Mám intoleranciu na mlieko alebo na bielkovinu kravského mlieka?

Zodpovedané
2. feb 2023

Dobrý deň,

pred 2 rokmi som bola na gastroenterologickom vyšetrení. Do dnešného dňa neviem moju diagnózu a ako sa mám stravovať.

Výsledky z vyšetrenia enzýmov: L-0%, S-0%, T-0% - deficit disacharidáz.

Výsledky z krvi: Prot.tkan transglutaminá za IgA : 0.975 hraničné. Prot.tkan. transglutamináza IgG: 0.285 neg. Protilátky proti deam.gliadinu IgA: 5 neg. Protilátky proti deam. gliadinu IgG: 46.700 poz. S-Protilátky proti laktóze IgA: 3.860 poz. S-Protiláky proti laktóze IgG: 1.780 poz. Protilátky proti kravskému mlieku IgM: 22.400 poz (nad 22 poz.). Protilátky proti kravskému mlieku IgA: 90.000 poz. Protilátky proti kravskému mlieku IgG: 69.600 poz.

Mala som pozitívne protilátky proti lepku, nález však nenasvedčuje celiakiu, aj genetika je negatívna.

Môže to byť neceliakálna gluténová hypersenzivita?

Mám intoleranciu na mlieko alebo celkovo na bielkovinu kravského mlieka?

Čo mám vylúčiť zo stravy?

Čo to znamená deficit disacharidáz?

Ďakujem

Dobrý deň,

z výsledkov vieme vyčítať viac vecí.

Najskôr ku krvným testom:
Testy zo séra sledujú množstvo protilátok voči zakladaným zložkám v strave - lepok (gliadín), laktóza ( mliečny cukor), celá molekula kravského mlieka.

Transglutamináza sleduje najmä ochorenie celiakiu. To je negatívne a ako píšete aj genetika je negatívna. Celiakia je vylúčená.

Protilátky proti gliadinu typ IgG je však pozitívny výsledok a naznačuje, že lepok nie je dobre strávený. Vzhľadom na to sa dostáva (prepúšťa cez črevo) do krvného riečišťa, kde aj boli namerané protilátky. Imunitný systém túto molekulu v krvi považuje za cudzí antigén, preto posiela protilátky. Cieľom je, aby sa molekula už do krvi nedostávala ani v malom množstve, keďže ju už imunitný systém rozozná aj v malom množstve. To isté môžeme povedať aj o laktóze a kravskom mlieku, kedy sú protilátky pozitívne.

Takýto stav vzniká ako sekundárny problém/syndróm. Príčina je v zápalovom alebo funkčnom ochorení tráviaceho traktu.

Vo Vašom prípade môžeme povedať, že sa jedná o zápalový aj funkčný problém. Vidieť to z histologického odberu z dvanástnika, kde boli sledované hodnoty enzýmov, ktoré štiepia disacharidázy - sacharáza, trehaláza, laktáza. Bunky týchto enzýmov sú sekrečné a nachádzajú sa vo vrchnej stene črevného epitelu. Nedostatočné množstvo enzýmu laktáza spôsobila, že laktóza nebola naštiepená. Tým, že ste ju naďalej konzumovali nevediac o tomto stave, tak spôsobila povrchové poranenia a zápal. Tým pádom je sekrečná schopnosť buniek oslabená a nefunčnké sú aj ostatné enzýmý v tenkom čreve.

Za pôvodcu tohto stavu môžeme považovať nevedomosť o laktózovej intolerancii. Je to ešte komplikovanejšie v tom zmysle, že celý tento stav vpýlva aj na kvalitu črevného biómu. Ten je oslabený a prepúšťa do krvi nestrávene molekuly lepku, mlieka aj nenaštiepených sacharidov.

Rada by som Vám to lepšie vysvetlila prostredníctvom konzutlácie. Je potrebné trošku dlhšie sa tomu venovať, aby sme sa dostali k tomu ako zlepšiť stav a nastaviť správne diétu aj s ohľadom a výživu.

Aktuálne Vám môžem pvoedať len toľko, že je nutné vyradiť celé kravské mlieko. Laktózu máte už na stálo vyradenú. Ostatné zložky mlieka sa uvidia časom aj na základe toho, že ako sa vám podarí stabilizovať.

Aktuálne je črevo citlivé aj na lepok. Aj to sa môže časom zlepšiť, ak sa odstráni zápal.
Dôležité je narábať so sacharidmi a sladidlami.

Aktuálne zvoľte ryžový sirup. Ovocie len bobuľovité, najlepšie mrazené alebo lyofilizované. Je toho naozaj dosť čo treba pomeniť.

Budem rada, keď ma skontaktujete.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/