ani3012
26. jan 2012

Cviky po pôrode ( vhodné aj po cisárskom reze )

Cvičenie po pôrode

Cvičenie v období šestonedelia je veľmi prospešné pre váš organizmus. Cieľom cvičenia je odstrániť zmeny, ktoré nastali behom tehotenstva na vašom tele a pomôcť organizmu, aby sa čo najrýchlejšie vrátil do pôvodného stavu.

Vhodné je s cvičením začať už v nemocnici po 12. – 24. hodinách po pôrode. Odporúča sa, aby ste cvičili 2 krát denne a to pred jedlom a po dojčení (pokiaľ dojčíte), lebo prsia budú ľahšie. Cvičenie nemá vôbec žiadny vplyv na zmenu chuti vášho mliečka. Cviky v ľahu by ste mali na vykonávať na rovnej podložke bez vankúšov. Celé cvičenie by malo prebiehať pri otvorenom okne, alebo aspoň dobre vyvetranej miestnosti. Cvičenie by malo trvať zhruba 10 až 15 minút.

Je veľmi dôležité, aby ste sa pred cvičením vymočili. Jednotlivé cviky opakujte spočiatku 2 krát neskôr 5 až 10 krát, aby ste dosiahli želateľný výsledok.

Zameranie cvičenia

Panvové dno                                                                                                                                                               Svaly panvového dna bývajú po pôrode značne poškodené, preto sa zameriavame na ich precvičenie a znovu navrátenie ich pevnosti a pružnosti. Tieto cviky môžete prevádzať aj keď vám bolo urobené nastrihnutie hrádze.

Prsné svaly                                                                                                                                                                 Posilňovaním prsných svalov sa podporuje ich pružnosť a pevnosť a v neposlednom rade aj samotná laktácia.

Svaly dolných končatín                                                                                                                                             Precvičovaním tejto skupiny svalov má veľký význam pri predchádzaní vzniku trombov (krvných zrazenín) a zároveň podporuje aj krvný obeh.

Brušné svaly                                                                                                                                                           Cvičenie je zamerané aj na túto partiu svalov, pokiaľ pôrod prešiel bez problémov. Treba cvičiť s mierou a postupne náročnosť cvikov stupňovať. Spočiatku sa skôr zameriavame na posilňovanie šikmých brušných svalov a po skončení šestonedelia pridávame do zostavy aj iné cviky a precvičenie iných partií svalov.

Pravidelným cvičením sa vám rýchlejšie vráti správne držanie tela. Cvičenie nemá len estetický význam, ale hlavne pozitívne vplýva aj na vašu psychiku. Pri cvičení sa uvoľňuje rada hormónov, ktoré vám zlepšia náladu a navrátia pocit duševnej pohody.

Ukážka cvikov

1. Deň po pôrode

Cvičenie 1a

Zatvárať a otvárať ruky, roztiahnuť a vystrieť prsty.

Cvičenie 1b

Sklopiť a vystrieť ruku v zápästnom kĺbe.

Cvičenie 1c

Krúžiť rukou v zápästnom kĺbe. Natriasať ruky v zápästnom kĺbe.

Cvičenie 2

Pasívne pohyby chodidlami: rehabilitačná pracovníčka vztyčuje a vystiera chodidlá (5x).

Cvičenie 3

Vztýčiť a vystrieť chodidlo ľavej a pravej nohy.

Cvičenie 4

Kružiť nohami v členkovom kĺbe - aktívne 5x.

Cvičenie 5

Pokrčiť dolné končatiny v kolennom kĺbe a vystrieť Chodidlo ostáva na podložke (5x). S mierne pokrčenými kolenami stiahnuť sedacie svaly a konečník - uvoľniť (ako pri zadržovaní stolice).

Cvičenie 6

Dýchacie cvičenie: vzpažiť, pripažiť - výdych.

Cvičenie 7

Bránicové dýchanie: dlane na brucho - vdych - vypučiť brucho: výdych - vtiehnuť brucho - ruky pritlačiť na brucho.

Cvičenie 8

Ľahnúť si na brucho, pod brucho podložiť vankúšik.

Cvičenie 9

Ľahnúť si na chrbát. Celkove uvoľniť telo, nehybne ležať na podložke.

2. Deň po pôrode

Cvičenie 10

Opakovať 1. - 9. cvik a pridať ďaľší. Striedavo asi do výšky 10cm dvíhať v kolenách vystretú pravú a ľavú dolnú končatinu, rukami si tlačiť brucho (5x).

Cvičenie 11

Chytiť sa posteľného rámu (striedavo pravou rukou ľavého, ľavou pravého rohu) a pomaly sa priťahovať, nohy v kolenách mierne pokrčené (5x).

Cvičenie 12

Poležiačky na chrbte: predpažiť a krúžiť hornými končatinami v pleciach, paže v lakťoch vystreté. Kruhy postupne zväčšovať.

Cvičenie 13

Uvoľnenie. Dýchacie cvičenie.

Cvičenie 14

Poležiačky na boku: skrčiť a vystrieť striedavo ľavú a pravú dolnú končatinu v kolennom kĺbe..

Cvičenie 15

Celkove uvoľniť telo, nehybne ležať na podložke.

3. Deň po pôrode

Cvičenie 16

Opakovať 1. - 15. cvik a pridať ďaľší. Poležiačky na chrbte: pokrčiť obe dolné končatiny a prekladať ich striedavo vpravo, vľavo.

Cvičenie 17

Chytiť sa pravou (ľavou) rukou ľavého (pravého) okraja rámu postele, dolné končatiny mierne pokrčené v kolenách striedavo tlačiť raz doprava raz doľava.

Cvičenie 18

Dolné končatiny pokrčiť v kolennom kľbe - dlane sú opreté o posteľ, horné končatiny v lakti vystreté; opatrne dvíhať panvu a pomaly ju nechať klesnúť. V tej istej polohe mierne krúžiť panvou. Cvik 18. robiť iba vtedy, ak dovolí lekár.

4. Deň po pôrode

Cvičenie 19

Opakovať 1. - 18. cvik a pridať ďaľší. Oboma rukami sa chytiť rámu postele a dvíhať striedavo vystretú pravú a ľavú nohu do výšky 5 - 10 cm.

Cvičenie 20

Poležiačky na chrbte: dolné končatiny pokrčiť v kolennom kĺbe, chodidlá na podložke pevne pri sebe: a) kolená aktívne odťahovať a priťahovať. b) to isté proti odporu (môžu cvičiť len ženy, ktorým pri pôrode nebolo potrebné nastrinúť hrádzu).

Cvičenie 21

Posediačky na posteli: a) dolné končatiny pokrčiť v kolennom kĺbe, predkolenie chytiť rukami a priťahovať si kolená k brade - chrbticu ohnúť. b) spustit nohy z postele, ruky voľne pri tele, vzpriamiť trup.

5. Deň po pôrode

Cvičenie 22

Opakovať 1. - 21. cvik a pridať ďaľší. Poležiačky: Vzpažiť - hlboký vdych. Po vzpažení sed výdych - predklon s vystretou pravou rukou sa dotknuť špičky ľavej nohy (striedavo ľavou rukou špičky pravej nohy).

6. Deň po pôrode

Cvičenie 23

Opakovať 1. - 22. cvik a pridať ďaľší. Sadnúť si na okraj postele, nohy na zemi: pomaly sa dvíhať za podpory rúk a potom sa vracať do pôvodnej polohy.

7. Deň po pôrode

Cvičenie 24

Opakovať 1. - 23. cvik a pridať ďaľší. Postojačky: uložiť a krúžiť vystretou dolnou končatinou - striedavo ľavou a pravou.

Cvičenie 25

Postojačky: pri vzpažení vdych - mierny záklon - vystrieť trup - predkloniť sa - výdych, ruky nechať voľne visieť. Celkove sa uvoľniť.

Cvičenie 26

Mierny stoj rozkročný striedavo jednu ruku dať v bok a druhú z upaženia dvíhať hore (5x).

8. Deň po pôrode

Cvičenie 27

Opakovať 1. - 26. V stoji rozkročnom mierny predklon: voľne spustiť horné končatiny; predpažením vzpažiť do mierneho záklonu a späť.

Cvičenie 28

V stoji rozkročnom predklon: oprieť sa rukami o kolená, hlavu nechať voľne klesnúť. Pokrčiť nohy, vzpriamiť sa, zakloniť hlavu a prehnúť trup.

Cvičenie 29

Posediačky na stoličke: upažiť vzad pravou rukou, skrčiť upažmo ľavou (ruku pred prsia) a potom opačne. Pritom otáčať hornú časť trupu.

Cvičenie 30

Posediačky na stoličke: mierny predklon horné končatiny voľne spustiť, potom vzpriamiť a vypnúť hrudník.

Cvičenie 31

Drep: rukami sa chytiť operadla stoličky; preniesť váhu tela na prsty nôh a vystrieť chrbát. Spustiť sa na päty, vystrieť horné končatiny a panvu nechať klesnúť.

Cvičenie 32

Postaviť sa k stoličke vo vzdialenosti asi 1 m; predklon, oboma rukami sa chytiť operadla stoličky; pérovať v krížoch a ramenách, horné končatiny vystreté.

Cvičenie 33

Ľavá (pravá) dolná končatina na stoličke, druhá na zemi: záklon - potom mierny predklon, pritom striedavo vystierať a krčiť nohy v kolenách.

Cvičenie 34

Poležiačky na chrbte, dlane na podložke: striedavo krčiť a vystierať nohy. "bicyklovať".

Použitá literatúra

  • Gynekologie a porodnictví, Gerhard Martius, Meinert Breckwoldt, Albrecht Pfleidere a kolektív
  • Kniha o těhotenství a porodu, Antonín Pařízek
  • Porodnictví, Evžen Čech, Zdeněk Hájek, Karel Maršál, Bedřich Srp a kolektív
  • Velká kniha o matce a dítěti, Elizabeth Fenwicková
  • Zdravoveda pre ženy, Randon House 

zdroj: http://www.clinic24.eu/clanky/14/cvicenie-po-porode.aspx 

u mna budu v sobotu 4 mesiace po porode a aj tak sa neda cvicit...

26. jan 2012

krásny článok

26. jan 2012
ani3012
autor

@luy ďakujem ...som našla na nete a sú to cviky na zlepšenie krvného obehu,tiež som po sekcii musela cvičiť (s krúžením nôh,dvíhaním atď )

26. jan 2012

@ani3012 musela som kliknuť na vzbrali sme,lebo ja som síce lenivá ale mnohým pomôže

26. jan 2012
ani3012
autor

@luy tak som ho troška upravila,zmenšila obrázky ,aby to bolo čitateľnejšie 😉

26. jan 2012

@ani3012 super článok

26. jan 2012
Komentár bol odstránený

sranda že rehabilitačná sestra pomoze. tak u nas len rozdali papiere a hned zmizli ked som aj nieco chcela prediskutovat nebola šanca

27. jan 2012

Dik za tento clanok, zide sa

28. jan 2012
ani3012
autor

@mimikri u nás bola na izbe,ukázala čo cvičiť ,ešte sa ukázala raz

29. jan 2012
ani3012
autor

@mircalla 😉
ja som inak nevedela,že po pôrode treba cvičiť...vlastne som prvý krát cvičila pri Evičke,pri Paťkovi vôbec

29. jan 2012

super mozem zacat 🙂

29. jan 2012

tak keby som takto cvicili po cisaraku, tak mi rovno stehy popukaju...

29. jan 2012
ani3012
autor

@lubkasungirl ty si nemusela cvičiť nohami a rukami,keď si ešte ležala,než si sa postavila na nohy ?

29. jan 2012

ani ja som necvičila po cisárskom nohami ani rukami, som bola rada, že som....problém bol sa aj na posteli pohnúť a nie ešte cvičiť...

30. jan 2012
ani3012
autor

@lenuska20 nám povedala rehabilitačná,že aby sa vyhlo trombóze ,tak treba pokiaľ vládzeme....

30. jan 2012

presne toto potrebujem, som 2 týždne po pôrode a hľadala som cviky, pretože mám herniu a potrebujem si spevniť zatiaľ bruško, tak vyskúšam cviky a vidíš, dobre že píšeš kedy začať s akým cvikom, pretože niekde som čítala, že až po šestonedelí...ďakujem

8. feb 2012

Začni písať komentár...

Odošli