Kedy dať dieťa prvý raz ku starým rodičom?

15. dec 2023

Kedy ste uznali za vhodne, aby vaše dieťa vyše 2rocné (28m) mohlo bez vás stráviť par dni u starých rodicov? Bývajú 400km, cize vidíme sa cez rok len 5-6 krát po par dni, ale majú pekný vzťah, dcéra ich spoznáva na fotkách, ked sú spolu hrajú sa, rozumejú si. Síce ešte nieje odplienkovana ale občas ohlási ze chce kakat tak do nocnika to krásne urobí. Každým dňom je samostatnejsia, spapa už čokoľvek fajne.
Ide mi o to, ze je to ich jediná vnučka, a aj to tak navždy ostane. Sú to manželovi rodičia a myslím ze by si ju mali aj sami užiť trochu, doteraz sme furt boli všetci spolu čiže všetok servis som robila jasne ze ja, oni sa len hrali. A niesom sebecká ale možno by to prospelo aj im. Ked bola menšia tak toto mi nenapadlo ani za svet ale uvedomila som si ze už by mi to problém nerobilo, jasne ze smútok by bol ale už je to iné, uz to nieje novorodenec ani lezún, a dôverujem im plne. Kedy ste vy dali dieťa takto na 4-5 dní ku starým rodičom?

rebrambora
15. dec 2023

Po troch mesiacoch na necely vikend, potom sme to stupnovali.

hylary
15. dec 2023

400 km by som na 5 noci nedala dieťa ani za svet... A už vôbec nie také malé

alexandra383
15. dec 2023

Od 10mesiacov zvykla prespat. Od 2rokov uz chodila aj na 2 tyzdne. Ale vacsinou taky tyzden.

mikadooo
15. dec 2023

A oni ju chcú samú bez teba? Či len ty si usúdila, že už by sa to hodilo? Nech majú okrem radosti aj trochu starostí...? U mňa každé dieťa bolo iné, takže nebudem ani radiť, je to veľmi individuálne, kedy dieťa prvý krát zvládne v pohode odlúčenie od matky.

hsara99
15. dec 2023

Podľa mňa nad tým uvažuješ správne, častokrát aj tu je vidno chorú opiciu lásku matiek, ktoré aj v 5 rokoch majú problém dať dieťa na poobedie starým rodičom. Osobne si mylsim, že pre deti je nesmierne dôležité si budovať pekne medziľudské vzťahy a spomienky aj s inými ľuďmi ako len rodičmi.

elenita
15. dec 2023

Tak moja ma 28 mesiacov (😁) rovnako ako Tvoja, moji rodicia byvaju o 2 ulice dalej, ale na viac ako par hodin by si ju nevzali...a na noc uz vobec nie. A to ich pozna velmi dobre. A teda ani ona sama by tam neostala 🤷‍♀️ Ale kazde dieta je ine, Ty si svoju dcerku poznas najlepsie.

mikadooo
15. dec 2023

@hsara99 to čo opisuješ, je extrém. Poznám veľa matiek, ktorým detičky do 3r. nevydržali na noc bez plaču za mamičkou. V 5r. ani jedno z týchto detí nemali problém prespať u babky (aj keď niekedy to bolo, že "musí, lebo babka/mama/dedo chce").

hendikep
15. dec 2023

moju prvorodenu som dala az ked sama chcela .. a bolo to minuly vikend 1x 🥹 , ma 4,5roka. Ale byvaju od nas asi 2km a bola to jedna noc.

4stanka4
15. dec 2023

dala by som ale keď nepýtaju.... 😞 ma 3r4m

tetapetra
15. dec 2023

Od 3rokov je počas letných prázdnin u mojich rodičov. Bol už aj mesiac aj dva a aj počas zimných prázdnin. (500km)

sintra
15. dec 2023

Dvojrocnu dat 400 km daleko na niekolko noci mi pride este dost vela. Tak od 4 rokov by som dala.

kleopatra114
15. dec 2023

Takéto malé dieťa by som kľudne dala na noc , dve - keby bývali blizsie , že môžem kedykoľvek prísť , keby sa niečo stalo. Takto na 5 noci , vyse 400 km mi príde veľa .

mimi3008
15. dec 2023

@hylary presne, tak by som nedala ani stvorrocneho

dankabetka
15. dec 2023

Ahoj, syn mal takmer 2 roky ked sme ho nechali babke na jednu noc- skusobne, zvladli to krasne obe strany (180km) , ked mal 3 roky bol na 3 noci

mamickalisticka
15. dec 2023

Naše dvojky sme skúsili dať v lete, mali 2roky a 3 mesiace a nezvládli to.. večer plakali za nami, nechceli sa ani vyzliekať. Pritom k babine chodia radi. Tak asi teraz cez sviatky to skúsime znova. Veľmi to potrebujem(e), aby sme mali konečne večer na rande. Starší syn v pohode od dva a pol roka spával u babiny aj celý víkend.

zuzkaa1991
15. dec 2023

My mame 5.5r.vidime sa kazdy víkend obcas aj cez.tyzden byvame cca.30km.od seba a mala nasa neprespala nikdy bezo mna...lebo nechce a dokonca do.8m sme tam bývali...
Teraz.nie raz.hovorime.ze. nech ide na víkend atd a nehrozi...a maju super vztah cez den ostane bez problémov ale.cez noc nie...

katica06
15. dec 2023

Autorka milovala som moju babku aj dedka a zbožňovala som čas trávení s nimi. Keď som bola bábo ešte nebol RD tri roky, mama sa kvôli financiám musela vrátiť do roboty tak som bola viac ako dva roky až do nástupu do mš u svojich starých rodičov každý týždeň od Ne do Pia. Tak som nikdy nemala problém nechať na noc aj viac moje deti u mojej mamy o oveľa mladšom veku ako je teraz tvoje

weronca22
15. dec 2023

Vsetko zavisi od dietata… dcera bola 1x na vikend ked mala skoro 4.. sama sa vypytala. Syn bol 1x ked mal 2 roky aj 4 mesiace a to rovno na 5 dni.. bolo to uplne v pohode, ale jemu pomohlo aj to ze mal pri sebe sestru🙂

autor
15. dec 2023

@katica06 no, toto je aj môj prípad. Mala som 1,5r keď sa mi narodila sestra, rodičia ma na par dni po príchode z pôrodnice dali ku babke a dedkovi. Síce sa to nedá porovnať lebo bývali od nás pohodlných 10km, ale ja si aj z detstva toho viac zažite ho pamätám ztade viac, ako z domu. Fotoalbumy to potvrdzujú, proste bola doba taka asi, pred 30timi rokmi. A to dokonca starí rodičia ešte vtedy pracovali, ráno odišli do prace do mesta, ja som ostala s dedovym otcom - pradedom. On mal 80+, ja cca 2-3 roky max, a zvládol to, zvládli to oni, ja bez problémov, a moja mama mala veľkorysu pomoc v tejto podobe. Celé ranné detstvo keď sestra ochorela, takmer do hodiny dedo trubil pred domom a bral ma ku nim. Príde mi to dnes také, ze áno ako tu píšete o uzkostlivych mamach co neprežiju hodinu bez dieťaťa... Ja som do nedávna bola rovnaká, nevedela som si predstaviť žeby dcéra jednu noc spala inde. Ale materská mi zachviľu konci, a uvedomila som si ze oni si ju tiež musia trochu užiť, musia vytvoriť vzťah, spomienky, zážitky, dcéra je 24/7 len somnou, ani návštevy tu nechodia, my ku nikomu nechodíme žeby sa s niekym z rodiny na chvíľu pohrala, vôbec nič. Chcem aby sa trosku otukala a mozno aj aby oni aspoň čiastočne pridali ruku ku výchove. Myslím ze iný rešpekt bude mať ku nim ako ku mne. A jasne ze by som plakala a každú chvíľu svokre volala, zeco robia, ako sa majú, atď.. Ale už by to nebolo také úzkostlive. Cítim ze ja som na to ready. Keby oni povedali ze chcú byť par dni s nou sami, tak ju zajtra pobalim. Neviem ci ma chápete..

lujza123
15. dec 2023

Ty si poznáš dieťa aj starých rodičov, urob ako cítiš. Na toto nieje všeobecná odpoved, každý to ma inak, vzťahy v rodine sú iné. Niekto necháva deti od malička a niekto ich nepustí ani v 7mich rokoch

Moja dcérka chodila k otcovi už od malička (1rok) ale iba na deň, u mojich rodičov ostala tak ze som ju uspala večer a prišla po ňu až druhý deň poobede. Celkovo do tých 4 reagovala zle ked bola bezo mňa viac ako 2 dni, potom to už bolo v pohode.
U nás to bolo ale iné, všetci bývame blízko, u vas ta diaľka robí svoje. Ked cítiš ze si s tým ok vyskúšaj.

cherrystone
15. dec 2023

nasa bola v tomto veku u svokrovcov vyse mesiaca vkuse, ked sme prerabali 😅 a doteraz chodi na tyzden a viac tam. ale zase na nich je 100% spolah vo vsetkom, zboznuju ju, vedia sa postarat, venuju sa jej, sami si ju pytaju aj ona sa k nim pyta.. to napriklad moji rodicia su ina kapitola, tam sama este nebola doteraz a to uz ma 5. tam uz vidim, ze by tu starostlivost nezvladali lebo su uz zvyknuti na svoj komfort.

nairia
15. dec 2023

tak tu je strasne vela faktorov, ktore do rozhodovania vstupuju. prvy krok je ten, ze ty sama citis, ze si na to pripravena. ok. este druha vec, ci aj dieta je pripravene.
moja ma nieco malo cez 2r a ja by som ju na noc k starym rodicom nepustila este. moji rodicia sami ju nechcu, pritom su vitalni a vsetko v pohode, ale sami povedali, ze mala je este prilis mala. svokrovci by ju snad k sebe aj nastahovali. problem je, ze stari rodicia byvaju 100km+ od nas. ked k nam pridu na navstevu, su s nou aj sami, nie raz sme isli von s muzom a mala spala, oni strazili. s tym problem nemam, ale aby ostala mimo, to nie. napr. k svokrocom by som ju nedala aj tak- su na tom zdravotne vselijak a mna hlava nepusti, zeby som ju tam mala nechat a moze sa cokolvek zomliet. k takemu malemu dietatu potrebujes mat 100% istotu, ze sa postaraju.
urcite na tvojom mieste by som zacala s tym, ze sa ubytujem nedaleko a malu necham u starych rodicov, aby v pripade krizy bolo mozne prist v relativne kratkom case. ak by to bolo ok po par razoch a dieta si zvykne, tak uz potom samozrejme podla uvazenia.

katica06
15. dec 2023

Mladšia dcéra mala iba 6mes, staršia 19mes keď sme šli na svadbu a v pohode to zvládli s babkou aj cez noc.
A tak isto nemali problém zostať ani u krstných rodičov. Žiadne adaptačné v mš, žiadny ranný cirkus, či plač za mamou. A mohla by som napísať mnohk ďalších prípadov.

thoughtfulweirdo
15. dec 2023

Úplne jednoducho- vtedy, keď dieťa prejaví záujem.

mer12
15. dec 2023

Ja mam síce 3r, ale napíšem aj tak. Celu rodinu máme 400km od nás, keď ideme k ním sme tam standardne týždeň, občas 2. Svokra dosť nahanala kedy im už konečne syna nechám na noc. Nakoniec sa rozhodol sám asi pred pol rokom, čiže 2,5r mal. Všetko super, spolupracoval, ale ráno už bol taky nijaký, smutný. Keď som poňho prišla on bol úplne mimo, rozciteny a cely deň sa odo mňa nevedel odlepit, bol seriózne ako novorodenec, všade pri mne. Od vtedy sme tam boli asi 4x, z toho 3 razy sa znova rozhodol, xe ostane spať ( alebo sa rozhodla babka ?) A znova ten istý scenár. 1 noc zvladne, viac nie a potom sa nevie odo mňa odlepit. Dokonca mam dojem, že čím je starsi m, tým je to horšie. Babku s dedkom miluje, vidno, že je tam šťastný a ma ich rád no ťažko to znáša bezo mňa. Čiže, moja rada, vyskúšať 1 noc, vy s mužom sa ubytujete niekde na hoteli alebo co a uvidíte ako to zvladne. Určite by som neodniesla dieťa na niekoľko dní takto ďaleko prvý x. Môj už k svokre spať najbližšie roky nepôjde, ale to už sú iné dôvody.

7lenka11
15. dec 2023

Ro, ako cítiš. Ale ak sa chceš vyhnúť nejakým smutným momentom alebo že budete musieť na diaľku riešiť nejaké patálie, tak si odskúšajte najprv jednu noc oddelene. Napr pôjdeš s mužom na wellness kusok od rodičov a dieťa ostane u nich. Ak sa bude niečo diať, môžeš kedykoľvek prísť. A takto postupne.. Zároveň nesúhlasím s názormi, že dieťa je moc malé na to, aby bolo u starých rodičov. Máme v rodine 4r dievčatko, ktoré od 2r chodí na víkendy k starým rodičom a nijako mu to neuškodilo. Má krásny vzťah so starými rodičmi, asi aj lepší ako s rodičmi..

lossless
15. dec 2023

Nas ma tiez necele 3r , u starkych este nespal sam a nemyslim ze tak skoro bude. Vzdy sa tam tesi, ma s nimi pekny vztah, no ostat tam spat bezo mna nechce aj ked babka sa stale dozaduje. Inac ja som tieto prespavacky u starych rodicov ako dieta vobec nemala rada a to som nebola nijako extra naviazana na rodicov.

terezka1947
16. dec 2023

Nem už síce z oboch strán nikoho,ale nemala by som problém aj hneď,odkedy by som nekojila.
Lebo viem,že by to boli zvládli a nemala by som sa čoho báť.

brrrrrciatko
16. dec 2023

Ja by som ju dala dala zo zaciatku iba na 1 noc. A uvidíte ako bude reagovat. Moje deti prespavali kazde v inom veku. Podla toho ako boli zrelí. Najmladsi syn by doteraz nespal u nikoho, kebyze nenastala ista nevyhnutna situacia. Ku podivu do na prvýkrát na 5 nici zvladol uzastne.. Kamoskin syn uz pekne od 2 rokov prespaval u babky a uplne v pohode. Je to úplne individuálne.

diewcatqoo
16. dec 2023

My mame rodicov a svokrovcov 500+km a prvykrat bol sam na noc u svokrovcov, ked mal 5 rokov. Vydrzal jednu noc a viac nechcel.