redakcia
9. mar 2019
2283 

"Súčasná medicína nevie atopický ekzém úplne vyliečiť, vie ale priebeh výrazne zmierniť," hovorí lekárka

 V posledných desaťročiach sa výskyt atopického ekzému aj alergických chorôb zvyšuje, je to pravdepodobne dané zmenou životného štýlu obyvateľstva a zmenami životného prostredia. Typickým prejavom je svrbenie kože. V detskom veku sa často stretávame aj s inými vyrážkami, ktoré sa u dospelých nevyskytujú. Ak teda u svojho dieťaťa pozorujete nejaké kožné prejavy, na mieste je okamžitá návšteva lekára.

V dnešnom článku prinášame rozhovor s MUDr. Ivetou Tomšíkovou, lekárkou z českej detskej liečebne Olivovna, ktorá je odborníčkou na atopický ekzém. Pani doktorka ochotne odpovedala na niekoľko otázok, za čo jej srdečne ďakujeme.

Pani doktorka, ako môže mamička rozlíšiť atopický ekzém od iných vyrážok?

    Atopický ekzém a jeho klinický obraz sa líši u dojčiat, detí i dospelých. Spoločná je suchosť kože a nesprávna funkcia kožnej bariéry, ktorá je daná geneticky. Typickým prejavom je svrbenie kože. Vyskytujú sa aj rôzne formy atopického ekzému. V detskom veku sa ale často stretávame aj s inými exantémami (vyrážkami), ktoré sa u dospelých nevyskytujú. Ak teda mamička u svojho dieťaťa pozoruje nejaké kožné prejavy, nemala by sa pokúšať o diagnostiku sama, ani podľa informácií na internete, ale mala by zájsť k detskému lekárovi, ktorý určí diagnózu. S ľahšou formou si sám poradí, prípadne dieťa odošle na kožné vyšetrenie.

Je priebeh atopického ekzému závislý na ročnom období? Mení sa nejako starostlivosť o atopika počas roka?

    Áno, ročné obdobie má naozaj vplyv na priebeh atopického ekzému. Všeobecne býva zlepšenie prejavom hlavne v letnom období. U dojčiat to ale celkom neplatí, teplo a zvýšené potenie totiž atopický ekzém zhoršujú. Na jeseň dochádza k zhoršovaniu ekzému, cez zimu mnohokrát vídame tiež zhoršenie, hlavne vplyvom chladu sa zvyšuje suchosť kože. Na jar potom začína peľová sezóna, tá zhoršuje atopický ekzém u skupiny pacientov s preukázanou peľovou alergiou. Počas roka sa mení aj starostlivosť. Podľa ročného obdobia meníme typy vonkajších premazávacích mastí, v lete majú odľahčenú textúru, v zime sú zase hutnejšie.

Atopický ekzém je veľmi nepríjemný a veľa svrbí, deti sú o to viac citlivé. Ako obliekať dieťa s atopickým ekzémom, aby mu mamička neublížila?

    Obliekanie dieťaťa je veľmi dôležitým faktorom v prevencii a pri zhoršení ekzému. Predovšetkým musíme dieťa obliekať tak, aby sa nezapotilo, potenie patrí medzi najhoršie zhoršujúce faktory ekzému, tzv. spúšťače. Mamička tiež musí dbať na to, aby v kontakte s pokožkou bola len bavlna, je preto potrebné sledovať zloženie čiapočiek, pančúch a pod. Syntetické materiály, vlna a kožušiny totiž kožu dráždia a ekzém provokujú. U závažnejších pacientov je potrebné odstrániť aj našité štítky, ktoré spôsobujú zvýšené dráždenie kože v danom mieste. Špeciálne oblečky potom majú upravené aj švy na lícnu stranu.

Ako môžu rodičia uľaviť dieťaťu v noci, kedy väčšinou atopický ekzém najviac svrbí?

    Aj tu hrá dôležitú úlohu správna voľba pyžamka. Samozrejme, musí byť bavlnené, často so zašitými rukávmi, aby sa dieťa nemohlo k ekzému dostať. Škrabanie totiž významne zhoršuje svrbenie a nepokoj dieťaťa. Pri záchvate svrbenia dieťatko natrieme najlepšie vychladenou masťou z chladničky, miestnosť vyvetráme, v spálni nesmie byť príliš teplo, opäť tým predchádzame zapoteniu. Tiež lôžkoviny nemajú byť perové. Všeobecne sa snažíme o zníženie prašnosti v domácnosti.

Čoho sa z kozmetiky vyvarovať? Čo škodí a zhoršuje atopický ekzém?

    Koža dieťaťa s atopickým ekzémom potrebuje pravidelne premazávať, frekvencia závisí od stavu pokožky. Aj v kľudovom období je potrebné udržovať kožu vláčnu a predchádzať tak vzplanutiu ekzému. Premazávací krém musí dieťa predovšetkým dobre tolerovať. Všeobecne platí, že čím menej chemických prísad (konzervantov, parfumácie), tým lepšie. Tiež opatrne s bylinnými masťami, dieťa sa pri ich dlhšom používaní môže ľahko senzibilizovať a postupne by sa mohla vyvinúť alergia. Môžeme zvoliť aj dermokozmetiku zakúpenú v lekárni a určenú pre atopikov.

Možno všeobecne povedať, aký jedálniček je pre atopika vhodný? Čo jesť a čo nie? Alebo je to individuálne?

    Pre všetkých atopikov platí: vyvarovať sa dráždivých a kyslých jedál, ktoré zhoršujú svrbenie kože. Patria sem predovšetkým citrusy, jahody, maliny, čokoláda, kakao, paradajky, sú to potraviny uvoľňujúce histamín. Pre mamičky malých atopikov by malo byť štandardom sledovať ako koža dieťaťa na určité potraviny reaguje a v prípade zhoršenia ekzému a svrbenia danú potravinu nedávať. Individuálna je potom eliminácia mliečnych výrobkov, vajec prípadne lepku. Takúto diétu by ale mamička nikdy nemala nasadiť sama, vždy až po vyšetrení dieťaťa a odporúčaní lekárom.

Keď je rodič atopik, aká veľká je pravdepodobnosť, že toto ochorenie zdedí aj dieťa?

    Ak má jeden z rodičov akékoľvek alergické ochorenia, je riziko vzniku atopického ekzému u dieťaťa 40%. Ak sa objavuje alergia u oboch rodičov, tak je riziko vzniku atopického ekzému u dieťaťa 60%. Ak majú obaja rodičia priamo AE, potom je riziko vzniku tohto ochorenia u dieťaťa 80%.

Atopický ekzém je často záležitosť dedičná. Čo keď ho ale nikto pred dieťaťom v rodine nemal? Čo je spúšťačom?

    V posledných desaťročiach sa výskyt atopického ekzému aj alergických chorôb zvyšuje, je to pravdepodobne dané zmenou životného štýlu obyvateľstva a zmenami životného prostredia. Počet ekzematikov rastie najmä v rozvinutých krajinách. Či sa mení aj genetická výbava populácie, alebo ich životné prostredie, čo je príčinou alebo len spúšťačom ekzému, nad touto otázkou sa vedú rozsiahle diskusie odborníkov.

Môže mať atopický ekzém aj psychosomatickú príčinu?

    Psychika atopický ekzém veľmi ovplyvňuje. Zhoršenie stavu vídame u detí s nástupom do škôlky, pri nejakej významnej zmene v rodine ako je narodenie súrodenca, rozvod, zmena bydliska či školy a pod. To sú všetko faktory, ktoré sú pre dieťa stresujúce a stres patrí ku spúšťačom AE.

Dá sa vzniku atopického ekzému nejako predísť?

    Ekzematik sa narodí s genetickou predispozíciou k atopii. U atopikov abnormálne reaguje nielen koža ale aj sliznice, preto sa u týchto detí môže rozvinúť aj astma, senná nádcha, potravinové alergie a pod. Správnou starostlivosťou o kožu od narodenia dieťaťa môžeme minimálne oddialiť prepuknutie ekzému alebo jeho priebeh významne zmierniť. V starostlivosti o kožu volíme šetrnú detskú kozmetiku, udržiavame kožu vláčnu, kúpeľ dieťaťa stačí ob deň, pridávame vhodnú olejovú prísadu z radov dermokozmetiky predávaných skôr v lekárni, bielizeň dostatočne pláchame, nepoužívame aviváž a volíme predovšetkým jemné bavlnené oblečenie. Tiež podávanie probiotík má protektívny vplyv na kožu.

Liečba atopického ekzému je postavená predovšetkým na steroidoch. Mnohé mamičky sa im bránia. Ako také masti fungujú, čo je ich úlohou?

    Súčasná medicína nevie atopický ekzém úplne vyliečiť, museli by sme totiž zasiahnuť do genetickej výbavy jedinca. Vieme priebeh ekzému ale výrazne zmierniť. Je dôležité, aby rodičia pochopili celú problematiku a predchádzali vzplanutiu ekzému, pri jeho zhoršení potom vedeli ekzém takzvane zastaviť, nenechať ho "rozbehnúť". A k tomu nám slúžia kortikosteroidy, ktoré pôsobia protizápalovo. Je veľkou chybou, ak ich rodičia vôbec neuplatnia, ekzém sa rozšíri, zvyšuje sa svrbenie kože, dieťa sa viac škriabe a často dôjde aj k sekundárnej infekcii. Správne a včasné použitie kortikosteroidov podľa rozpisu lekára je bezpečné.

Existuje nejaká uspokojivá alternatívna liečba atopického ekzému?

    Ak rodičia chcú skúsiť aj alternatívnu liečbu, snažím sa to tolerovať a zistiť, čo dieťaťu dávajú a dohovoriť sa s nimi, aby neukončili liečbu klasickou medicínou. Napríklad homeopatiu nikdy nevyhováram, ak rodičia majú pocit, že pomáha, prečo nie. Niekedy ale vidím veľkú chybu rodičov, keď sa uchýlia len k alternatívnym metódam a dieťa očividne potrebuje čo najskôr upokojiť zápal, často aj liečiť sekundárnu infekciu a na to v alternatívnej medicíne metódu nepoznám. V Olivovni detskej liečebni ponúkame aj liečebný pobyt. Maminy sa počas neho naučia, ako správne ošetrovať kožu dieťaťa nielen pri zhoršení, ale aj v čase pokoja. Dôraz je kladený na správny jedálniček, edukáciu, možnosť psychologického poradenstva aj vzájomné zdieľanie problému s ostatnými rodičmi.

Skvelé výsledky v boji s nim má krém z Aloe s propolisom..odporucam

9. mar 2019

Nam ten absolutne nepomohol😕

9. mar 2019

Tak to ma mrzí, videla som mnohé prípady ako pomohol. Ale tak určite je to individuálne

9. mar 2019

Skuste koloidne striebro, popri nom probiotika a cviklovu stavu. Cvikla par centov.

9. mar 2019

@havia prosim vas to koloidne striebro myslite užívať vnútorne alebo potierat?

9. mar 2019

My sme mali aj koloidne striebro ale len na vonkajsie pouzitie.U mojho maleho nezabera nic😢

9. mar 2019

za mna dermalibour+ synovi velmi pomohol, dcerke staci aj bioderma pre atopikov

9. mar 2019

My bojujeme zo synom 6 rokov manzel 33 a dcera 4 mesiace ...skusame madte mydla mlieka jedlo vsetko mozne ....koznu navstevujeme

9. mar 2019

Pripojim sa.. rada ai precitam skusenosti mamiciek nakolko aj syncek ma ekzem.. a pritom nikto z rodiny ho nema..

9. mar 2019

Nam pomohlo iba slane chorvatske more. Najskor nam to vyzralo,pricom ju to vobec nesvrbelo a nakoniec celkom zmizol. A pili sme kozie mlieko.

9. mar 2019

nam pomaha nechtikova masticka, ale treba pravidelne natierat 2 krat denne, aspon mesiac. klasika pri ekzeme mam vyskusane ze vsetko zabera az po dlhsom case z jedneho dna na druhy nam pomohli len kortikoidy

9. mar 2019

@ziskovadanka aj my ideme cez leto k moru a duufam ze mu to pomoze.A to kozie mlieko zvazujem aj ja.

9. mar 2019

kamaratke pomohla smrekova mast

9. mar 2019

Treba mat na pamati, ze kazdy kozny defekt je prejavom vnutornej disharmonie. Nam pomohlo precistit vnutro gelom a probiotikami a masticky uz neboli potrebne. 🙂

9. mar 2019

@debra a uzivali ste aj nieco vnutorne?

9. mar 2019

@debra ono sa nesmie predavat ako pripravok na vnutorne pouzitie, ake len na vonkajsue a kozmeticke... Lebo to prelieci aj ine choroby. Koloidne striebro ma kladny naboj a bakterie jednobunkove zaporny. Sa priťahujú a su znicene. Lenze niektori ludia sú alergicki aj na striebro a moze uskodit. Je to antibiotikum keďže zabija baktérie. Ale aj dobre, preto probiotika. Su rôzne koncentracie. 10ppm az 40ppm a 100ml ci 200ml stojí 12.9. Da sa vygooglit. Maju aj horcik, med, zinok, zlato. Jedna fiskutujuca tu pidala ze kozne prejavy su dôsledkom niecoho vnútorného. Ducasna mefivina lieci len príznaky a následky, malokedy príčinu. Prečo? Lebo vylieceny pacient sa neda osklbavat.

9. mar 2019

@mkado mozem vediet ake? 😊

9. mar 2019

Ak niekto hladal, poslem link. Uzivanie nanocasic je v eu zakazane. V clanku je popis, preklikate sa určite, kam treba.

9. mar 2019

Môjmu malému ekzém zmizol keď sme vysadili zistené alergény (BKM a lieskové orechy). Vrátil sa teraz trošku v zime (pančuchy+ pot). Natieram zarabanou mastou za pár centov od kožnej 🙂

9. mar 2019

@mkado ano probiotika

9. mar 2019

@havia ja som z tej stranky obj a presne som toto citala.. ale bala som sa obj to pre maleho...

9. mar 2019

U nas v rodine ekzem nema nik, az nase druhorodene dieta...
Ja mam rozne potravinove alergie aj senne, tak ci "nepomohlo to" nevieme...
Malemu som vysadila mlieko a pouzivam bezlaktozove , vidim zlepsenie a taktiez som vysadila zeler a med z jedalnicka a z krémov od kozneho sa nam ekzem zhorsil a uplne TOP nam zabera zo znacky Avene krem +sprchovy olej . Zatial mame tento problem od decembra, tak snad to je ozaj len prejav potravinovej alergie

9. mar 2019

@andulka220989 akou prosim ta? Nevies zlozenie?

10. mar 2019

My pouzivame znacku Bioderma Atoderm. Mame od nich olejový sprchovy gel a telovie mlieko.
Maly to mal pred pouzivanim tohto rozsirene od noh po chrbat, ramena...zacalo sa to tahat na ruky. Vyskusali sme tuto kozmetiku. Vecerena sprcha s olejovycm sprchovym gelom a natieranie celeho tela vzdy rano a vecer. Na rukach, ramienach a chrbte sa nam koza uplne vyhojila. Mame to "uz len" na vnutornej strane stehien, kde sa to zacalo prejavovat najskor. Predtym sme skusali vsetko mozne, no pri tomto uz ostavame.
Okrem toho je maly histaminik, no aj napriek dodrziavaniu diety ekzem uplne nevymizol, no vdaka tejto kozmetike sa asi o 80% zlepšil.

10. mar 2019

U nás pomohlo kozie mlieko, probiotiká, premazávať obyčajnou modrou Indulonou a kúpať v "studničkovej" vode, teda v nechlórovanej. Chodili sme s bandaskou na studničku každý tretí deň. Chvalabohu - časom sa to zlepšilo, hlavne teraz v puberte sa hormónmi koža mení. Ešte čakám ako to bude s tretím bábätkom.

10. mar 2019

My sme sa ho dietou zbavili. Hlavne je vylucit vsetko mliecne aj stopove mnozstva. Nas kozna poslala rovno na gastro. A to mala dcera otrasny mokvajuci ekzem. A uz roky nic. Ale nesmie porusit dietu. Naokolo nas je plno takychto deti a kazdemu pomohlo vylucit mlieko a kazdy ma este nejaku potravinu co mu vadi ale mlieko je spolocny alergen.

10. mar 2019

Mne pomohlo precistit sa. Na lacno odstaveny stonkovy zeler, probiotika, omega3, aloe vera, sumaky magnesium a zinok. Zeler je na vsetko, cisty zazrak.

10. mar 2019

@marianka57 ja som sa docitala ze zeler zhorsuje ekzem

10. mar 2019

@kittykitty Zloženie neviem, ale je to kyselina mliečna.

10. mar 2019

@debra a mast ste ako dlho uzivali?

10. mar 2019

@zara1357 len u toho kto je nan alergicky

11. mar 2019

@mkado myslis tu s aloe?Asi vyse tyzdna.No nastalo zhorsenie.Zcervenalo mu to velmi a zacalo moc svrbiet tak som prestala.Biodermou natieram a ta mu pomaha aj ked ekzem sice ma,ale ukludnuje sa mu to natretim

11. mar 2019

@debra ano, propolisovu som mala na mysli. Jaaj, to je skoda. Ako si sa k forever dostala? Kúpila produkty len tak od niekoho, alebo mas poradcu? A je to vlastne jedno. Ten, od koho ich mas, ti mal podat aj poradenstvo. Pretoze to "zhorsenie" stavu niekedy tak byva. A viem to z vlastnej skusenosti. A to bol len znak toho, ze sa zacina nieco diat. Nieco dobre. Naozaj stacilo len vytrvat, hoci chapem, ze dietatu je tazko vysvetlit, nech si to neskrabe. Ale vysledky by sa boli dostavili.

11. mar 2019

Homeopatika vedia pomôcť!

11. mar 2019

@alenky dermalibour mam vzorku. To sa dava pri zapálených miestach ci?

15. mar 2019

@michell333 ano presne ked zapal ustupi potom uz len premastovat suchu pokozku. Nam to ako jedine zabera.

16. mar 2019

Viete co je haluz?ze ten atopicky ekzem maju vacsinou blondave modrooke deti. Cim to je? Nepoznam ziadne brunet dieta co ma atop.ekz.

23. jún 2019

Kazdemu bezradnemu rodicovi odporucam stranku Svet Non Toxic na fb - prestudovat subor ekzem.Trvalo nam pol roka kym sme si pomohli sami nakolko doktori vedia predpisovat len kortikoidy a este budu tvrdit ake su bezpecne.Ano urcite natierat 6 mesacne dieta na tvari steroidmi pravidelne, nakolko AE nezmizne zo dna na den je super bezpecne.To ze cely zivot moze mat Red skin syndrome, a kozu v takom stave ze si ju uz nikdy neda dokopy lekarov netrapi.Ako spravne pise pani doktorka kortikoidy potlacaju stav, neliecia ho a vracia sa to ja s urokmi.Aj ja som doverovala lekarom a to sme ich pochodili neurekom najlepsich koziarov v okoli, ale ked som nevidela ziadny pokrok pochopila som ze si musime pomoct sami.Nikto to za vas nespravi.Stav mame zlepseny o 90% neberie ziadne lieky ani ju nenatieram produktmi plnych ropy a podobnych chemickych fajnotiek.Samozrejme diéta je zaklad bez toho to nejde treba dat dokopy aj vnutorne prostredie vhodnymi probiotikami atd..Drzim vsetkym mamickam palce a naozaj odporucam zistovat si samostatne.. nam to zachranilo kozu 🙂

24. aug 2019

Začni písať komentár...

Odošli