redakcia
20. dec 2018
897 

Úrazy detí pri zimných športoch: Vedú zlomeniny zápästia a predlaktia. Ako im predchádzať?

"Ja mám bohužiaľ zlú skúsenosť z vlastného detstva. Boli sme lyžovať a zrazil ma 120kg chlapík, pretože išiel rýchlo a už to nedokázal ovplyvniť a vrazil do mňa. Mala som 8 rokov. Dopadlo to tak, že nás viezla dole horská služba, ja som mala otras mozgu a on mal rozseknuté čelo od mojej lyže. No, bol to zázrak, že sa nestalo nič horšie. Takže si dávajte pozor, nikdy neviete, čo sa môže stať, pretože do hlavy ostatným nevidíte."

Zima zaklopala na dvere a s ňou prišli aj rôzne zimné radovánky, ktoré deti veľmi bavia. Lyžovanie, korčuľovanie, sánkovanie... Ale práve v tomto období je, podľa štatistík a lekárov, zvýšené riziko úrazov. Ako im môžete vy, alebo samotné deti, predchádzať? A na čo je dôležité pri športovaní v zime nezabúdať? Odpovede sa dočítate v tomto článku.

    Najviac úrazov v zime vzniká pri športovaní alebo pri obyčajnej chôdzi po namrznutom chodníku. Z hľadiska obdobia sú najrizikovejšie mesiace február a marec, kedy sú na Slovensku jarné prázdniny a rodiny vyrážajú vo veľkom do hôr. Za množstvom úrazov stojí nedostatočné vybavenie a precenenie síl. Veľa detí cez rok nič nerobí a zrazu majú zjazdiť zjazdovky, alebo robiť piruety na ľade.

Nepodceňujte športovú výbavu

    Je to síce vizuálne pekné, keď má dieťa zladenú farbu bundy s lyžami, ale to ho pred úrazom nezachráni. Ak vyrážate s deťmi na lyže alebo snowboard, zainvestujte do kvalitnej helmy a chrániča chrbtice, čiže korytnačky. Nemusí byť z najdrahších, ale všetko by malo perfektne sedieť a dieťa by sa v tom malo cítiť dobre. Ak sa vo výbere nevyznáte, nechajte si poradiť od skúsenejších. V dnešnej dobe vám predajcovia v športových obchodoch pomôžu s výberom. Ak nie sú príliš ochotní, alebo vás prehliadajú, zájdite do inej predajne. Ide redsa o zdravie vášho dieťaťa, tak sa nenechajte znechutiť a vyberte to, čo bude vášmu dieťaťu naozaj vyhovovať.

Určite kúpte aj lyžiarske okuliare, ktoré chránia oči pri pádoch a pred cudzími telesami, ktoré by mohli do očí vletieť počas jazdy. Je dobré zamyslieť sa aj nad farbou oblečenia, v ktorom dieťa lyžuje. Čím výraznejšia, tým lepšie. Je dôležité, aby bolo dieťa na zjazdovke vidieť. A v neposlednom rade, nezabúdajte na každoročné nastavenie lyží.

Aj korčuľovanie môže byť nebezpečné

    Keď sme chodili korčuľovať my, žiadne špeciálne ochranné pomôcky sme nepoužívali. V dnešnej dobe je úplne bežné, že aj na korčuľovanie deti nosia prilby, ktoré ich môžu  ochrániť od nepríjemných úrazov hlavy. Navyše, kto niekedy spadol na ľade a buchol sa do hlavy, tak vie, že to naozaj poriadne bolí. Ak deti hrajú rekreačne hokej, je dobré zaobstarať im aj rôzne chrániče, najmä holennej kosti, ktoré predchádzajú modrinám od nastrelených pukov alebo rezným ranám od protivníkových korčúľ. Samozrejmosťou sú pevné rukavice, ktoré poskytuju ochranu prstom od prejdenia korčuľami iným korčuliarom.

Zvlášť opatrný treba byť pri korčuľovaní na rybníkoch a prírodných nádržiach, kde sa môže dieťa prepadnúť. Za bezpečný je považovaný ľad v hrúbke aspoň 18 centimetrov.

V rámci bezpečnosti je dobré korčuľovať skôr pri okrajoch a nie uprostred a nejazdiť do miest, kde je výpustné zariadenie a prítoky. Býva tam tenší ľad a je väčšie riziko, že sa prelomí.

Je helma na korčuľovanie naozaj nutná?

Rodičia niekedy (najmä z finančných dôvodov) riešia, či je helma na korčuľovanie naozaj nutná, často tiež dávajú na korčuľovanie helmu na bicykel.

Používateľky Modrého koníka pridali svoj názor a skúsenosti do diskusie:

"Ja si myslím, že by dieťa malo mať vždy helmu. Určite nie z toho dôvodu, že by bolo nešikovné, ale môže do neho niekto naraziť a buchnúť sa hlavou o ľad - nie je to nič príjemné."

"Staršia dcéra teraz začala korčuľovať, helmu na lyže nemáme a máva tú na bicykel. Zatiaľ nevieme, či ju to vôbec bude baviť, tak sa nám ďalšia helma kupovať nechce. A nie je jediná, kto jazdí na zimáku s helmou na bicykel. Ale viem, že to nie je dobre, mala by mať helmu na lyže, pretože na korčuliach sa padá skôr dozadu a na zadnú časť hlavy, tam hlavu helma na bicykel neochráni."

"Hlavne dávajte deťom na korčule helmu. Videla som dieťa s rozbitou hlavou a zapadnutým jazykom a nebola to teda žiadna sranda."

Myslite za dieťa

    Deti nám síce rýchlo rastú a často máme pocit, že už toho veľa vedia a veľa veciam rozumejú, ale mnohé im nedochádza, zvlášť v zápale hry. Zimné športy môžu byť veľmi nebezpečné, preto myslite za nich a skúste predvídať, čo by sa mohlo stať a situáciu včas vyriešiť.

Voľte ochranu podľa úrovne a schopností dieťaťa, prípadne rýchlosti, ktorá aktivitu sprevádza. Na sánkovanie na malom kopčeku za domom nie je úplne nutné dávať helmu, na veľký kopec, kde sa to hemží množstvom detí, už áno. Vždy ale voľte bezpečné trasy na lyžovanie, bobovanie a sánkovanie. Na zjazdovky kúpte dieťaťu výraznú farbu oblečenia a dieťa pustite na zjazdovku vždy len s prilbou. Ak odmieta a hnevá sa, tak ho tam nepúšťajte. Vždy sa zoznámte so zjazdovkou najprv vy, spoznajte jej kritické miesta a dieťa na ne vopred upozornite.

Snažte sa s dieťaťom o možných rizikách hovoriť, aby chápalo, prečo dané veci sú tak, ako sú. Tiež dieťaťu odmala vštepujte do hlavy, že keď mrzne, tak namŕzajú chodníky a je nutné tomu prispôsobiť chôdzu. Dieťa často vyletí ráno z domu a nepremýšľa nad tým, že cez noc mohla cesta zamrznúť. Sú z toho potom zbytočné pády, úrazy a plač.

Nech už robíte čokoľvek, vždy choďte svojim deťom ako rodičia príkladom. Deti radi kopírujú dospelých, takže tak ako sa budete správať vy, budú sa správať aj deti.

Nepreceňujte sily dieťaťa

    Ako rodič poznáte svoje dieťa najlepšie a viete, ako je na tom s fyzičkou, ako je šikovné, čo ho baví a čo nie. Rešpektujte tieto okolnosti a nenúťte dieťa do niečoho, na čo si netrúfa alebo to nechce z nejakého dôvodu robiť. Za úrazmi často stojí únava a práve precenenie síl.

Pravidelné cvičenie predchádza úrazom

    V rámci prevencie akýchkoľvek úrazov je vhodné zaraďovať pravidelná cvičenie. Deti, ktoré sú zvyknuté sa pravidelne hýbať, bývajú ohybnejšie, obratnejšie a udržia lepšie rovnováhu. Pri hroziacom páde sú schopné rýchlejšie zareagovať a situáciu lepšie zvládnuť, vybalansovať. Ak dieťa celý rok nič nerobí a v zime ide na týždeň na lyžovačku, je tu väčšie riziko, že sa zraní, ako keď ide o dieťa, ktoré je zvyknuté športovať a aktívne sa hýbať.

O svoju vlastnú skúsenosť s úrazom pri lyžovaní v detstve sa podelila jedna užívateľka v diskusii na Modrom koníku: "Ja mám bohužiaľ zlú skúsenosť z vlastného detstva. Boli sme lyžovať a zrazil ma 120kg chlapík, pretože išiel rýchlo a už to nedokázal ovplyvniť a vrazil do mňa. Bolo mi 8 rokov. Dopadlo to tak, že nás viezla dole horská služba, ja som mala otras mozgu a on mal rozseknuté čelo od mojej lyže. No, bol to zázrak, že sa nestalo nič horšie. Takže si dávajte pozor, nikdy neviete, čo sa môže stať, pretože do hlavy ostatným nevidíte."

Najčastejšie úrazy, s ktorými sa môžete v zime stretnúť

    Medzi najčastejšie úrazy patria pomliaždeniny a zlomeniny. Veľmi často ide o zlomeniny zápästia a predlaktia, pretože sa pri páde automaticky chránime rukami. Závažnejšie sú potom úrazy chrbta a chrbtice (miechy). Často tiež dochádza k úrazom hlavy a to od ľahších až po závažnejšie, ako je otras mozgu. V najhoršom prípade môže napríklad pád na lyžiach skončiť aj ochrnutím alebo smrťou.

Úrazy môžeme prehľadne rozdeliť takto:

1. Poranenia končatín

  • Podvrtnutie - ide o poranenie kĺbových väzov alebo kĺbového puzdra, najčastejšie z dôvodu prudkého pohybu. Najviac náchylné sú zápästia a členky.
  • Vykĺbenie - ide o poranenie kĺbu, kedy sa kĺbové plochy dostanú mimo kontakt a nedotýkajú sa. Najčastejšie sa ochromí rameno, palec ruky alebo ostatné prsty.
  • Zlomeniny - jedná sa o porušenie kontinuity kostí, kedy zlomená kosť môže veľmi závažne poraniť cievy, mäkké tkanivá a nervy. Postihuje ako horné, tak dolné končatiny.

2. Poranenia chrbtice a miechy

  • Najčastejšie sa s nimi stretávame u lyžiarov a snowboardistov. Pri poranení chrbtice hrozí aj riziko poškodenia miechy buď pomliaždením, krvácaním alebo jej prerušením. K poškodeniu miechy ale môže dôjsť aj bez zjavného poškodenia chrbtice. Tento typ poranenia je veľmi závažný a vyžaduje pri ošetrovaní maximálnu šetrnosť.

3. Poranenie hlavy a mozgu

  • Poranenia tváre a mäkkých tkanív - nastávajú z dôvodu prudkého nárazu, môže dôjsť k rozlámaniu tvárových kostí a následnému krvácanie. Hrozí tiež riziko vdýchnutia krvi alebo úlomkov kostí a zubov do dýchacích ciest.
  • Poranenia lebky a centrálneho nervového systému - hlavným príznakom je porucha vedomia až bezvedomie, zvracanie, porucha dýchania a nerovnaká veľkosť zreníc - môže dôjsť k otrasu alebo pomliaždeniu mozgu a následným komplikáciám ako je krvácanie do mozgu, opuch mozgu a podobne.

Poranenia vnútorných orgánov

  • Pri úrazoch môže tiež dôjsť k vnútornému krvácaniu, ktoré nie je na prvý pohľad zrejmé, ale je veľmi nebezpečné.

Desatoro bezpečnosti pri zimných športoch nielen pre deti

  • Pri lyžovaní, snowboardovaní a korčuľovaní musia deti vždy používať helmu a na zjazdovke aj chránič chrbtice.
  • Lyžujte iba na vyznačených trasách, nikdy neopúšťajte označenú zjazdovú alebo bežkársku trať.
  • Aktivitu, jej dĺžku a náročnosť, voľte podľa schopností dieťaťa, nepreceňujte ho.
  • Snažte sa mať svoje dieťa vždy pod dohľadom.
  • Osobitnú opatrnosť je nutné dodržiavať pri korčuľovaní na zamrznutých prírodných plochách.
  • Pri plánovaní aktivity počítajte s tým, že v zime je skoro tma.
  • Dbajte na dobrý technický stav športového vybavenia (pravidelné nastavovanie lyží, brúsenie nožov korčúľ a podobne).
  • Učte deti, nech nepodceňujú namrznuté cesty a chodníky, kde často dochádza k pádom. Voľte obuv s drsnejšou podrážkou.
  • Myslite za dieťa a predvídajte.
  • Choďte dieťaťu príkladom, deti sa často správajú tak, ako ich rodičia.

zdroj:

csobpoj.cz

monkeysgym.cz

ordinace.cz

sport.aktualne.cz

Začni písať komentár...

Odošli