Nehnuteľnosť nezahrnutá do dedičstva

kaitara
10. máj 2015

Dobry den mate niekto skusenost s nehnutelnostou, o ktorej nevieme, ci je zahrnuta do dedicstva. Surodenec pred 20 rokmi zomrel a zostala po nom 1/8 starej chalupy, ktora nebola zahrnuta do dedicstva resp. netusime, ci bola zahrnuta alebo bola odmietnuta, pretoze jediny dedic nema zaujem otvorit dedicske konanie ohladom nehnutelnosti. Ignoruje nas aj sud s ten rozhodol, ze len on moze riesit otvorenie dedicskeho konania. Chalupu nemozeme predat a ani vysporiadat. Stretli ste sa uz s podobnou situaciou?

stary_ujco
10. máj 2015

Priznám sa, že nerozumiem. Čo je na lv tej chalupy? Stále patrí osmina bratovi?

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kaitara
autor
10. máj 2015

@stary_ujco ano stale je na bratovi a sud rozhodol, ze my nemame pravo dosvediet sa, co preslo a co nepreslo dedicskym konanim a preco nie je cast domu zahrnuta v dedicstve.

kaitara
autor
10. máj 2015

@anetkaadamko pravese za brata nemozeme. To moze len dedic.

stary_ujco
10. máj 2015

Obráťte sa na pravnika. Treba dať žalobu o určenie prava a vlastníctva k nehnutelnosti. Tým sa už súd musí zaoberať. Pôjde to okľukou. Keď zistia ze brat je nebohý a ostal po ňom nevysporiadany majetok, tak otvoria dedičské. Ak jediný dedič odmietne dedičstvo, tak budú nasledovať ďalšie vedúce k vášmu vlastnictvu, keďže predpokladám, že daný dom dlhodobo užívate. Bude to zdĺhavé a na veľa krokov, ale tak snáď sa podarí...

kaitara
autor
10. máj 2015

@stary_ujco no ved o to ide. Dali sme to na sud a po 4 rokoch a spuste odvolani prisla odpoved, ze tvorit dedicske konanie moze len dedic po bratovi a my nie. Sa mi to vobec nezda, pretoze my ostatni sme bezbranni.

renab
10. máj 2015

na kataster portáli by ste sa snáď mali dozvedieť, kto všetko je majiteľom predmetnej chalupy. a potom sa s ním dohodnúť.

kaitara
autor
10. máj 2015

@renab majitelom je zosnuly brat, jeho syn nekomunikuje s nami, so sudom a ten urcil, ze s tym my nic nespravime, musi vyjst inuciativa zo syna a ten nema zaujem. My nemozeme nic.

renab
10. máj 2015

@kaitara to znamená, že nehnuteľnosť do dedičstva zahrnutá nebola. a nedalo by sa obrátiť na súd so žalobou o bránenie v užívaní nehnuteľnosti?
chcelo by to zrejme právnika. ☹

lilitela
10. máj 2015

@kaitara Som to nepochopila uplne, ten syn je majitelom celej chalupy, alebo iba tej 1/8? Ak figuruje ako vlastnik, tak nejake dedicske prebehnut muselo, nie?

kaitara
autor
10. máj 2015

Syn nie je majitelom, lebo chalupa nebola zahrnuta v dedicskom konani. My konanie otvorit nemozeme, len syn a ten nechce. Mali sme pravnika a 4-rocny sudny proces, v ktorom nam oznamili, ze o dedicstvo sa musi prihlasit dedic a ten nechce.

lenkamlenka
18. máj 2015

Bude potrebne pravdepodobne podat zalobu na určenie vlastnickeho prava a preukazat naliehavy pravny zaujem.