V oboch prípadoch sa vám však zíde nôž, doska na krájanie, príbory, misa, taniere a poháre. Zbaľte si aj utierku, hubku na riad a saponát.
Zistite si možnosti stravovania a nakupovania v blízkom okolí, aby ste neboli prekvapení, že po chlieb budete musieť jazdiť niekoľko kilometrov.
POZOR! V niektorých kempoch je zakázané konzumovať vlastné dovezené potraviny!

Osobná hygiena

Okrem obligátneho mydla, zubnej pasty, šampónu a uterákov nezabudnite na toaletný papier, repelent a opaľovacie krémy.  Pri malých deťoch aj na dostatočnú zásobu plienok. Zídu sa vám aj zápalky a baterka, vezmite si do nej aj náhradné batérie. V spoločných sprchách uvítate  gumené žabky na nohy.

Bez základnej lekárničky ani neodchádzajte z domu. Prečítajte si, čo všetko by mala obsahovať, aby ste si dokázali pomôcť v každej situácii

Zábava

Vo vode a na preliezkach je fajn, vaše deti však určite uvítajú, ak sa s nimi zahráte aj vy. Vezmite si lietajúci tanier, lopty, hračky do piesku, knihy, karty… Na dovolenke nie je nič horšie, ako nuda!

Boli ste s deťmi na stanovačke? Podeľte sa o svoje zážitky!
Zážitky so stanom na streche auta vás pobavia v článku Dobrodružstvo menom Slimák od @kmk11

#cestovanie #stanovacka #stanovanie 
Foto: pexels.com, pixabay.som, archív kmk11

Kazdy lepsi kemp ma pracku a je to vzdy spomenute na stranke kempov ma aj susicku. Kempy v turisticky vyhladavanych destinaciach treba bookovat dopredu, niekedy cele mesiace dopredu, lebo su plne, nespoliehat sa ze prist na blind. Stan nestaci vyskusat a vyvetrat, treba na neho riadne vela vody krhlou preliat a zistit ci neprepusta po par rokoch pivnici. K riadu treba pribalit aj lavor na noseneie a umyvanie riadov a k obleceniu urcite crocsy (alebo pseudocrocsy), proste nejake rychle nasuchovackyale zas trochu pevne, predsa len kemp...a do vybavy jednoznacne lampa (nie malicka lampicka, ale dostatocne velka) a jedna celovka....
Fotka otvoreneho ohna v clanku je dost zavadzajuca, uplna vacsina kempov ma zakazany otvoreny ohen akehokolvek druhu a teda ani grilovat nie je povolene, gril mozte kludne nechat doma. Jedine ze mate plynovy alebo elektricky, ale nie vsade su oba druhy dovolene, opat treba cez net pozerat co ma ktory kemp povolene.

9. feb 2018

My sme boli s detmi v lete kempovat na liptove v kempe vila betulla a bolo super. Deti len vyliezli zo stanu a uz sa hrali na ihrisku. Jednoducho raj pre deti...len tie ceny samozrejme...ako dovolenka na slovensku. Dokonca aj mini zoo mali,kone, biobazen a v pripade nepriazniveho pocasia interierove ihrisko. Takze tohto roku sa tam chystame opat a deti sa uz nemozu dockat ;)

9. feb 2018

Stanujeme kazdy rok ale do kempu by som teda nesla. Za tie prachy radsej hotel, ked stan tak nadivoko, s ohnom, hviezdami a bez chrapajuceho ujka z vedlajsieho stanu

10. feb 2018
Komentár bol odstránený

@lujza123 my stanujeme aj tak aj tak. Ale tiež mám radšej nadivoko,je to krajšie aj dobrodružnejšie. Ale my s kamoškou máme vždy v zálohe kemp pre prípad, že sa nám nepodarí včas nájsť vhodné miesto. Už sme zohráva dvojka. Obe samé s deťmi,ciazdq vlastné auto a vlastný stan.

10. feb 2018

@lujza123 nadivoko znamena prblizne kde? hocikde, alebo kde je v lese nejaka znacka? tiez by sme to radi takto vysskusali, lebo v kempe ma odradza presne ten hluk a ze sa neda robit ohen. aj ked zachod je fajn.

11. feb 2018

@janaff u nás to je- hocikde, ked tam nie je jednoznacne plot, alebo znacka zakaz kempovat🙂 na kraji lesa, po polnej ceste hladame dobre miesto

11. feb 2018

to co je hore na obrázku s otvoreným ohnom tá podlozka viete kde to zohnat? zda ss mi to prakticke , my vela ,,varime,, na cestach a urobit rovno alterantívne kamenami- tehlami drevom je tazke niekedy

11. feb 2018

@ballenka aha takze v lese priamo sa nesmie?

11. feb 2018

@janaff ono sa oficialne nesmie nikde okrem neoznacenych miest- kempov, cize ci v lese alebo mimo lesa je to stale v zakaze🙂 ale na Slovensku to teda velky problem nie je, v Chorvatsku by okamzite prisla policia. U nas to policajti neriesia vobec.

11. feb 2018

oprava okrem oznacenych miest 🙂

11. feb 2018

Podla mna maju kempy uzasne caro ked su dobre vybrate, minuly rok sme presli tusim sest kempov a niektore ok boli take priemerne ale ine boli fakt super. Toto je jeden kemp pri Briancone (FRA), nadherna priroda, sluzby kempu na jednotku (spolocenske hry na zapozicanie, mapy, knihy, mensie potraviny, rano cerstve pecivo na objednavku, program pre deti-naor jeden den mali astronauticky program atd, koncert kazdy vikend, jeden vecer urobili kino premietanie na luke a tak...vela programu, zaujimave ze to vobec nerusilo spanok...
Takze za mna ked je dobry kemp tak som ochotna zaplatit azda i viac nez za hotel....pre tu atmosferu 😉

11. feb 2018
11. feb 2018

@lujza123 prosim dajte tip na hotel pri mori, ktorý sa vyrovná cene kempu... cca 20€ na kompletku pre štyroch.. Samozrejme čím viac ludí, tak rým lacnejšie..lebo za stan či auto sa plati bezohladu na to či ideme len štyria alebo napr. 8 (na plnu kapacitu našho stanu alebo 9 na plnu kapacitu našho auta)... ked sme šli s menšimi detmi, tak aj so štyrma a bolo to pod 20€ )...

11. feb 2018

@ballenka tak s deckami treba mat vzdy zalohu, my ked stanujeme tak vzdy ten 3 -4 den spime v hoteli koli sprche atd

11. feb 2018

@janaff vylozene sa nesmie v narodnych parkoch a chranenych uzemiach. Dobre je sa spytat miestnych na nejake verejne ohnisko (pripadne pozriet na nete ) tam najdete vacsinou aj lavice, stol. Alebo len tak ist kam sa vam paci. Ked k vode napriklad pri tajchu evicka v stiavnickych baniach je take verejne kempovisko. Pri mori sa da v Rumunsku napr. Tuzla beach alebo cely sever Bulharska sa da kempovat zdarma. Ak ste trochu dobrodruznejsie povahy tak super lacna dovolenka

11. feb 2018

@najjulinka ja ti v tomto neporadim, my stanujeme nadivoko a ked treba sprchu vacsinou riesim ubytko privatmi priamo sa spytam miestnych a dohodnem, alebo airbnb alebo cez booking.com . A do klasickych dovolenkovych destinacii nechodim. Kazdemu vyhovuje nieco ine, ked ste spokojny s kempom je to super

11. feb 2018

@ballenka super vdaka

11. feb 2018

@lujza123 no my sme s manzelom, len s detmi sme este neboli, tak preto sa pytam, aby sme nedostali hned niekde pokutu.,vdaka za tipy.

11. feb 2018

@lubiduch krasne, skoda, ze daleko. mohlo by aj tu na Slovensku byt nieco take.

11. feb 2018

@janaff no my sme cestovali minuly rok obytnym privesom po Francuzsku 3 tis km 🙂 aj tento rok tak ideme
ale velmi dobre kempy su aj v Rakusku, aj hory krasne, aj sluzby na urovni a blizsie k SVK 🙂

11. feb 2018

@lujza123 ja len , že za tu cenu do hotela by som rada.. hlavne napriklad v Dansku..predsa len Dansko je draha krajina... ale za 20ku to celkom ide... aj ked teda tam nie hned pri mori, ale tam je more kdekolvek blizko... a tam platim v kempe, že za dospelaka a deti su gratis..tak kludne by som mohla aj tucet deti tam mať.. ... a inak takto sme šli raz zo stanovačky rovno do hotela... a haha... mali poruchu na vode... som myslela, že ma picne... bez sprchy a my už v aute dohodnutý poradovnik na sprchu.... 😀 😀 😀 A dali nam do ruky flašu mineralky, že netečie voda, tak na pitie... skoro ma vykotilo...... 😀 😀 😀 ja v tomto smere mam šťastie vždy brutalne.... teraz na jesen sme sa vratili z divočiny na chate , kde nie ej pitna voda a od auta treba veci vyvliecť peši kus cez les.. a tiež že hura z blata.. že navarim, že sa ospršime a dojdeme domov večer pred štatnym sviatkom avoda netečie...... takže ja neviem planovať že 3-4 dni na divoko a potom voda.. lebo čím vacsia divočina tým krizovejší stav nastane po nej...... :-/ 😀

11. feb 2018

@lubiduch my mame blizsie polsko

11. feb 2018

@janaff my kempujeme v Polsku... naša stanova destinacia 😀 😀 😀

11. feb 2018

@najjulinka fiha, tak co citam, vacsinou vsetci pisu len o kempoch na zapade. a ktory sa vam pacil?

11. feb 2018

@janaff my kempujeme v Gaski.. zapadakov.. ale moj manžel tam chodil s rodičmi a sestrami od jeho 5 rokov asi...... je to skor na zapade pobrežia.. na vychode okolo mesta Gdaňsk sme boli len raz v kempe,a le tam sa nam tak nepačilo až.. a fuka tam vietor, čiže počasie stale aprilove koli vetru... no v Dansku sme ešte raz kempovali. .na skušku.. lebo tam su ubytka mimo naše finančne možnosti... a dobre bolo, tak sa tam ešte raz snad vratime...

11. feb 2018

@najjulinka takze ste boli sa boli aj kupat v mori? bolo velmi studene?

11. feb 2018

@najjulinka no ja som minulý rok naberala vodu do kanistre z horského potoka, na stanovacka samozrejme. A potom ťa voda obsahovala jemne súčiastky;) deti že čo to je? Tak sme ju prevarali aj cedili cez tričko;) a bolo to v zadielskej doline na Slovensku, samozrejme sme si hocikde mohli kúpiť vodu vo fľaši, ale už by tomu chýbala tá autenticita.

11. feb 2018

A Poľsko ma láka veľmi ale tento rok smer južne Čechy. Inak baby ktoré ste neboli odporúčam aj na Slovensku Podlesok - kampaň v slovenskom raji, hneď pod turistickou atrakciou - Suchá Belá, len tam je dosť turistov. Treba to dobre naplánovať. Ale za mňa odporúčam

11. feb 2018

@janaff deti a manžel sa kupu.. ja som bazenova..ja potrebujem telu vodu (priam vaňovú) a pevné dno pod nohami.. ja ten piesok nelubim.... aj tak je všade.. ale ked mi v mori ten piesok uteká pod nohami to je o nerv.......

11. feb 2018

@ballenka ano podlesok je pekny, boli sme tam minule leto, v zadielskej doline som bola ako mala v tabore, takze tiez super.

11. feb 2018

@lubiduch uplne suhlasim👌

12. feb 2018

super článok, už nech je teplo, že sa vyberieme na nejakú stanovačku. Pre deti najlepší zážitok. Nám vyhovujú kempy. Na divoko sme zatiaľ s deťmi neboli, ale určite to má tiež svoje čaro. Možno keby máme nejakú partiu s deťmi v rovnakom veku, tak by sme išli. V kempe si hneď nájdu kamarátov. Naši známi dávajú prednosť leteckým zájazdom do Turecka, ale nás to vylihovanie pri bazéne veru nebaví...

12. feb 2018

Ja lubim kempy... Začiatok sezony je top. Toto je foto z 1.7. večer.. Pohlad od mora... Uuuuuuuplne nallavo je naš stan ... A uplne vpravo je krajyn stan a za nim hruby živý plot a dalsi kemp... Z druhej strany koniec dediny, takže prazdno.... 🙂 Plnky nelubim ani ja.... Nižšia budova je zázemie - WC, sprchy, drezy... Vpravo už za plotom je velka budova - ubytko a domáci ... ešte pred polotom je ihrisko. .moc to v tej velkosti nevidno.. preliezky a volejbalova sieť... od stanus om videla na dvere do sprcha WC , videla som na drezy... videla som na vchod (brana sa zatvara stale, na noc aj zamyka) ... Deti same mohli kade tade a všade som ich videla... rano o pol siedmej brali handru zo stanu, utreli preliazky a hojdalky od rosy a ja som si dala kavičku pred stan a najmladšia dospavala a ostatne som videla od stanu s kavičkou v ruke... 🙂 to sme bolia le od juna do jula, teraz chodime na začiatku jula. stanov trolilinku viac,a le tento štandard, že si na deti všade vidim je stale aj na začiatku jula.... od polky jula už to vyzerá inak.... a to už tak nechodime.... 🙂

12. feb 2018

My sme kedysi stanovali, ale teraz sme prešli na vyšší level (aj kvôli deťom) a kúpili malý príves 🙂 Minulé leto sme strávili v Taliansku, Slovinsku, a Chorvátsku. Odporúčam Lignano, slovinský Ancaran a Top bol chorvátsky Mon Perin. Nádherný kemp, miesto sme vymákli hneď pri mori (asi 10 metrov 🙂 a veru sme si tú blízkosť v poslednú noc pred odchodom, počas nočnej búrky aj "užili" . Myslela som že nás odnesie aj s karavanom 😂 Taký strach z búrky a vetra som v živote nezažila 😨 Decká v pohode spali a my s mužom vys.atí držali od jednej noci do rána stráž 😂
....inak odporúčam aj kemp pri Oravskej priehrade (foto) v Námestove 😉 😘

12. feb 2018

A toto je pri Gdaňsku v Chlapowe...

12. feb 2018

@montemotherone ak sa mozem spytat za kolko ste kupili prives? My uz druhy rok poziciavame, na dva tyzdne taky vacsi nas vychadza cca 700-800 eur (6 posteli)...a mensi (4 postele) okolo 550...

12. feb 2018

@lubiduch tiež sme chceli požičať, ale zdalo sa nám to drahé, a hlavne ak chceš čistý karavan, kde máš istotu, že ešte niečo nechytíš 😕 na Slovensku je to problém, často chcú veľké peniaze za staré rachotiny. Kúpili sme v Česku, za necelých 2000€ Je to maličký karavan 3+1 Niewiadow, z roku 1991, ale bol vo veľmi dobrom udržiavanom stave. Stačilo len vyčistiť, tak pre dobrý pocit, oprať záclonky, a jediné čo som urobila že som kúpila nové molitany do matracov 🙂 Predtým sme mali Knaus Südwind, 3 posteľový ale s kúpeľňou a veľkou kuchynkou, ale netrufali sme si s ním jazdiť. Je to už veľká opacha, problém ho doma odparkovať. 😕

12. feb 2018

Keď boli deti malé, ale doslova malé, (3,1) začali sme chodievať na stanovačky, víkendové a chodili sme cele leto, asi 5 rokov na šíravu, a potom do chorvátska na sv. Juraj. To boli časy. Teraz mam náladu už len na all inclussive. 😂😁

15. feb 2018

@ankajar no my sme s detmi tiež tak začali stanovačku.. 2 deti mali tri roky a dve deti rok a pol cca... ale teda to bol zahul... dnes by som nešla... 4 deti ustražiť, behajuce,a le ešte neposluchajuce.... ehm... zahul.... ale prežili sme... malo ruk na tolko drobizgu... 😀 😀 😀 normalne všetci okolo mali šou....

15. feb 2018

@najjulinka napriek všetkému to bolo fajn. Teraz by s nami už ani nešli. Nie ze by som ja chcela 😁. Ale teraz by mi povedali ze je to trapošina.

15. feb 2018

@ankajar ja zas teraz s velkými je to ťažka pohoda.. to my k moru takto davame.. akože nenormalna šou to bola pre všetkých... a ked sa nam cestou domov nakompletku presralo dieťa... a my sme ho na parkovisku pred ešte zatvoreným obchodným centrom s utierkamia pod. utierali.. ESBeskar za sklom pozeral že čo porabame na prazdnom parkovisku tam.. a ja som niesla to všetko do koša a zakopla som a po celom parkovisku lietali pokadene utierky, plienka rozpleštena a ja som to tam skoro rano nahanala... ja som vted ymyslela, že si fakt cvrknem už.. unaveni po celej noci v aute na rano taka fajnotka a ešte zakopnem s tým .. keby toto niekto natačal... no dodnes ked na to spomeniem, tak sa šulam od smiechu. .ale napriek tomu nikdy viac.... a to sme s tým deckom rovno k lekarke šli, lebo pri mori sme riešili 2x pohotovosť.. ta take po noci v aute, dokadene, poobleiakne do toho čo bolo po ruke na vrchu tašky, som ani nekukala či toho decka, hlavne že ešte oblieknutelne.... och.. to boli časy.... ale teda kde my ideme, tam je šou... a nemusíme ani na stanovačku.... 😀 😀 😀

15. feb 2018
Komentár bol odstránený

@najjulinka aspoň je na čo spomínať ☺️☺️

15. feb 2018

@lubiduch vies nam dat tipy na kempy v Rakusku, prosim Ta? Rozmyslam, ze by sme dovolenku s dvojrocnym stravili takto. Najlepsie v oblasti Steiermark alebo v okoli.

9. máj 2018

môžem sa opýtať na základnú výbavu pre deti čo sa týka toho aký spacák zvoliť a akú karimatku? Viete mi poradiť máme 3 deti do 6 rokov plánujeme s nimi kempovať v stane. Ďakujem 🙂

14. aug 2019

Začni písať komentár...

Odošli