redakcia
13. nov 2018
8579 

Starostlivosť o detské zúbky

Sú deti, ktoré majú čistenie zubov rady. A sú deti, ktoré ho neznášajú. V každom prípade, návyk na túto činnosť vzniká v útlom veku a platí tu, čím skôr, tým lepšie pre vás i pre dieťa. Zubári odporúčajú začať už od prvého zúbku dieťaťka, do troch rokov by už deti mali samé ovládať pohyb čistenia zubov a maminy iba dočisťovať. Keby to bolo ale také jednoduché, zuby by sa nám nekazili a zubári by vymreli 🙂

Väčšinou to totiž vyzerá s našou ústnou hygienou biedne. Donútiť unavené dieťa, aby si umylo zuby večer, keď už ani nevie čie je, je niekedy úplne sci-fi. Ruku na srdce, koľkokrát samy zabudneme na svoje zuby?

Čo môžeme teda robiť, aby umývanie zúbkov nebol boj?

  • Buďte príkladom. Umývajte si svoje zuby s deťmi a pravidelne, dávate im tak príklad, že to čo robíte, je normálna a potrebná vec.
  • Motivujte dieťa pesničkami a básničkami, či už je to spievankovské šuch-šuch sem alebo iná riekanka, deti sa budú tešiť.
  • Nestrašte ich pokazenými zubmi, bolesťou a v žiadnom prípade zubármi. Ako inak ich tam potom bez strachu dostanete?
  • Použite zúbkovú vílu ako motiváciu. Aj keď motivácia darmi nie je vhodná, rozprávka o zúbkovej víle, ktorá si zo zdravých zúbkov stavia palác, sa niekedy môže hodiť.
  • Nechajte dieťa si vybrať peknú zubnú kefku, obal alebo prísavku na stenu. Aj keď to bude Spiderman alebo Frozen. Pre zdravie zubov to dáte.
  • Nechajte dieťa hrať sa s kefkou aj napríklad vo vani, podporte jeho samostatnosť a vy potom len dočistite.
  • Chváľte do nebies. Je to jednoduché, ale zaberá to 🙂

Zdravé zuby však nie sú len o umývaní, ale najmä o strave. Strava s obsahom cukru, podporuje množenie baktérií, ktoré spôsobujú zubné kazy a preto treba cukor v strave obmedzovať. Zvlášť treba dávať pozor na lepivé sladkosti ako sušené ovocie či banány, ktoré priľnú na zuby a kaz je na svete. Naopak, tvrdé jedlá s vysokým obsahom vlákniny, ako kaleráb alebo mrkva, pôsobia na zuby priaznivo. Po každej sladkosti by sme sebe aj deťom mali zuby umyť. Keďže nie vždy je to možné, treba dodržať aspoň to umývanie dvakrát denne.

Okrem toho nezabúdajme aj na preventívne návštevy u zubára a dentálnej hygieničky. Málokto si na prevenciu vyhradzuje čas a potom je už obvykle neskoro plakať nad pokazenými zubmi.

Niektoré deti sa zubárov boja. Tie menšie ani neotvoria ústa, lebo prostredie zubárskej ambulancie je skrátka nové a deti sa zvyknú hanbiť. Tie staršie už môžu mať zo zubárov aj traumu v podobe prežitej bolesti alebo nepríjemného zážitku. Preto platí, aby ste investovali svoj čas a energiu do výberu zubára, kam sa vaše deti budú tešiť. Príjemné vystupovanie a profesionalita by mali byť v dnešnom svete základom. Deti môžete na dentálnu hygienu vziať aj so sebou, ak budú túto vec považovať za normálnu pre vás, tak ju ochotnejšie podstúpia aj sami.

Pre nás mamy je u zubára nie zriedka najväčšou traumou až čas po zákroku a to vtedy, keď to máme zaplatiť. Union zdravotná poisťovňa však ponúka benefit, ktorým je príspevok na zubnú staroslivosť pre všetkých jej poistencov vo výške 100 eur.Či ho použijete na plombovanie alebo radšej na prevenciu v podobe zubnej hygieny je už len a len na vás.

V akom veku ste boli so svojím dieťatkom prvýkrát u zubára? A ako to prebehlo? Prípadne nám napíšte, ako motivujete svoje deti k starostlivosti o zúbky. A Union zdravotná poisťovňa má pre vás aj tentokrát pekné ceny v podobe nákupných poukážok do Martinusu či do internetového obchodu mimulo.sk, a jedna z vás dostane aj pekný balíček s knižkou Naše dieťatko.

----------

Tento článok vyšiel s podporou Union zdravotnej poisťovne

Náš malý má 2roky, prvá návšteva zubára nás čaká o týždne ale v tom štýle že na prehliadku ideme my - rodičia, on pôjde ako "divák", nech sa mu niekde do podvedomia dostane že aj toto je našou súčasťou života. Pokiaľ to bude prebiehať hladko a bez nejakých protestov dáme skontrolovať aj jeho zúbky, pokiaľ nie zopakujeme si to neskôr. A čo sa týka samotnej motivácie ako umývať zúbky, osvedčila sa nám metóda robiť to spoločne. Dostal sa do veku keď chcel robiť to čo my rodičia, snažil sa veci opakovať tak sme to využili pri umývaní zúbkov, resp všeobecne pri osvojovani si hygienických návykov. Tu sa nám osvedčila aj učiaca veža pri umývadle 😉☺️

12. nov 2018

Syn mal kefku od prvého zuba rád, lebo ju používal ako hryzadlo 🙂 . Cez deň ho volám si ich umyť so mnou, momentálne má 12 zubov, nepoužívame pastu, chvíľu ho to baví napodobňovať, alebo chce umývať on mne, dovolím mu, aby som mohla aj ja jemu, škoda, že tak krátko ešte vydrží, no má len 15 mesiacov, tak ho nechám, a osvedčilo sa nám aj sadnúť si k tomu na zem v kúpelni.

12. nov 2018

Mam zlatu zubarku aj sestricky, preto som mohla malu bravat so sebou kym bola babo, na osetrenie zubov pripadne na preventivku, takze ked prisiel jej cas bolo to v cca 2 rokoch, prebehlo to uplne bez problemov. Pani zubarka mi navrhla, aby som si najprv ja sadla do zubarskeho kresla a malu si posadila na seba. Otvorila usta ako vrata, pani zubarka ju vychvalila, ake ma krasne zubky. Bola som na nu hrda, ako to pekne zvladla. Potom si mohla vybrat malu odmenu - hopsalku, male zvieratko alebo zubarske zrkadielko. Ked sme vysli z ordinacie, spustila slzy ako hrachy. A ja sa jej prekvapene pytam: "Co sa stalo Laurinka?" A ona srdcervuco: "Teta zubalka mi nevltala zubok!"
😂

12. nov 2018

prvy krat smr boli u zubarky ked mala rok a 5 mesiacov 🙂 boli sme sa pozriet ked teta zubarka pracuje, ako vyzera ambulancia a ukazala nam ako cistit zubky 🙂 Je to dobre lebo aby si dcerka na zubnu ambulanciu zvykla, poznala ju a nespajala si ju len s nutnymi neprijemnymi zakrokmk 🌷

13. nov 2018

Prvý raz som bola so starším, keď mal rok aj 4 mesiace. Vyberala som miesto, ktoré nepôsobí depresívne, na recepcii majú hračky pre deti, pani doktorka príde dieťatko zavolať, cely čas sa usmieva, všetko mu poukazuje, povozi na kresle, zo zubarskeho kresla dieťatko pozerá priamo na plazmu, kde ide rozprávka, kontrola zubkov netrvá dlho, keďže sa ešte nemali kedy pokaziť. Vždy na konci dostane nálepku, pastu na zúbky, obrázok na vymaľovanie. Zvyká si na prostredie, ktoré ho hneď nevystresuje, aj keď naposledy mal obdobie, že sa hádzal na zem vždy a všade, takze bola “sranda”. Teraz ideme v piatok, tak uvidíme, že ako to bude vyzerať, ale ide aj jeho mladší brat (1 rok 1 mesiac), ktorý nemá problém s nikým a ničím, zuby si umýva s úsmevom zatialco starší pri tom do 2 rokov reval, ako keby som mu zuby trhala 🙈 Takže sa nechám prekvapiť, že ako budú reagovať, keď budú spolu 😁

13. nov 2018

Adam bol prvykrat u zubara ked mal 3 roky. Nehladala som detsku lekarku, zobrala som ho rovno k tej svojej. K zubarke chodime “počitať” zuby a velmi sa tam tesi. Ma rad zubarske kreslo, ktore chodi hore-dole. Pani zubarka ho chvali ake ma pekne a zdrave zuby a velmi ho to tesi. Mame oblubenu knizku “O Evicke” ktora preziva rozne zivotne situacie po prvy krat, aj navstevu u zubara. V nej sa dozvedel co ho caka a ze nie je sa coho bat.
Najoblubenejsia kefka je ta svietiaca a zuby si umyvame minimalne minutku kym nezhasne, potom docistia zuby este rodicia.

13. nov 2018

S obidvomi dievčatami som bola u zubárka,keď mali 2roky a boli zlaté, krásne otvorili ústa a potom sa pozerali na mna ako mi zubárka robí preventívnu prehliadku.Zubarka aj sestrička boli zlatucke dievčatá dostali obrázok ktorý si doma vymaľovali 🙂

14. nov 2018

So synom som bola prvykrát u zubárky,keď mal 3,5 roka (akože bol problém nájsť zubára pre neho) Predtým ako sme tam šli, som mu čítala knihu O Terke ako ide k zubárke. Trochu sa bál,ale zvádol to super, lebo mal kaz a keď mu vrtala, tak pekne sedel a držal 🙂 A čo sa týka umývania zúbov, musím ho každé ráno nútiť, večer nemá problém si aj sám umyť zubky 🙂

14. nov 2018

Nasa bola prvykrat ked mala dva rocky, povedala som jej, ze pani zubarka jej zubky spocita. Prvy krat bola v kresle so mnou, na druhej preventivke uz chcela ist do kresla sama lebo sme citali knizku o dievcatku, ktore to tak urobilo, ona chcela byt tiez statocna a velka. Vobec sa nebala, bola na seba velmi pysna a hrdo zubky ukazala, bez problemov. Nikdy som ju nestrasila tak vlastne ona ani nevedela, ze by sa mala bat 🙂 pani zubarka ju vychvalila do nebies tak sa az vznasala ked odchadzala 🙂 a na konci si mohla vybrat hracku, dostala par obrazkov tak ona isla velmi spokojna. A teraz sa uz pyta znova kedy pojdeme, tesi sa tam

14. nov 2018

naseho maleho (1 rok) to este len caka, trochu sa obavam a odkladam to, pretoze s jeho sestrami to bol take male psycho a pani zubarka bola ozaj veeelmi trpezliva. Otvorit papulky sa im podarilo asi az na 4ty krat a asi az ako 8 rocne boli ochotne spolupracovat. Takze pred prvou navstevou zubara mam ozaj respekt.

14. nov 2018

S prvou aj druhou sme boli prvý krát v dvoch rokoch. Úplne super spolupracovali keďže zubár je strašne milý a vie to s deťmi....najprv ošetril bábiku a plysaka a potom deti ....

14. nov 2018

S Lenkou som bola 1 -krat ked mala rok. Zubky jej vyšli už na 3 mesiace a do roka mala dost zubky. Vyšetrenie prebiehalo najprv strach ,ani usta nechcela otvorit ale potom ju pani zubarka povozila na kresle hore-dole poukazovala jej kde čo ma a bolo fajn. Za odvahu dostala malovanky a šli sme domou. Doteraz chodi k zubarke spokojna a teši sa ako ukaže jej krasne zubky. Dufam ,ze jej to vydrži dlho a nebude po mne a bude sa bat zubarov 🙂

14. nov 2018

S oboma dcérkami som bola prvý krát u zubára do 1 roku života. A odvtedy chodíme pravidelne 2 x za rok. Pri tej mladšej sme už mali nášho skvelého rodinného zubára, u ktorého sa mi úplne odbúral strach. Ale prvý krát jej pozrel do pusinky len štýlom, že ako robí lev. Druhý krát tiež tak nejako. Ani na kreslo nemusela ísť. Vravel, že je dôležité chodiť od malička, aby sa dieťa nebálo a postupne zoznámilo s týmto prostredím. Teraz má mladšia 6 rokov a krásne v kresle si dá pozrieť zúbky, aj vyčistiť nejakou špeciálnou pastou. Nemala ešte ani jeden kaz. Umývajú si zuby ráno a večer. Staršia mala prvý kaz po prvej triede.

14. nov 2018

Nas prva navsteva u zubara len caka nakolko mame len par zubkov. No k ustnej hygiene vedieme nasu dcerku uz dlho. Najprv sme mali naprstkovu kefku, ktora nam pomahala aj pri prerezavani prvych zubkov a teraz ju nahradili silikonove kefky, ktore jej tiez viac menej "len" masiruju dasienka.

14. nov 2018

Ešte sme u zubára neboli keďže má len 14 mesiacov a myslím, že najbližšie dva roky ešte ani nepôjdeme. Zúbky jej čistím a má z toho veľkú zábavu, tak snáď jej to dlho vydrží 🙂

14. nov 2018

Ked mala 2 roky. Teraz ma tri a chystame sa opat. Uvidime, co bude, ked budu zubky pokazene. Ale urcite budeme pecatit, ked bude vacsia

14. nov 2018

Nas drobec ma iba 16mes zatial sme u pana zubara neboli. Zubky si umyvame pravidelne, rano aj vecer. Umyvam si ja ci manzel a ona to opakuje, na zaver jej zubky suchneme este my .. obcas ma lepsi den a da si a obcas sa nam stane, ze ani za nic a tak pockame kym sa ukludni a skusime znova 🙂 snazime sa byt prikladom 🙂

14. nov 2018

My sme boli s dcerkou ked mala cca 2 ,5 roka. Zvazovala som navstevu uz skor ale bolo mi doporucene prist az ked bude mat 3 resp.nieco pred 3 rokmi. V tom case sme boli namotani na prasiatko Pepa. Pozerali sme si jej pribehy a rozpravali sa o nich (rozpravali sme sa aj o zubkoch, spolu si cistili.Ani neviem ako sme zacali. Myslim , ze ma chcela napodobnovat. A videla ako si ich ja cistim a chcela aj ona.)
No a jedna cast sa jej z prasiatka Pepa pacila obzvlast-mozno aj z dovodu , ze sme hovorili o tom ze pojdeme k ujovi zubarovi ukazat zubky. V tej casti isiel tiez jej brat prvy krat k zubarovi. Sadol si do zubarskeho kresla.A otvoril velku pusu. Moja dcerka pri pozerani otvarala pusu ako on. A ked sme prisli uz naozaj aj my k zubarovi tak povedal aby si sadla do kresla a este ani nestihol povedat a uz otvarala dokoran pusu. Zubar skontroloval velmi lahko vsetky zubky, pochvalil ju ze sa o ne pekne stara, ze nema ziadny kaz. Dcerka bola na seba hrda a ja tiez 🙂

14. nov 2018

My sme boli u zubárky už v troch rokoch aj s dcérkou Adelkou a potom zo synom Adamkom. Veru je to tažké donútiť dieťa, aby si čistilo zúbky ale všetko sme to zvládli respektíve zvládame. Adamko je mladčší a niekedy si ani jas ním neviem rady aby si umyl zúbky.Teraz riešime u Adamka zubný strojček ktorý bude mať na noc nakoľko mu idú zúbky dopredu a veľmi sa toho bojím ako to budeme zvládať. Tak asi toľko ...

14. nov 2018

Moja dcéra bude mať o chvíľu 9 rokov a chodíme k nášmu dospelackemu zubárovi. Čiže tam chodí s nami od narodenia. Prvé zuby sa jej začali predierat až okolo roku. Ale dovtedy chodila aby sa povozila na kresle, bola so mnou keď mi zubár plomboval môj zub, celý čas na mne ležala a pozerala dokonca jej zubár vysvetľoval čo mi robí. Ona sa vobec nebála a keď sme šli okolo ambulancie šli sme sa pozdraviť, čiže brala ako úplne normalne že sme tam. A doteraz nemá kazy. Chodíme na preventivky ale treba jej trhať mliečne zuby keďže jej rastú spolu s trvalými a úplne bez problémov.

15. nov 2018

S najstarsou sme boli ,ked mala 3 roky, prvy zub mala ako 13 mesacna 🙂 Vtedy mal syn pol roka a vzdy tam bol s nou, a ked uz chodil, povozil sa v kresle. A teraz nasa tretia najmladsia, 19 mesacna,s velkym obdivom sledovala pani zubarku, co robi pri dvoch starsich (13,11).Cely cas vykrikovala AJ JA, AJ JA, AJ JA. tak sa veru v kresle povozila aj ona 🙂 Odporucam do ambulancie nosit cim, skor,aby ked treba zubky uz pozerat,bolo dieta v znamom prostredi.

15. nov 2018

Suhlasim .Dcerku som zobrala k zubarovy ako 1.5r.Syn mal zlommeny zubok a neskor aj na dentalnu .. tak ju to ocarilo ,ze od toho casu nepocujeme nic len to, ze bude zubarkou.Zubky si cisti aj 3x denne a na narodky chcela nedzizubnu kefku....haha.Ked sme mali ist na prehliadku, tak sa tesila ze odratavala dni .Urcite ju budem bravat zo sebou .

15. nov 2018

Dcerka išla ako 2r. ale zasekla sa a ani sa nam ju nepodarilo posadit do kresla.. tak nam len založili kartu. O rok nato šla s úsmevom - dostala na vianoce zubára a tak mohla ujovi zubarovi ukazať, že ma tiež náradie. Tešila sa.
Syn bol prvýkrát teraz - 2r. Ale kedže mu sestrička ukázala, že sa nemusí báť, tak s nadšením si sadol do kresla a uja zubára vyspovedal ohladne všetkéh, čo tam videl.

15. nov 2018

Mám tri deti. Oliverko má tri a je najmladší. Zubnú kefku má veľmi rád, zúbky si umýva ráno aj večer. Vždy sa poteší keď mu kúpim novú kefku alebo pastu. Zubár chodí k nim do škôlky a Oli zatiaľ nemá kazy. Dúfam, že mu ta chuť umývať zúbky vydrží dlho a bez kazu 🍀❤️.

15. nov 2018

Nas to este len caka a sama som zvedava ako to moj certik zvladne a ci bude aspon trosku spolupracovat. Teraz si vzdy pred nim umyvam zuby a sam si vzdy vypyta kefku, sice mi to este nejde ako ma, ale aj snaha sa ceni a hlavne vidi, ze sa to robi kazdy dem a robia to aj rodicia. Vzdy zisti ked mu zabudnem dat aj detsku pastu 🙂

19. nov 2018

Nas starsi bol u zubara prvykrat, ked mal pat rokov. Mladsi ho sprevadza na kazdej prehliadke, ale pani zubarke este zubky neukazal. 🙂

20. nov 2018

Prvý krát sme išli s malou keď sme išli celá rodina na preventívnu prehliadku mala 4 roky . Po pol roku som s ňou išla znova už sme mali vypadnute dva zubky prvý dospelacky sa prerezaval .. teraz má 5 a zúbky máme dva dospelácke ten jeden nám ešte rastie ale dobieha už ten prvý 💪

21. nov 2018

Zdravím 😊 Takže dcérka šla prvý krát k zubarke ked mala 10 mesiacov...prebehlo to s plačom ..no na dalsej prehliadke po pol roku uz pekne otvorila pusu povedala aaaaa a od vtedy chodí pravidelna každý pol rok....teraz má dva roky....zúbky si umýva rada nemá s tým žiaden problém...a ked má deň ze si nechce cistit zúbky...otvorim knižku ukážem jej ako ujo kaz kope do zubku a ze doň vykope dieru a hneď ideme umývať 😁

21. nov 2018

Syncek uz aj vtedy bol u zubarky ked som isla aj ja,vyskusal si kreslo,dostal nejake papieriky na vymalovanie,mohol mat 2 rocky.Dcerka ako 1 a pol rocna si vybila zubok,no to sme si uzili rengen,zubnu chirurgiu ☹ preventivka nas caka o 2 tyzdne.

23. nov 2018

S dcerkou (2,5 roka) sme boli prvy krat dnes.. predtym ako sme tam prisli, tak to brala športovo, ved aj kamaratka Coni z JimJam-u to zvládla... kým sme nevosli dnu, tam celá chúďatko zbledla a ani nepipla.. tak pan doktor pozrel zubky z dialky, našťastie ich ma všetky zdrave 🙂 za " spolupracu " dostala omalovanku 😅 našťastie nemusim riešiť motiváciu k umývaniu, kedže moja mala buchta si zubky umýva od zaciatku aj 6x za deň.. ale velmi pomáha pekna detska zubna kefka, presypacie hodiny a ked uz nic tak sladka zubna pasta 🤣

28. nov 2018

Ahojte. Už prebehlo losovanie!

@denisa0504 vyhráva poukaz do Martinusu
@monicka377 vyhráva poukaz na mimulo.sk
@ninula11 vyhráva balíček s knihou Naše dieťaťko

Gratulujem!

Krásny deň všetkým!

V.

@ellaafi, @jankaknm, @igiana, @catherine_and_pete, @mirien22, @zuzana711, @zuzan286, @severanka7, @tatiana262, @evkano1402, @luciaverner, @zuza2307, @tmavovlaskakatka, @anna610, @denisa0504, @gabriela_obzerova, @ninula11, @zuzkara, @202, @bibistec, @kococka1, @iqi, @erika159, @luciana36, @monicka377, @gabika257, @natinena, @ninka1609, @moniqp, @simonajancikova

10. dec 2018

Ďakujem, veľmi sa teším 🙂

10. dec 2018

Aj ja velmi pekne dakujem 🙂 moja prva vyhra v niecom za zivot 🙂))) o to vacsia radost 🙂

10. dec 2018

Začni písať komentár...

Odošli