baska_zet
    Správa bola zmenená    12. júl 2022    

    #aromaterapia #esencialneoleje #zdraviezprirody #esencie #zdravie

    ,, Kvetiny sú milostným vyjadrením ducha prírody"
    Bettina von Arnim

    Na začiatok vám napíšem pár slov o rastlinách a ich esenciách.
    Účelom esenciálnych ( éterických ) olejov je chrániť rastliny pred stresmi všetkého druhu , otravnými návštevníkmi, baktériami, hubami a inými mikróbami. Tieto esencie slúžia na hojenie rán rastlín, sú tam pre zdravý rast a reprodukciu, zabraňujú dehydratácii a v neposlednom rade slúžia aj na prežitie rastliny v náročných podmienkach. Majú 1000 až 10 000 krát väčšiu silu, ako samotná rastlina. Tak, ako tieto oleje pomáhajú liečiť a chrániť rastliny, môžu mať tie isté účinky aj na nás.

    Pre svoje schopnosti sa esenciálne oleje používajú už tisícky rokov. Boli neoddeliteľnou súčasťou kultúry a liečiteľstva mnohých národov. Poznali ich starí Číňania, Egypťania,Gréci aj Rimania. Taká menšia zaujímavosť, pri odkrývaní pyramíd sa medzi pokladmi našli aj vzácne esenciálne oleje, ktoré nestratili na kvalite ani po tisíckach rokov.

    Vírusy, baktérie a plesne prakticky nemôžu existovať v prítomnosti väčšiny esenciálnych olejov. Už Hippokratés povedal , že ,, Cestou ku zdraviu je každodenná aromatická kúpeľ a vonná masáž".
    Týmto výrokom by som dnešnú mini encyklopédiu ukončila a v najbližšom príspevku vám napíšem, ako esenciálne oleje fungujú. Postupne sa dopracujeme ku konkrétnym esenciám a ich blahodarným účinkom.