Zdravá výživa
Doplnková výživa pri celiakii i zdravá výživa:
Pohánka a pohánkové výrobky - pohánka lámanka, pohánkové krúpy, šupky, múka, krupica, vločky, cestoviny, pukance, instantná kaša, nápoj, čaj, sušienky. Pohánkové krúpy sú zrná pohánky, lúpané veľmi šetrným spôsobom za studena, aby nedošlo k degradácii nutričných látok. V žalúdku pôsobí zásadito – znižuje kyslosť organizmu. Rutin v semenách i v šupkách je vynikajúcim liekom na cievy v celom organizme. Vracia cievam pružnosť. Spolu s prítomným vitamínom E lieči chorobné zmeny na cievach. Pravidelná konzumácia pohanky (3 x týždenne) vylieči behom mesiaca hemoroidy. Rutin v pohánke výrazne zlepšuje alebo zastaví zhoršovanie stavu kŕčových žil na nohách. Pohánka je vhodná v tehotenstve. Vo všeobecnosti pohánku môžeme použiť všade tam, kde by sme použili ryžu.
Amarant - pseudoobilnia Inkov, z ktorej sa vyrába múka, cestoviny, amarantové perličky. Je prirodzene bezlepková, čím je výbornou výživou pre ľudí so zažívacími problémami, s potravinovou alergiou, pre športovcov.
Pre veľký obsah kvalitnej bielkoviny, vlákniny a škrobu je ideálnym doplnkom výživy.
Šošovica - polená červená
Odborníci na výživu odporúčajú konzumovať šošovicu, ak potrebujeme znížiť hladinu cholesterolu v krvi alebo ak chceme predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam. Šošovica je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6. Obsahuje 3-krát viac vápnika než obilniny a 7-krát viac železa než špenát. Zo všetkých strukovín je šošovica najbohatšia na bielkoviny (24 – 25 %) a obsahuje najmenej tukov (0,6 %). V kombinácii s ryžou dodáva tela plnohodnotné bielkoviny. Obsahuje vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev a pomáha pri zápche. Je ľahšie stráviteľná než fazuľa, lebo obsahuje podstatne menej trieslovín.
Celiakia
Informácie o ochorení celakie:
Celiakia je vrodené ochorenie, ktorým v súčasnosti trpí asi 1 zo 100 ľudí, pričom diagnostikovaných je asi len 5 % z nich. Celiakia je spôsobená neznášanlivosťou tzv. lepku, čo je zmes bielkovín obilných zŕn. Nakoľko liečba tohto ochorenia sa podáva až v naozaj ťažkých štádiách, jedinou účinnou terapiou je doživotné dodržiavanie prísnej bezlepkovej diéty, ktorá spočíva vo vyhýbaní sa konzumácií potravín s obsahom lepku, ako napr. pšenici, jačmeňu, raži a ovosu, ale aj rôznym polotovarom a mnohým druhom alkoholu. Dôležitou súčasťou života každého celiatika je podrobné študovanie zloženia bežne predávaných potravín, prípadne nakupovanie v špecializovaných obchodoch, kde je možné dostať bezlepkové potraviny, ako napr. múku, chlieb, či iné pochutiny. Konzumácia potravín obsahujúcich lepok môže u celiatika vyvolať tráviace problémy v podobe bolestivých kŕčov až hnačiek, preto sa odporúča týmto potravinám vyhýbať. Z dôvodu porušenia sliznice tenkého čreva v dôsledku celiakie dochádza u týchto ľudí k oslabeniu imunity, čo má za následok výskyt ďalších rozličných ochorení, ako aj zvýšený výskyt nádorov.
Vhodné potraviny sú napríklad ryža, kukurica, sója, ovocie, zemiaky, tvrdé syry, ovocné a zeleninové produkty.
Nevhodné sú všetky potraviny obsahujúce pšenicu, jačmeň, raž a ovos. Tieto suroviny sú používané aj pri výrobe mäsových výrobkov (lunch-meat, párky a pod.). Mäkké syry a zmrzlina môžu obsahovať gluténové stabilizátory. Mnohé druhy alkoholu a alkoholových prísad v liekoch môžu byť z obilnín.
Na každom výrobku by malo byť presné zloženie, zoznam prísad, a telefónne číslo (zadarmo) na výrobcu.
V Bezglutiku v Šali máme viac ako 15 druhov tovaru zlacnený. Ešte k tomu aj vernostné zľavy. Viď: www.bezglutik.sk - akcie!
O predajni
Predajňa vznikla z dôvodu, ktorý bude určite známy zákazníkom, ktorí majú „problém“ pri stravovaní. Či už sú to celiatici , diabetici, alergici na laktózu, či na iné alergény.
Našou úlohou je život týmto ľuďom zjednodušiť tak, že budú mať svoje potraviny dostupnejšie, budú mať možnosť si vybrať zo širokej ponuky, z rôznych chutí a od rôznych výrobcov.
Vybrali sme dodávateľov, ktorí garantujú kvalitu a bezpečnosť výrobkov certifikátmi.
Dokonale rouzmieme problémom, ktoré sprevádzajú rôzne diéty. Vieme, je to obmedzujúce a náročné.
Preto vynaložíme všetko úsilie, aby naši zákazníci boli spokojní, aby mali možnosť obohatiť si svoju stravu a nemať pocit obmedzenosti.
Celiakia je vrodené autoimunitné ochorenie. V súčasnosti sa vyskytuje asi u 1 človeka zo 100 ľudí, z toho je pravdepodobne diagnostikovaný asi len 5% ľudí. Celiakia je vyvolaná neznášanlivosťou bielkovín pšenice a raži. Intolerancia sa vzťahuje na zmes bielkovín obilných zŕn glutén (lepok) , z ktorého alkoholom možno extrahovať gliadín.
Predpokladá sa, že ide o vrodenú poruchu metabolizmu s poruchou aktivity enzýmov odburávajúcich glutén. Vznikajú toxické zložky molekuly gluténu, ktoré sa hromadia v sliznici tenkého čreva a poškodzujú ju. Na patogenéze celiakie významne participujú aj autoimunitné mechanizmy tvorbou protilátok proti gluténu a jeho zložkám.
Pri vzniku celiakie sú dôležité aj genetické faktory, až 80% pacientov je nositeľom HLA antigénu B8. Výsledkom uvedených mechanizmov je porucha resorpcie všetkých zložiek potravy.
Celiakia začína najčastejšie koncom prvého roka (po zavedení múčnych jedál do stravy) alebo v 2. a 3. roku života zvýšenou dráždivosťou, anorexiou, vracaním a chronickými hnačkami s objemnými zapáchajúcimi stolicami. Vyvíja sa retardácia rastu a atrofia svalstva. Pacienti majú ragády kútikov úst, vyhladený jazyk a periférne opuchy. Intenzita príznakov kolíše. Infekcie, diétne chyby a nehygienické prostredie vyvolávajú akútne zhoršenie stavu, tzv. celiakálne krízy s obrazom ťažkej dehydratácie až šoku a metabolickou acidózou.
Bezglutik
Sme špeciálne potraviny pre celiatikov, diabetikov, alergikov na laktózu, vajcia. Máme i nízkobielkovinový tovar a zdravú výživu.
Máme výborný “vernostný program” pre našich verných zákazníkov. Máme mesačné akcie pri nákupoch cez internet. Mávame i zľavy na jednotlivé druhy tovarov.
Radi poradíme pri výbere potravín v našej predajni ľuďom, ktorí majú problémy pri stravovaní.