Dajte si pozor na deti,
    vy veľkí.
    To zbierajú váš peľ,
    tie drobné božie včielky...
    Zaviečkujú si ho do zvedavého tielka.
    Napodobňujú vás.
    Sú to o vás tie najpresnejšie
    žijúce zrkadielka.
    Ich tvar je z vašej nákovy.
    Žijú na vašom chlebe.
    Raz budú také ako vy.
    Tak buďte ľudskí k sebe...

    ..
    .
    #mamaasyn#dieta#laska#love#soon#dream#hry#deti#radost#stastie#zivotnamaterskej##ihrisko#littlemen

    marsiee
    11. júl 2017    Čítané 2534x

    Potrápte deťom hlavičky: 7 tipov na hry pre rozvoj intelektu

    Každý rodič by chcel mať doma malého Einsteina či novú Mariu Curie- Sklodowsku. Ale nikto učený z neba nespadol a je preto potrebné drobcovi napomôcť, aby sa mal od čoho odraziť.

    Ako to však urobiť? Prinášame pár tipov na hry, rozvíjajúce intelekt.

    • Rozprávajte sa s ním o hocičom a to stále! Toto mu pomôže zlepšovať svoje rečnícke schopnosti. Deti vychovávané v domácnostiach, kde sa veľa rozprávalo majú často vyššie IQ skóre až o 38 bodov ako deti v domácnostiach s nie tak častými rozhovormi. 

    • Čítajte s nimi od malička a to knihy typu „Moja prvá knižka“. Deti by už pred nástupom do škôlky mali poznať základné farby, tvary, ročné obdobia, ovocie, zvieratá- všetky základné informácie, ktorým sú deti čítajúc/prezerajúc si tieto knižky vystavené. Pokiaľ pozná všetky tieto veci už pred nástupom do škôlky je na dobrej ceste.
    • Vytvárajte pre vaše dieťa pamäťové výzvy. Keď si prečítate úryvok z príbehu, vypytujte sa ho, čo sa v príbehu dialo. Žiadajte, nech ho prerozpráva vlastnými slovami. Vytvárajte rôzne tvary pomocou malých predmetov (ako sú napríklad chrumky, malé guľôčky,...), následne ich prekryte a vyzvite dieťa, aby z ostatných predmetov vytvorilo ten istý obrazec. Tieto cvičenia budujú obrazovú a slovnú pamäť.

    • Vymyslite si vlastné matematické konverzačné cvičenia. „Večera bude hotová za 5 minút.“, „Chceš jeden alebo dva koláčiky?“, „Aké máš maličké pršteky, zrátaj mi, koľko ich máš.“, „Tu máš dve lentilky, teraz ti dám ďalšie dve. Aha, už máš štyri.“. Taktiež zapleťte matematiku do čítania knižky: „Pozri, aká je tu chobotnica. Koľko má nôh?“.

    • Vhodnou hračkou pre budovanie inteligencie sú puzzle, kocky, Lego alebo Duplo. Hraním sa s nimi posilňuje svoju obrazotvornosť. Taktiež môžete využiť detských časopisov, kde môže dieťa hľadať rozdiely alebo hry podobné dobre známemu konceptu „Kde je Waldo?“.

    • Dovoľte dieťaťu riešiť problémy. Ak sa loptička zakotúľa pod stôl, nechajte ho, nech príde samo na to, ako ju vybrať. Pokiaľ sa dokáže samo rýchlo obliecť do školy/škôlky, spýtajte sa ho, čo by sa dalo robiť, aby to vedel robiť rýchlejšie. Nechajte ho, nech samo rozhodne o jednoduchých veciach ako napríklad, čo bude na večeru či obed. Deti, ktoré majú dovolené samé o niečom rozhodovať, majú vyvinutejšie kognitívne funkcie.

    • Vždy je potrebné mať potreby na vyrábanie po ruky. Čo ak by pršalo? Farebné papiere, voskovky, nožnice, lepidlo, trblietky, farby, fixky, štetce, plastelína,... Práca s tými nástrojmi cibrí jemnú motoriku, čím deti učí ako kontrolovať svoje ruky a prsty.

    Hlavne urobte z hry prioritu. Pretože to, že si vaše dieťa prácu užíva, je predsa to najpodstatnejšie.

    Pár tipov na program pre dieťa, ktoré ešte nenavštevuje škôlku 

    Foto: pixabay.com

    revia
    6. máj 2017    Čítané 1704x

    Aký program pripraviť pre dieťa, ktoré nenavštevuje škôlku?

    Vychádzky, spánok, kolektívne pohybové, náučné aj relaxačné aktivity – toto všetko škôlkari zvyčajne absolvujú počas dňa v škôlke. Ako však zmysluplne zabaviť dieťa, ktoré škôlku nenavštevuje?

    Tvorivé aktivity – drobné činnosti, ktorými efektívne vyplníte voľný čas svojho dieťaťa. Ako inšpirácia vám môžu poslúžiť nasledovné:

    • Vyšívanie na pletive - Ak máte doma 4 a viac ročné dieťa, môžete skúsiť vyšívanie na kovovom pletive. Postačí vám malý kúsok kovového pletiva, niť a tupá plastová ihla. Pletivo však orámujte páskou, aby ste predišli prípadnému poškriabaniu či inému úrazu. Ak máte strach aj z plastovej ihly, môžete ju nahradiť páskou omotanou okolo priadze tak, aby vznikol pevný hrot. Potom už len dieťa prepletá ihlu dierkami v pletive. Pri výbere motívu výšivky sa fantázii medze nekladú. Touto aktivitou sa dieťa zabaví na dlhší čas, ktorý však bude strávený efektívne, keďže prispel k rozvoju dieťaťa a zároveň mu priniesol radosť z vlastnej práce.

    • Tkanie na vetvičkách - Na túto aktivitu vám postačí malá vetvička s pár výhonkami, ktoré dieťa omotáva priadzou. Potom si zoberie vlnu inej farby, ktorú striedavo používa na tkanie a omotávanie. Výslednú „utkanú“ vetvičku môže ešte dozdobiť korálikmi či inými materiálmi. Ak si vetvičku pred touto aktivitou pohľadáte počas spoločnej prechádzky v lese či na lúke, vzťah dieťaťa k prírode, ktorý táto činnosť navodzuje, ešte prehĺbite.

    • Maľovanie, kreslenie trochu inak - Skúste maľovanie trochu inak. Namiesto malého papiera maľujte na veľké plátno, použite farby na telo a nechajte dieťa ozdobiť si tvár, kreslite kriedami na chodník či tabuľu.

    • Zaručený úspech má u detí aj bublinkové maľovanie, na ktoré potrebujete len bublinkovú fóliu, farby a kus veľkého papiera, napr. baliaceho. Papier položte na zem, z bublinkovej fólie vytvorte pre dieťa „topánočku“, ktorú mu priviažete na chodidlo a spodnú časť „topánky“ natrite farbou. Dieťa sa bude prechádzať po papieri a vytvárať tak rôzne obrazce.

    • Kreslenie múkou. Jednoducho vysypte na plech múku a nechajte deti kresliť prstami alebo paličkou. Deti si užijú nie len kreslenie, ale aj kontakt s múkou, ktorú budú s chuťou presýpať, takže je potrebné rátať aj s menším neporiadkom.

    • Maľovanie lepidlom a soľou – Na papier naneste v ľubovoľných motívoch tekuté lepidlo a nechajte ho riadne zaschnúť. Na lepidlo potom maľujte vodovými farbami, na ktoré nasypete soľ. Zrnká soli treba prisýpať na farbu ešte predtým ako vyschne, aby sa pekne rozpila. Kombinácia zaschnutého lepidla, farby a soli vytvorí na výkrese zaujímavé obrazce a určite pobaví vášho drobca.

    • Veselé pečenie - Urobte z detí malých pomocníkov pri pečení a určite neoľutujete. V predškolskom veku už bez problémov zvládnu vykrajovanie z medovníkového cesta a zdobenie hotových koláčikov. Týmto deti nielen zamestnáte, ale zároveň precvičíte ich jemnú motoriku. Zdobenie orieškami, farebnými cukríkmi či polevou zas dáva priestor na rozvíjanie fantázie. Nehovoriac o tom, že takto vlastnoručne zhotovené koláčiky im budú aj lepšie chutiť. A to už za tú trochu neporiadku v kuchyni stojí.

    • Bábika na kŕmenie z plastovej fľaše – výroba takejto bábiky je skvelá príležitosť na rozhovor o ochrane životného prostredia a nutnosti recyklácie odpadu. Vaše dieťa sa zabaví a zároveň poučí. Do hornej časti plastovej fľaše, ktorá bude predstavovať telo bábiky, vyrežte dieru – to budú ústa. Ostatné už nechajte na dieťa – vyrobiť a nalepiť vrkoče z vlny, nakresliť oči, nos, prípadne ich vyrobiť z gombíkov, dokresliť či dotvoriť šaty. Keď je bábika hotová, stačí už len nakŕmiť – cez dieru, ktorú sme vyrezali, hádžeme šošovicu, hrach či akékoľvek iné jedlo. 

    • Herbár – predstavuje spojenie príjemného s užitočným, a to najmä pre dievčatá. Počas prechádzky môžete nazbierať rastlinky a listy, ktoré si dieťa v knihe vysuší, vylisuje a nalepí do herbára. Takto ste nie len príjemne strávili čas prechádzkou, ale dali ste dieťaťu možnosť naučiť sa niečo nové a budovať vzťah k prírode.

    • Farebné divadlo – zaujímavý pokus pre budúcich malých vedcov. Do hrnca nalejte mlieko, do ktorého pipetou pridáte farbu (postačí aj obyčajná prášková farba na maľovanie kraslíc, ktorú rozpustíte vo vode). Vatovú tyčinku namočte v saponáte na umývanie riadu a zľahka sa dotýkajte povrchu zafarbeného mlieka. Dieťa bude vzniknutými obrazcami zaručene fascinované.
    • Vesmír z papiera – Na papier nakreslite mesiac, hviezdy a planéty. Tieto potom z papiera vystrihnite. Zhasnite svetlo a vložte pod papier baterku. Na strope sa vám bude premietať nočná obloha, ktorú môžete s dieťaťom pozorovať. Ak budete papierom otáčať, vyvoláte dojem pohybu. „Premietanie“ si môžete uľahčiť, ak papier prilepíte na hrniec, do ktorého jednoducho vložíte baterku.

    • Zemiaková pečiatka - mamičky v tomto fóre odporúčajú jednoduchú, ale zábavnú aktivitu, ktorú deti iste ocenia. Zemiak prerežte na polovicu a na prekrojenú časť vyrežte jednoduchý tvar, napríklad hviezdičku alebo srdiečko. Do misiek pripravte temperové alebo prstové farby, namočte do nich pečiatku a môžete otláčať.

    Ďalšie tipy a inšpirácie na kreatívne aktivity >>

    Divadlo

    Najmä v sychravý, upršaný deň bude návšteva divadla príjemným spestrením vášho programu. Takmer každé divadlo má vo svojom repertoári aj detské predstavenia, stačí len vybrať hru a rezervovať lístky. Doprajete tým svojmu dieťaťu nie len kultúrny zážitok, ale spomienku na nezameniteľnú atmosféru divadla.

    A ako nadväzujúcu aktivitu sa na divadlo môžete zahrať aj neskôr doma. S pomocou dieťaťa pripravte kulisy, zo starých závesov vytvorte oponu a zahrajte si jednoduchý príbeh.

    Centrá voľného času

    Ak chcete vybočiť zo stereotypu a pripraviť dieťaťu nový, odlišný program, navštívte centrum voľného času. V týchto centrách býva pre deti pripravený pestrý program v podobe súťaží, hier, tematicky zameraných aktivít a podujatí. Navyše, dieťa bude mať možnosť byť v kontakte s rovesníkmi, čo nepochybne pozitívne vplýva na jeho schopnosť vystupovať v kolektíve a prijímať nové roly v rámci skupiny.

    Záujmové krúžky

    Krúžky sú ďalším miestom, kde má dieťa možnosť rozvíjať svoju tvorivosť a vlohy v okruhu rovesníkov. Či už to je umelecký, jazykový alebo kreatívny krúžok, pre dieťa, ktoré nenavštevuje škôlku, predstavuje jednoznačne benefit. Všímajte si vlohy a záujmy svojho dieťaťa a podľa toho vyberte krúžok, ktorý by bol pre jeho ďalší rozvoj najosožnejší.

    Šport

    V útlom veku nie je nutné špecializovať sa na konkrétny šport, stačí ak si dieťa začne budovať dobrý a vhodný všeobecný pohybový základ. Dôležité je, aby si dieťa vytvorilo zvyk na systematickú pohybovú aktivitu, ktorá by mu prinášala radosť. Preto dieťa do ničoho nenúťte, radšej sa snažte nájsť šport či aktivitu, ku ktorej bude inklinovať. V tomto veku úplne postačí beh, preliezačky, jazda na trojkolke, bicykli, plávanie, tanec či ľahká gymnastika.

    Foto: pexels.com

    #eset #hry #pokemon_go
    Zachytili ste ošiaľ okolo hry Pokémon GO? Ak rozmýšľate o tom, že túto hru začnete hrať, tu je zopár tipov.
    Tím ESET radí: ako sa hrať a neprehrať?
    • sťahujte hru len z oficiálnych obchodov (Google Play, Apple App Store) - vyberte si tú, ktorá má najviac stiahnutí a množstvo pozitívnych hodnotení; užívatelia s Androidom môžu aplikáciu preskenovať niektorým z bezpečnostných riešení
    • neprihlasujte sa cez svoje Google konto alebo prostredníctvom účtu na Facebooku - zdieľate tak s tvorcami hry svoje osobné údaje
    • hľadajte aspoň vo dvojici a na verejných priestranstvách - obmedzíte tak riziko zablúdenia z nepozornosti a riziko ďalších hrozieb ako je napríklad okradnutie
    • zadovážte si externú batériu - hra je náročná na výdrž batérie; predaj powerbaniek sa vďaka tejto hre zvýšil až o 10 percent
    • nezabudnite na základnú bezpečnosť - sledujte okolie najmä svojimi očami nie prostredníctvom obrazovky

    Zopár zaujímavostí o hre nájdete aj v mojom článku:
    https://www.modrykonik.sk/blog/astarte123/article/pokemon-go-chytili-ste-sa-aj-vy-n43s3t/

    astarte123
    18. aug 2016    Čítané 146x

    Pokémon GO - chytili ste sa aj vy?

    Informácií o hre spoločnosti Nintendo Pokémon Go sú plné médiá. Hra bola spustená v júli 2016 pri príležitosti 20. výročia existencie pokémonov. V auguste už dosiahla hra sto miliónov stiahnutí a každý deň pribúda milión nových užívateľov. Hru si môžete stiahnuť zdarma (spoločnosť Nintendo zarába na transakciách v hre) už aj na Slovensku. Pokémonov treba brať vážne - čas strávený hraním Pokémon Go už prevyšuje čas strávený na sociálnych sieťach.

    Získali na pokémonoch

    V Singapure dokonca jedna spoločnosť ponúka zamestnanie najlepšiemu hráčovi Pokémon Go. Američan, ktorý ako prvý chytil všetkých dostupných 142 pokémonov dostal sponzorský dar - výlet do krajín, kde je možnosť chytiť špeciálnych pokémonov. Biznis si na pokémonoch postavila aj spoločnosť, ktorá bude za poplatok chodiť s vaším zariadením, chytať pokémonov a liahnuť vajíčka. Fastfoodový gigant MacDonald zaplatí lokácie, aby prilákal ľudí do svojich pobočiek, obdobný ťah využil už aj slovenský Aupark. Pokémonov použil aj útulok pre psov, ktorý inšpiruje hráčov, aby pri hľadaní vzali na opustené psíky na prechádzku.

    Dávajte si pozor

    Kvôli pokémonom štátny úrad v Arizone odobral mladému manželskému páru dvojročné dieťa, ktoré rodičia nechali samé doma a vybrali sa hľadať pokémonov.

    Prvou krajinou, ktorá zakázala hranie tejto hry sa stal Irán. Ďalšie zákazy pribúdajú - z pamätných miest holokaustu tvorcovia hry museli odstrániť PokéStops aj samotné postavičky.

    Hra vás vtiahne do virtuálnej reality natoľko, že môžete zabudnúť aj na okolitý svet. To sa stalo aj dvom mužom, ktorí vďaka nepozornosti spadli z útesu, či šoférovi, ktorý pri jazde hľadal pokémonov a havaroval.

    Skupinka amerických lupičov nastavila v hre "maják," ktorý ostatným signalizoval, že na danom mieste sa nachádza niečo zaujímavé a tak k sebe prilákali svoje obete.

    Hranie pokémonov vás môže vyjsť poriadne draho, reprezentant Japonska v gymnastike nemal vo svojom mesačnom paušále zahrnutý prenos dát v zahraničí. Na konci mesiaca ho prekvapila faktúra na 500 000 jenov (4,5 tisíc €). Dohodli sa však na znížení na 3 000 jenov (cca 27 €).

    Pri hre nemusíte len prísť o zdravie alebo o peniaze. Dávajte si pozor, aby ste neprišli aj o svoje cenné dáta.

    Spoločnosť ESET ako prvá objavila podvodnú aplikáciu súvisiacu s hrou Pokémon Go. V obchode Google play ste si mohli stiahnuť aplikáciu s názvom Pokemon Go Ultimate, išlo o locksreenovú aplikáciu, ktorá po spustení uzamkla obrazovku a donútila používateľa reštartovať svoje zariadenie. Po reštartovaní spustila aplikácia na pozadí nebezpečnú aktivitu neviditeľnú pre užívateľa.

    Tím spoločnosti ESET objavil aj ďalšie tzv. FakeApp - Guide & Cheats for Pokemon Go a Install Pokemongo. Po tom, čo ESET tieto aplikácie nahlásil boli z Google Play odstránené.

    #eset #hry #srdiecka
    Dobré ráno. Dnes poobede zavesím svoj prvý článok venovaný jednej veľmi úspešnej hre. Dovtedy si dáme anketu o srdiečka: čo myslíte, o akej hre som písala? Pomôcka: je to novinka tohto leta. Za každý tip pošlem jedno 💗a za správnu odpoveď 5 💞.

    Sú detské videohry naozaj škodlivé? Nie všetky! Pozrite si prednášku od @vlcatask #hry #pocitac

    dadk
    22. nov 2015    Čítané 605x

    Demoličná čata

    S radosťou oznamujem, že záujmy mojich mladších detí sa výrazne rozširujú. S poľutovaním musím oznámiť, že som netušila, koľko hračiek máme jednorazových.

    Je pravda, že títo naší malí dostávajú výrazne menej hračiek, ako fasovala ich staršia sestra v ich veku. Nejde ani o to, koľko to stojí, ale skôr o to, že v zásade všetko, čo som mala pocit, že by mali mať, už majú po staršej sestre. Takže tie veci iba znova vyťahujem, zhruba v tom istom čase ako sa k nim dostala Miš.

    Ok, kecám. Nevyťahujem skoro nič z toho. Predošlé riadky bol iba môj plán, ktorý dosť nefunguje.

    Ilustrujem na príklade: Nedávno som vytiahla puzzle. Také tie cca 12 kusové, niektoré časti boli do tvaru autíčok, alebo kvetiniek. Miš to skladala hádam aj po tme, keď mala cca rok a trištvrte. Krpci privítali novú aktivitu s veľkým nadšením. Tomuško hneď pochopil princíp, velice všetko vysypal a následne cpal na plochu jednotlivé kusy ako mu prišli do ruky. Ivuška vysypala svoje kvetinkové a potom si všimla, že Tomáš má určite lepšie. Tak sa začali o ne biť. Rev, krik, puzzle lietali po miestnosti, … zasiahla som v momente, keď ich začali v zápale boja krčiť. Nakoniec som ich ako tak spacifikovala a mohli sme sa sústrediť na princíp skladania puzzle. Po 4,5 sekunde to Ivanu prestalo baviť a išla sa pozrieť, či Mišuta nemá ešte lepšie puzzle. Jasné, že mala. Ale pre túto chvíľu si ich Miš ubránila.

    Tomčiak pri tom obsedel a ku koncu už vedel doplniť autíčkové a kvetinkové časti, keď som mu ja poskladala tie okrajové. Nakoniec sa tiež išiel pozrieť, či Miš nemá niečo lepšie. Jasné, že mala. Síce si teritórium ubránila, ale dostala za to zo štyri nahnevané capkance po hlave od rozhorčeného brata.

    Keď sme skúšali hrať pexeso, už od začiatku to bola katastrofa. Najprv som si zašpinila karmu, keď som v záchvate materskej iniciatívy vypla Ivuši Mášu a medveďa. To decko je na nej závislé, Máši nikdy nie je dosť. Takže tú som pre pexeso stratila, ešte som ani nevysypala krabičku na koberec. Mišuta sa zdula a nechcela hrať, keď zistila, že nebudeme hrať pexeso tak ako sa to má, ale tak, že otočíme kartičky hore obrázkom a tak budeme hľadať dvojice. Ostal jedine Tomáš a toho som to teda naučila. Ivuška sa neskôr trochu ukľudnila, vrátila sa k nám. Hrať sa síce nechcela, ale iniciatívne aspoň rozsadla krabičku, v ktorej býva to drevené pexeso uložené.

    A tu teda tkvie problém – tie dve malé deti všetko zničia. Ja im skrátka neviem, ale fakt, že neviem nijakovsky nijak vysvetliť, ako sa majú hrať s hračkami tak, aby sa mali s čím hrať aj na druhý deň. Tomáš vždy okúše pneumatiky zo všetkých autíčok, ktoré doma nájde. Ivana si sadne do akejkoľvek krabice akejkoľvek veľkosti. Zatiaľ som nenašla knižku tak odolnú, že by prežila dlhšie ako mesiac. Drobné veci stále dávajú do úst. Tomáš je schopný si to napchať aj do ostatných otvorov.

    Ak má knižka okienka, nikdy nie som dosť rýchla, aby som zabránila tomu, aby to okienko aspoň nenatrhli. Keď kreslíme, božechráň, aby som im dala do rúk fixky. Obaja predtým, než položia ceruzku na papier, ju fajnšmekersky vycmúľajú. (Potom im tečú super farebné sliny a majú super farebné fľaky na oblečení, ale to je zanedbateľný detail.).

    Zatiaľ odoláva zničeniu tuším jedine lego. Ostatné hračky, ktoré majú bežne v dosahu, vyzerajú ako keby som ich zabudla vyhodiť. Ivuškina bábika Máša vyzerá ako vytiahnutá zo smetí, pre zmenu. Miesto vlasov jeden súvislý stojatý dred. Ani tú vec nemôžem oprať, lebo rozpráva.

    V zásade ak chcem nejakú hračku uchovať aj pre nasledujúci deň, musím pri nich sedieť a dôsledne dbať na to, aby sa s ňou hrali tak ako sa má (uf, pri týchto slovách sa cítim ako vrah kreativity) a aby sa o ňu nezačali biť. V opačnom prípade vec zničia.

    Je mi to ľúto, lebo takto sa nedostávajú k veciam, ku ktorým by už mohli. Priznám sa, že nemám toľko času, aby som pri nich mohla sedieť toľko, aby sa mohli s niektorými vecami hrať viac. Ideálny vzorec, v ktorom im to dám, ukážem čo s tým a potom sa hrajú sami, nefunguje. Rada by som vedela, či je to pri dvojičkach normálne. Miš taká nebola, ale je pravda, že to jedno decko sa po prvé ľahšie ustráži, po druhé viac si dá povedať a po tretie nemá sa s kým o hračky mlátiť.

    Tak neviem teraz. Raz budem vnúčatám rozprávať, že sorry, ale nemám žiadne autíčka po vašom tatinkovi, pretože keď bol malý, zožral im všetky kolesá.

    Viac na www.omichi421.wordpress.com

    Hry trinásťročného Ondreja pomáhajú mentálne postihnutým. Rozhovor s ním tu: http://vlcata.dennikn.sk/hry-trinastrocneho-ond... #hry #autizmus #obrna