Vysvetlenie výsledkov magnetickej rezonancie

modrykonik999
19. apr 2024

Zachytený rozsah od C5 po L1. Th-kyfóza zachovaná v hornej polovici a mierne napriamená v dolnej polovici bez výraznejšej skoliózy. Primárny AP rozmer spinálneho kanála je hraničný, cca 14 mm. Výška tel stavcov zachovaná. Zobrazený skelet bez podozrivých ložísk. Naznačená deformujúca spondylóza s miernou prominenciou ventrálnych až ventrolaterálnych hrán tel stavcov. Zobrazený skelet bez podozrivých ložísk, bez nápadnejších Modic I. zmien vo vyšetrenom rozsahu. Miecha bez evidentných patologických signálových zmien. Incip. degen. zmeny fazetových kĺbov multetážovo s maximom v oblast C/Th prechodu a hornej Th chrbtce.
V úrovni C6/7 prítomná malá hernia disku centrálno-paracentrálne bilat. do 1,5 mm v AP smere bez kompresie miechy. Foraminálne priestory nezúžené.
V úrovni Th2/3 naznačené vyklenute disku vpravo foraminálne bez závažnej stenózy neuroforamenu, bez kompresie nervového koreňa. Miecha bez útlaku.
V úrovni Th3/4 širokobázová hernia disku vľavo paramediálne až foraminálne do 1,5 mm v AP smere s impresiou do durálneho vaku bez kompresie miechy. Naznačená objemová redukcia ľavého neuroforamenu bez kompresie nervového koreňa. Pravý neuroforamen voľný. Nie je vylúčený minimálny kontakt na odstup koreňa Th4 l. sin.
V úrovni Th4/5 nepatrné vyklenute disku vpravo subartkulárne s miernou prominenciou dorzolaterálnych hrán tel stavcov bez kompresie durálneho vaku, bez stenózy neuroforamenov.
Znížená hydratácia disku Th7/8 s jeho nepatrným fyziologickým vyklenum bez kompresie miechy a bez stenózy neuroforamenov.
V celej zobrazenej Th chrbtci bez závažnej stenózy neuroforamenov, bez foraminálneho útlaku nervových koreňov.
Záver:
Zachovaná horná polovica Th-kyfózy, napriamená dolná polovica Th-kyfózy.
Drobné vyklenuta intervertebrálnych diskov v hornej polovici Th chrbtce s maximom v úrovni Th3/4 vľavo paramediálne až foraminálne, pričom neviem s istotou vylúčiť minimálny kontakt na odstup nervového koreňa Th4 l. sin., ale bez jeho výslovného útlaku. Nepatrné vyklenuta intervertebrálnych diskov sú aj v ďalších etážach čo je bližšie uvedené v rámci popisu, ale k výraznejšej kompresii durálneho vaku nedochádza. Foraminálne priestory v celom zobrazenom rozsahu bez závažnejšieho zúženia.
Minimálne degeneravne zmeny fazetových kĺbov s maximom C7/Th1 vľavo, ale bez závažnejšej stenózy príslušného neuroforamenu a bez útlaku durálneho vaku.
Ostatné v popise.

zuzanka.zuzu
19. apr 2024

lekár by to zvládnuť mohol 😉

taktotedanie
19. apr 2024

Takze nabuduce pripoj aj potiaze co mas a ak budes mat dalsiu otazku ohladom zdravia tak do skupiny zdravotnici na MK
Za mna nic tragicke, v jednom bode nevedia vylucit kontakt s nervom ale to by si musela/musel mat nejaku symptomatologiu

modrykonik999
autor
19. apr 2024

@taktotedanie ahoj. Dakujem. Na lavej strane chrbta v urovni zaludka mavam bolesti ihned po jedle.

taktotedanie
19. apr 2024

@modrykonik999 nevyzera ze z chrbtice

taktotedanie
19. apr 2024

@modrykonik999 riesila by som gastro