Dokáže sa vyliečiť chronický klamár?

kikusha2212
1. feb 2022

Ked je uz klamstvo v takom stadiu, ze ani ta osoba nevie co je pravda. Ked uz ma tak pomiesane spomienky, predstavy, vymysly do jednej hromady? Ked uz sa stratil sam v sebe? Clovek, ktory klame aj ked sa najprv prizna, potom to prekruti, pri konfrontacii sa opatocne priznava a opatovne schovava?
Clovek ktory sa boji hovorit o sebe a boji priznavat svoje chyby, boji sa niest nasledky. Chronicke klamanie vzniklo este v detstve. Ma este sancu dostat sa z toho a naucit sa byt uprimny v prvom rade k sebe a potom k druhym? Dokaze sa taky clovek prestat bat nasledku, trestu alebo ako to navzat? Maska idealu, ktoru si nasadil sa boji dat dole. Preco? Aby nebol povazovany za nedokonaleho? Da sa s tym nieco robit, ked clovek tak klame, ze dokaze neuprimnostou zabit poslednu doveru jeho blizkych v neho? Mysöite, ze sa da z tohto vyliecit?

kim2028
1. feb 2022

Bohužiaľ ťažko. Chronický klamár sa nezmení už, aj keď bude stále sľubovať hory doly.... Stále bude tým klamárom. Holka utekaj...

77daniela77
1. feb 2022

Tiez neverim ze by sa dokazal zmenit🤔

andreatytler
1. feb 2022

@kikusha2212 Poznam presne takeho cloveka. Moj svagor. Velmi smutne, lebo sa mu koli tomu uplne rozpadol manzelsky vztah. Ja tiez beriem kazde jeho slovo s obrovskou rezervou. Skoda, lebo inac je to super clovek.
Cim dlhsie klame, tym tazsia a hrozivejsia je ta predstava ze by sa nakoniec priznal. Myslim ze si to velmi dobre vystihla, s tou maskou dokonalosti a ze sa to deje preto lebo su tam urcite psychicke bloky alebo problemy. Kym nevyriesia tieto problemy, nedokazu prestat s klamstvami. A to musia oni sami chciet to vyriesit a ked to trva uz roky, treba na to odbornu pomoc.

aliaray1
1. feb 2022

@kikusha2212 zial nie, ty ho nezmenis a zazrak by si cakala podla mna zbytocne.

benit
1. feb 2022

@kikusha2212 zazila som jednu taku odobu. Ona uz zila v svojich klamstvach. Len sa zamotavala rak, ze uz ani ona nevedela co je klamstvo a co real. Neverim, ze sa to da zmenit. To by sa musel ten clovek nejako liecit.

kim2028
1. feb 2022

@benit Podľa mňa lieky neexistujú na to... :D

benit
1. feb 2022

@kim2028 myslela som nejaku psychoterapiu.🙈
Na toto pilulky nie su, bodaj by boli.

janewithane
1. feb 2022

Podľa toho či chce.. môže riešiť hlbkovu psychoterapiu..ale výsledky asi nebudú na počkanie a hlavne sú neisté..

kikusha2212
autor
1. feb 2022

Tak je ten clovek uz uplne odpisany? Treba ho nechat zit si vo svojich predstavach?
Poznate realne pripad kedy sa taky clovek s odbornou pomocou dokazal vyliecit?

bluka2
1. feb 2022

Možno nie úplne odpísaný, ale tak keď si on sám problém neuvedomuje, čo sa dá robiť? Asi len nič.

jamidea
1. feb 2022

@kikusha2212 NIE, NIE, NEDOKAZE

kikusha2212
autor
1. feb 2022

Problem si uvedomuje, napriek tomu nema silu bojovat proti tomu a radsej podlahne pocitu neponizit sa priznanim si chyby.

jozefmatej
1. feb 2022

@kikusha2212 nikdy!Kto raz oklame klame stále!

zmrzlinka2021
1. feb 2022

@kikusha2212 Je tazke povedat, ci je cesta von. Kazdopadne, ty tu nie si od toho, aby si niekomu robila samaritanku a seba psychicky zrujnovala. Ine by bolo, keby dotycny clovek chodil naterapie a na sebe pracovat.

saraxyz
1. feb 2022

@kikusha2212 uvedomuje si, je to dobré. Podľa mňa, keby raz povedal pravdu a zistil by, že pravda oslobodzuje, tak by sa s tým dalo pracovať. Ale asi potrebuje oporu

aliaray1
1. feb 2022

@kikusha2212 snazis sa to pochopit a bavit sa o pricinach a o zmene chronickeho klamarstva s klamarom samotnym - podla mna uplne zbytocne a utopia. Ty ho nezmenis. Bud ho ber aky je so vsetkymi rizikami a nasledkami, alebo utekaj od toho. Zial viac poradit neviem.

janewithane
1. feb 2022

@kikusha2212 tak si si sama odpovedala. Ak nemá silu, ty to zaňho nemôžeš spraviť..

kikusha2212
autor
1. feb 2022

@aliaray1 ty si to presne pochopila. Ja nemam tu moc. Bud to zmeni on sam alebo nikto. A ja sa uz len musim rozhodnut ci budem v neistote cakat alebo to vzdam.

majamat
1. feb 2022

mala sanca. on s tym evidentne zije cely zivot, on pravdu hovorit jednoducho nevie. nepozna to.

karolinakr
1. feb 2022

určte nie, to by ho musela zhora osvietiť, ked Desperado s važnou tvarou dokazal tvrdiť že vladca Libye je jeho stryko a do rozhovoru telky JOJ to daval s kamennou tvarou, tak si myslim, že takym ľudom nie je pomoci

mamina0078
1. feb 2022

@kikusha2212 pokiaľ to vzniklo traumou z detstva tak sa dá pod odborným vedením, najprv sa bude musieť zmieriť s tou traumou, že už mu nič zlé nehrozí ak bude hovoriť pravdu a nebude musieť sa skrývať za klamstvo. Veľa takých ľudí to klamstvo používa ako obranu aby im nebolo opäť ublížené. Pokiaľ by to mal v povahe, robil by to nevedomky alebo naschvál bez zjavného dôvodu tak nie.

janewithane
1. feb 2022

@kikusha2212 pozri ak sa jedna o partnera s ktorým ešte nemáš deti, utekala by som. Nie si Matka Tereza .. ak s ním máš deti tak by som sa aj tak snažila osamostatniť aby to teba a deti co najmenej ovplyvňovalo. Véd ak chce na tom pracovať, môže aj keď budete od seba.. len dobre preňho. Mne pomohlo jeden vzťah ukončiť práve to ze som si povedala, že možno ho toto konečne nakopne to riešiť.

janetinka27
1. feb 2022

@kikusha2212 je viac typov klamarov. niektori su tak presvedceni o svojej pravde, ze sami sebe uveria hocico. moja znama bola vychovavana tak, ze vsetci ludia su menej zdatni vo vsetkom ako je ich rodina. vybudovali v nej divne sebavedomie.ona nikdy nezazila trapas, nikdy ju nikto nezosmiesnil, vzdy bola nad vecou, vzdy si plnila ulohy, nikomu nic nedlhuje, kazdemu sa moze pozriet do oci. pri takomto postoji nikdy nepripusti, ze sa mylila, ale urobi to, ze bez mihnutia oka tvrdi nieco uplne ine ako tvrdila predtym. hovori to so vsetkou vaznostou. pritom v poslednom case si presla tazkym obdobim, porod, odchod manzela pod tlakom jej rodicov. clovek by cakal,ze nieco prehodnoti. ale je to naopak, pozmiena to, co hovorila predtym, tvrdi vzdy nieco uplne ine. najhorsie je to,ze jej to nikto nepovie, lebo vsak ju vychovavali ako neomylnu a teraz nevedia ako jej povedat, ze sa predsalen myli.

myslim, ze su ale aj take typy klamarov, kde je moznost napravy, najma ak ide o urcitu pozu, skryvanie vlastnych chyb, ktorych si je ten clovek ale vedomy. to znamena,ze je pritomna sebareflexia,ale z nejakeho dovodu ten clovek potrebuje posobit pred ostatnymi lepsie ako je. ako ta maska dokonalosti. tu je podla mna moznost sa z toho vyhrabat, ked bude vystaveny ludskej ubohosti a tragedii. ked pochopi, ze aj on je len clovek a nic viac ako clovek. moze sa to prelomit, ked sa bude musiet znizit k niekomu, kto je naozaj bolestne bezmocny a pochopi bezvyznamnost svojej dokonalosti a stane sa opat clovekom, ktory je schopny priznat svoju nedokonalost a odhodit masku.

denisa340
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenkakravcova
1. feb 2022

@kikusha2212 Ja verím, že sa takýto človek dokáže zmeniť. Ak chce. Ak chce. A musí chcieť sám od seba.
Ja osobne som s tým mala problém. Častokrát som prehanala, dokreslovala situácie každodenného života, tak ako mi to vyhovovalo.
Mne pomohlo to, že som konvertovala a uvedomila som si, že každé aj malé klamstvo je tým, čo ma vzďaľuje od morálneho človeka a od dobrého života na druhom svete. Osobne ma dosť motivovalo to, že Prorok mal také výroky ako ze "ti, ktorí klamú, ku mne nepatria". Keďže som chcela nasledovať jeho príklad, tak som sa začala snažiť.
Trvalo to par mesiacov, ale stálo to za to.
Za mňa teda, áno, dá sa zmeniť, ale musí to chcieť ten človek sám od seba. 🙂

daniela2202
2. feb 2022

@kikusha2212 človek sa nemení !!!!

lienkaklaris
2. feb 2022

@kikusha2212 hm, moze, ale terapia sa ti mozno nebude pozdavat. Uz tu tato tema bola, ale ludia to cele prekrutili, a to napriek tomu, ze to funguje. Modlitba je riesenie aj pre chronického klamara.

n2211
2. feb 2022

@kikusha2212 dá sa, treba len chcieť a zapojiť psychiatra a psychológa, napíš mi ak by si potrebovala

slovakboy
2. feb 2022

@kikusha2212 mne to skôr pripadá že je narcis. Chorobní narcisovia klamú. Pozor pretože pre neho priznanie pravdy je tak bolestivé že je schopný aj ublížiť aby pravda o ňom nevyšla najavo. Aby jeho narcisticky obraz ostal udržaný.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz