bally
23. sep 2017
2921 

Čo by ste mali vybaviť na úradoch ešte pred pôrodom?

Bábätko si v brušku pokojne spinká a čaká na svoj deň, zatiaľ čo vy stále dokola prechádzate zoznam vecí, ktoré ešte treba kúpiť a vybaviť. Zariadiť detskú izbičku, vybrať kočík, ktorý bude vyhovovať vám obom, kúpiť prebaľovací pult, vaničku, kozmetiku, oblečenie, ... Je toho tak strašne veľa a vy nechcete na nič zabudnúť. Výbavičkou pre dieťatko to ale rozhodne nekončí a ani pred pôrodom vás neminie únavné behanie po úradoch. Čo všetko je potrebné vybaviť ešte pred pôrodom?

Taký úrad, onaký úrad, sociálka či zdravotka, formuláre, prihlášky, odhlášky, ... Jednému by sa z toho všetkého aj hlava zatočila. O to horšie, keď sa tomu vôbec nerozumie a nemá sa ani koho opýtať. Kam všade treba zavítať a čo tam treba vybaviť ešte pred príchodom vášho bábätka na svet? Pozrime sa na to krok po kroku.

1. Začíname u gynekológa

Menštruácia neprichádza, máte ranné nevoľnosti alebo len skrátka tušíte, že by to mohlo byť ono? Bežíte do najbližšej lekárne po tehotenský test a s očakávaním sledujete, či sa na ňom nakoniec ukáže jedna alebo dve čiarky. Je to tak! Dve čiarky jasne signalizujú, že už o deväť mesiacov sa stanete mamou.

Teraz by mali vaše kroky smerovať ku gynekológovi, ktorý vaše tehotenstvo potvrdí alebo nie. Jeho návštevu netreba veľmi odkladať a rozhodne ju treba stihnúť ešte v prvom trimestri. Môže samozrejme nastať aj situácia, kedy zistíte, že ste tehotná, až po ukončení tretieho trimestra. Nič sa nedeje, aj v tomto prípade platí, že navštíviť gynekológa treba čím skôr.

Čo sa bude diať v ambulancii? Váš lekár má dve možnosti. Buď vaše tehotenstvo potvrdí pomocou ultrazvukového vyšetrenia alebo menej používanou metódou, kedy sa z krvi laboratórnym rozborom zistí prítomnosť tzv. hCG hormónu, ktorý sa tvorí práve v tehotenstve. Ak sa ukáže, že čakáte bábätko, gynekológ vám  vystaví tehotenskú knižku, do ktorej bude zaznamenávať všetky potrebné informácie o vašom tehotenstve až do pôrodu. Váš lekár bude zároveň tou osobou, ktorá vám v najbližších mesiacoch vypíše a potvrdí všetky potrebné tlačivá.

2. Na rade je zamestnávateľ alebo Úrad práce

Ak ste zamestnaná

Vaše tehotenstvo zamestnávateľovi oznamovať nemusíte, no ak chcete využiť výhody, ktoré vám zo Zákonníka práce vyplývajú, ako napríklad úprava pracovných podmienok, pracovného času, zákaz výpovede v ochrannej dobe, je dobré tak urobiť. V opačnom prípade by ste mohli byť aj počas tehotenstva prepustená z práce a na pracovisku by sa k vám pristupovalo ako k netehotnej, čo by pri niektorých druhoch povolaní mohlo ohroziť aj zdravie nenarodeného bábätka (napr. dvíhaním ťažkých bremien).

Oznámenie tehotenstva zamestnávateľovi sa vykonáva písomne a treba k nemu doložiť aj lekárske potvrdenie (stačí aj kópia tehotenskej knižky), ktoré vám vystaví váš gynekológ. Oznámenie pre zamestnávateľa by malo obsahovať:

  • aktuálny týždeň vášho tehotenstva, spravidla sa s oznámením čaká do ukončenia prvého trimestra, teda 12. týždňa tehotenstva
  • plánovaný termín nástupu na materskú dovolenku
  • vlastnoručný podpis s aktuálnym dátumom

Toto písomne oznámenie doručte zamestnávateľovi buď osobne s tým, že si nechajte potvrdiť jeho kópiu alebo poštou doporučenou zásielkou, aby ste mali doklad o jeho odoslaní.

Ak ste evidovaná na Úrade práce

Tehotenstvo nie je dôvodom na vaše vyradenie z evidencie uchádzačov o zamestnanie, takže si budete môcť naďalej hľadať prácu. Nosiť potvrdenia od potenciálnych zamestnávateľov budete Úradu práce musieť  až do šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, kedy budúca mamička oficiálne nastupuje na materskú dovolenku. Z evidencie uchádzačov o zamestnanie vás vyradia dňom narodenia vášho bábätka na základe predloženia rodného listu dieťatka, pokiaľ si teda nenájdete prácu skôr ako porodíte.

3. Čo v prípade rizikového tehotenstva a PN

Pokiaľ by sa čokoľvek skomplikovalo a lekár by vás v dôsledku rizikového tehotenstva vypísal na PN-ku, platia pre vás rovnaké pravidlá ako pre ostatných práceneschopných. Môžete teda očakávať kontrolu a v prípade vášho nezastihnutia doma aj zrušenie platenej PN.

Iné je to samozrejme v prípade návštevy lekára, ktorý si vedie záznamy o vašich návštevách a ak by sa náhodou stalo, že vám príde kontrola v čase, kedy budete na vyšetrení, viete vašu neprítomnosť Sociálnej poisťovni vydokladovať. Gynekológ vám môže predpísať aj vychádzky, počas ktorých nie ste povinná sedieť doma a môžete si zájsť na prechádzku či nákup.

4. Materskú vybavíte v sociálnej poisťovni

Gynekológ vám vypíše tlačivo, na základe ktorého budete môcť nastúpiť na materskú dovolenku, a to najskôr 8 a najneskôr 6 týždňov pred očakávaným termínom pôrodu.

Ak ste zamestnaná

Odovzdáte toto potvrdenie svojmu zamestnávateľovi a ten už zabezpečí všetko potrebné. Jeho povinnosťou je oznámiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne začiatok a skončenie vašej materskej dovolenky a neskôr tiež rodičovskej dovolenky, a to do 8 dní od ich začiatku a konca.

Ak ste evidovaná na Úrade práce

Toto potvrdenie donesiete na príslušný Úrad práce, ktorý pravidelne navštevujete ako uchádzač o zamestnanie.

Ak prechádzate z rodičovskej dovolenky na materskú

Pokiaľ prechádzate z rodičovskej dovolenky s jedným dieťaťom na materskú s ďalším, teda sa medzitým neplánujete vrátiť do práce, musíte sa odhlásiť z poberania rodičovského príspevku. Zákon totiž neumožňuje, aby ste zároveň poberali aj rodičovský príspevok (vypláca Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny) aj materské (vypláca Sociálna poisťovňa). Potrebné tlačivo vám dajú na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, kde ho zároveň vyplníte a odovzdáte.

Pokiaľ vám nevznikol nárok na materskú, teda ste neboli nemocensky poistená (neplatili ste si dobrovoľné nemocenské poistenie v Sociálnej poisťovni, resp. ste zo zárobku neodvádzali nemocenské) najmenej 270 dní pred pôrodom v posledných dvoch rokoch, nastúpite po rodičovskej dovolenke opäť na rodičovskú. V tomto prípade treba priniesť potvrdenie od gynekológa do Sociálnej poisťovne, kde vám vypíšu papier, že vám nevzniká nárok na materské a s ním treba zájsť na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, kde si vypíšete žiadosť o poberanie rodičovského príspevku.

5. Zdravotnú poisťovňu si radšej preverte

Niektoré zdravotné poisťovne nepožadujú, aby im poistenkyne hlásili nástup na materskú dovolenku. Za zamestnankyne by to mal navyše nahlasovať zamestnávateľ. Pre istotu je však dobré overiť si, ako je to vo vašej zdravotnej poisťovni.

6. Nezosobášení rodičia majú povinnosti navyše

V dnešnej dobe nie je ničím ojedinelým, keď má každý z rodičov iné priezvisko. V prípade, že nie ste zosobášení, je dobré vyriešiť otcovstvo a priezvisko bábätka ešte pred jeho príchodom na svet. Ak by ste sa predsa len rozhodli ponechať si tieto náležitosti až na čas po pôrode, nebude môcť otecko vybavovať potrebné náležitosti a budete si musieť všetky úrady obehať sama bez ohľadu na to, ako sa budete zotavovať po pôrode.

Vyhlásenie otcovstva môžete urobiť spoločne alebo každý zvlášť. Stačí zájsť k matrikárovi, u ktorého čestne prehlásite, kto je otcom bábätka a ten následne vyplní potrebný dokument.

Výber priezviska dieťatka treba urobiť najneskôr do 3 dní od jeho narodenia. Ak ste sa na priezvisku dohodli, rovnako stačí zájsť na matriku v mieste vášho bydliska, kde súhlasne vyhlásite ako sa bude dieťatko po narodení volať. V opačnom prípade o jeho priezvisku rozhodne do 40 dní súd.

7. Vyberte si pediatra

Výber detského lekára si tiež nenechávajte na poslednú chvíľu. Túto voľbu budete musieť urobiť ešte pred pôrodom, pretože v pôrodnici od vás budú požadovať meno a kontakt na vášho pediatra, aby mu mohli zaslať potrebnú dokumentáciu o jeho novom pacientovi. Ale pozor, nestačí si vybrať, že budete chodiť k tomu či onomu lekárovi. Je potrebné vopred ho navštíviť a informovať sa, či by ste sa mohli u neho prihlásiť. Najmä vo väčších mestách môže byť totiž problém s kapacitou a nemusí vám lekár vedieť vyjsť v ústrety.

Užitočné kontakty na záver

Čokoľvek potrebujete vybaviť, vždy sa riaďte predovšetkým miestom svojho trvalého bydliska. Ak si neviete rady, nebojte sa obrátiť na jednotlivé inštitúcie telefonicky. Väčšina z nich má infolinky, na ktorých sú zaškolení zamestnanci pripravení poradiť vám.

Sociálna poisťovňa 0906 171 989 (pracovné dni od 8:00 do 16:00 hod.)

Zdravotné poisťovne:

Všeobecná zdravotná poisťovňa 0850 003 003 (pracovné dni od 8:00 do 18:00 hod.)

Union zdravotná poisťovňa 0850 003 333 (pracovné dni od 7:30 do 18:00 hod.)

Dôvera zdravotná poisťovňa 0850 850 850 (pracovné dni od 7:00 do 19:00 hod.

Úrad práce sociálnych vecí a rodiny

Foto: pixabay.comfreepik.com

#tehotenstvo #peniaze_urady

Začni písať komentár...

Odošli