Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    veronika3006
    11. okt 2020    Čítané 92x

    NIE SOM ŽIADEN (OBYČAJNÝ) CUKRÍČEK シ

    A pritom cukríky mám rada! Samozrejme necmúľam ich na tonu, ale vždy sa u mňa v taške nájde pár kúskov - záchranných. Som na materskej, na tej najaktívnejšej dovolenke... Pobyty s dieťaťom vonku trvajú niekedy aj tri hodiny. Ale presne takto mi hovorila aj pediatrička. Aby som však pravdu povedala, ono sa to vlastne nedeje na jej odporúčanie. Doteraz som všetky nákupy dovláčila domov ja, s kočíkom, na štvrté poschodie bez výťahu. A popritom musia byť aj ihriská a všetky rôzne zábavné aktivity, aby bol spokojný aj ten najmenší. Ale klobúk dole pred mamičkami, ktoré okopávajú aj záhrady. Varenie a pečenie, to je už samozrejmosť. A takto je to každý deň. Niekedy mi dochádzajú sily a vtedy vytiahnem cukrík, ktorý hasí hlad aj smäd. Veď to poznáte, tekutiny musím vonku šetriť, a po takom osviežujúcom cukríku sa močový mechúr nehlási. No dosť bolo ódy na cukríkové spôsoby od nežuvačkovej matky. 

    Takže... Prihlásila som sa tu na Modrom koník-u na testovanie výrobkov Verbena. 🙂 A vybrali ma 🎉. Ozaj, vedeli ste, že značka Verbena je slovenská? Je! 👏

    Pravdaže cukríky Verbena dôverne poznám. Všetky príchute sú výborné. Napríklad taká ŠALVIA, ktorú ja v čaji teda nemusím, je v prípade cukríka Verbena úžasná. 

    Je to taká veľmi príjemná šalviová chuť s citrónovo-mentolovými podtónmi. Všetky cukríky sú obohatené vitamínom C a obsahujú pravé prírodné extrakty 🍃. V testovacom balíku boli ešte príchute ŠÍPKA, (novinka!) LEVANDUĽA S ČUČORIEDKOU  a v menších baleniach (kabelkových šúlkoch🙈) variácie ZÁZVOR a večná klasika - EUKALYPT. Ten zázvor stojí za hriech, môj najobľúbenejší cukrík. A ako som tu už v poste písala, dám ruku do ohňa, že chutí aj tomu, kto zázvor nemusí. Zázvorový cukrík od Verbeny by ste určite mali ochutnať. 

    Verbena však vyrába aj SUŠIENKY. Tie som doteraz neskúšala. Nehovorím, že som si ich nikdy nevšimla, veľmi sa mi totiž páčia ich balenia, len ma nejako nenalákali ich príchute. V hlave mám zakorenené, že keksík je niečo čokoládové, orieškové, prípadne vanilkové. A teraz prišlo prekvapenie. Sušienky Verbena sú veľmi chutné! 👌Dokonca práve vďaka ovocno-bylinným príchutiam, ktoré ma odrádzali. Je to také príjemné spestrenie pre chuťové bunky. Sú super chrumkavé, čím očaria asi každého. A čo som teda vôbec nečakala, je, že chutia aj chlapom. Napríklad môjmu manželovi aj švagrovi. Asi som ich mala nesprávne zaškatuľkovaných 🙃. 

    Sušienky Verbena majú vďaka svojmu zloženiu VYSOKÝ OBSAH VLÁKNINY, sú obohatené napríklad o hodnotnú rozpustnú vlákninu z koreňa čakanky - inulín. Táto vláknina okrem toho, že podporuje činnosť čriev, zlepšuje aj vstrebávanie živín, predovšetkým vápnika, čím prispieva k zdravému vývoju kostí a pomáha predchádzať vzniku osteoporózy. Vláknina prechádza nezmenená až do hrubého čreva (je to vlastne nestráviteľná zložka potravy), kde viaže na seba patogénne baktérie, ktoré potom pekne krásne vylúčime. Zvyšuje sa vďaka tomu populácia dobrých baktérií v našich črevách, tie zlepšujú ich činnosť a tak celkovo aj naše zdravie a imunitu, pretože jej gro sa nachádza práve tu, v črevách. V príjme vlákniny je väčšina z nás pod odporúčanou dennou hodnotou. Vy ste na tom ako? Ja som preto teraz celkom rada, že manželovi sušienky Verbena tak chutia. Balím mu ich do práce, kde dosť veľa kávičkuje a ku každej káve potrebuje nejaký keksík. Takto má aspoň aj príjem nejakých hodnotných živín. 

    Sušienky VERBENA sú obohatené aj o vitamíny a minerály. Každá príchuť o niečo iné. 

    Napríklad BAZOVÉ S KÚSKAMI BRUSNÍC obsahujú vápnik, zinok, železo, mangán a horčík ✔️. 

    Naše najobľúbenejšie RAKYTNÍKOVÉ S KÚSKAMI POMARANČA zas užitočné Omega-3 mastné kyseliny, ktoré posilňujú srdce aj mozog ✔️. V príjme omega-3 mastných kyselín sme asi tiež pod priemerom, však? 

    Ďalšia chutná kombinácia LEVANDUĽA S ČUČORIEDKAMI obsahuje niacín - vitamín B3, ktorý priaznivo pôsobí na nervový systém, bojuje proti únave a stresu ✔️. Hoci by ste ich netipovali pre chlapa, tak práve tieto "kvetinkové" strašne chutia švagrovi. 

    Sušienky Verbena sú kvalitným doplnením energie hocikedy počas dňa. Neprepadne vás po nich vlčí hlad, vďaka vláknine a mixu cereálií zasýtia na dlhšie, pretože vláknina viaže na seba tekutiny a tak v tráviacom trakte zväčšuje svoj objem (sme rýchlejšie aj dlhšie plní). Pomáha tiež udržiavať rovnováhu hladiny cukru v krvi. 

    Viem, že tieto sušienky nie sú určené pre malé deti, ale môj čoskoro dvojročný sa z nich ide poblázniť. Ochutnal a hneď "Čo to?". "Sušienky" je jeho nové slovo. Pôsobí pri tom tak sofistikovane, najmä keď ho vysloví v supermarkete a máme aj divákov. Jeden dva kúsky ale dostať môže. Pôsobia na neho ako magnet. Využívam to keď neposlúcha, vytiahnem ich a hneď ide tým smerom ako má. 

    Ako som už písala, sušienky Verbena sú príjemným osviežením, niečím novým, dobrým, zdravším, s benefitmi. Pre vás, pre rodinu, pre návštevu, vtedy keď máte čas vychutnávať, prípadne sa práve ponáhľate a nestíhate. 

    #recenzia #test_verbena2 #verbena_susienky_skusenosti #verbena_cukriky_skusenosti 

    veronika3006
    Správa bola zmenená    4. okt 2020    

    Nepočúval, neposlúchal, ja s dvoma plnými taškami, s ruksakom na chrbte aj s kočíkom, reku dám si tie sušienky od Verbeny, keď už majú toľko vlákniny a vitamínov, veď to potrebujem. Mladý pán už z diaľky zavetril čo sa deje a zrazu bol pri mne ako na koni.
    #test_verbena2

    veronika3006
    Správa bola zmenená    3. okt 2020    

    Sú liečivé aj veľmi chutné a osviežujúce. A môžem potvrdiť, že aj uvoľňujúce 😇. Sú dokonca s prídavkom vitamínu C ✔️.
    ŠALVIA pôsobí protizápalovo, antibakteriálne, pomáha pri bolestiach v krku aj zápaloch v ústnej dutine, napr. ďasien. Má antibiotické účinky a
    pomáha zbaviť sa hlienu. Odstraňuje nadúvanie
    a prečisťuje krv.
    Ale pozor, tehotné by sa mali vyhnúť jej vnútornému užívaniu 🙃
    #test_verbena2

    veronika3006
    Správa bola zmenená    1. okt 2020    

    Tiež mlsáte radšej bez výčitiek? 🤔 U nás káva bez sladkého totiž neexistuje 🙈. Sušienky Verbena poslúžia aj ako kvalitné medzijedlo či na rýchle dobytie energie a zahnanie hladu. S vysokým obsahom vlákniny, vitamínmi, minerálmi, a ešte aj chutia 👌. Ja už neviem ktoré sú najlepšie, teraz nám strašne chutia tieto s brusnicami a bazou. 🤤
    #test_verbena2

    veronika3006
    Správa bola zmenená    27. sep 2020    

    Máme svojich favoritov 🔝
    Chutnali ste už ZÁZVOROVÉ cukríky od Verbeny? Tie musíte! Dám ruku do ohňa, že chutia aj tým, ktorí zázvor nemusia. Sú príjemné kyselkavé a do toho tá zazvorová chuť a jemná štipľavosť, mňam 😋. Obsahujú aj med a sú obohatené vitamínom C. Nie sú to len cukríky "na chorobu", ale na každodenné "nakopnutie". Sú vážne chutné, upokojujúce a osviežujúce zároveň, taká chuťovka👌. Ja mám vždy v taške cukríky, niekedy sme vonku aj tri hodiny a keď lapám po energii, taký malý cukríček ma dokáže nabiť, aby som sa s malým ešte vládala dovliecť domov. Verbena má svoje cukríky úžasne vymyslené, práve aj pre nás dospelých. 👏
    Ďalšou chuťovkou sú SUŠIENKY od Verbeny. Áno, tie krásne balenia, ktoré ste si už v obchodoch určite všimli, ale možno vás odradili ich bylinné a prírodné príchute. 🙈 Tak vedzte, že tieto sušienky sú veľmi chutné ❣️ A zdravé, resp. zdravšie ako hociktoré iné bežne dostupné sušienky. Majú veľa vlákniny (napríklad Inulín z koreňa čakanky ☝️), sú obohatené o vitamíny, obsahujú kúsky ovocia aj bylín. Najchutnejšia je príchuť RAKYTNÍK S POMARANČOM - za nás. Viete aká som rada, že manželovi chutia? Je ochotný vymeniť za tieto zdravšie sušienky svoje doterajšie keksíky ku káve. Lebo čo káva, to keksík. A káv vypije aj 4 😉. A takto má aj príjem nejakých hodnotných živín ❤️
    #test_verbena2

    veronika3006
    Správa bola zmenená    22. sep 2020    

    Chuť na sladké? Môžeš, ak sú S BENEFITMI☝️
    Testujeme sušienky Verbena, ktoré majú VYSOKÝ OBSAH VLÁKNINY. Už tento fakt ich posúva o level vyššie 🔝. Kombinácia levanduľa + čučoriedky = ❤️... nečakala som, že budú chutiť tak dobre. Veľmi sa nám na nich páči extra chrumkavosť. Neobsahujú žiadne nekvalitné tuky, len bambucké maslo. Sú bez farbív ✔️. Dokonca sú obohatené o niacín - vitamín B3, ktorý pomáha proti únave a stresu, napomáha tráviacemu systému a podporuje aj elasticitu pokožky. Toto všetko asi aj potrebujem...🙏 S kúskami čučoriedok a levandule, no mňa dostala tá ich chrumkavosť. A samozrejme spomínané benefity 🎉
    #test_verbena2

    veronika3006
    Správa bola zmenená    22. sep 2020    

    🔊 VLÁKNINA 🔊 veľa VLÁKNINY ✔️
    Sušienkami VERBENA si viete doplniť deficit príjmu vlákniny alebo ju doplniť napríklad manželovi (tomu môjmu musím 🤫). Obsahujú totiž vzácnu vlákninu z koreňa čakanky - INULÍN. Ale napríklad aj pšeničné vločky, kokos, ovocie, bylinky, sú obohatené vitamínmi a minerálmi... Z tukov v nich nájdete len kvalitné bambucké maslo ❣️. A sú bez farbív. Verbena je naša, slovenská 👏. Chlapovi na prvý šup veľmi chutili. Malý sa z nich išiel zblázniť. Sú SUPER chrumkavé 👌. Ochutnali sme RAKYTNÍKOVÉ S KÚSKAMI POMARANČA. Nebojte sa ich, chuť je veľmi príjemná. Je to mňamka 😋
    Testujeme ďalej #test_verbena2

    (3 fotky)
    veronika3006
    2. apr 2020    Čítané 912x

    Šťastný pocit na vlastnej koži

    "Tato, ty vieš o tom, že používaš Emilkov sprcháč?" Ticho. Dlho však manžel nezahmlieval... a prebudil sa v ňom rovno básnik. "Ale keď tento je taký hodvábny!" - znelo jeho vysvetlenie, keď som vstúpila do kúpeľne práve v momente, kedy si môj chlap vo veľkom do dlane pumpoval malého umývací gél. Hodvábny? ❤️ No vystihol to dokonale, priam poeticky. A ja som radšej zostala ticho, lebo ho veľmi rada používam tiež. 🤫 

    A toto je už hlavný testovač, môj malý NIVEA BABY boy, ktorý má 16 mesiacov. Usmialo sa na nás šťastie a vďaka Modrému koníku sme vyskúšali kozmetiku NIVEA BABY. Priznám sa, prvýkrát. Ale rozhodne nie posledný! 

    Kozmetiku sme na začiatku dlho takmer nepoužívali, len vodu. Výnimkou bol krém na zadoček, ale aj ten len sporadicky, keď sa v plienkovej oblasti vyskytlo nejaké podráždenie. Dlho sme si však len s týmto minimom drogérie nevystačili. Postupne pribudol umývací gél a krém na tvár aj telo. Však to poznáte, akonáhle sa dieťa začne samé pohybovať, sú stále špinavšie nielen ruky, ale všetko na tom malom človeku. A keď mu chutí, má to svoj patričný výsledok aj v plienke. A tu už len čistá voda nestačí. 🙃 Účinným, ale veľmi šetrným a jemným pomocníkom, je NIVEA BABY Micelárny umývací gél. 

    NIVEA BABY Micelárny umývací gél (500 ml) pokožku skutočne nevysušuje. Po umytí je hebká a vyživená. Ja som po ňom dokonca ani vôbec nenatierala. Nebolo za potreby. Je vhodný na každý deň, neobsahuje alkohol, parabény ani farbivá. Je jemne parfumovaný, čo som si ja doslova užívala, mňam tá vôňa 😉. Je však úplne nedráždivý. Drobcovi sa nezačervenali ani oči, keď som mu ním umývala vlásky aj tvár. Apropo, ja som tento micelárny gél používala na všetko, aj na vlasy. Má veľmi príjemnú konzistenciu, lepšiu ako iné gély, super pení takmer okamžite a naozaj už pri umývaní cítite ten hodvábny pocit na pokožke. Obľúbila som si ho aj pre seba, umývam si ním aj tvár. A aj manžel. Vyzerá to tak, že toto bude náš "rodinný" výrobok. 

    NIVEA BABY Môj prvý krém (150 ml) je určený na celé telo, tvár aj zadoček, od narodenia. Je inšpirovaný originálnym Nivea krémom. Za mňa je skutočne na jednotku! Krém používame najmä na tvár, keďže ju malému musím denne veľakrát utierať či umývať, taktiež si stále niečo dáva do pusinky, preto sa mu zvykne pokožka okolo úst podráždiť. Tento krém je úžasný v tom, že sa veľmi ľahko rozotiera a vôbec nie je mastný. Za sekundu krásne vsiakne do pokožky. Nezanecháva žiadnu mastnotu a lesk. Pokožka je okamžite vyživená a ošetrená, čo je vidno ihneď po natretí. Chráni pokožku pred negatívnymi vonkajšími vplyvmi a podporuje jej obrannú bariéru. A čo vám poviem, opäť je to "rodinný" krém, používam ho aj ja a manžel. Milujem jeho konzistenciu, vôňu a ten pocit na pokožke, že je taký ľahký a vsiakne hneď ako nejaký dospelácky krém. 

    Tak, Modrý koník to vymyslel vskutku dobre, pekne si z nás vychovali závislákov na týchto výrobkoch... Už ich aj máme nakúpené ďalšie 😎😉❤️ Odporúčame ich pre všetky malé aj veľké (aj tie dospelé 🙈) bábätká!

    Najviac ho zamestnáva, že krém NIVEA BABY nevie otvoriť 😁 Asi jediný... ZATIAĽ 😅 A ja v kľude natieram ostošesť 🤫
    NIVEA BABY My first cream je inšpirovaný originálnym NIVEA krémom, podľa mňa je však ešte lepší 😉 lebo je jemný, veľmi ľahko sa roztiera a nezanecháva po sebe žiaden mastný film. Je vhodný od narodenia, na celé telo, chráni a posilňuje prirodzenú bariéru pokožky. My ho používame už týždeň a veľmi sme si ho obľúbili ❤️
    #test_nivea2

    Tvárička nakrémovaná a ide sa von 😎
    NIVEA BABY krém sa ľahko rozotiera, okamžite sa vstrebe a nezanecháva na pokožke žiadnu mastnotu. Za mňa veľké pozitíva 👍
    #test_nivea2

    veronika3006
    Správa bola zmenená    17. mar 2020    

    Natierame už poctivo štvrtý deň. NIVEA BABY krém je perfektný ❤️ Hneď sa vsiakne, nezanecháva žiaden mastný film 👍 Toto oceňujem, lebo Emil zvykol mať aj oblečenie zašpinené od niektorých krémikov. Najmä keď ho natriem tesne pred vychádzkou. Používame ho na tvár, iné ani nenatieram, ale môže sa na celé telo aj zadoček. Veľmi ľahko sa roztiera a výborne vyživuje. Pokožka je po ňom krásna a zdravá. Malý si tento krém zamiloval, pekne si ním natrel aj ruky. Však treba, hlavne teraz keď ich stále umývame, veď ich mal normálne vysušené ako dospelí 😉
    #test_nivea2

    Nielen mama má micelárnu vodu, ja mám MICELÁRNY GÉL 😋 Skúšam ho prvýkrát, vraj veľmi šetrne umýva aj citlivú detskú pokožku a nedráždi. Takže je akurát pre mňa 🤗. Je od NIVEA BABY. Príjemne pení a ja som si ho dal od hlavy až po päty. Má takú jemnú vôňu, mama bude do mňa určite zaľúbená ❤️
    #test_nivea2

    veronika3006
    Správa bola zmenená    3. feb 2020    

    Trošku som sa vrátila v čase a zaspomínala na moju mamu 🥀♥️ Zákusok, ktorý sme s mojou sestrou od nej veľmi ľúbili. Ešte si pamätám, ako mama s kamarátkou hovorili o ovsených vločkách, vtedy začali byť asi opäť "v móde", viac ako 20 rokov dozadu.
    Našla som recept na nete, spravila som ho síce v bezlepkovej verzii, ale aj tak je to on 🤗.
    Z receptu vyjde celý veľký plech, je to výdatný zákusok, je ho veľaaaa 😉.
    🥧 ZÁKUSOK Z OVSENÝCH VLOČIEK S KAKAOVÝM KRÉMOM 🥧
    INGREDIENCIE:
    Cesto:
    200 g ovsených vločiek,
    600 ml mlieka
    300 g polohrubej múky (bezlepková verzia: 200g hnedej ryžovej múky + 100 g alfa mix)
    1 balíček kypriaceho prášku,
    100 g masla,
    200 g práškového cukru,
    2 lyžice kakaa,
    1 lyžička škorice,
    4 lyžičky medu;

    Plnka:
    300 ml mlieka,
    250 g masla,
    100 g práškového cukru,
    2 lyžice kakaa,
    1 balíček Zlatého klasu;
    Poleva:
    150 g stuženého tuku, 150 g čokolády na varenie;

    1. Pripravíme cesto: Ovsené vločky zalejeme horúcim mliekom a necháme odstáť. Pridáme k nim polohrubú múku, do ktorej sme vmiešali kypriaci prášok. Do zmesi pridáme rozpustené maslo, práškový cukor, kakao, škoricu a med. Vymiešame riedke cesto (Ja som ešte pridávala mlieko, aby som ho mala redšie. Závisí to od toho, ako veľmi sa vločky nasajú.) a vylejeme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme približne 40 minút pri teplote 180 °C.
    2. Pripravíme plnku: Z mlieka a zo Zlatého klasu uvaríme puding. Za občasného premiešania ho necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom. K maslovej zmesi pridáme aj kakao a spojíme ju s vychladnutým pudingom. Pripravenú plnku natrieme na vychladnuté upečené cesto.
    3. Čokoládu s tukom roztopíme. Touto polevou polejeme vychladnutý zákusok.
    Zákusok necháme vychladnúť v chladničke a ideálne 24 hodín odstáť, aby sa všetko pekne spojilo. Môže sa ešte zdobiť šľahačkou.
    Tak dobrú chuť! 😋

    (2 fotky)
    veronika3006
    13. okt 2019    Čítané 634x

    Moje ZDRAVÉ potraviny. Z drogérie!

    To, že svoju zdravú špajzu pravidelne dopĺňam v drogérii, nie je žiadnou novinkou. Novinkou je bohatší sortiment potravín dmBio, ktorý sa rozrástol o BEZLEPKOVÉ (aj BEZLAKTÓZOVÉ) potraviny. Prečo sa všetci tak vytešujeme? Lebo sú z prirodzene bezlepkových ingrediencií, ktoré sú výdobytkom našej úžasnej prírody, nie potravinárskeho priemyslu. Dokonca v BIO kvalite, čo sa silno odráža aj na ich chuti, ktorá je oveľa čistejšia a prirodzenejšia. A s kľudným svedomím môžem o nich vyhlásiť, že sú "zdravé", a to pre každého, aj pre tých čo sa s lepkom kamarátia. Pretože prirodzene bezlepkové obilniny a pseudoobilniny sú dôležitou súčasťou našej výživy, majú vysokú biologickú hodnotu, výborný profil vitamínov, minerálov, sacharidov, bielkovín a vlákniny (... nehovorím, že také s lepkom neexistujú). 

    Pozrime sa detailnejšie na tie novinky dmBio. Škodoradostných asi nepoteším, budem totiž chváliť. Pravdivo. Inak sa nedá. Samozrejme, sú medzi nimi také, ktoré nepotrebujeme mať doma stále. Niektoré však musia v tej mojej špajzi byť, lebo ich budem vyťahovať každý deň. Tak, idem pekne po poriadku, v poradí dôležitosti (pravidelnosti použitia, množstva zásob...) u mňa doma 🙂. A už teraz zisťujem, že to nebude jednoduché, keďže o niektoré miesta sa bije viacero z nich naraz. Tak teda poradie len orientačne. 

    1. Celozrnná ovsená múka, bezlepková dmBio, 500 g #bezlepku 

    Vďaka nej majú koláče špecifickú, príjemnú, nasladlú ovsenú chuť. A tú ja milujem! Určite ju poznáte, ak si zvyknete dať na raňajky ovsenú kašu. Ovsená múka dodáva pečeniu šťavnatosť a vláčnosť, je v nej viac tukov, tých dobrých pre naše zdravie.

    Prečo ovos a čo všetko sa dá vyčarovať z ovsenej múky (recepty), si pozrite v tomto článku:

    Okrem pečenia môžete ale ovsenú múku použiť aj pri zahusťovaní a obaľovaní. 

    U mňa je Celozrnná ovsená múka dmBio topka, vrelo ju všetkým odporúčam. 

    2. Ryžový nápoj s vápnikom dmBio, 1 l #bezlepku #bezlaktozy #bezmliecnejbielkoviny 

    Má príjemnú, sladkastú chuť, je úplne bez pridaného cukru, tá sladkosť vzniká fermentáciou ryže. Zloženie je čisto prírodné a bez zbytočností, nad ktorými sa zvyknem čudovať, čo vôbec v niečom takom hľadajú. Tu nie sú. Je z vody, ryže, slnečnicového oleja, morskej riasy (z nej je ten vápnik! 😉) a morskej soli. A to všetko bio. 

    Ja laktózu môžem, ale priznám sa, jem príliš veľa mliečnych výrobkov a mlieka. Na obed by som si v pohode dala mliečnu polievku a po nej mliečny prívarok, a to každý deň. A to je veľa. Preto odľahčujem od mlieka, ale len tam, kde mi chutí. Náhrady mlieka som začala hľadať najmä po narodení syna, v začiatkoch kojenia, kedy mu mlieko v mojej strave robilo problémy. Niektoré rastlinné náhrady mi však vôbec nešli dolu krkom. Vtedy som objavila nápoje dmBio. Ryžový nápoj sa mi osvedčil pri pečení, do kávy, do ryžového nákypu alebo len tak na osvieženie a dodanie energie počas dňa. Aby mi chutil na "pitie", musí byť chladený. 

    3. Ryžovo - kukuričné cestoviny Fusilli dmBio, 400 g #bezlepku #vegan 

    Je ideálne, že sú kombináciou dvoch, ryže a kukurice. Nemajú silnú chuť ani jednej z ingrediencií, ako to býva u iných zvykom, čo potom ruší výslednú chuť jedla. Sú neutrálnej chuti. Aj ich štruktúra je príjemná. 

    Dajú sa zohriať a zjesť aj na druhý deň, nevysychajú, nelámu sa. Sú to Fusilli s poctivými závitmi, z ktorých žiadna šťava nesteká. Z 44 % ryže je dokonca 36 % celozrnná! 

    4. Müsli čoko dmBio, 375g #bezlepku #vegan 

    Z ochutených müsli odporúčam jednoznačne tieto. Žiaden glukózo-fruktózový sirup, farbivá, arómy, ani stužené tuky... Ingrediencie bežné pre ochutené müsli, o ktorých si myslíme, že sú zdravé, keďže obsahujú ovos. 

    dmBio Čoko müsli sú jemne sladené trstinovým cukrom, chrumkavé, s kvalitnou horkou čokoládou, doplnené kukuričnými a ryžovými lupienkami. Sú príjemným spestrením a zdravou alternatívou sladkého zhrešenia.

    5. Semienkový chlieb (Saaten Powerbrot), zmes na pečenie dmBio, 330 g na 500 g chlieb #bezlepku #vegan #bezdrozdia #bezsoje 

    Nazvať tento chlieb polotovarom, by bola jeho urážka. Je ním len v zmysle jednoduchej a rýchlej prípravy. Väčšina bezlepkových zmesí na domáce pečenie sú len škroby, zahusťovadlá, emulgátory a stabilizátory. V porovnaní s nimi má tento chlieb čisto prírodný obsah, prirodzene bezlepkové zložky (celozrnná ryžová múka, celozrnná pohánková múka, celozrnné ovsené vločky, múčka zo svätojánskeho chleba, ľanová múka, jablčná vláknina a semienka). Na semienka je naozaj bohatý, sú v ňom tekvica, slnečnica, ľan, chia a konopné semienka. Po upečení mu dodávajú super chuť a chrumkavosť. 

    Ak si chcete doma rýchlo upiecť zdravý chlieb, voľba je jasná. K zmesi sa pridáva len perlivá voda a jablčný ocot.

    6. Paradajková omáčka s grilovanými paprikovými strukmi dmBio, 325 ml #bezlepku #vegan 

    Šťastie, že som túto omáčku dostala v testovacom balíčku. Na predajni som po nej nesiahla kvôli názvu, ktorý ma pomýlil. Myslela som si, že sa jedná o paprikový krém. Pravda je tá, že je to úžasná paradajková omáčka, ktorá je dochutená grilovanými paprikami. Okrem toho je v nej ešte cibuľa, cesnak, bazalka, kapary a citrónová šťava. Len prírodné zložky, žiadne zahusťovadlá a ochucovadlá. Dokonalá harmónia chutí v Bio kvalite.

    Je úžasná na cestoviny (ja som ešte prihodila kúsky opečených kuracích pŕs a posypala strúhaným syrom), ako omáčka k mäsu, podklad na pizzu, či ako základ pikantnejšej paradajkovej polievky. Chutí aj chlapom, manžel ju odvtedy, čo ochutnal, spomína. Ak uvarím niečo dobré, tak sa ma pýta, či tam nie je táto omáčka, hoci nie je. To je dôkaz, že je fakt dobrá. Oplatí sa ju mať doma vždy, pre prípad núdze, vyčarujete s jej pomocou rýchly obed za pár minút. 

    7. Jahodová nátierka dmBio, 250 g #bezlepku #vegan 

    Má vysoký obsah ovocia, 75 % jahôd, sladená je len šťavou z agáve. Okrem toho je jej pridanou hodnotou najmä božská jahodová chuť. Mám síce plnú pivnicu marhuľových lekvárov vlastnej výroby, ale táto jahodová nátierka je pre mňa príjemným osviežením. Do jogurtu, müsli, na dochutenie raňajkovej kaše, na palacinky či lievance. 

    Ochutila som ňou dokonca aj mascarpone - tvarohový krém do torty. Vymiešala som jedno mascarpone s jedným krémovým tvarohom a s jednou fľaškou tejto jahodovej nátierky. Cukor som už nepridávala. Výsledkom bol chuťovo úžasný krém, ktorý perfektne držal (viď foto torty nižšie). 

    Určite ochutnajte a vyskúšajte! 

    8. Čokoládový koláč dmBio, zmes na pečenie, 380 g #bezlepku #vegan #bezlaktozy #bezsoje 

    Ryžová múka + trstinový cukor + kúsky horkej čokolády (obsah min. 53 % kakaa) + kukuričný škrob + kakao + múčka zo svätojánskeho chleba + himalájska soľ + bourbónska vanilka + prášok do pečiva s vínnym kameňom

    ...toto sú ingrediencie majstrovsky namiešanej zmesi na pečenie dmBio Schoko Kuchen, ku ktorej sa pridáva len voda a olej. Jasné, vedela by som ho vytvoriť aj sama, ale je príjemné si takto niekedy uľahčiť prácu. A tejto zmesi nemám čo vytknúť, zloženie je čisté, prírodné, v Bio kvalite. Idete na istotu, konzistencia a chuť je výborná. A nemusíte vykúpiť polovicu najbližšej Bio predajne. Je to bleskovka.

    Ja som si ho upiekla v tortovej forme a perfektne poslúžil ako korpus pre mascarpone - tvarohovo - jahodovú plnku. Mňam! 

    Má však dve chybičky krásy, a to v informáciách na obale:

    1/ Uvádza sa príliš dlhá doba pečenia, 45-55 min., v skutočnosti je však hotový za 15-20 min.. Možno to závisí aj od formy, v ktorej sa pečie, ale nemyslím... Ja som ho piekla v tortovej forme s priemerom 26cm. Cesto je úplne tmavé čokoládové a ak spotrebiteľ ide presne podľa návodu, ktorému dôveruje, ľahko sa stane, že si ho úplne vysuší. Na tmavej farbe koláča počas pečenia si to totiž nevšimne. 

    2/ Druhou dezinformáciou je, že sa v zložení uvádza čokoládová "poleva", pritom sa jedná o čokoládové kúsky, guľôčky, ktoré zostávajú v ceste aj po upečení. Dokonca aj na obale je zobrazený koláč s polevou, teda vás to zmiatne dvojmo.

    Inak je koláč dokonalý, u niekoho by bol určite hneď na prvom mieste. Ja ale strašne veľa pečiem svoje vlastné, takže každý druhý deň ho piecť nebudem. 

    9. Chrumkavý snack z ryžovej múky dmBio, 80 g #bezlepku #vegan 

    Chuťovo je ako tyčinky či praclíky, avšak oveľa viac chrumkavejší. Pri chrúmaní som sa bála, že zobudím svoje spiace dieťa. V balíku je toho veľa, až som bola prekvapená. 

    Podľa mňa by chutil každému, je super spestrením aj pre návštevy. Aj ako výbava pre mamičky počas dlhého kočíkovania. 

    10. Orientálna nátierka hrášok & masala dmBio, 135 g #bezlepku #vegan 

    Zloženie je vegánske, obsahuje 50 % zeleniny, je v nej hrášok aj cícer, cibuľa a veľa korenín. Je orientálne ochutená, ale príjemne. Priznám sa, predčila moje očakávania. S čerstvo upečeným semienkovým chlebom dmBio chutila výborne. 

    Považujem ju však za "príležitostnú", toto neviete jesť každý deň, ani každý druhý. Už som si ju však kúpila do zásoby, plánujem ju natrieť na jednohubky pre návštevu, ako spestrenie k tým tradičným. Je to proste špecialita a delikatesa, príležitostne dokáže prekvapiť aj veľmi chutiť. 

    11. Prosná minútka so zeleninou dmBio, 170 g #bezlepku #vegan 

    Proso, ja to volám pšeno, mávame ako prílohu k mäsu či zelenine minimálne raz týždenne. Je plné vitamínov a minerálov. Ja ho nekorením ani príliš nesolím, mám rada jeho čistú chuť. Prosná minútka je už ale hotové jedlo, je ochutená zeleninou (mrkva, petržlen, paradajky, pór, cibuľa, cesnak) a koreninami (koriander, čierne korenie, paprika, rímska rasca, škorica). 

    Jedla som ho sama, ako rýchly obed, je to chuťovka. Zostávam však pri čistom pšene, ako ho má rada celá rodina, vrátane môjho malého jedenásťmesačného. Varím totiž pre každého naraz, teda mne táto minútka veľmi neposlúži. 

    12. Kešu dezert dmBio, 160 g #bezlepku #vegan #bezlaktozy #bezmliecnejbielkoviny 

    Chutí kyselkavo ako jogurt (vďaka vegánskym jogurtovým kultúram), je príjemne krémový, úplne hladký na jazyku. 

    Zloženie je čisté, len voda, kešu, jogurtové kultúry (vegánske), škrob, pektín, morská soľ. Všetko v Bio kvalite. 

    Ochutený medom chutil celkom príjemne, dala som ho raz dva. Napriek tomu, že ja som veľký fanatik jogurtov a mliečnych dezertov... Predtým som už ochutnala rôzne rastlinné jogurty, no tie som nevedela ani zjesť. Ale tento sa dal. Pre intolerantov laktózy určite vynikajúco poslúži aj k ovseným vločkám, či k ovociu na raňajky. 

    V dmku nakupujem potraviny pravidelne. Tieto novinky ma obzvlášť potešili, lebo vyslovene myslia na bezlepkáčov, a zdravo. Do predajne som nabehla hneď, ako som sa o nich dočítala v ich žurnále. Dokonca ma predbehla sestra, ktorá mi upiekla tento úžasný čokoládový koláč, celá vytešená, že mi ku káve môže ponúknuť niečo bezlepkové. Ďakujem dm, len tak ďalej! 😉

    veronika3006
    8. okt 2019    Čítané 1923x

    Buď bohyňa! Daj si ovos🙂

    Všetci sa snažíme byť zdravší, krajší, mať viac energie. A nielen preto, lebo je to dnes v móde, ale aby sme lepšie zvládali svoj každodenný kolobeh. Aj ten svoj obraz v zrkadle. Ja sa o to snažím tiež. S jedlom, ktoré mi chutí. S koláčikom, bez ktorého si neviem predstaviť ani jeden svoj deň. Našťastie, učarovali mi zdravé obilniny aj pseudoobilniny. Robia zázraky s naším telom, vrátane chuťových buniek. Jedným z nich je obyčajný ovos... čarovný ovos. 

    Ovos je často spomínaný ako pokrm bohov. Je pre nás jednoznačne to najlepšie z obilnín. Má vysoký obsah hodnotných bielkovín, "dobrých" sacharidov, vlákniny, vitamínov B a E, plus minerálov. 

    Svojim priam zázračným účinkom na naše telo a zdravie, vďačí unikátnej forme ovsenej vlákniny - betaglukánu. Betaglukán je usilovný pracovník našej imunity. Dokáže nasmerovať imuno-kompetentné bunky na miesto infekcie, zápalu, poškodených buniek, aby tam účinne vykonali svoju prácu. Bojovali, zneškodnili, upratali, vyčistili a zahojili čo treba. Infekcia a zápal potom nemajú šancu. 

    Ovsená vláknina funguje ako prebiotikum, nestráviteľná súčasť potravy, ktorá však chutí a je zdrojom pre probiotické "užitočné" baktérie. Tie sa potom krásne množia, bojujú proti škodlivým baktériám, zvyšujú tak imunitu a zlepšujú trávenie. 

    Ak pravidelne konzumujete kvalitnú vlákninu, ktorej je ovos výborným zdrojom, znižujete tým okrem iného riziko rakoviny prsníka. Nie je to len mýtus, toto je naozaj dokázané.

    „Ovos má vysoký obsah sacharidov“, znie to ako strašiak... Tieto však netreba preklínať, lebo sú skutočne dobré. Čo sú dobré sacharidy? V tomto prípade nedostanú medailu tie, ktoré sú rýchle. Vyhrávajú pomalé! Polysacharidy, nazývané aj zložené/zložité alebo komplexné cukry, sú "pomalé" cukry, ktoré majú nízky glykemický index. Rozkladajú sa a dodávajú telu energiu postupne, počas dlhšieho času, teda pekne pomaly. Práve takéto sacharidy potrebujeme, inak by sme vôbec nefungovali, ani naše svaly, ani mozog. Ak si takýto pomalý sacharid doprajete pred fyzickou aktivitou, budete spaľovať ešte viac. Áno, ak chcete byť plavkovou kráľovnou, mali by ste sa skamarátiť práve s nimi, s pomalými.

    Ovos pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a znižuje cholesterol. Do jedálnička by ho mali zaradiť nielen cukrovkári a srdciari, ale všetci, ktorí by týmto civilizačným chorobám chceli predísť. Kto by nechcel? 

    Má mnoho aj ďalších prínosov pre zdravie, napríklad odstraňuje únavu, na druhej strane lieči nespavosť, posilňuje mentálnu činnosť, podporuje činnosť obličiek... je proste nadupaný, vlákninou, sacharidmi, bielkovinami, vitamínmi a minerálmi. 

    Bezlepkáči boli dlho na pochybách, uvádzalo sa síce, že ovos má nízky či žiadny obsah lepku, pri potravinách však chýbal bezlepkový symbol preškrtnutého klasu. Posledné obdobie však týchto deklarovaných bezlepkových ovsených výrobkov pribúda. Našťastie. Má ich v ponuke napríklad sieť drogérií dm, pod svojou privátnou značkou dmBio (#test_dm24). Ovos je totiž skutočne prirodzene bezlepkový, môže však dochádzať pri jeho pestovaní a spracovaní ku kontaminácii inými obilninami. Za bezpečne bezlepkový sa môže pokladať len ten, ktorý je tak označený. Hocijaký ovos má však veľmi nízky obsah lepku. Nikomu nie je na škodu, občas odľahčiť svoje trávenie a telo od lepku. Niekedy však značka bezlepkovosti funguje ako nejaká hrozba pre tých, čo lepok môžu. Rovnako sú však bezlepkové aj zemiaky, ryža, syr... teda plno našich obľúbených jedál. Prirodzene bezlepkové potraviny sú dôležitou súčasťou našej výživy. Hlavne, ak sa jedná o takú nutričnú bombu ako ovos. Takže v tomto prípade žiadne "ruky preč". Áno, horalky si zbytočne bezlepkové kupovať nemusíte... 

    Nie je všetko zlato, čo sa blyští. Nie všetky spracované potraviny obsahujúce ovos sú zdravé, česť výnimkám. Rôzne chrumkavé müsli a pod., plné glukózo - fruktózového sirupu, farbív, aróm, umelín... nie sú práve najlepšou voľbou, preto nepodľahnite reklamným ťahom a čítajte zloženia.

    Asi najobľúbenejším ovseným jedlom je kaša, teda uvarené celozrnné ovsené vločky, v mlieku či vo vode. Možno si niekto teraz vzdychol, že je to pre neho ťažké na trávenie. To však spôsobuje mlieko, nie ovos, preto si ich ja varím radšej vo vode. Ovsené vločky pustia svoj vlastný "mliečny" sliz, chutia akoby tam to mlieko vlastne aj bolo. 

    Müsli sú už spracované ovsené vločky, doplnené inými cereáliami, semienkami, orechmi, čokoládou či ovocím. Chutia zaliate mliekom, jogurtom, či ich náhradami. Tu si treba dať záležať na výbere, tie extra chrumkavé a sladké sú plné vyššie spomínaných umelých prísad, spracovaním väčšinou prišli už o všetko cenné. Z ochutených müsli odporúčam čokoládové značky dmBio (#test_dm24), jemne sladené trstinovým cukrom, chrumkavé, s kvalitnou horkou čokoládou, doplnené kukuričnými a ryžovými lupienkami. Sú príjemným spestrením a zdravou alternatívou sladkého zhrešenia. 

    Ja som taká varená pečená, každý deň musíme mať na stole nejaký domáci koláčik. Ovos je skutočne vďačnou ingredienciou. Milujeme zeleninovú polievku s ovsenými vločkami, ktoré ako základ restujem na oleji spolu s drvenou rascou, pridám mletú papriku, zeleninu podľa chuti, osolím, okorením, podlejem vodou a varím. A chutná sýta polievka je za pár minút na stole. 

    Ale poďme k tomu pečeniu. Časť múky môžete vo svojich osvedčených receptoch zameniť na celozrnnú ovsenú a zvýšiť tak nutričnú hodnotu svojich obľúbených pochúťok. Sú však aj recepty, kde funguje ovos v 100 % pomere a na 100 %. Pozývam vás ochutnať tie moje osvedčené ovsené variácie. Recepty sú rýchle a jednoduché. Sú bez lepku, keďže používam bezlepkové ovsené vločky aj celozrnnú múku. Prajem dobrú chuť a na zdravie! 

    🧡 OVSENÝ KOLÁČ S BIELYM ZLATOM 

    Tým bielym zlatom je tvaroh, ktorý je mimoriadne výživný a pritom má málo kalórií. Je výborným zdrojom bielkovín, vápnika, fosforu, horčíka, draslíka, nezaťažuje trávenie... to by bolo na ďalší článok. Ovos + tvaroh, dve muchy jednou ranou, zároveň veľmi chutná kombinácia. Ideálny na raňajky. 

    Ingrediencie: 

    Tortová forma priemer 26 cm

     - 500 g tvaroh (je lepší taký v kocke ako v tégliku, je šťavnatejší, napr. značky Milsy Bánovecký, Kukkonia...)

    - 1 biely smotanový jogurt

    - 4 vajcia

    - štipka soli

    - 1 vanilkový cukor

    - cukor podľa chuti (ja som dala 6 lyžíc, podľa toho ako kyslý je tvaroh)

    - 10 lyžíc jemných bezlepkových ovsených vločiek dmBio 

    - 4-5 marhúľ nakrájaných nadrobno, cca centimetrové kocky (môže byť aj iné ovocie)

    Všetky ingrediencie, okrem ovsených vločiek a ovocia, miešame mixérom do krémova. Na záver vmiešame do cesta ovsené vločky a ovocie. Necháme odstáť aspoň 30 minút, aby sa ovsené vločky nasali a cesto sa spojilo. 

    Vložíme do vymastenej a múkou vysypanej, alebo papierom na pečenie vystlanej, tortovej formy. Pečieme pri 175°C na teplovzdušnom ohreve.

    🧡 ŠŤAVNATÝ OVSENÝ JABLČNÍK 

    Koláč je veľmi šťavnatý, vďaka celozrnnej ovsenej múke má špeciálnu, lahodnú chuť. Všetky ingrediencie majú sladkastú príchuť a ak použijete sladké jablká, cukor nemusíte do cesta pridávať vôbec. Stačí, ak koláčik po upečení pocukrujete na ozdobu. 

    Ingrediencie:

    Tortová forma priemer 26 cm

    Hrnček 200-250 ml

    - 2 hrnčeky bezlepkovej celozrnnej ovsenej múky dmBio #test_dm24 (alebo si zomlieť ovsené vločky na múku) 

    - 1/2 prášku do pečiva (používam prírodný bezfosfátový s vínnym kameňom dmBio) 

    - 1/2 hrnčeka kryštálového cukru (zvážiť či treba) 

    - 1 hrnček ryžového nápoja s vápnikom dmBio #test_dm24 

    - 1/2 hrnčeka oleja 

    - 1/2 kávovej lyžičky mletej škorice 

    - štipka soli 

    - 3 jablká nastrúhané na hrubo 

    Všetky ingrediencie zmiešame, ručne - stručne, nie je potrebné vyťahovať mixér. 

    Tortovú formu vymažeme olejom a vysypeme múkou, vlejeme do nej cesto a pečieme v predhriatej rúre pri 175°C, na teplovzdušnom ohreve, cca 55 minút. 

    Necháme vychladnúť (vo forme) a ozdobíme práškovým cukrom. 

    🧡 JEMNÉ OVSENÉ LIEVANCE 

    Lievance sú hebké, ľahké a nadýchané. Nie sú mastné. Upečené cesto má výbornú chuť už aj samotné. 

    Ingrediencie: 

    Na 20 lievancov

    Pečené v obyčajnej teflónovej panvici 

    - 150 g bezlepkovej celozrnnej ovsenej múky dmBio #test_dm24 

    - 1 lyžica hnedého trstinového cukru

    - 1 lyžička sódy bikarbóny

    - 1/4 lyžičky soli

    - 250 ml ryžového nápoja s vápnikom dmBio #test_dm24 

    - 2 vajcia

    Na pečenie:

    - kokosový olej 

    Na natieranie:

    - jahodová nátierka sladená šťavou z agáve dmBio #test_dm24 

    V jednej miske si zmiešame suché ingrediencie, v druhej tekuté. Potom tieto dve zmesi spojíme, poriadne premiešame a necháme cesto 15 minút odstáť. 

    Lievance pečieme na dobre rozohriatej panvici, na ktorú sme frkli trošku kokosového oleja, vždy cca 1/4 lyžičky. Na panvicu dávame z cesta cca 3 lyžice (ja som naberala cesto takou väčšou umelohmotnou lyžicou). 

    Úžasne chutia s jahodovou nátierkou, ktorá je osladená len šťavou z agáve, chutí bohovsky jahodovo a je to zdravá alternatíva. 

    🧡🧡🧡

    veronika3006
    2. sep 2019    Čítané 3874x

    KONEČNE SPÍ! alebo AKO NASTAVIŤ SPÁNKOVÝ REŽIM NOVORODENCA

    "To nevadí, aspoň bude v noci dobre spať!" Ach jaj...toľkokrát som počula túto vetu útechy na margo toho, že mi novorodenec celý deň poriadne nespal. Najmä z úst mamičiek, ktoré kočíkovali naposledy ešte za čias socializmu. Neverím tomu, že to voľakedy mohlo fungovať, len jednoducho zabudli, ako to vlastne bolo. A stále je. Lebo to platilo, platí a navždy bude platiť: 

    Ak bábätko cez deň nespí, nebude spať ani v noci!

    Uvedomenie si toho je základný krok k vychovaniu zdravého spáča. Dieťa nepadne večer od únavy do postele ako my. Aby vedelo spať, myslím tým aby zvládlo viac ako krátke párminútové šlofíky, je potrebné mu nastaviť spánkový režim. Deti sa nerodia tak, že to vedia, treba ich to naučiť. Je to naša úloha, všetkých mám a oteckov. Česť výnimkám, alebo skôr mamičkám, ktoré na to nemuseli ísť takto vedecky, proste im lepšie fungovala materská intuícia a akosi prirodzene spravili to, čo aj ja, ale až po prečítaní milión článkov. 

    Spánok generuje spánok. 

    Čím viac a pokojnejšie cez deň spia, tým budú tvrdšie a v dlhších cykloch spať aj cez noc. Nebudú trpieť spánkovým deficitom. Lebo áno, bábätká trpia rovnako ako my dospelí. Len oni sa z neho len tak "nevyspia", lebo ak nespia tak nebudú spať ani v noci, ani na druhý deň, ani nasledujúcu noc a možno poriadne ani ďalší rok. A my budeme na pokraji zrútenia, úplne vyčerpané a choré. 

    Ako na to?

    Niekde som sa dočítala, že dojča vydrží byť hore približne 2 hodiny. Následne nevyhnutne potrebuje spánok. Inak sa mu poškodzuje nervový systém a ešte ktovie čo. To sa u mňa hneď rozblikala červená kontrolka. Či skôr rovno siréna. Veď ten môj dvojmesačný spal cez deň len sporadicky, a ak aj častejšie, tak vždy len extrémne krátko. Akurát som sa stihla za ten čas len rýchlo umyť a niečo na seba, aj do seba, hodiť. 

    A ďalšia pravda, ktorú som si musela pripustiť je, že jeden spánkový cyklus u bábätiek trvá 40-45 minút. Takže žiadne 10 minútové zdriemnutie nie je spánok. A tých desaťkrát desať minút nemôžete zrátať, tie sa proste nerátajú. 

    Plná odhodlania som teda začala ten svoj nešťastný uzlík šťastia sledovať a hlavne si na ňom všímať známky únavy. Nadránom mi spával celkom pekne, teda som ho považovala ráno za ako-tak vyspatého, ideálneho na sledovanie koľko vydrží bdelý. Prebalila som ho, nakojila, čo už spolu zabralo viac ako pol hodiny, a išla som sa mu venovať - riekanky, maňušky, hrkálky... vyžadovala som jeho aktívnu pozornosť a všímala si jeho správanie. Po hodine, najviac hodine a pol, sa únava prejavila v plnej kráse. Začal pozerať bokom, nevšímal si hračky, šúchal si oči a bol podráždený. Vtedy som ho uložila do postieľky a on jednoducho zaspal. Bez kriku a plaču. A spal, prvýkrát jeden a pol hodiny bez prerušenia. Veď to boli celé dva spánkové cykly! A odvtedy je mi všetko jasné. Konečne! 

    Jeden a pol hodiny hore a šup do postieľky. Toto som začala s najväčšou prísnosťou dodržiavať. A verte mi, nezaujímalo ma, čo si myslia ostatní. Všetko som zariadila a podriadila tomuto režimu. Aj návštevy. Keďže som dopredu úplne presne nevedela koľko bude spať, lebo niekedy to boli aj 3-4 hodiny, tak som im dala vedieť keď sa prebúdzal, že už "môžu". Samozrejme, časom som približne ten čas vedela odhadnúť, už som ho mala odsledovaného. Rovnako ak sa návšteva zdržala dlhšie, tak naše bábätko išlo spať. Žiadne "veď ho ešte nechaj, nič mu nie je" neexistovalo. Ja som sa proste rozhodla, že ani ja ani moje dieťa, nebudeme mať žiadny spánkový deficit. 

    A funguje to. Samozrejme nie úplne vždy bez plaču. Ale keď si po uložení do postieľky pomrnčí, tak to nie je dlhšie ako dve tri minúty. Pre uši mamičky sa ten plač môže zdať ako večnosť, ale zistila som, že to naozaj nie je hodina, ako som aj ja niekedy cítila, ale menej ako program na elektrickej zubnej kefke, ktorý trvá dve minúty. A z takéto plaču sa nikomu nič nestane, hlavne ak ho nasleduje výdatný kvalitný spánok. A po prebudení máte doma spokojné usmievavé bábo. Stojí to za to. 

    Pozor, ak plač po uložení do postieľky trval naozaj dlhšie a neutíchal, znamenalo to, že som ten správny moment prešvihla. Bol príliš únavený, aby vedel zaspať sám. Tak som mu pomohla. Kojením alebo nosením na rukách. Rovnako ak sa počas spánku zrazu prebudil s hrozivým plačom, čo sa stávalo v našom prípade vždy presne po 45 minútach, teda po jednom spánkovom cykle, tak som mu pomohla prehupnúť sa do ďalšieho. Aby spal ďalej a zobudil sa bez plaču. Odkedy mu totiž začal fungovať spánkový režim, tak sa budil po tom "správnom množstve" spánku zväčša bez plaču. A ešte dlho vydržal len tak sám byť v postieľke, ktorá bola predtým jeho najväčším postrachom. 

    Aby som nezabudla, spánkovému režimu som prispôsobila aj naše prechádzky s kočíkom. Podvečer som s drobcom išla von vtedy, keď mal práve spať a tak si ešte pospal pekne na čerstvom vzduchu. A noc mi prespával, s jedným až dvoma kojeniami, od deviatej do siedmej ráno. 

    Tento model nám fungoval približne do siedmeho mesiaca. S pribúdajúcim vekom a vývojom dieťaťa (začal sa plaziť, štvornožkovať, sedieť, stavať sa na nohy...) sa zmenil aj spánkový režim, aj prejavy únavy. Tie sa stali ešte zreteľnejšie. Doba bdenia sa predĺžila, z 1,5 na 2 až 2,5 hodiny. Prejavom únavy sa stala najmä vysoká aktivita, sprevádzaná plačlivosťou. Keď chce robiť zrazu všetko naraz a pritom hore dole padá. Rýchly ako blesk, ale nič sa mu nedarí. Vtedy vieme, že je ten pravý čas pospať si. 

    Celé to môže znieť možno komplikovane a ako niečo, čo si vyžaduje trpezlivosť a extrémne sledovanie. V skutočnosti je to jednoduché. Je to ako začarovaný kruh, ale v dobrom. Keď sa to podarí, ten prvý správne časovo vystihnutý a dostatočne dlhý spánok, tak už to ide ďalej samé. Základom je uvedomiť si, že čím viac bábätká spia, tým ešte viac a lepšie spia. 

    Keď som si niekedy na konci dňa zrátala koľko toho prespal, tak som "s hrôzou" zistila, že nepomerne viac spal ako bol hore. A ja som pekne potichučky uvarila toto leto 70 fliaš marhuľového lekváru. Výpekám ostošesť a ešte aj čítam. Nielen Modrého koníka, ale aj knihy. 

    Nie, nemám také šťastie na také dobré dieťa. Len som si ho správne nastavila. Na začiatku som neustále hľadala výhovorky, aby som ospravedlňovala to, že nespí. Veď trpí kolikami, je to chlapec a s tými je vraj viac problémov, určite mu už idú zuby, má traumu z pôrodu, to preto že mal silnú žltačku a tak ďalej. A s prepáčením figu borovú. On len potreboval poriadne spať. A ja som mu našťastie pomohla. 

    Do nastavovania spankového režimu sa ale nevrhnite hneď po príchode z pôrodnice. Prvý mesiac, aj dva, má dieťa ešte veľmi silnú potrebu neustále vás cítiť, počuť tlkot vášho srdca, veď doteraz bolo vašou súčasťou. Nechajte ho, nech si trošku zvykne na tento veľký cudzí svet. Nehovorím, že potom vás už bábätko nepotrebuje, ale je čas ho naučiť spať, lebo k vývoju potrebuje tiež aj kvalitný spánok. Aj vy, aby ste sa o neho mohli plnohodnotne starať. 

    Prajem každému veľa, veľa dobrého spánku! 

    veronika3006
    16. aug 2019    Čítané 550x

    Superhero POHÁNKA

    Je to superpotravina a momentálne aj môj superhrdina, či skôr hrdinka - POHÁNKA. Ak ju pravidelne nekonzumujete, určite ste o pohánke aspoň počuli. Veľa sa o nej za posledné roky hovorí, je totiž "znovuobjavená".

    Je to bezpochyby výživová bomba a vôbec žiadna exotika, naše prababky ju ešte poznali. V minulom storočí postupne z povedomia vymizla, svoj boom opäť zažíva za posledných desať rokov. Naši rakúski susedia ju pestujú ako liečivú rastlinu. A českí bratia patria medzi najväčších bio producentov v únii.

    A ja ju ospevujem, lebo z nej práve varím rizoto pre nás dospelých a pre toho najmenšieho hokkaido - pohánkové pyré. 

    Horčík, zinok, železo, vápnik, fosfor, draslík, vitamíny skupiny B, vitamín E a Céčko. Prihláste sa, komu nechýbajú? Ak vás trápia žilky či žily, pohánka tieto problémy lieči a pomáha v ich prevencii. Ďakuje za to zázračnému rutínu (vitamín P), ktorého obsahuje spomedzi rastlín práve ona najviac. Rutín posilňuje steny ciev a zvyšuje ich pružnosť. 

    Pohánka zatočí aj s astmou, pomáha jej predchádzať a zmierňuje jej prejavy, ak ňou už trpíte. 

    Je silným antioxidantom a zlepšuje imunitu. A ešte k tomu všetkému zvyšuje libido a potenciu. To je len pár z jej pozitívnych účinkov na naše zdravie. No neľúbte ju! 

    Takže, je naša, je superpotravina, je neuveriteľne rýchlo hotová, je lacná a je chutná. A bezlepková. 

    Chuť pohánky je špecifická, tak trocha oriešková. Jedlám dodáva charakter. Pri prvej lyžicke môj deväťmesačný zdvihne obočie, na znak toho, že mu chutí. Robí to len pri mäsových príkrmoch a pri pohánkových variáciách. Po pohánke sú všetky problémy s trávením a vyprázdňovaním u neho zažehnané, vďaka vysokému obsahu vlákniny. Rovnako aj u nás dospelých. 

    Pripravíte ju veľmi jednoducho. Toto je najšetrnejší spôsob, pri ktorom v nej zostanú zachované cenné látky. Prepláchnuť, zaliať vriacou vodou, nechať napučať (aspoň hodinku, môžete aj na noc) a potom už len podliať troškou vody a variť 5 minút, ďalších 15 minút už len nechať oddychovať pod pokrievkou. A hotovo 🙂. 

    Hovorila som, je to superhrdina!