arozaja
8. apr 2019
203 

Čisté zúbky našich detí

Čistenie zúbkov deťom, nie je ani zďaleka taká jednoduchá téma a už tobôž prax. Presvedčila som sa o tom počas víkendu s #curaprox, ktorý bol plný pre mňa neraz úplne neznámych informácií. Zistila som, že proces čistenia zúbkov našim drobcom je hotová veda. 

U nás prebiehalo čistenie zubov poväčšine týmto štýlom:

- moje klasické frázy boli: "Tu sa postav !", "Otvor veľké ústa !", "Nemrv sa!" , 

- bola som netrpezlivá a nervózna, lebo som mala pred očami celý regiment povinností, ktoré ma ešte čakali,

- nervozita sa pomaličky stupňovala a atmosféra často nebola vôbec príjemná,

- nakoniec som bola ako tak spokojná s výsledkom a nahnala deti do postele  aby som mala priestor na svoje veci.

Počas víkendu som však zistila, že to bolo úplne celé zle... Úlohou a snahou mňa či každého jedného rodiča, by malo byť zabezpečenie predovšetkým príjemnej atmosféry pri umývaní zúbkov deťom. 

Prečo? No predsa chceme, aby si tí malí chrobáci vybudovali kladný vzťah k umývaniu zubov ako takému, ale celkovo aby sa im tento rituál vryl pod kožu ako proces príjemný i zároveň potrebný .

Ako teda na to? 

- Musíme si v prvom rade nájsť dostatok času na dieťa. Môžeme túto chvíľu vnímať ako rituál, kedy sme spolu a nič iné nás nevyrušuje a zároveň sa nikam nenáhlime. Nechajme povinnosti na pár minút za dverami.

- Pokiaľ na dieťa tlačíme a náhlime sa, umývanie je často bolestivé, nepríjemné a budujeme u našich detí iba odpor ku kefke (stane sa z nej doslova strašiak).

- Uvedomme si, že tlak na zuby, ktorý vyvíjame vo svojich ústach je iný, ako potrebujú deti. Na to rovnica ani nejaký postup neexistuje. Treba skúšať, trénovať a pýtať sa dieťatka či je mu to príjemné, alebo naopak nie.

- Veľký tlak zbytočne podráždi deťom ďasienka či iné časti sliznice (úst). Prirodzene to spôsobuje opäť nepríjemnú bolesť a ranky, ktoré taktiež nenapomáhajú k vybudovaniu si správneho návyku. Zapamätajme si, že sliznica u detí je veľmi jemná!

- Umývanie zubov by mal byť proces, ktorý prebieha v príjemnom prostredí, nie vždy nutne v kúpeľni. Prečo by malo dieťa nehybne stáť s podivne vykrútenou hlavou dozadu, pritom mať pusinu otvorenú ako vtáčatko, ktoré čaká na potravu? Nebolo by aj pre vás pohodlnejšie byť v polosede na pohodlnom gauči a počúvať príjemnú hudbu alebo audioknihu? 

- Hlavne musíme pamätať na jednu dôležitú vec. Nech je dieťa akokoľvek samostatné, nech má rokov koľko chce, našou snahou by malo byť VŽDY vyčistené zúbky skontrolovať a prípade DOČISTIŤ, pretože #cistezubysanekazia. Veď, kto by nechcel dieťaťu darovať ako dôkaz lásky zdravé zuby? Uvedomme si aj fakt, ktorý som ja doteraz nevnímala. Zúbky 6-tky sú stále, nemenia sa a teda ak sa raz pokazia, pokazené ostanú navždy. 

#test_curaprox3 

Budem rada, ak si prečítate aj ďalšie moje články z tohto víkendu. Nie je nič jednoduchšie pre mňa ako posunúť vám moje poznatky.

K tym 6tkam chcem nieco...som sestricka,na vyske sme mali aj prednasku zo zubneho (rychly vycuc),tiez som sa vtedy dozvedela,ze 6tky su prve trvale zuby,prerezu sa vacsinou okolo 6teho roku,a 99% ludi ich ma vsetky pokazene...prave kvoli tomu,ze rodicia casto nevedia,ze to uz je trvaly zubok,necistia a spoliehaju sa na to,ze vypadne...bola som z toho hotova 😮

14. apr 2019
arozaja
autor

@tani777 hej aj ja... Treba na to dávať pozor

14. apr 2019

Začni písať komentár...

Odošli