velamon
25. okt 2020
128 

11x bio, zdravo, chutne

Keď som sa prihlasovala do testovania s dmBio, veľmi ma zaujalo, koho hľadajú. Citujem: ,,Hľadáme 10 žien, ktoré obľubujú širokú škálu chutí, no zároveň sa snažia stravovať uvedomelo. Siahajú po potravinách, ktoré sú výživné, poctivé a kvalitné..." Hovorím si, veď to je ako šité pre mňa a moju rodinu. Tak som sa prihlásila. 

Ale potom pozerám na konkrétne suroviny, ktoré sa budú testovať. Veď samé polotovary! Nič, čo konzumujeme my. Áno, my si všetko varíme sami, z prvotných surovín, žiadne polotovary, konzervanty, dochucovadlá. Ale keď nám testovačka prišla, zostala som veľmi milo prekvapená bio kvalitou a čistotou potravín. Zloženie každej suroviny je fakt skvelé. Zistila som, že to, čo som si doteraz pripravovala tvrdohlavo doma sama, keď nemám chuť alebo nemám čas, môžem nahradiť a spoľahnúť sa na radu dmBio. Dokonca za maximálne prijateľnú cenu, si môžem ušetriť čas a kúpiť si zdravé suroviny v dm. Už viem, že nemusím všetko sama, no zároveň to ide zdravo a hlavne chutne. Keď som pozrela na zloženie, že wau, no super. A potom ochutnala. O to viac som bola šokovaná, ako všetko úžasne chutí. 

Nič nepotrebovalo žiadnu úpravu. Všetko bolo úžasne dochutené, kládla som si otázku, ako mám z toho niečo variť, keď samotné to chutí tak úžasne. Ale podrobne sa vyjadrím ďalej...

dmBio chrumkavé zvieratká 
Chrumky sme otestovali ako prvé. Ale v skutočnosti ich poznáme už dávno. Deťom veľmi chutia a ak im mám dovoliť chrumky, tak práve tieto. Na prvý pohľad, keď pozriete zloženie, poviete si: "Aaa, éčka." Ale keď sa na ne pozriete bližšie, vlastne nič škodlivé tam nenájdete. UHLIČITAN HOREČNATÝ - magnézium a HYDROGENUHLIČITÁN SODNÝ - jedlá sóda. Okrem toho obsahujú pšeničnú múku, palmový tuk, sezam, droždie, cukor, soľ a plnotučné sušené mlieko. Takže v konečnom dôsledku na oslavu skvelá alternatíva klasických paličiek, chrumiek, chipsov... Deťom naozaj veľmi chutia.

dmBio zmes na zeleninový bujón
Osobne som bujóny a vegety nepoužívala. Podľa môjho názoru, do alternatívnej a zdravej stravy bujón nepatrí. Ale zistila som, že môže byť aj zdravý bujón bez glutamanu, bez droždia, bez pridaného cukru. Bujón obsahuje iba morskú soľ, zemiakový škrob a úžasnú dávku sušenej zeleniny - mrkva, cibuľa, paštrnák, petržlenová vňať, pór a korenia ako muškát, kurkuma, zázvor, cesnak, nové korenie, čierne korenie a to všetko z ekologického poľnohospodárstva. Za mňa úžasné zloženie, pretože koreňovú zeleninu a korenie, ktoré sú použité v tomto bujóne, používam takmer v každom recepte. Ale teraz, keď fakt nebudem stíhať, môžem použiť tento bujón, pretože to mám všetko v jednom. A veľmi pekne dotvorí jedlo tým, že všade plávajú kúsky vňatky. Jedno mínus, ktoré by som dala na povedomie, bujón obsahuje zemiakový škrob, tak odporúčam nesypať bujón priamo do vrelej polievky, lebo vám vzniknú hrudky. Radšej vsypte do zásmažky alebo ako zátrepku - rozmiešate v troche studenej vody a tú následne vlejete do polievky. Jedna rada pre začínajúcich zdravých stravníkov, ak začínate so zdravou stravou, radšej si dochuťte jedlo dobrým korením alebo neškodným bujónom, ako po mesiaci to vzdať z dôvodu, že vám nechutí zdravé jedlo. Každé jedlo je iba o dobrom dochutení.

dmBio paradajkový kečup
Chuť čerstvých rajčín, klinčeku, muškátu, zázvoru či škorice mi pripomína rajčinovú polievočku, do ktorej privarím písmenká. Áno, takto presne chutí dmBio paradajkový kečup. Samozrejme je bez aromatických látok, farbív aj konzervantov. Určite to nie je taký ten klasický kečup, ktorý sa bežne jedáva s hranolčekmi.

dmBio vegetariánska omáčka a lá bolognese 

Testovali sme ju medzi poslednými. Pred testovaním som si hovorila, že z každej suroviny vyčarujem niečo dobré. Ale tak, ako ostatné produkty z testovania, aj vegetariánska omáčka a lá bolognese, bola tak vynikajúco dochutená, že už jej nebolo treba viac. Ušetrí čas, ak potrebujete urobiť bolognese omáčku napríklad na lasagne, ktoré sme z nej robili my. Omáčka je vegánska, zložená prevažne z paradajok a z ďalšej zeleninky, ako cibuľka, mrkva, červená paprika, cuketa, pór, šampióny. Je vynikajúca a hodí sa na cestoviny, na pizzu, do omáčok alebo len tak na chlebík.

dmBio vegánska nátierka
Poznáte také tie klasické ,,mäsové" paštéty. Myslím, že každý ich už niekedy jedol. Väčšinou aj každému chutia. Nebudeme sa radšej baviť o ich zložení a vráťme sa k tej dmBio vegánskej. Počula som, že ich je viac druhov a som rozhodnutá ich všetky vyskúšať. Ja som konkrétne mala Shiitake šampiňóny. Manželovi som z nej pribalila do práce na desiatu a keď som sa spýtala, aká bola (podotýkam, že je to riadny mäsožravec), odpovedal - na prekvapenie fakt veľmi dobrá. A musím s ním len súhlasiť. Môžem povedať, že takmer chuťovo totožná s mäsovou, len obsahuje iba samé zdravé veci bez aditív, konzervantov a farbív.

dmBio müsli
Ovsené vločky s ovocím na raňajky vôbec nie sú moja parketa. Ale veľmi kladne hodnotím zloženie - celozrnné ovsené vločky, hrozienka, celozrnné jačmenné vločky, sušené jablčné kúsky, pražená pohánka, lúpané slnečnicové semienka, mrazom sušené červené ríbezle, maliny a jahody. Všetko je z ekologického poľnohospodárstva. Kombinácia viacerých obilnín, k tomu kvalitných. Ovocie je spracované najšetrnejšou a najzdravšou formou - sušené mrazom, čo znamená, že tam nie sú žiadne zbytočné jednoduché cukry, ktoré sú, ako vieme, nezdravé. Ale ako som už spomínala, vločky s ovocím na raňajky nie sú moc pre mňa. Tak sme si urobili müsli tyčinky, pridali sme k tomu oriešky zo študentskej zmesi, semienka a zlepili to cele sladenkou. A bola to mňamka. Na cesty, keď nestíhame desiatu, úplne skvelé. Osobne si asi viac kupovať tieto müsli nebudem. Ale milovníkom sladkých raňajkových kaší vrelo odporúčam, vzhľadom na zloženie.

dmBio študentská zmes
Je to zmes orieškov (kešu, mandle, lieskovce, vlašské orechy) a hrozienok. Samozrejme, všetko je z ekologického poľnohospodárstva, čo znamená, že sú nesírené a nie sú tu použité žiadne konzervačne látky. Sme zvyknutí jedávať oriešky iba tak, samotné, zopár hodiť do úst. Ale veľmi ma zaujal recept nakreslený zboku obalu tejto zmesi a práve som doma mala dmBio kokosové mlieko v plechovke. Ide o recept na orieškovú nátierku. Skúsili sme a chutilo. Len som dala raz toľko mlieka, ako bolo treba, takt to bolo riedke, ale chuťovo veľmi dobré. Pridali sme si k hore spomenutým müsli tyčinkám. Čo vám poviem, užívali sme si testovačku naplno a ochutnávali.

dmBio špaldový cisársky trhanec
Hovorím si, kto by si kúpil niečo takéto?! Snáď každý má doma už špaldovú múku, trstinový cukor, vajcia a prášok do pečiva. Je hlúpe si niečo také myslieť v dnešnej uponáhľanej dobe. Veď nie každý má doma deti, nie každý sa stravuje stále doma, nie každý používa múku a nie každý má doma stále čerstvé vajcia. Veď načo by mu boli, ak doma okrem víkendov ani nejedáva? Ak si jeden z nich, ale občas dostaneš chuť na niečo palacinkoidné, tak sa oplatí mať doma takéto vrecúško v zásobe. Stačí zmiešať s mliekom a opiecť na oleji alebo ako my, na dmBio ghee. Veď celý, jednoduchý postup je popísaný na obale. My sme si to pripravili s domácimi jabĺčkami a namiesto cukru sme použili sladenku a trošku medu. Najedli sme sa z toho jedného balíčka dvaja dospelí a dve deti, aj keď výrobca udáva množstvo pre dve osoby. Skrátka, ak si mamička, ktorá nerada varí a dcérke príde kamarátka a chceš ju ohúriť niečím neobyčajným, chutným, pre teba na prípravu veľmi jednoduchým, odporúčam kúpiť do zásoby. Asi tak by som definovala cisársky trhanec.

dmBio Ghee
Myslím, že ghee (ghí) už dôverne väčšina z nás pozná. Dôvod, prečo sme ho vymenili za klasické maslo je ten, že sa dá na ňom vysmážať do 250´C. Je trvanlivejšie ako maslo vďaka eliminácii vody, neobsahuje laktózu a mliečne bielkoviny, ktoré nám tak prihárali, keď sme chceli osmahnúť na masle. Výhody sú, že má vysoký podiel omega3 mastných kyselín a vitamínov A, D, E, K. Osobne sa snažím maximálne eliminovať živočíchy a živočíšne produkty v našej domácnosti. Ak si odmyslíme to, v akých podmienkach sú chované zvieratká a ako sa k nim my ľudia správame, vezmime si to zo stránky nášho zdravia. Všetky tie nemenované látky sa dostávajú aj do mäsa a živočíšnych produktov, ľahko povedané, konzumujeme to aj my. Ale na druhej strane, snažím sa nepreháňať a nestresovať sa a ghee si pravidelne kupujeme. Veď tak, ako nepriberieme z jedného koláčika, neschudneme z jednodňovej hladovky, ako nevyzdravieme zo dňa na deň po šálke zázvorového čaju, tak rovnako nám neskôrnatejú cievy z jednej lyžičky živočíšneho tuku. Ghee už používam veľmi dlho a práve značky dmBi. A prečo? No, nie je zbytočne predražené a je z ekologického poľnohospodárstva.

dmBio mangová nátierka
Mango nie je z našich končín a keďže strava mojej rodiny je nielen sezónna, ale aj prevažne lokálna, tak mango bežne nekonzumujeme a nekupujeme. Naše deti ho nikdy nejedli. A tak som myslela, že im nebude chutiť, keďže je to chuť pre nich neznáma. No čuduj sa svete, skúsila som zo zvedavosti dať malému na lyžičku a veľmi zachutilo. Pustil sa do toho, že som mu musela nasilu zobrať pohár, inak by ho na posedenie zjedol ako detskú výživu. Môj pôvodný plán bol urobiť tortu a dať nátierku na vrch, lebo má úžasnú hladkú štruktúru a vyzeralo by to úžasne. No nestihla som, deti mi ju zjedli ako nátierku na pečive. Ešte minutý pohár prepašovali a potajme vylízali za gaučom. Sama som šokovaná, ako im chutila. Za mňa chuťovo hodnotím... Chutí to skrátka ako mango a zaregistrovala som, že veľa "fitnesákov" preferuje túto nátierku na sucháre. Pretože mango je samé o sebe sladučké, takže nepotrebuje žiadne ďalšie zbytočné cukry.

dmBio zmes ovocno-bylinného čaju
Výborný... Nie sme príliš čajoví, respektíve, pijeme bylinkové čaje podľa ťažkostí. Ale dcérka je zo škôlky zvyknutá piť čajík a občas čajík zo zvyku pýta aj doma. Pýtala ho jeden večer, keď sme sa všetci zohrievali spolu pri krbe. Ja osobne, ak čaj, tak sypaný. Veľmi rada si vychutnávam kúsky čaju, ktoré vyjedám počas pitia. DmBio brusnica-jahoda je chuťovo veľmi príjemný aj pre detičky. My sme nesladili, nekyslili, dali sme si ho taký, aký je, bez všetkého. Aj deťom tak chutil. Jemne, ale že veľmi jemne, až prívetivo kyselkavý, príjemne prirodzene sladký. Absolútne žiadna horkosť. A okrem toho, že výborne chutí, aj na pohľad vyzerá vábne. :D Pokojne by som ho nasypala do ozdobnej vonnej misy. :D

Keď som začala písať túto recenziu, čo vám poviem... Najskôr som si myslela, veď moja téma,... To bude max bez problémov. No keď som začala písať, premýšľala som ako písať, aby to neznelo prehnane dobre. Ďakujem dm za toto testovanie, bolo naozaj skvelé, zdravé a maximálne chutné. A tak, ako doteraz, naďalej verne používame dmBio. 

#test_dm28  #recenzia #dm_bio_potraviny_skusenosti

Začni písať komentár...

Odošli