Presun záložného práva

1. aug 2022

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať hlavne niekoho kto riešil podobnú situáciu alebo sa v aspoň vyzná vo financiách.
Pýtala som sa dvoch finančných poradcov a dostala som dve rozdielne odpovede, písala som aj do banky, zatiaľ bez odpovede.

Máme s mužom byt na hypotéku, chceme kúpiť pozemok a stavať dom. Aby sme mali prostriedky na stavbu, musíme najskôr predať byt, dve hypotéky súčasne nám príjem nedovolí.

Keď prenesiem záložné právo na rodičovský dom s vyššou hodnotou ako byt, byt predám, je potrebné hneď vyplatiť pôvodnú hypotéku alebo si ju môžem ponechať (v podstate by mi peniaze za predaj bytu prišli na účet), naďalej splácať splátky, z peniažkov viem zafinancovať stavbu a preniesť záložné právo už na novostavbu?

Jeden poradca mi povedal že je pre mňa výhodnejšie nevyplatit hypotéku a nechať si ju naďalej a druhý poradca že po predaji musím vyplatiť hypotéku. Mne to ale nedáva zmysel, potom z akého dôvodu by som prenášala záložné právo na rodičovský dom keď by som voči banke dlh vyplatila?

Ďakujem za každú radu, kľudne do správy

alice8mi
1. aug 2022

ahoj. určite sa to dá vybaviť presne tak ako píšeš. najprv si podáte o zmenu predmetu zabezpečenia, záložné právo z bytu bude prenesené na dom (na dom budete musieť dať vypracovať aktuálny znalecký posudok,a ozaj tá hodnota dpmu musí byť min.rovnaká ideálne vyššia ako hodnota bytu). následne keď dokončíte Váš dom zase požiadate o zmenu zabezpečenia a ťarcha sa znova preloží. Je potrebné ale rátať s výdavkami: každá zmena na úvere čosi stojí (konkrétne u nás je to 170 eur), budete dávať návrhy na vklad do katastra, to je cca 50-60 eur za každé podanie, +znalecký posudok...

hviera81
1. aug 2022

ak zmenite predmet zalohu, tak nemusis vyplacat hypoteku.
to by ste museli, iba keby na byte zostala hypo a predajom sa vyplaca rovno hypo.
ak mate moznost preniest hypo na inu nehn, urcite by som volila radsej tento sposob, nez novu hypo

autor
1. aug 2022

@alice8mi
@hviera81
Ďakujem veľmi pekne 🙂

simka9956
7. nov 2022

Ahoj, ako ste to nakoniec vyriešili? Nás čaká prenos záložného práva v týchto dňoch a celkom som z toho rozrušená.
Nehnuteľnosť na ktorú chceme hypo preniesť je v cca rovnakej hodnote ako nás pôvodný byt, a plus máme založený aj mamkin byt .
V akej ste banke ? Ako dlho trvalo posudzovanie?
Ďakujem

autor
12. nov 2022

@simka9956 zatiaľ sme to neriešili ďalej keďže nastal problém s mužovou bývalou exekúciou (ja mám hypotéku sama, s mužom ju len platíme spolu) takže musíme počkať kým bude dôveryhodný pre banku aby sme vedeli vziať jeho menom pôžičku na pozemok.

Je to však tak ako som pôvodne písala, hypotéku vyplácať netreba, postačí preniesť záložné právo a hypotéka sa len spláca ďalej.