ani3012
7. júl 2012

Buďte Supermatka! (a potom si to hoďte.)

30 krokov k tomu, ako počas materskej dovolenky totálne odrovnať seba, svoju kariéru i partnera.

1

Svoje vlastné ja odsuňte na piatu koľaj. Ženu, milenku, profesionálku, kamarátku nech nahradí vaše nové a jediné alter ego – mama. 

2

Imidž je nanič. Vaše dieťa ešte nemá vyvinuté estetické cítenie ani zmysel pre vkus. Jediné, čo má vyvinuté, je sací reflex a pri tom vám dobrý strih a vydarený outfit budú nanič. Tým sa riaďte.

3

Už počas tehotenstva sa prestaňte líčiť, nech každý vidí, ako je vám zle. Neskôr nádherne vynikne neklamný príznak blížiaceho sa pôrodu – pigmentové škvrny. 

4

Po pôrode sa nemaľujte už vôbec. Ráno vás to zbytočne zdrží, večer si od vyčerpania zvládnete už iba v bezvedomí vyčistiť zuby. 

5

Vymažte si z mobilu číslo svojej kaderníčky a nájdite si v susedstve holiča. Ten vám strojčekom upraví strih kedykoľvek a bez objednania medzi dvoma dojčeniami.

6

Jediným kritériom pri výbere oblečenia nech je praktickosť a rýchlosť pri obliekaní. Najbližšie tri roky si vystačíte s teplákmi a čímkoľvek v páse na gumu (na leto sú výborné bavlnené kraťasky z čínskeho obchodu), reklamnými tričkami veľkosti XXL a manželovými starými mikinami – tie vaše vám budú malé. 

7

Neopovážte sa počas dojčenia schudnúť ani gram zo svojich 15 tehotenských kíl a nech vám ani nenapadne začať cvičiť. Aj bez toho sa nabeháte dosť.

8

Nešetrite sa. Ste supermatka a zvládnete všetko. Sama. Vysávajte – denne. Žehlite – všetko. Pravidelné menu vašej rodiny by mali tvoriť dve rôzne teplé jedlá denne, najlepšie z vlastných biosurovín vypestovaných na balkóne.

9

Privyknite svoje telo na štyri hodiny spánku denne a zvyšných dvadsať efektívne využívajte na zveľaďovanie domácnosti, prípravu detských kašičiek, zaváranie, pletenie, odšťavovanie mrkvy...

10

Hlavne sa snažte držať svojho potomka v absolútnej sterilite a bezpečí na každom kroku. Všetko, čo mu padne na zem, vyvarte a dezinfikujte, nespúšťajte z neho oči a nepretržite ho držte za ruku, aby nespadlo. 

11

Zakaždým, keď sa váš poklad udrie, spadne alebo z iného dôvodu rozplače, hlasno zhíknite, veľmi ho ľutujte, dlho-predlho tíšte a hľadajte vinníka. Najvhodnejším previnilcom býva manžel alebo svokra. Hlavne nech má dieťa pocit, že len vy ste na jeho strane. 

12

Keď dojčíte, dojčite všade a pred všetkými. Nie je dôležité, že „bábätko” už dávno behá po vlastných, má kompletný chrup, nohu 25-ku a vy prsia typu „kameň v ponožke”. 

13

Nechajte dieťa spať v manželskej posteli. Zhruba po roku zvládne samoobsluhu a pricucne sa kedykoľvek, bez toho, aby vás zobudilo. Manžel sa zo spálne asi odsťahuje, ale vám to prekážať nebude. K sexu budete mať po celodennej prevádzke neprekonateľný odpor. 

14

Držte na uzde svoj obzor. Nepoužívajte slovo kariéra a vyhýbajte sa všetkému, čo by sa mohlo považovať za vzdelávanie. Ak niekedy zavoláte do práce, tak len preto, aby ste sa dozvedeli, ktorá kolegyňa otehotnela. 

15

Nezaťažujte si mozog informáciami, ktoré nevyužijete pri domácich prácach, dojčení a trasení hrkálkou. Všetko, čo potrebujete vedieť, nájdete v publikáciách a časopisoch na tému starostlivosť o dieťa a v kuchárskych knihách. 

16

Na rozptýlenie sú výborné týždenníky pre gazdinky. Príležitostne môžete prskať horké sliny nad bulvárnymi plátkami, čo vám posunie susedka. Pikošky o celebritách typu rosnička, druholigový moderátor, finalista reality šou... patria popri detských soplíkoch a lacnej večeri k vďačným témam na lavičkách každého pieskoviska. 

17

Nedajte si nič nahovoriť, telenovely sú skvelou duševnou potravou ženy na materskej. Vyplnia vám deň emóciami, stotožníte sa s hlavnou hrdinkou a keď vám občas decko preplače celý diel, ani nestratíte kontinuitu. 

18

Nemeňte tému. S kýmkoľvek hovoríte, držte sa toho, ako vaše zlatko papá, kaká a robí ťapi ťapi ťapušky. Netreba k tomu žiadne veľké úsilie, väčšine milujúcich matiek to ide spontánne samo. 

19

Volajte svojim bezdetným kamarátkam a pripomínajte im tikot biologických hodín. Neberte ohľad na to, že jedna sa práve stala šéfkou pobočky, druhá popri zamestnaní študuje a tretia sa akurát bolestne rozišla s dlhoročným partnerom. 

20

Na návštevách dajte dieťaťu voľnosť, nech spoznáva svet. Najlepšie ho spoznáva, keď prevracia kvetináče, obhrýza mobilné telefóny a oslintané piškóty vtiera ručičkou do kobercov a čalúnenia. Nech si ten „sajgon“ užijú aj ostatní. 

21

Dieťa nikdy do ničoho nenúťte, nezvyšujte hlas ani nijakým iným spôsobom neprejavujte autoritu. Vždy keď inému decku na pieskovisku švacne lopatkou po hlave, keď sa vám na ulici hodí s vreskom o zem rovno do kaluže alebo keď vašej kamarátke rozotrie po kabelke banánik, len si s vševedúcim úsmevom povzdychnite: „To vieš, deti...“ 

22

Detailne a opakovane opisujte svoje zážitky z pôrodu, bolestivý zápal prsníkov a problémy s trávením vášho anjelika. Neváhajte na kamarátky vytasiť plnú plienku a svoje popraskané bradavky. Nech vidia, o čom je skutočný život. 

23

Volajte detskú pohotovosť. Pri každej horúčke, vyrážke, hnačke, prechladnutí i pri vracaní a zarazených vetríkoch. Teda zo dva razy do týždňa. 

24

Keďže ste hore už od pol piatej, po šiestej veselo vyvolávajte priateľkám, príbuzným, komukoľvek. Všetko, čo sa týka vývoja a životosprávy vášho potomka, konzultujte s kamarátkami-mamami a pediatričkou. Volajte im niekoľkokrát denne, budú nadšené. 

25

Keď máte dosť peňazí, nakupujte. Pre blaho dieťaťa nevyhnutne potrebujete z detského sortimentu všetko, čo u nás a v blízkom zahraničí dostať. Od digitálnej váhy pre novorodencov po značkové papučky za dva litre. Najmä známym, ktorí obracajú každú korunu, sa nezabudnite s každou novinkou pochváliť. 

26

Pamätajte na svoju úlohu. On Tarzan, vy Džejn. On zarába, vy sa staráte. Varenie, nakupovanie, pranie, upratovanie, obskakovanie... to je vaša parketa. Keď pán domu príde domov, na stole nech ho čaká teplá večera, v predsieni vyhriate papuče a v obývačke diaľkový ovládač. 

27

Kým on si po namáhavom dni oddýchne pri športových prenosoch, vy sa môžete zabaviť štopkaním, žehlením či zaváraním. Doprajte manželovi kompletný servis, rýchlo si zvykne na to, že doma nemusí pohnúť prstom. 

28

Keď drobec podrastie, na prilepšenie si nájdite niečo na pol úväzka, v čom ste sa stihli vymakať. Napríklad upratovanie. Jednou z výhod je, že sa nemusíte trápiť s výbavou šatníka. Okrem gumených rukavíc, metly a reklama plastového vedra vyfasujete aj šmrncovný modrý plášť a máte vystarané. 

29

Svoje maturitné vysvedčenie, prípadne diplom môžete odložiť do truhlice na povalu spolu s ďalšími rodinnými kuriozitami a milými zbytočnosťami. 

30

Ignorujte partnerove poznámky, prosby i vyhrážky, že by ste so sebou mali niečo robiť. Čo na tom, že ste dočista ohlúpnutá a príťažlivá asi ako ošetrovateľka v zoo, hlavne, že ste matka ako sa patrí! Rozhodne to stojí za to. Stratíte síce všetky kamarátky, svoju kariéru zo stavu hybernácie už nikdy nepreberiete, manžel si nájde milenku, no vaša drahá ratolesť k vám bude pupočnou šnúrou pripútaná ešte na prahu vlastného dôchodku.

Zdroj:  Eva

ja som článok našla na : http://ozene.zoznam.sk/cl/10164/107789/Budte-Supermatka--a-potom-si-to-hodte-- 

perfektné 😀

7. júl 2012

Najlepsi clanok na mk 😀 aj ked smutne konstatujem, ze hoci sa tomu stale branim, v mnohych bodoch sa nedobrovolne nachadzam 😅 😀

7. júl 2012

som sa zasmiala :D

7. júl 2012
ani3012
autor

@zeleny_cajik aj ja aj ja 😀
tiež som už par krát napr. zobudila moju maminku,lebo sme boli skoro hore 😀

7. júl 2012

naozaj super! tiez som sa v mnohom nedobrovolne nasla... 🙂 ale chýbaju tam dva zasadne body supermatiek - ze tych 20 hodin denne, ktore nespia, nosia svoje deti v satke a ze by neprezili bez prania latkovych plienok, lebo predsa nebudu sovjim detickam davat na zadok ziadnu chemiu! 😀

7. júl 2012

jaaaj, ten bod 29 ma uplne vystihuje. A svagrinu zase bod 12 😝

8. júl 2012

tak mňa naozaj "iritujú" matky a ich "detičky" z bodov 20,21 a 23. ostatné predýcham.....

9. júl 2012

perfektné

9. júl 2012

moje nervy...

19. júl 2012

Pekne 🙂
@hori hm tak ja sa nenachadzam ani v jednom bode (zatial :p) a dieta v satke nosim (neznasa kocik a malo spi) a latkove plienky davam (mne bolo vo vlozkach hnusne uz tyzden do mesiaca, nieto este decku dva roky)

10. sep 2012

tie vyhriate papuče 😀

15. aug 2013

hlavne to priputanie drahej ratolesti pupocnou snurou este v dochodkovom veku xixi.

17. aug 2013

Začni písať komentár...

Odošli